Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Незнам дали ја следеше нашата дебата ама човекот искористи зборови како глуп,дете итн. Не видов твој коментар насочен спрема неговите навреди спрема мене. Јас не го нареков дека е мочко јас само реков дека му се мочкало. Има разлика нели? Те молам прочитај го мојот текст добро, потоа анализирај го и тогаш состави нешто.

Интересно е кога Христијаните се навредувани и наречувани глупи, неписмени, забегани, старомодни, удрени, ненормални, смотани и итн. Никој не реагира од моралните атеисти, окултисти, агностици и кој знае какви. А кога некој Христијанин ќе каже нешто како дека на некој му се мочка, е тогаш имаш, каков си ти Христијанин да навредуваш, па ти имаш сексуални фрустрации, така ли те учи Исус, таква ли е вашата вера, какви се овие навреди и омаловажувања. И кои Христијани познаваш ти кои би се згрозиле од мене? Христијанинот би се згрозил од тебе и од тоа што ти претставуваш а не од мене. Лагата е нешто од што треба ти прво да се згрозиш а после дојди да поразговараме за другото.

Не, туку тоа беше само реакција на тоа што ти го кажа за некого, било да е Кроули или било кој друг човек на планетата. ,,би сексуалец, наркоман" и слично, за кого пак не си запознаен, го прашуваш Хептаграм сега гледам за Телема и во кој Бог верува Кроули и како е објавен Законот на Телема!

Немој да ми глумиш жртва, душичка си ти, само дебатираш овде со луѓе кој освен библијата, имаат прочитано уште многу други книги и никогаш истите не осудиле би па и три сексуалец - барем тука на форумот. Оди и читај, запознај луѓе што не се хетеросексуалци и провери дали тоа се лоши луѓе, па дојди овде да дискутираме како луѓе. Љуби со срцето и остави ги оние кој што ти го полнат умот со глупости, нема да бидеш казнет во пекол ако се одлучиш да љубиш. Воздигни се над твоите предрасуди и врати се како вистински Гностик, ќе бидеш посреќен и дискусиите би ни биле по конструктивни и пријатни! Поздрав, морам да одам сега. :)

Се е во ред со тоа што си христијанин и што се молиш, но за духовен напредок и да бидеме подобри луѓе потребна е и работа, зар не?

Ora et labora - пак, поздрав!!! :)

Се е во ред со тоа што си христијанин и што се молиш, но за духовен напредок и да бидеме подобри луѓе потребна е и работа, зар не?

Дај подобјасни која е таа „работа„ со која се станува „добар„ човек?

Апсолутно погрешно мнение и за Телемата и за старите учења кои христијанството во својата лудост од самиот старт ги прогласи за погрешни и демонски и повеќето ги „уништи“!

Но ние го познаваме стариот закон и автентично тврдиме дека тој закон не е функционален заедно со ритуалите ако го набљудуваш човекот и светот денес. Може да веруваме дека се е ок, жената е неспособна да биде рамо до рамо со мажот, дека доаѓа месијата кој што е стриктно со машки атрибути, дека богот ќе не суди - но што со тоа?
Тоа што ти не ја гледаш големата слика на светот и најмногу ти е битно верувањето и опстојувањето на твојата религија - е твој проблем.

Ја разбирам твојата загриженост и страв од Пан(Се, сеопфатно)-теизам, но што да правиме?
Методите се најразлични за постигнувањата достапни за човекот над материјата.
Она што ти велиш старо учење, е заради разните пракси од дамнина кои сме откриле дека функционираат и кои се наследени тајно, а кои христијанската црква решила од некоја чудна нивна замисла да ги демонизира уште од самиот почеток на нејзината власт. Зборувавме за оваа пракса на христијаните: не ви треба пракса и работа врз себе си, само се вие надевајте и верувајте дека туѓата крв ќе ве спаси од самите себе ;)

Во врска со материјата и вечниот проблем на христијанството со човекот и неговата човечност:

„Поуката, драго дете, е дека таквите сили никогаш не треба да се сметаат за главна цел; всушност на почеток би требало да биде очигледно дека човечката Вистинска Волја мора да биде подлабока и посеопфатна од самото техничко достигнување.
Јас ќе одам и подалеку и ќе речам дека таквиот напор мора да биде магиска грешка, исто како да се чува пушка или часовник или трска за риболов заради нив самите, а не заради нивната употреба. “
--- Магиска Моќ, Кроули

Човекот никогаш не бил роб на материјата, тоа се христијански кованици за да ја оправдаат теоријата дека човекот е грешен, затворен во овој свет да страда и дека му треба спасител откако ќе умре и се ослободи од својата човечност, која мора дури и на Земјата да ја малку подзаборава. Буда и Исус рака за рака и во Големото Море, да си ги измијат подобро учењата бидејќи се гадни.

Ако пак го прочиташ само почетокот на овој есеј, мислам дека ќе увидиш дека човекот кој што се занимава со Магика, за која што Кроули вели дека секој човек ако сака да постигне било што реално на „друг“ план освен материјалниот, мора да ја изведува - ќе увидиш дека многу грешиш дека Телемата е старо учење и дека нема ништо ново во неа, ќе увидиш дека не е „пантеистичко“, што значи учи човекот да е роб на материјата.. :)

Треба да разберете дека човештвото како напредува, така ќе добива и нови закони за напредување, со нови ритуали, нови предизвици :)
Колку повеќе се “трудиш“ онака, спонтано, да одглумиш познавање на христијанството, ефектот е спротивен!:несвест:

Мој совет ти е да се држиш до телема, но како немате развиено терминологија, освен 2-3зборчиња, волја, магија, иии..., извини не ми текнува на третиот, за да се претставите на темава еклектично поработете, па доколку имате содржина ќе можете нешто и да кажете.:)

Вака на сметка на авторитет од 2000г., (ај да не сметам од почетокот на создавањето, ќе се депримираШ), сакаш да изградиш идентитет, за кој во неколку наврати сме поразговарале, за вас е мислена именка, се чудите што прашувам, чуму, шо имат сеа ова врска со животот итн., цицалчиња :toe:
Ова книжулево, есејчево, дај те молам!:sramezliv:

Но го знам христијанството, не знам зошто морам да бидам христијанин и да присуствувам на тажните литургии во црквите слушајќи свештеници кои шират омраза?
Постојано ќе повторувам: за бедните по дух, нема кралство, нема божественост, нема место во новиот еон. Тоа е лага дека ќе наследат било што. Да се наследуваше така, и ти ќе наследеше нешто. НО, ако ти е волја - верувај слободно.

И ти ништо не прочита што напишав (или не разбра), дотрча да зборуваш она што си мислиш да си кажеш, а потоа на одмор... Ништо страшно...
Авторитет 2000 години стар... :vozbud:
Што да коментираме после вакви изјави.
Мене ме лажеш, другите ги лажеш или себе си се убедуваш во лагата?

Ако философијата на Телема се трудеше да гради идентитет преку христијанство - заминавме јабана сосе сите тие умирачки богови од минатото, со чудните ритуали на меланхолија и тага.
Но дека ги критикува и вели дека се надминати, ги критикува и вели дека се надминати тие залудни верувања и ритуали. :sneaky:
Да имаше Магика и Уметност во вашата догма - да тврдеше вакви глупости, но вака - озбична лага ќе ја повторуваш уште минимум 10 пати...

П.С.
Есејченцето е мало, но и тоа не го разбираш и не ти чини заради верувањето во догмата твоја. А што ќе ни е догма? За прашина собирање, ништо друго.

П.П.С. Да знаев да глумам, дома на вечера ќе ти бев и немаше да знаеш со кој вечера си споделил :)

Последно уредено:
Но го знам христијанството, не знам зошто морам да бидам христијанин и да присуствувам на тажните литургии во црквите слушајќи свештеници кои шират омраза?

Велиш, не го знаеш рисјанството, ама знаеш дека свештениците шират омраза?
Како ти текна?
Ем не знаеш, ама знаеш?...:sneaky:

Значи мојот текст беше за споредбата на двајцата Педофили кои направија различен избор во твојата и во мојата ситуација. те молам прати ја дебатата по редослед и не влечи зборови од моите одговори кои се наменети кон тогашните твои размислувања и одговори. Ова станува од конфузно во конфузно смешно. Поздрав и секое добро.
Нема ништо конфузно, јасно е како ден - Слободната волја сама по себе е само можност - избор, на одлуката влијае особината на човекот.
Се друго е очајна ментална гимнастика со која се обидувате да ја заташкате апсурдноста на вашите ставови и убедувања.
Еее, ова е веќе различно од твоите ригидни ставови, дека Бог создал предодредено од материјата(природата),неспособно суштество па озгора и да го суди!? Што да правиш слободен си, неможеш против себе, посилно е?;)
Веќе ти реков дека мојот концепт на Бог нема врска со битие кое и суди на сопствената креација, од проста причина што со тоа самиот на себе би си пресудил дека не е совршен ниту безгрешен. Ако се е создадено или допуштено од него и ако се е според неговата промисла, тогаш од кого ќе биде тоа што тој ќе го прогласи за погрешно? Кристално јасно е дека од перспектива на семоќен и сезнаен Бог, неможе да постојат непотребни, грешни и зли исходи. Нештата може да се доживеат како погрешни и зли од човечка гледна точка, бидејќи тоа што човекот го доживува како зло, нити е создадено од него, нити човекот имал моќ да го предвиди или спречи. Но од гледна точка на господ, што и да прогласи за зло, истото било создадено или допуштено од негова страна.[DOUBLEPOST=1465077742][/DOUBLEPOST]
Ајде вака. Зашто сметаш дека законите на Алистер се вистинските и дека тие закони треба секој на планетава да ги следи? Во кој Бог верува Алистер? Ако пак нема Бог од каде знаење за новиот еон? Како само тој знае и никој друг? Дали дрогата му влијаела на неговото творештво? Дали е можно човекот да халуцинирал?

Чекам на твој одговор?
Затоа што тие закони денес се модел за современиот човек. Види ја Libr Oz, види кога е напишана, и потоа спореди ја со декларацијата на обединетите нации за човековите права. Законот на Телема е реалност, новиот еон за само еден век постигна повеќе одколу предходните што имаа постигнато за 20 векови.
Тоа што ти својот став за окултизам, Телема и Кроули си го градел врз клевети, лаги и стереотипи е сосем друг муабет. Ти паднало на памет некогаш да провериш на пример како Кроули прв пат земал хероин? Си проверил дека во тој период прохибицијата за наркотици сеуште не постоела и дека истите се продавале во обични аптеки? Дека се ставале во пијалоци и пехрамбени артикли? Или најлесно е да се проголта она што ќе ти го пласираат медиумите и жолтиот печат?

Последно уредено:
Не знам зошто не одиш да спиеш, 12 часот е ... доаѓаш и зборуваш невистини пред спиење.

Твојот брат по вера вели дека не го знам христијанството со цел да ме дискредитира, и за да ни покаже сигурно како само обичен верник кој што верува само и ништо поеќе, го знае најубо христијанскиот закон... не реков јас такво нешто ... :facepalm:
Јас реков „Но го знам“... ;)

Читај повнимателно нареден пат...

Кога дојде на форумот мислев дека си либерален и добар човек, макар и христијанин, си реков, човек со кој може да се дискутира без предрасуди, но откако видов дека во твоите дела постои волку голем суд кој каква сексуална определба има и дека за тебе е проблем дали ќе одбере да пие зелен чај, кафе или да пуши хашиш само ме подсети за идејата на стариот завет и тоа како треба да се однесува со хомосексуалец според истиот и тоа со каменување и физичко казнување. Само затоа што некој се осмелил да љуби друг маж со прегратки за разлика од тебе кој се осмелуваш да судиш некој си друг маж за кој што ништо не знаеш освен рандом приказни со кој те заплашувале твоите дома за да те потчинат и да робуваш на нивните догми не значи дека тој човек е злобен како што се вашите свештеници кој тврдат дека стариот завет не е важен како новиот, а пеат псалми од истиот - каква дволичност! :)

Зошто Исус ја проколна смоквата во новиот завет, а не ја благослови? Нели е тој божји син? Каков е тој твој бог, за истиот велиш дека е љубов и спасител, а колне смокви?

И да, постојат би-сексуалци на Земјата и ти не можеш ништо во врска со тоа. Секако освен како повеќето типични православни христијани во Русија, Украина, Грција, да земеш безбол палка и да се маваш по улици на контра геј-паради. Нормална појава во христијанството е тоа! Ама како велеше вашиот закон

,,како судите вие на другите, така ќе ви се суди и вам."

Искрено секое добро, поздрав! :)[DOUBLEPOST=1465069687][/DOUBLEPOST]Не е смешно ништо и никој овде, туку ти си трагичен! Во системот на Кроули и земаните божествата од Египет нема да бидеш казнет доколку кажеш нешто смешно за истите, дури и ако се осмелиш да направиш карикатура. Ех, камо да беше така во христијанството и исламот, ќе имаше се помалку одсечени глави, повеќе смеа и уметност!
:pos:

Не те мразам ниту ти посакувам зло. Но кога гледам дека твојот пат води кон пропаст поради некој кој ти ја замаглува главата со глупости е тогаш ќе реагирам. Само човек што му е гајле дали некој направил погрешен избор во животот може да биде флексибилен и да одобрува на тоа што некој го прави. Алистер е човек кој ги води луѓето во пропаст. Ти го почитуваш него и со тоа можеби ќе наведеш некој друг на истиот пат. А јас пак ако тоа го гледам и не преземам нешто (а под тоа не значи да те нападнам или да ти нанесам зло) за да ја изобличам оваа погубна доктрина која го загадува твојот ум, тогаш јас сум виновен исто колку и ти. Се надевам дека сега ги сваќаш моите намери?

Ми се допаѓа прашањето за смоквата и Исус. Листот на смоквата е синоним за прикривање на голотијата на Адам и Ева одкога јаделе од дрвото на познавање на злото и доброто и го направиле првиот грев. Значи гледајќи ја смоквата без плод а лисјата сеуште убави и зелени Исус се присетува за прикривањето на првиот грев со ова растение и ја проколнува(дел од размислувањата на теолозите). И на крај зар проколнувањето на едно дрво кое не дава плод(синоним за секој човек кој треба да го спознае бог и да даде плод) те растажи толку? Ако си толку сентиментален тогаш отфрли го и Алистер и неговите сатанистички ритуали:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley

Following a mountaintop sex magic ritual, Crowley also performed an invocation to the demon Choronzon involving blood sacrifice, considering the results to be a watershed in his magical career.

Погледни што правел во Алжир кога на врвот на некоја планина извеле сексуален ритуал понудувајќи жртва на демонот Хоронзон. Тој е демон за кој верувам го има во вашата Телема. Зар ова не е за осуда и жалење колку сте забегале во овие сатански ритуали на изопачен секс и крв а ваму демек Исус ја проколнал смоквата а не ја благословил.

Ако сакаш да читаш вистинска мудрост и прашања кои го мачат едниот од моите омилени пророци од Стариот Завет, тогаш читај го Ездра(третата книга која започнува со родословот од втората). Читај и размисли ги неговите логични човечки прашања а најмногу одговорите на Бог и скриената Божја Мудрост. Едната од моите омилени стихови е кога Бог му вели на Ездра: Зошто се мачиш да ги разбереш овие работи(се мисли за Божјите) кога твојот сад неможе да ги прими.

15. Но, зошто се вознемируваш кога си гниежлив и зошто се возбудуваш - кога си смртен?
16. Зошто во твоето срце не ја примиш иднината, туку ја примаш сегашноста?

http://agapi.mk/sveto-pismo/star-zavet/treta-kniga-ezdra/

Алистер е човек кој ги води луѓето во пропаст. Ти го почитуваш него и со тоа можеби ќе наведеш некој друг на истиот пат. А јас пак ако тоа го гледам и не преземам нешто (а под тоа не значи да те нападнам или да ти нанесам зло) за да ја изобличам оваа погубна доктрина која го загадува твојот ум, тогаш јас сум виновен исто колку и ти. Се надевам дека сега ги сваќаш моите намери?

Ако си толку сентиментален тогаш отфрли го и Алистер и неговите сатанистички ритуали:

Following a mountaintop sex magic ritual, Crowley also performed an invocation to the demon Choronzon involving blood sacrifice, considering the results to be a watershed in his magical career.

Погледни што правел во Алжир кога на врвот на некоја планина извеле сексуален ритуал понудувајќи жртва на демонот Хоронзон. Тој е демон за кој верувам го има во вашата Телема. Зар ова не е за осуда и жалење колку сте забегале во овие сатански ритуали на изопачен секс и крв а ваму демек Исус ја проколнал смоквата а не ја благословил.
Јас сум член на ОТО, иницијант сум четири години. Сум учествувал во голем број на ритуали, иницијации, работилници и разно разни останати активности. Одговорно тврдам дека овие гнасни клевети се лага и немаат врска со реалноста! Значи за разлика од некој други, јас сум имал и имам личен увид во активностите на Редот, и ти кажувам дека ова што си го постирал е обично ѓубре и лага.

1.Такит споменува Крестос. Не Исус. Не Христус. Крестос. Ти Крестојанин си?
2. Такиит нигде не споменува чуда на крестос или христос ни дека мајкаму затруднела со госпот ни дека одел по вода ни дека хранел 5000 луѓе со 2 скуши ни дека создал марихуана ни дека воскреснал.
3. Такит нигде не споменал ни дека лично го видел или слушнал крестос ни христус ни џисус, ни дека воопшто некде некогаш зборал со некој христијанин.

Па ајде малце размисли (доколку тоа не ти прави премногу болка и напор) и кажи шо тоа такит ни докажува за исус Христус, бог да го прости?

Од друга страна Такит фино лепо ни кажува чудата кои ги направил паганскиот цар Веспазијан.

Те молам да ме поштедиш од твојата неедуцираност. Ми го трошиш времето со детски приказни. Од повеќето историчари стои ова и тоа ти го давам веќе по трет и последен пат:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tacitus_on_Christ

The Roman historian and senatorTacitus referred to Christ, his execution by Pontius Pilate, and the existence of early Christians in Rome in one page of his final work, Annals (written ca. AD 116), book 15, chapter 44.[1]

Scholars generally consider Tacitus' reference to the execution of Jesus by Pontius Pilate to be both authentic, and of historical value as an independent Roman source.[5][6][7] Eddy and Boyd state that it is now "firmly established" that Tacitus provides a non-Christian confirmation of the crucifixion of Jesus.[8]

Еве, од човек кој ги мразел Христијаните ни дава историски податок за распнувањето на Исус и ни помага да им ја затвориме устата на луѓе како тебе кои ги мразат Христијаните денес и тресат зелени. Мислејќи да ни направи лошо ни направил добро :) Фала ти дедо Такитус и имаш поздрав од Летај 3.

Писмото на оргинален латински.

(In Latin: ergo abolendo rumori Nero subdidit reos et quaesitissimis poenis adfecit, quos per flagitia invisos vulgus Chrestianos appellabat. auctor nominis eius Christus Tibero imperitante per procuratorem Pontium Pilatum supplicio adfectus erat; repressaque in praesens exitiablilis superstitio rursum erumpebat, non modo per Iudaeam, originem eius mali, sed per urbem etiam, quo cuncta undique atrocia aut pudenda confluunt celebranturque. igitur primum correpti qui fatebantur, deinde indicio eorum multitudo ingens haud proinde in crimine incendii quam odio humani generis convicti sunt.

Зборот Chrestianos значи Христијани а зборот Christus значи Христос на латински. Ти или се правиш дека не разбираш или сфати дека те школувам па сега се браниш на секој можен начин? Ова е само еден фрагмент од сведоштвата за Исус од пагански извори. Имаш уште неколку други пагански, потоа од еврејски извори(значи тие не биле христијани) и на крај од Христијански. И на крај еве ти видео за кое мислам дека атеистот одговара на твојот профил и тоа што ти го бараш. Ама гледај како Христијанинот го школува и му дава дел од неговиот отров. Зашто секогаш Атеистиве губат? Уживај трае само 5 минути..............

https://www.youtube.com/watch?v=UvSo6WfLFxU

Те молам да ме поштедиш од твојата неедуцираност. Ми го трошиш времето со детски приказни. Од повеќето историчари стои ова и тоа ти го давам веќе по трет и последен пат:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tacitus_on_Christ

The Roman historian and senatorTacitus referred to Christ, his execution by Pontius Pilate, and the existence of early Christians in Rome in one page of his final work, Annals (written ca. AD 116), book 15, chapter 44.[1]
Mоре аналу еден, шо докажува Таки за Исус во својата книга?

Шо кажува за Исус, не за Крестос, за Исус?
кажува дека бил син божји?
кажува дека непрродно госпот ја оплодил мајка му?
кажува дека претварал вода во вино?
кажува дека праел некакви чуда?
кажува дека воскреснал?
кажува било шо за Крестос за кој ти тврдиш дека бил баш Исус?

Ако си го дочитал Такит наместо да пребаруваш зборчиња на гугле, ќе најдеш дека штетата направена во рим од пожарите, по наредба на неерон требало да ја платат Евреите.
Ни кресјани ни крестани ни Крастави ни хрисјани

Така да мозаико се склопил, имаме “оригинал“ Такит од 11 век пишуван во христијански манастир каде во предходен текст стоело Кресјани па некој преправил хрисјани иако збор хрисјани не се употребувал во тоа време а поготову не во Рим и ѓомити дека Нерон христјаните ги држел одговорни за пожарот, па после имаме одеднаш дека штетата за пожарот ја плаќаат - евреите.

Јас сум член на ОТО, иницијант сум четири години. Сум учествувал во голем број на ритуали, иницијации, работилници и разно разни останати активности. Одговорно тврдам дека овие гнасни клевети се лага и немаат врска со реалноста! Значи за разлика од некој други, јас сум имал и имам личен увид во активностите на Редот, и ти кажувам дека ова што си го постирал е обично ѓубре и лага.

Јас мислев дека онака сте прочитале по нешто и сега кажувате по нешто. А ти уствари си навлегол комплетно во ова. Што правиш човеку? Зашто си ја продал душата на ѓаволот? Зар служењето на Ѓаволот ти е подобро од служењето на Бог? Ти сега си иницијант којзнае пред да навлезеш во следната фаза што ќе треба да направиш и какви ритуали ќе треба да правиш? И уште ме обвинуваш дека лажам со тоа што ви давам податоци од википедија која не е пристрасен извор. Википедија за секое тврдење цитира книга или други податоци како писма, автобиографија и итн. Еве ти и види што викаат за вашиот демон.

https://en.wikipedia.org/wiki/Choronzon

Choronzon/ˌkoʊˌroʊnˈzoʊn/ is a demon or devil that originated in writing with the 16th-century occultists Edward Kelley and John Dee within the latter's occult system of Enochian magic. In the 20th century he became an important element within the mystical system of Thelema, founded by Aleister Crowley, where he is the "dweller in the abyss",[1][2] believed to be the last great obstacle between the adept and enlightenment. Thelemites believe that if he is met with proper preparation, then his function is to destroy the ego, which allows the adept to move beyond the abyss of occult cosmology.

Господ нека ти е напомош и на тебе и на твоите дома....................

Не те мразам ниту ти посакувам зло. Но кога гледам дека твојот пат води кон пропаст поради некој кој ти ја замаглува главата со глупости е тогаш ќе реагирам. Само човек што му е гајле дали некој направил погрешен избор во животот може да биде флексибилен и да одобрува на тоа што некој го прави. Алистер е човек кој ги води луѓето во пропаст. Ти го почитуваш него и со тоа можеби ќе наведеш некој друг на истиот пат. А јас пак ако тоа го гледам и не преземам нешто (а под тоа не значи да те нападнам или да ти нанесам зло) за да ја изобличам оваа погубна доктрина која го загадува твојот ум, тогаш јас сум виновен исто колку и ти. Се надевам дека сега ги сваќаш моите намери?

Ми се допаѓа прашањето за смоквата и Исус. Листот на смоквата е синоним за прикривање на голотијата на Адам и Ева одкога јаделе од дрвото на познавање на злото и доброто и го направиле првиот грев. Значи гледајќи ја смоквата без плод а лисјата сеуште убави и зелени Исус се присетува за прикривањето на првиот грев со ова растение и ја проколнува(дел од размислувањата на теолозите). И на крај зар проколнувањето на едно дрво кое не дава плод(синоним за секој човек кој треба да го спознае бог и да даде плод) те растажи толку? Ако си толку сентиментален тогаш отфрли го и Алистер и неговите сатанистички ритуали:

Ако сакаш да читаш вистинска мудрост и прашања кои го мачат едниот од моите омилени пророци од Стариот Завет, тогаш читај го Ездра(третата книга која започнува со родословот од втората). Читај и размисли ги неговите логични човечки прашања а најмногу одговорите на Бог и скриената Божја Мудрост. Едната од моите омилени стихови е кога Бог му вели на Ездра: Зошто се мачиш да ги разбереш овие работи(се мисли за Божјите) кога твојот сад неможе да ги прими.

15. Но, зошто се вознемируваш кога си гниежлив и зошто се возбудуваш - кога си смртен?
16. Зошто во твоето срце не ја примиш иднината, туку ја примаш сегашноста?

http://agapi.mk/sveto-pismo/star-zavet/treta-kniga-ezdra/

Не знам како ја сфаќаш ти љубовта, за мене љубов е да сакаш некого безусловно и да го прифатиш таков каков што е, да не го менуваш, бидејќи ако го менуваш значи дека сакаш само да го приспособиш да живее онака како што живееш ти според твоето убедување. Христијанството е познато по тоа зло и твојата намера воопшто не ми се допаѓа, не си ти тој кој што мене ќе ми каже што треба и како треба. Ниту ја даваш ти слободата ниту пак можеш да ја земеш некому. Ќе си ја гледаш црквата и кога веќе толку сакаш да знаеш некој нешта прочитај малку повеќе за Соломон, Гоетска магика и слично, ќе бараш книги и ќе учиш, како христијанин би требало да знаеш кој е Соломон и не википедии и google, заеби го ти тој муабет од вашите браќа кој безнадежно се борат ненаситни за моќ и што целиот свет кој ја сфати нивната лага го гледаат како закана на патот! Не! Лугето сфатија, повеќето од нив на запад се гневни што црквите не плаќаат данок, што се случуваат секс скандали, што се градат манастири, цркви, мега-цркви, а гладни и боси луѓе шетаат по улици!

Јас за Кроули не знам од википедија и христијански веб сајтови кој пишуваат дека слушањето на Нирвана и Металика води кон самоубиство и копнеж по наркотици. За Кроули знам од неговите напишани дела и биографии и на истиот му се восхитувам, а ако нешто што тој го правел не ми се допаѓа мене лично, имам абсолутно право да го отфрлам истото од мојот пат! Не сум забегал јас туку ти си тој кој осудуваш би-сексуалност и слични особини. Ти судиш, тоа не е во ред, јас такви луѓе не толерирам! Тоа е слабост, а христијанството е вистински промашок за човешството токму поради овие работи. Кој си ти бога ти да водиш евиденција за некоја си сексуалност кај некого? :)

Се надевам дека ги имаш прочитано и овие стихови од стариот завет?!

Ако би маж легнал со маж како што лежи со жена, и двајцата би починиле одвратно дело. Нека бидат убиени и нивната крв нека падне на нив.

Ех, Боже мој! :)

Јас мислев дека онака сте прочитале по нешто и сега кажувате по нешто. А ти уствари си навлегол комплетно во ова. Што правиш човеку? Зашто си ја продал душата на ѓаволот? Зар служењето на Ѓаволот ти е подобро од служењето на Бог? Ти сега си иницијант којзнае пред да навлезеш во следната фаза што ќе треба да направиш и какви ритуали ќе треба да правиш? И уште ме обвинуваш дека лажам со тоа што ви давам податоци од википедија која не е пристрасен извор. Википедија за секое тврдење цитира книга или други податоци како писма, автобиографија и итн. Еве ти и види што викаат за вашиот демон.

Choronzon/ˌkoʊˌroʊnˈzoʊn/ is a demon or devil that originated in writing with the 16th-century occultists Edward Kelley and John Dee within the latter's occult system of Enochian magic. In the 20th century he became an important element within the mystical system of Thelema, founded by Aleister Crowley, where he is the "dweller in the abyss",[1][2] believed to be the last great obstacle between the adept and enlightenment. Thelemites believe that if he is met with proper preparation, then his function is to destroy the ego, which allows the adept to move beyond the abyss of occult cosmology.

Ти се читаш себе си?! И после јас сум имал конфузни мисли! Значи ти кажувам дека тој текст нема врска со реалноста, дека е лага, ти ме прашуваш зошто сум ја продал душата на ѓаволот?! Што е проблемот со тебе? Не пишувам кинески! Да принесуваш жртви на хоронзон е подеднакво апсурдно и смешно како христијанин да принесува жртви на алах!
Нема никакви жртвувања, нема никакви оргии, нема ништо од ѓубрето што си го постирал!
Тврдам затоа што лично сум бил дел од ритуали на иницијација, гностички миси, работилници, ритуали на пентаграм....сум бил офицер во повеќе иницијации и одговорно тврдам и без проблем можам да се заколнам во се што ми е мило и што ми значи во животот дека тие гнасни клевети се лага![DOUBLEPOST=1465082466][/DOUBLEPOST]
Еве ти и види што викаат за вашиот демон.

Абе тие може да викаат се и сешто, еве што навистина претставува хоронзон во Телемата:

"Според Телемата секоја акција што не е насочена кон откривање и извршување на Вистинската Волја е „црна магија“. Тоа го вклучува и мешањето во законското право на другата индивидуа да ја открива и спроведува својата Вистинска Волја. Телемитската доктрина смета дека дисхармонијата и нерамнотежата произлезена од таквите акции резултира со компензаторни уедначувачки одговори на универзумот; слично на источниот поим на „Карма“. Во Телемата нема директен пандан на Јудео-Христијанскиот концепт на ѓавол или Сатана; но псевдоперсонификација на конфузија, вознемирување, илузија и себично незнаење е наречено „Хоронзон“.

Целиот текст може да го прочиташ на нашата официјална веб страна: Link

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom