Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Жив, здрав, сполај му на Господа . Арно е Боб4е, фала што ме спомна.
Ја сум во процедура пред министерство. Како и повеќето тука. Кога ќе завршам со таа процедура ќе го споделам своето искуство. Не да ти удоволам тебе, да ги информирам членовите што е како е. Ако земам земам, ако не здравје. Битно ќе споделам.
А до тогаш, suck it Боб4е. :pusigo:
многу убо,многу убоооо,АРНО вие(y)

Член од
8 септември 2015
Мислења
220
Поени од реакции
209
Нема да те одбијат 10000000 посто, сестра ми доби со братучед пред месец дена, во ДАБЧ братучед поминува без НИКАКОВ ПРОБЛЕМ!!!!! А камоли брат!!!!!
a izvini bella_madchen koja godina bese na intervju sestrati pozz[DOUBLEPOST=1464839003][/DOUBLEPOST]
Нема да те одбијат 10000000 посто, сестра ми доби со братучед пред месец дена, во ДАБЧ братучед поминува без НИКАКОВ ПРОБЛЕМ!!!!! А камоли брат!!!!!
a izvini bella_madchen koja godina bese na intervju sestrati pozz

Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Citajki gi stranite na nazad primetiv deka mnogu mladi referenti-eksperti gi ima na temava.Emi nie sto 3-4 godini sme vo ovoj lavirint i go barame izlezot sto sme.Pogore procitav eden komentar vo DABC pominuvalo so neznam kakov document....Heloooooo vo DABC da pominuva ali se zavisi od zabeganite vo MP.I spored mene presudni se slikite vo dosieto gledaat dali sme fotogenicni ili ne.Celata situacija e nesvatliva i apsurdna kako moze nekoj samo so eden dokument zboram dokument vo stilot bratuced i sl.takvi da minat vo toj kos se stavam i samata sebe,a luge na pr. kako sestra mi so tri razlicni dokumenti vo dosieto od sestra,od pra-dedo,od bratuced ne moze da pomine.:facepalm: Na pocetokot na temava na prvite 100 strani clenovite navivaa za Bojko nadevajki se deka ke se resi problemot i kako sto 2010 i 2011 gi pusti site i za nas ke napravi nesto.......Aliii sto dobivme isto samo vo razlicni dimenzii.

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Даваме гражданство на хора, приличашти на арабски терористи, притеснена властта

Над 4000 удостоверенија за б'лгарско гражданство са издадени от началото на годината от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина (ДАБЧ) без с'ответните официални документи, доказвашти произход.

Това стана јасно от думите на зам.-минист'ра на правос'дието Петко Петков пред журналисти след заседанието на Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина. За близо 1000 от тјах молителите впоследствие са представили документи.
(Во ДАБЧ прошле потврдите. 3000 удостоваренија добиени врз база на потврди) Не се знае обаче каква ште б'де с'дбата на документа, когато попадне в С'вета по гражданството, Изт'кна шеф'т на ДАБЧ Борис Вангелов.

От началото на проблема, датирашт от 2013 г., до момента зајавленијата без с'п'тствашти ги официални документи са около 18 000. За около 2000 - 3000 от тјах вече са представени доказателства за произход, а останалите 15 000 остават висјашти.

Зам.-минист'р Петков уточни, че преобладаваштата част от тези са от Македонија. Има и от Албанија, Косово С'рбија, Украјна и Молдова.

С'с сигурност над 10 000 висјашти удостоверенија са на молители, живеешти в Македонија.
(тоа сме ние, 10000 висеќи)

С'вет'т на гражданството, след решение на Комисијата за заштита на личните данни и след становиште на В'рховна административна прокуратура, е взел решение, че в случаите, когато удостоверението за гражданство от ДАБЧ не е придружено с'с с'ответните документи, нјама достат'чно основание да се приеме, че б'лгарски произход е налице.

Правос'дното министерство се ангажира да анализира казусите, св'рзани с отказите за придобиване на гражданство на чужди граждани от б'лгарски произход. С това се наг'рби правос'днијат минист'р Христо Иванов, којто се прис'едини с'с зак'снение к'м заседанието на Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина.

С'вет'т за гражданство е на мнение, че проблемите могат да б'дат решени само и единствено чрез промени в нормативната уредба, които са в р'цете на народните представители.

Проблемите на С'вета по гражданство к'м ресорното ведомство датират от 2-3 години, когато за п'рви п'т членовете са констатирали, че част от удостоверенијата, издавани от ДАБЧ, не с'д'ржат описание на документите, които удостоверјават б'лгарски произход.

В'рховна административна прокуратура е изв'ршила проверка в ДАБЧ. „Установено е, че за голјама част от издадените удостоверенија за б'лгарски произход от ДАБЧ нјама никакви доказателства", коментира Петков. По тази причина С'вет'т по гражданство проверјава дали к'м преписките, които агенцијата издава, се с'д'ржат доказателства.

Зам.-минист'р Петков се срештнал с представителите на Канадската миграционна служба, за да обс'дјат в'зможностите за отмјана на визовија режим за б'лгарите, които п'туват в Канада. Служителите изразили нјаколко опасенија, св'рзани именно с процедурата по издаване на удостоверенија за произход.

„Констатирал с'м случаи, при които нотариално заверена декларација е поп'лвана и нотариално заверјавана на лице, родено в Албанија", алармира Петков, доп'лвајки, че човек'т имал в'ншен вид по-скоро на арабски терорист, отколкото на б'лгарин или албанец.
(Каква смелост за ваква констатација и компарација да се прави со нас?)

„Арабските терористи не са в обсега на работа на нашата комисија", отсече председателјат на ресорната парламентарна комисија Румен Јончев.

Шеф'т на ДАБЧ Борис Вангелов изт'кна, че много от б'лгарите в Македонија и Албанија по обективни исторически причини не могат да представјат как'вто и да е документ за б'лгарски произход. Единственијат вариант за тјах е издаване на удостоверение от организација на б'лгарите. Не се знае обаче каква ште б'де с'дбата на документа, когато попадне в С'вета по гражданството.

Јулиан Ангелов от Патриотичнија фронт напомни, че всеки в Б'лгарија може писмено да декларира и носи отговорност за това, което е написал. „Не може да абдикираме от б'лгарите зад граница", категоричен бе тој. Ангелов добави, че интересите на б'лгарите са по-важни от канадските визи.

Този закон 15 години не е пипан, като че ли е с'в'ршен, напомни лидер'т на БСП Михаил Миков. Трјабва максимално да обективизираме предпоставките, за да намалим средата за корупционна практика, призова тој. Според Миков практиката на отказите трјабва да б'де проучена чисто фактически.

В'прос'т с гагаузите е геополитически и там имаме конкурент, счита проф. Станислав Станилов от „Атака". Те говорјат тјуркски диалект, но са христијани. Турските обштности работјат активно с тјах и част от тези гагаузи са започнали да в'зприемат самоидентификацијата си като турци, обезпокоен е атакист'т.

Знам, звучи поразително!

Бараме да бидеме признаени како Блгари во Република Бугарија од сите релевантни институции на државата и одговорни лица од власта!
--Граѓанска иницијатива на нас Блгарите од РМ !

Последно уредено:
Член од
2 јуни 2016
Мислења
9
Поени од реакции
4
Se zacleniv na forumot kajgana samo za prasanjeto bugarski pasos.......sto se slucuva dali nekoj ima informacija, mene statusot prvo mi bese finalen pregled, pa se smeni na dopolnitelna proverka, dva dena e drug status
Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство
Razbrav deka nekoj haker vlegol i se smenil sistemot,ovaa informacija e od vcera od covek koj bil vo Sofija, sabajleto pak citav isprateno pismo od bugarite makedonci do Bojko Borisov da se prekine taa postapka za dopolnitelni dokumenti ili ne go razbrav , dali nekoj ima informacija sto se slucuva,pozdrav

Член од
14 април 2015
Мислења
110
Поени од реакции
67
decki pred nekoj den mi se smeni statusot od dopolnitelna proverka vo MP, vo По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство. dali nekoj znae kako se odvivat rabotite imam poddadeni dokumenti od prv bratuced i sum 113xx/2013 ?

den

Член од
31 мај 2016
Мислења
118
Поени од реакции
36
decki pred nekoj den mi se smeni statusot od dopolnitelna proverka vo MP, vo По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство. dali nekoj znae kako se odvivat rabotite imam poddadeni dokumenti od prv bratuced i sum 113xx/2013 ?
Isto i neie imame podadeno dokumenti i istiot status do sega nikoj konkretno ne se izjasni zosot taka sve samo nekoj dezinformacii am jas mislam deka do letovo 2013 ke ja iscistat dali pozitvno dali negativno.[DOUBLEPOST=1464856489][/DOUBLEPOST]
Isto i neie imame podadeno dokumenti i istiot status do sega nikoj konkretno ne se izjasni zosot taka sve samo nekoj dezinformacii am jas mislam deka do letovo 2013 ke ja iscistat dali pozitvno dali negativno.

Член од
29 декември 2014
Мислења
101
Поени од реакции
67
Nema da izleze na dobro ako ne se resi aktuela situacija....mnogu je stegnata[DOUBLEPOST=1464856637][/DOUBLEPOST]
Nema da izleze na dobro ako ne se resi aktuela situacija....mnogu je stegnata

den

Член од
31 мај 2016
Мислења
118
Поени од реакции
36
Drugo me interesira dali do sega na nekoj od 2013 godina mu imaat dadeno pasos ili site sme na isto

Член од
21 јануари 2015
Мислења
102
Поени од реакции
115
Ja
Drugo me interesira dali do sega na nekoj od 2013 godina mu imaat dadeno pasos ili site sme na isto
jas dobiv pred mesec dena so prv bratuced podalcen cicko i od koj para deda i toa so para deda so kopi mi gi prizna inace 2013 GOD Prepiska 230x Denska moja rođena tetka zamina na intervju za Sofija dobi proshod so tije isti dukomenti[DOUBLEPOST=1464861543][/DOUBLEPOST]Ja
jas dobiv pred mesec dena so prv bratuced podalcen cicko i od koj para deda i toa so para deda so kopi mi gi prizna inace 2013 GOD Prepiska 230x Denska moja rođena tetka zamina na intervju za Sofija dobi proshod so tije isti dukomenti

den

Член од
31 мај 2016
Мислења
118
Поени од реакции
36
Jas im pisuvav na makedonski, neli toa e dijalekt na bugarskiot :)
Rzabi
Ja

jas dobiv pred mesec dena so prv bratuced podalcen cicko i od koj para deda i toa so para deda so kopi mi gi prizna inace 2013 GOD Prepiska 230x Denska moja rođena tetka zamina na intervju za Sofija dobi proshod so tije isti dukomenti[DOUBLEPOST=1464861543][/DOUBLEPOST]Ja

jas dobiv pred mesec dena so prv bratuced podalcen cicko i od koj para deda i toa so para deda so kopi mi gi prizna inace 2013 GOD Prepiska 230x Denska moja rođena tetka zamina na intervju za Sofija dobi proshod so tije isti dukomenti
Dobro a dali ti stoese ovj staus Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство.pred zvanicno da ti go odobrat

Член од
2 јуни 2016
Мислења
9
Поени од реакции
4
dobro be luge vistina li e deka nekoj haker vlegol vo sistemot,taka da na site se izmenil statusot ,ovaa informacija mi e od vcera...sega mi kazaa da pocekame nekoj den da videme dali ke se izmeni statuost...zane li nekoj nesto za ova..poz

Член од
2 јуни 2016
Мислења
9
Поени од реакции
4
Ne e toa najstrasno preporacuva nekoj prevaranti sto izigravaat posrednici,a ustvari tie veze nemaat gi prasuvaat kandidative sto kako[DOUBLEPOST=1464865596][/DOUBLEPOST]
Marinela ne e posrednik no preporacuvase posrednici,isto i Petar Kolev vo sekoj grad
(MBP-makedonsko-bugarsko perenje na pari),da si ziv za ova (y)[DOUBLEPOST=1464865700][/DOUBLEPOST]
Stvarno veruvas na ova :eek::confused:
a sto da pravam Velej posrednikot taka mi rece, toj bil vcera vo Sofija da prasa za mojot slucaj taka tie mu kazale, na kogo da veruvam...ne znam veke na sto da veruvam,barem da se znae, ke ja bide rabotata, nema da ja bide a vaka ne znam sto ke ispadne[DOUBLEPOST=1464876163][/DOUBLEPOST]Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство

taka mi pisuva

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom