Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 февруари 2016
Мислења
400
Поени од реакции
396
manga_sr e vo pravo. Ne samo Kiril i Metodij, tuku i mnogu drugi kako Jane Sandanski i dr.... Site se rodeni na teritorija na denesna Makedonija. Eden narod dve drzavi, makedonski jazik e bugarski i slicno. E sega da pisuvalo bugarin vo krstenica, a nema kade da se napise, da pisuvalo bugarin vo vencanica a nema kade da se napise, da pisuvalo bigarin vo voena kniska-apsurd!
Mislam deka problemot sto nekoj clen pogore go istakna okolu arnauti i slicno, bugarija mnoze mnogu lesno da ne razlikuva nas po veroispoved, po iminja koi gi imame, po iminjata na predcite i slicno. Mislam deka potvrdite se navistina odlika na poteklo, se vadat na baza popis i iskaz na naselenieto deka se bugari, taka da treba da gi prifatat kako relevanten dokaz, barem tamu kade sto naselenieto se iskazalo i popisalo 100% bugari ne bi trebalo da prvat problem, tuku naprotiv.
Se nadevam ke gi prifatat potvrdite.

Член од
16 април 2015
Мислења
64
Поени од реакции
40
so sestra mi imame podneseno edni original dokumenti izvodi I knigi na umreni I sl. na pr. izvod na majka mi eden original, izvod na baba mi eden original, izvod na umreni na pradedo eden original. site makedonski. u sofija posrednickata rece deka ke se prevedat I legaliziraat na bugarski jazik I za dvete nas ke gi podnese istite dokumenti kao nema problem. e sea na sestra mi I se smeni statusot da donese dop.dok. od pradedo mi koj sluzel bug. vojska a mene uste mi e na doplolnitelna. se slusnav so edno lice od mak.bug.prijatelstvo I mi rece deka mora za dvete originalnite dokumenti??? edna demek od vas moze da prekratat!!! dali moze da se odi vo min.za pravosudie vo sofia I da se prasa koi dokumenti se potrebni? koja e procedurata? dali treba molba ili direkno se odi bez zakazuvanje? dali nekoj bil da se informira za prepiskata do kaj e I dali ima nekoj sluicaj so isti podneseni dokumneti?

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Sto e sega ovaa filozofiranje dali skoloto bilo bugarsko ili ne. Dali si bugarin so toa ili ne? Ta neli ne go priznavaat oni makedonskiot narod. Neli sme edin narod v dve drzavi. Sto ja tupat oni sega. Koja e taa istorija sto ja predavaat oni? Ako e taka kako bre Kiril i Metodi bugari? Kaj se rodeni tie? Itn itn.....
Batali toa. Pak ke kazam da pocneme da zbirame peticija vo zdruzenijata sto se otvoreni vo makedonija da ni razgledat dosieta i da odgovorat. Koga nie pocnavme procedura se davase na list napisano poteklo svoeracno. Taka treba i da zavrsi a i pomina veke mnogu vreme sto cekame nie.
Ostatoci od bivsata preodna vlada vo MP izlegoa turci so pogolemi k.... Go smenija zakonot ekspresno i seuste se k..... A nie ovde moze da debatirame kolku sakame! Si go teraat svoeto i ocigledno nikoj nisto ne im moze!

Последно уредено:
Член од
26 јуни 2015
Мислења
14
Поени од реакции
2
е имене истово ме засега само јас мислам одење во архивите во бугарија и лутање таму,,друга опција нема......само лично таму,,,сигурно би требало да го најдат[DOUBLEPOST=1465432326][/DOUBLEPOST]
БРАТ колку што можем да разберам со други зборови,министерствово ги криви дабч дека прават што сакаат,пак неработеле незаконски,,,,,а тоа подолу,несум сигурен но ко да велат дека имаш пишано лажна адреса........НА КОЈ ОСНОВ ДОБИ ПРОИСХОТ,,,,,,,ако не е тајна?!?!??!???
jas dobiv proishod so krstenice od babami njdov so pecat bug egzarhija....a adresata bese na na posrednikot so koj se skaravme i toj ne me izvesti poke deka me barale za dopolnitelen dokument...ne znam dali ima sansa sega da go dam[DOUBLEPOST=1465471008][/DOUBLEPOST]
е имене истово ме засега само јас мислам одење во архивите во бугарија и лутање таму,,друга опција нема......само лично таму,,,сигурно би требало да го најдат[DOUBLEPOST=1465432326][/DOUBLEPOST]
БРАТ колку што можем да разберам со други зборови,министерствово ги криви дабч дека прават што сакаат,пак неработеле незаконски,,,,,а тоа подолу,несум сигурен но ко да велат дека имаш пишано лажна адреса........НА КОЈ ОСНОВ ДОБИ ПРОИСХОТ,,,,,,,ако не е тајна?!?!??!???
jas dobiv proishod so krstenice od babami njdov so pecat bug egzarhija....a adresata bese na na posrednikot so koj se skaravme i toj ne me izvesti poke deka me barale za dopolnitelen dokument...ne znam dali ima sansa sega da go dam

Член од
27 јануари 2016
Мислења
39
Поени од реакции
33
Ostatoci od bivsata preodna vlada vo MP izlegoa turci, so pogolemi k.... Go smenija zakonot ekspresno i seuste se k..... A nie ovde moze da debatirame kolku sakame! Si go teraat svoeto i ocigledno nikoj nisto ne im moze!
Tie si otidoa. Eto karakacanov ja zede kancelarijata. Kade se vetuvanjata. Od minatata vlada minuvaa i so prvi i so vtori bratucedi. Sega citam tuka nemozelo. Od brat mozi? Ako e taka kako sto terat oni nikoj nemase da zede grazdanstvo.
Pak ke kazam, mesto fb stranica, da se sobere peticija od site sto ke sakat da se podpisat, bez ralika dali dobile ili ke dobijat ili ke podnesat ili nema da podnesat.

Член од
9 јуни 2016
Мислења
8
Поени од реакции
1
Moze li nekoj da spodeli iskustvo?
Od koga ke go zemama proishodot od DABC ke odam na intervju...dali posle intervjuto, mozno e da me vratat za dopolnitelni dokumenti i pokraj toa sto go imama PROISHODOT?
Blagodaram odnapred

Член од
20 јануари 2016
Мислења
16
Поени од реакции
7
Jas imam prasanje, ne sum sigurna dali tuka mu e mestoto i dali prethodno e diskuturano..
Dali samo so zemen proishod, jas imam nekakvo pravo vo R. Bugarija?
Po nekoja logika, dokument izdaden od drzavna institucija bi trebalo da ima nekoja pogolema vrednost od samo list hartija?

Isto eden apel do site na temava, pogolemiot broj od informaciite za bugarsko drzavjanstvo gi dobivame od nasite posrednici, zatoa ne se oslonuvajte mnogu na toa.. Za sekakov problem/prasanje iskontaktirajte ja potrebnata institucija.

Член од
1 јуни 2016
Мислења
43
Поени од реакции
48
vo molba go pisuvas prvoto brojce sto go dobi koga tigo dadoa kartonceto a vo pin brojceto na intervju koga bese,primer4521/2013posle pin 6091/2013 i stegnuvas na proveri i ke ti se pojavi statusot.
ve molam kazete mi sekako probav na stranata znaci so pisam vo molba.vh.nomer a so vo pin brojceto mi e 6500/2013[DOUBLEPOST=1465400094][/DOUBLEPOST]
te molam samo pisi kako mozi da go proveram brojceto na nova strana odamna nemav provereno sega pak pocnuvam so treba vo pin da se pisi so vo molba br mi e 65../2013

Член од
20 февруари 2015
Мислења
92
Поени од реакции
79
2015 do kaj se stasani nekoj so nova informacija?
Година и две недење ми помина од интервју и уште сам на "Образувана преписка".Не мрда никако за нас из 2015.До сега би век требало да сум на финални преглед али ништу још нема.

Член од
20 октомври 2014
Мислења
16
Поени од реакции
23
Ajde malku pomos. Mi se smeni statusot vo Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. , в срок до 19.09.2016.
Najdov stari bugarski dokumenti sveditelstvo od pradedo i udostoverenie od baba na pradedo mi kerka kaj sto e navedeno deka e po narodnost bugarka. Koj od ovie dokumenti bi bil poverodostoen i so koj mozam da dobijam pobrzo zeleno svetlo. Pozdrav i blagodaram odnapred.

Член од
27 октомври 2014
Мислења
35
Поени од реакции
11
Bidejki dedo mi ima sluzeno bug.vojnik od 1943 do 1944 i mu zavedeno vo jugoslovenskata kniska a istata e dadena kako dop.dokument ima li nekade da proveram koja rota sluzel pa posle da im pisam vo voeniot arhiv vo v.trnovo oti do sega so barav bese od 1912/13 dali ima od vtora sv.vojna. sakam da izvadam orginal bugarski dokument za sluzenje vo bg.vojska.Fala mnogu.

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Ajde malku pomos. Mi se smeni statusot vo Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. , в срок до 19.09.2016.
Najdov stari bugarski dokumenti sveditelstvo od pradedo i udostoverenie od baba na pradedo mi kerka kaj sto e navedeno deka e po narodnost bugarka. Koj od ovie dokumenti bi bil poverodostoen i so koj mozam da dobijam pobrzo zeleno svetlo. Pozdrav i blagodaram odnapred.
Тоа со баба ти е поверојатно, но дај ги и двата само поврзи се правилно со извод од умрени[DOUBLEPOST=1465488014][/DOUBLEPOST]
Jas imam prasanje, ne sum sigurna dali tuka mu e mestoto i dali prethodno e diskuturano..
Dali samo so zemen proishod, jas imam nekakvo pravo vo R. Bugarija?
Po nekoja logika, dokument izdaden od drzavna institucija bi trebalo da ima nekoja pogolema vrednost od samo list hartija?

Isto eden apel do site na temava, pogolemiot broj od informaciite za bugarsko drzavjanstvo gi dobivame od nasite posrednici, zatoa ne se oslonuvajte mnogu na toa.. Za sekakov problem/prasanje iskontaktirajte ja potrebnata institucija.

Со добиен происход мозе да се добие виза за постојан престој во бг, кое ги има истите права како бугарски граѓанин,има право да работи и живее во бг,само треба да имаш некоја сума на пари во прво време и платена кирија за стан за минимум 6 месеци,потоа медицински документ и потврда дека си неосудуван,со неограничен влез и излез од бг.Само прво даваат виза за 6 месеци ,а потоа за постојан престој и за 5 години автоматски добиваш пасош.А работа во бг има колку сакаш за сите профили,јас кога бев во Софија отидов во една фирма и реков дека сакам да работам имаа оглас,колку да пробам,нормално излазав дека имам постојан престој и возачка, прашав кои се условите и рекоа нема услови( замислете го тоа тука)само желба за работа.Осигуран,сабота и недела слободен,празници и плата 700 еу.Се работеше за фирма која доставува млечни производи во Софија и до други градови во бг ,но не подалеку од 150 мк.Па и не е така лошо.Сега не е Германија ама бар е подобро од тука

Последно уредено:
Член од
27 јули 2015
Мислења
134
Поени од реакции
285
so sestra mi imame podneseno edni original dokumenti izvodi I knigi na umreni I sl. na pr. izvod na majka mi eden original, izvod na baba mi eden original, izvod na umreni na pradedo eden original. site makedonski. u sofija posrednickata rece deka ke se prevedat I legaliziraat na bugarski jazik I za dvete nas ke gi podnese istite dokumenti kao nema problem. e sea na sestra mi I se smeni statusot da donese dop.dok. od pradedo mi koj sluzel bug. vojska a mene uste mi e na doplolnitelna. se slusnav so edno lice od mak.bug.prijatelstvo I mi rece deka mora za dvete originalnite dokumenti??? edna demek od vas moze da prekratat!!! dali moze da se odi vo min.za pravosudie vo sofia I da se prasa koi dokumenti se potrebni? koja e procedurata? dali treba molba ili direkno se odi bez zakazuvanje? dali nekoj bil da se informira za prepiskata do kaj e I dali ima nekoj sluicaj so isti podneseni dokumneti?
Nema nikoj da prekratat!Bidejki vo isto vreme dve sestri,brakja i sl. podnesuvaat molba za BG drzavjanstvo logicno e deka nemaat DVA originali tuku eden od sekoj dokument.Pri podavanje na dokumentite vo molbata ke napisete deka originalite se predadeni vo prepiskata na sestrami,bratmi i sl. so broj prepiska toj i toj.Toa ke go napisete vo molba so koja predavate dopolnitelni dokumenti.Pri razgleduvanje na prepiskata na onoj so fotokopii ke ja vidat i molbata vo koja e obrazlozeno od koi pricini se dadeni kopiite i kade se originalite.Ovoa jas go napraviv koga nosev dokumenti za mojot zet i za negov brat i eve od pred 2 nedeli si gi imaat pasosite vo raka.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom