Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сликава е двосмислена. Едното значење е очигледно и авторот ја постигнал поентата, но несакајќи создал една друга симболика....
Не знам што сакал да каже авторот, но мене ова ми личи на моменталната состојба во Ватикан.
Поентата е дека Божественото не е некаде надвор од нас, туку во нас.

“This is a great and holy mystery. Although each star has its own number, each number is equal and supreme. Every man and every woman is not only a part of God, but the Ultimate God. 'The Centre is everywhere and the circumference nowhere’. The old definition of God takes new meaning for us. Each one of us is the One God. This can only be understood by the initiate; one must acquire certain high states of consciousness to appreciate it.

I have tried to put it simply in the note to the last verse. I may add that in the Trance called by me the 'Star-Sponge’ — see note to v. 59 — this apprehension of the Universe is seen as an astral Vision. It began as 'Nothingness with Sparkles’ in 1916 E.V. by Lake Pasquaney in New Hampshire, U.S.A. and developed into fullness on various subsequent occasions. Each 'Star’ is connected directly with every other star, and the Space being Without Limit (Ain Soph) the Body of Nuith, any one star is as much the Centre as any other. Each man instinctively feels that he is the Centre of the Cosmos, and philosophers have jeered at his presumption. But it was he that was precisely right. The yokel is no more 'petty’ than the King, nor the earth than the Sun. Each simple elemental Self is supreme, Very God of Very God. Ay, in this Book is Truth almost insufferably splendid, for Man has veiled himself too long from his own glory: he fears the abyss, the ageless Absolute. But Truth shall make him free!” — New Comment on II 4

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Поентата е дека Божественото не е некаде надвор од нас, туку во нас.

“This is a great and holy mystery. Although each star has its own number, each number is equal and supreme. Every man and every woman is not only a part of God, but the Ultimate God. 'The Centre is everywhere and the circumference nowhere’. The old definition of God takes new meaning for us. Each one of us is the One God. This can only be understood by the initiate; one must acquire certain high states of consciousness to appreciate it.

I have tried to put it simply in the note to the last verse. I may add that in the Trance called by me the 'Star-Sponge’ — see note to v. 59 — this apprehension of the Universe is seen as an astral Vision. It began as 'Nothingness with Sparkles’ in 1916 E.V. by Lake Pasquaney in New Hampshire, U.S.A. and developed into fullness on various subsequent occasions. Each 'Star’ is connected directly with every other star, and the Space being Without Limit (Ain Soph) the Body of Nuith, any one star is as much the Centre as any other. Each man instinctively feels that he is the Centre of the Cosmos, and philosophers have jeered at his presumption. But it was he that was precisely right. The yokel is no more 'petty’ than the King, nor the earth than the Sun. Each simple elemental Self is supreme, Very God of Very God. Ay, in this Book is Truth almost insufferably splendid, for Man has veiled himself too long from his own glory: he fears the abyss, the ageless Absolute. But Truth shall make him free!” — New Comment on II 4
Тоа е очигледната поента....другата страна на истата паричка вели дека Јахве уморен од своите поданици (робовите божји) решил да замине на долг неплатен одмор (без к15), а на негово место седнува семоќниот, сезнајниот и сеприсутниот пајак кој ги лови луѓето во своите пајажини.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа е очигледната поента....другата страна на истата паричка вели дека Јахве уморен од своите поданици (робовите божји) решил да замине на долг неплатен одмор (без к15), а на негово место седнува семоќниот, сезнајниот и сеприсутниот пајак кој ги лови луѓето во своите пајажини.
Е да, може и така да се гледа на пораката. И не е воопшто далеку од вистината ни тоа. Оние што немаат "очи" да прочитаат што пишува пред тронот, ќе влетаат во мрежата на заблудата.:)

K

kicodarker

Гостин
,,Прави што ти е Волја" не значи прави што сакаш. Секако доколку жената има желба да има сексуален однос со повеќе од еден маж тогаш секој што ќе застане на нејзиниот пат ограничувајќи ја ќе се соочи со страдање! Желбата може да се потисне, но неминовно е истата бргу да ескалира. Јас како тинејџер лично за мене зборувам сум се наоѓал себе си во љубоморни и посесивни ситуации, но денес е друго. Либерален сум до степен да не мавам тупаници само затоа што не би и бил доволен на некоја жена ниту пак да и поставувам пречки во нејзиниот живот додека таа ја открива својата природа.
Ми се има случно со блажена насмевка да почитувам туѓа таква природа, ми се има случено и да напуштам ако нешто некогаш не ми одговара.
Не знам случајно да не си ме помешала со некој друг? :)

Верувај дека мажот што ја демне жената 24 саати, се фали на колегите дека истата ,,не му мрда" се веќе соочува со страдање и мисли кој го демнат за истата како фантом. Не би сакал да бидам еден од тие мажи, достоен сум јас за многу повеќе од тоа и би сакал моите квалитети да не бидат еднакви со оние на типични губитници кој место љубов на жената и даваат шаблони по кој таа треба да живее! Толеранција, почит, доверба и разбирање би сакал да биде мојата формула во врска со Жена!

Toa ne e nikakva volja tuku strast,zhelba.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Toa ne e nikakva volja tuku strast,zhelba.
Не е точно.

“Секој маж и секоја жена е ѕвезда”, а секоја ѕвезда се движи по утврдена орбита без мешање. Има доволно место за сите; единствено нередот создава конфузија. Од овие разгледувања треба да биде јасно дека “Прави што ти е волја” не значи “Прави што сакаш”. Тоа е апотеоза на Слободата; но тоа е исто така и најстрого можно ограничување.

Liber II

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
Не е точно.

“Секој маж и секоја жена е ѕвезда”, а секоја ѕвезда се движи по утврдена орбита без мешање. Има доволно место за сите; единствено нередот создава конфузија. Од овие разгледувања треба да биде јасно дека “Прави што ти е волја” не значи “Прави што сакаш”. Тоа е апотеоза на Слободата; но тоа е исто така и најстрого можно ограничување.

Liber II
Ипси душо моја, сите научивме дека слободната воља не е што на ум тоа на друм, ама страст е страст и незнам што има врска сега поривот со ѕвездите, не ти ја разбирам споредбата..сигурно е дека имате и вие морални кодекси(е сега и ие зависат од географската положба)..само во едно сум сигурнаа тоа е дека можеш да го контролираш гладот, или жеддта,ама еден ден не ке можеш да издржиш, ке дојдеш во состојба пред пукање и сакало или нејќел,
ке си се вратиш на основните потреби за задоволување на нагоните а тука е и страста...неможеш се да држиш под контрола со јакнење на вољата.
Барем јас мислам така...нема слободен човек, нема слободен ум, нема слободна воља...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси душо моја, сите научивме дека слободната воља не е што на ум тоа на друм, ама страст е страст и незнам што има врска сега поривот со ѕвездите, не ти ја разбирам споредбата..сигурно е дека имате и вие морални кодекси(е сега и ие зависат од географската положба)..само во едно сум сигурнаа тоа е дека можеш да го контролираш гладот, или жеддта,ама еден ден не ке можеш да издржиш, ке дојдеш во состојба пред пукање и сакало или нејќел,
ке си се вратиш на основните потреби за задоволување на нагоните а тука е и страста...неможеш се да држиш под контрола со јакнење на вољата.
Барем јас мислам така...нема слободен човек, нема слободен ум, нема слободна воља...
Поентата е да се направи дистинкција помеѓу желба или намера од една страна и Волја од друга страна. Од Телемитски аспект, чистата вистинска волја нема ништо со секојдневните желби, страсти, намери. Таа е ослободена од страста за резултат - цел. И таа не е исто што и слободна волја.
Сега појасно е?

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
Поентата е да се направи дистинкција помеѓу желба или намера од една страна и Волја од друга страна. Од Телемитски аспект, чистата вистинска волја нема ништо со секојдневните желби, страсти, намери. Таа е ослободена од страста за резултат - цел. И таа не е исто што и слободна волја.
Сега појасно е?
Ке те излажам ако кажам дека ми е јасно:(многу комплицирана е телемата, толку треба знаење, учење, паметење..аууууууу..од мене никогаш не би било телемитка...:oops:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ке те излажам ако кажам дека ми е јасно:(многу комплицирана е телемата, толку треба знаење, учење, паметење..аууууууу..од мене никогаш не би било телемитка...:oops:
Ќе пробам наједноставно да ти објаснам. Кога правиш што ти е волја, тогаш самото тоа е цел за себе, не го правиш за да постигнеш нешто трето. Желбите секогаш имаат цел. На пример имаш желба да најдеш добра работа бидеќи ти требаат пари. Желбата е наоѓањето работа, целта се парите. Желбата да имаш пари е дефинирана со друга цел, на пример да купиш кола. Желбата да купиш кола пак може да има цел патување.... Желбата за патување може да биде поради друга цел....и така во недоглед. Затоа будистите желбата ја посочуваат како причина за страдањето.
Е сега. За разлика од предходните примери, волјата не е условена со цел. На пример писател што пишува, затоа што самото пишување го исполнува, му дава смисла на животот. Чистата волја е она што го правиш без намера да постигнеш нешто трето, она што самото по себе е доволно - е цел, е причина и последица во исто време.

Последно уредено:

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
376
Поени од реакции
159
Ќе пробам наједноставно да ти објаснам...
Убаво кажано. Конечно научив што е воља и среќен сум поради тоа. Сега ме мачи нешто друго. Јас сум работник и презафатен сум да ја практикувам својата воља, а кога сум слободен моја воља е да: спијам, гледам ТВ, седам пред компјутер... Би ме прифатиле ли во вашето братство каков што сум? И каде би било моето место таму?:icon_lol:[DOUBLEPOST=1464801087][/DOUBLEPOST]Мислам дека „Прави Што Ти Е Воља“ се однесува на нешто друго. Веројатно во вашите редови има само луѓе кои службено носат црни наметки на себе?

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.324
Јас сум работник и презафатен сум да ја практикувам својата воља, а кога сум слободен моја воља е да: спијам, гледам ТВ, седам пред компјутер... Би ме прифатиле ли во вашето братство каков што сум? И каде би било моето место таму?:icon_lol:
:icon_lol:
Има саркастичен призвук твоево, но ајде ќе те прашам сериозно.

Што преставува за тебе таен иницијаторски Ред и да си дел од истиот?
Што би ти значело некому да си му брат/сестра преку нешто толку големо што го надминува твојот земски живот?

Одговори си ова и ќе знаеш кај ти е местото во однос на О. Т. О...

П. С. Ова важи за било кој.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.324
„Клифот или Келипот (еврејски קליפות, различниот изговор се однесува на Херметичката и Еврејската Кабала, соодветно) буквално значи “Лушпи”, “Школки” или “Кори”, во еднина: קליפה, Клифа или Келипа, “Кора”). Како што видовме погоре од древната и подоцна Луријанската Кабалистичка космологија, Келипот се метафорички “школки” кои го обвиткуваат светото.

Тие се духовни пречки кои го примаат своето постоење од Бог само на надворешен, наместо внатрешен начин. Школките ја сокриваат светоста, како што кората го сокрива овошјето внатре.
Оттука тие се синоним за идолопоклонство, коренот на нечистотијата преку припишување лажен дуализам на Божеството и постојат од “Другата Страна”во свет спротивен на она што е свето.“
--- За Клифот (קליפות)

„Qliphoth. Shells or demons. The excrement of ideas.“
--- А. Crowley, Book 4

„The titles of the Qliphoth, generally speaking, suggest the vice
characteristic of the Sephira or other idea to which they are attributed.
Thus the Thaumiel refer to Kether because their characteristic is to
possess two contending heads, and so to deny the unity of Kether.“
--- Liber 777

Мацо_Д()

Бизнисмен
Член од
23 ноември 2015
Мислења
376
Поени од реакции
159
Пишував на друга тема - теоријата на шуплива и рамна земја и се сетив на лушпите(кори) што го обвиткуваат светото. Мислам дека не се метафорички туку конкретни школки на кои се наоѓаме и живееме. Според ова светото се наоѓа под земја и е скриено од нас.
Не би можел ова да го поврзам со сефиротите, бидејки сум труп за кабала, но имам уште една добра идеја за да го поткрепам ова што го кажав. Поимот езотерија: премногу е сличен со егзотерија што при изговарање не се ни разликуваат. Тоа не е својствено за зборови со спротивно значење.Може да дојде до забуна. Некој добро се пошегувал со нас. Кога ќе го разложиме зборот добиваме:
егзо-надвор и
тера-земја.
Тоа би значело дека вие што занимавате и се разбирате во езотерија не сте доволно иницирани под земја.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Пишував на друга тема - теоријата на шуплива и рамна земја и се сетив на лушпите(кори) што го обвиткуваат светото. Мислам дека не се метафорички туку конкретни школки на кои се наоѓаме и живееме. Според ова светото се наоѓа под земја и е скриено од нас.
Не би можел ова да го поврзам со сефиротите, бидејки сум труп за кабала, но имам уште една добра идеја за да го поткрепам ова што го кажав. Поимот езотерија: премногу е сличен со егзотерија што при изговарање не се ни разликуваат. Тоа не е својствено за зборови со спротивно значење.Може да дојде до забуна. Некој добро се пошегувал со нас. Кога ќе го разложиме зборот добиваме:
егзо-надвор и
тера-земја.
Тоа би значело дека вие што занимавате и се разбирате во езотерија не сте доволно иницирани под земја.
Сериозен си?!

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
егзо-надвор
тера-земја.
Езотерија е откривање на знаења со ненаучни методи каде што резултатите може да бидат точни ама бидејќи не се добиени со званични методи, некои научници ја викаат псеудонаука.
Она што си го пишал за недоволно иницирани под земја и мене ме изнасмеа:pos:

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom