Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

den

Член од
31 мај 2016
Мислења
118
Поени од реакции
36
Врати се едно 400 страници наназад и почни да читаш, гарант ќе не разбереш.
Se imam vrateno i imam procitano sve skoro te molam eve posoto ti vaka dosta informiran kako toa ne davale na tie so bratucedi vtori i nezanam sto a na ovie so potvrdi samo moze da im dadat ili sto toa vazi samo za tie sto aplicrale 2013 samo taa godina e problem ovie od 2015 pa nataka gjle nemaat moze i so potvrdi da projdat

Член од
9 октомври 2015
Мислења
378
Поени од реакции
464
МБП „Македонско – Бугарско Пријателство“ имале средба со амбасадорот на Р. Б'лгарија - Иван Петков.[/quote
Da ti kazam iskreno ova Marinela ic ne e seriozna .Arno nastana haosot i malce da se aktivira.Neznam koj i dade vakva privilegija.

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Se imam vrateno i imam procitano sve skoro te molam eve posoto ti vaka dosta informiran kako toa ne davale na tie so bratucedi vtori i nezanam sto a na ovie so potvrdi samo moze da im dadat ili sto toa vazi samo za tie sto aplicrale 2013 samo taa godina e problem ovie od 2015 pa nataka gjle nemaat moze i so potvrdi da projdat
Procitaj go posledniot post od @paparak . Najbolje objasnenie u poslednive 1253 strani.

den

Член од
31 мај 2016
Мислења
118
Поени од реакции
36
Ok toa e toa . jasno e
Procitaj go posledniot post od @paparak . Najbolje objasnenie u poslednive 1253 strani.
Ok toa e toa . jasno e

Член од
25 март 2014
Мислења
717
Поени од реакции
733
Луѓе сто пати сум го цитирал ова. Јас не знам дали ќе ве пуштат со роднини или комшии, ова значи дека ја тераат ригорозната процедура по за жал законот кој е се уште на сила. Посакувам најдобар исход на секого, но овие денови се дигна голема прашина дека враќаат и со најблиските роднини затоа реагираа и здруженијата на блгарите. Затоа имаше и средба со министерката за да се решат проблемите. Ама си тераат по старо. Овој член од законот е најконтроверзниот зошто се толкува во министерството и дава широка интерпретација. Кога ќе видите на статусот вакво нешто да пишува тоа значи дека се бара од вас да донесете доказ дека имате взходашт блгарин, односно само по права линија, без братучед, тетки, на дедо ви брат, вујко. Сигурно добиваат оние кои имаат родител со државјанство и стари документи од дедо, баба, каде стриктно е наведено националност блгарин. Затоа и старите документи на кои не пишува националност понекогаш не ги признаваат. Мене во ДАБЧ не ми презнаа диплома од мојот дедо кој бил офицер зошто не пишувало националност, а на свидетелство има блгарин и по тој начин добив происход. Како ќе им текне. Додека не се усвои новиот закон се може да се очекува и да враќаат со старите документи. А тоа за жал и го прават. Зошто? Политика
Da no proagjaat i so stari dokumenti kade ne pisuva nacionalnost blgarin, na primer, krstenici od bugarska eparhija, voeni kniski, udostoverenia od v. trnovo, svidetelstva na koi ne pisuva blgarin, itn....
Sto e tolku kjutenje i neopredeluvanje dali kje pominuvaat so potvrdive i so bratucedive, do sega trebase da se izjasnat, da ne sakaat da go premolcat problemot, tresla se gora rodio se mish, da ne sakaat da zamizat pred problemot i da go isnat kako dosadna muva., i da ne go resat, stom toj zakon ne se nosi toa samo govori deka ne sakaat da go resat problemot, kje teraat po staro a mozno e i skroz da gi ukinat pasosive.... vo idnina nisto ne me cudi.

Член од
7 јуни 2016
Мислења
73
Поени од реакции
104
Da no proagjaat i so stari dokumenti kade ne pisuva nacionalnost blgarin, na primer, krstenici od bugarska eparhija, voeni kniski, udostoverenia od v. trnovo, svidetelstva na koi ne pisuva blgarin, itn....
Sto e tolku kjutenje i neopredeluvanje dali kje pominuvaat so potvrdive i so bratucedive, do sega trebase da se izjasnat, da ne sakaat da go premolcat problemot, tresla se gora rodio se mish, da ne sakaat da zamizat pred problemot i da go isnat kako dosadna muva., i da ne go resat, stom toj zakon ne se nosi toa samo govori deka ne sakaat da go resat problemot, kje teraat po staro a mozno e i skroz da gi ukinat pasosive.... vo idnina nisto ne me cudi.
Kako mislis ako ne pisuva nacionalnost blgarin ? Koga samite svidetelstva od krstevkite se na bugarski piseni i jasno pisuva bugarska egzarhija ..mnogu jasno deka se bugarska nacionalnost nemora toa da se potencira a i nikade vo dokumentot nema mesto za potenciranje tuku celiot dokument e na bugarski i e od bugarskata egzarhija taka da ..

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Има некоја логика кај бугарите само што нас не ни одговара. Размислете давање на гражданство е одговорност, а не обврска. Така на пример многу наши дедовци и баби учеле српски училишта измеѓу двете војни. И сега Србија вика добро учеле школо, служеле војска, но не се срби по народност. Дали сите ние што имаме стари документи на српски со ист жар и елан ќе сакаме да докажеме дека сме срби. Само свртете ја ситуацијата обратно. Да беше Србија во ЕУ, а Бугарија не дали со толкав елан ќе докажувавме дека сме блгари. Не верувам. Мислам дека и сега многу кандидати за блгарско гражданство Србија им е помила, а се работи за економски причини. Ок, но мислам дека во Бугарија тоа го знаат и со недоверба гледаат на нас, мада и самите донекаде се криви за тоа. Заедно живеевме, многу мешани бракови, многу филмови, музика. И денес на свадба и веселби се слуша српска музика. Имам пријатели во Бугарија они кажуваат, вие сте блгари по потекло, но Србија ви е поблиску до срцето. Јас им велам тое е индивидуално, но нас највеќе Македонија ни е во срцето, а сега што јас сметам дека сме блгари од Македонија тоа е мое лично убедувања.

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Има некоја логика кај бугарите само што нас не ни одговара. Размислете давање на гражданство е одговорност, а не обврска. Така на пример многу наши дедовци и баби учеле српски училишта измеѓу двете војни. И сега Србија вика добро учеле школо, служеле војска, но не се срби по народност. Дали сите ние што имаме стари документи на српски со ист жар и елан ќе сакаме да докажеме дека сме срби. Само свртете ја ситуацијата обратно. Да беше Србија во ЕУ, а Бугарија не дали со толкав елан ќе докажувавме дека сме блгари. Не верувам. Мислам дека и сега многу кандидати за блгарско гражданство Србија им е помила, а се работи за економски причини. Ок, но мислам дека во Бугарија тоа го знаат и со недоверба гледаат на нас, мада и самите донекаде се криви за тоа. Заедно живеевме, многу мешани бракови, многу филмови, музика. И денес на свадба и веселби се слуша српска музика. Имам пријатели во Бугарија они кажуваат, вие сте блгари по потекло, но Србија ви е поблиску до срцето. Јас им велам тое е индивидуално, но нас највеќе Македонија ни е во срцето, а сега што јас сметам дека сме блгари од Македонија тоа е мое лично убедувања.
ГРЕШИШ не е точно,,,,размисли ТИ малку подлабоко и подобро,,,мислам дека си доволно паметен.,..за да неречеш ти солам памет

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Vidi Pepi, ako vidis, i kaj nas na mnogu dokumenti od toj tip sto gi spomna, ne pisuva nacionalnost. Ali, ako taa zemja e Blgarska, teritorijalno bila Blgarija vo toa vreme od koa toj dokument datira, lugjeto se blgari.
Jer realno, istorijski, na ovie prostori, od mnogu drzavi, se odzemani celi reoni, i sledniot den vece ne e Bgarija, sega e Grcija, ili Rusija... Toa znaeme site i se slucilo istoto i na Makedonija. Momentalno, vakvo nesto recimo, so tendencija, se pravi vo nekoi od bivsite YU drzavi, ali na poinakov nacin.

Ako eden narod nema dedovina, toj narod nema ni istorija. Ako eden narod dozvoli da mu se odzeme istorijata, toj narod, eden den ce iscezne i kako nacija.[DOUBLEPOST=1465364378][/DOUBLEPOST]07/06/2016
МБП НА ПОКАНА НА АМБАСАДОРОТ ИВАН ПЕТКОВ ОСТВАРИ ПРИЈАТЕЛСКА СРЕДБА

http://mbp.com.mk/?p=3086

Последно уредено:
A

andrea85

Гостин
Znaci ne mozam da ve razberam tuka nekoj psiuvaat demek ne pustaat so vtori bratucedi vujkovcitetki i nenzma so a ovie so se so samo potvrda od nekoj klub bez nisto drugo sto se tie budali ne svakam tie luge pa zasto voopsto aplicrale a i procitav deka nekoj pa zele samo so toa neko se zafrkava na formumov ili...
Не друже тука никој не се зафркава туку во Бугарија, како ќе им прдне така работат во моментот.
Е сеа енкој од нас дали ќе го огрее сонце , или ќе го фати ураган останува да видиме.
Како што тргнало за Лотарија за Сад се поголеми шансите сеа.

Член од
24 мај 2016
Мислења
4
Поени од реакции
2
Не друже тука никој не се зафркава туку во Бугарија, како ќе им прдне така работат во моментот.
Е сеа енкој од нас дали ќе го огрее сонце , или ќе го фати ураган останува да видиме.
Како што тргнало за Лотарија за Сад се поголеми шансите сеа.
Потполно во право! Како ке им прдне така работат. Моја другарка заедно со брат и поднесале заедно преку втор братучед, и што се случило? -Во завршна процедура е на неа, а брат и одбиен... Тоа е тоа што се случува во Бугарија, што сакаат тоа праат.

Член од
26 јуни 2015
Мислења
14
Поени од реакции
2
ve molam ako imate nekoj link so prasanjata za intervjuto....i dali ima nekoja sansa so prekratena postapka brojc 2013so nekoja molba da o podnesam dopolnitelniot dokument

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
ve molam ako imate nekoj link so prasanjata za intervjuto....i dali ima nekoja sansa so prekratena postapka brojc 2013so nekoja molba da o podnesam dopolnitelniot dokument
Zdravo
Ovde, vo arhivot na nasata tema, ce najdes dok. intervju i drugo ako nesto te interesira:
http://forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-Архива-на-документи-и-процедури.81252/

Okolu molbata, ovae daden tekst od nas kolega:

"Do
Miniserstvoto za blgarsko grazdanstvo ( ti najdi kako se pisuvaat pravilno zborcinjata)
Jas Walkmen go zamoluvam Ministerstvoto za bugarsko grazdanstvo, da mi bide razgledana prepiskata koja sto bese prekratena po nepoznati prichini.
E saa jas oddole napisah - VE MOLAM ZEMETE VO OBZIR DEKA podnesuvam dopolnitelni dokumenti TIE I TIE. I POKRAJ USPESNOTO INTERVJU, I GODINITE KOI GI POMINAV VO CEKANJE, SE NADEVAM DEKA KE BIDAM VRATEN VO PROCEDURA.

ADRESA: ( JA PISUVAS)
EMAIL: (PISUVAS TVOJ LICEN-NEKA BIDE PO MOZNOST TVOETO IME I PREZIME)

C УВАЖЕНИЕ

(КРАТОК ПОТПИС ЛИЧЕН)

JA PODDAVAS I KE TI KAZE ZENATA NA SALTER BROJ 5 DALI E SE V RED. I TI DAVA NOV BROJ.

AKO NESTO SI POPOLNIL NE KAKO STO TREBA KE TI KAZE ZENICKATA, PRIJATNA BESE NAJMNOGU OD SITE."

P.S. I, kolku sto razbrav, ovie dokumenti so molbata se ponesuvaat vo zgradata, dole na prizemje, kade sto prv pat dobivme kartonce broj. Za ova ne sum siguren dali e tocna informacija. Nekoj ako znae neka napise.

Последно уредено:
A

andrea85

Гостин
Zdravo
Ovde, vo arhivot na nasata tema, ce najdes dok. intervju i drugo ako nesto te interesira:
http://forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-Архива-на-документи-и-процедури.81252/

Okolu molbata, ovae daden tekst od nas kolega:

"Do
Miniserstvoto za blgarsko grazdanstvo ( ti najdi kako se pisuvaat pravilno zborcinjata)
Jas Walkmen go zamoluvam Ministerstvoto za bugarsko grazdanstvo, da mi bide razgledana prepiskata koja sto bese prekratena po nepoznati prichini.
E saa jas oddole napisah - VE MOLAM ZEMETE VO OBZIR DEKA podnesuvam dopolnitelni dokumenti TIE I TIE. I POKRAJ USPESNOTO INTERVJU, I GODINITE KOI GI POMINAV VO CEKANJE, SE NADEVAM DEKA KE BIDAM VRATEN VO PROCEDURA.

ADRESA: ( JA PISUVAS)
EMAIL: (PISUVAS TVOJ LICEN-NEKA BIDE PO MOZNOST TVOETO IME I PREZIME)

C УВАЖЕНИЕ

(КРАТОК ПОТПИС ЛИЧЕН)

JA PODDAVAS I KE TI KAZE ZENATA NA SALTER BROJ 5 DALI E SE V RED. I TI DAVA NOV BROJ.

AKO NESTO SI POPOLNIL NE KAKO STO TREBA KE TI KAZE ZENICKATA, PRIJATNA BESE NAJMNOGU OD SITE."
A ti bese vo Sofija otkoga te prekratoa? Toj nov broj znaci neso kao odpolnitelno brojce ili nanovo cekas so tie od ovaa godina?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom