- Член од
- 13 јули 2010
- Мислења
- 2.795
- Поени од реакции
- 6.209
Сликава е двосмислена. Едното значење е очигледно и авторот ја постигнал поентата, но несакајќи создал една друга симболика....
Сликава е двосмислена. Едното значење е очигледно и авторот ја постигнал поентата, но несакајќи создал една друга симболика....
Не знам што сакал да каже авторот, но мене ова ми личи на моменталната состојба во Ватикан.
Мислам дека воопшто не е тешко да дојдеш до пишуван материјал за кабала. Дури и има премногу глупости пишувано...
Еее..ова е веќе претерано, извини ама..ако ти е брат А.Кроули тогаш може и мене да ми биде татко Исус Христус.Мислам дека воопшто не е тешко да дојдеш до пишуван материјал за кабала. Дури и има премногу глупости пишувано...
Нема потреба да знаеш да зборуваш еврејски за да разбираш кабала. Поентата на Liber 777 е што обединува многу системи и дава врски помеѓу истите. Liber 777 е енциклопедија и обединува мал милион учења и книги...
Кои ингеренции, на која основа слабее и како мислиш еден Ред како О.Т.О. или А.'.A.'. да пропадне? Или зборуваш за теории на заговори, масони и илуминати и остали фантастични сказни?
Ако мене ме прашуваш, јас можам без масони, не можам без Законот на Телема, исто како мојот брат, веќе починатиот А. Кроули![]()
Христос*Еее..ова е веќе претерано, извини ама..ако ти е брат А.Кроули тогаш може и мене да ми биде татко Исус Христус.![]()
Абе сега така збориш ама да те видам кога ке се ожениш и да земеш жена што ќе и дојде воља да се клеца со некој од твоите браќа, па дали и потоа ке ми збориш за слободна воља или тупаници ке играат или клоцата ке и ја удриш а баш се сомневам дека толку мирно и со блажена насмевка ке ја испочитуваш нејзината одлука.Христос*
Ти не си можеби имала прилика да зборуваш со eвангелисти и слично.
"Jesus is my best friend."
"Jesus touched me"
"Jesus use me"
"I don't need a boyfriend, I have Jesus"
Знаеш како велат ,,од крвта вода не бива" затоа оправдано е секој Телемит да го смета Кроули за свој брат, двајца се браќа и по крв, додека во нив тече Телемитска крв.
Ме интересира некој да ми препорача книги за Кабала, пример како DuQuette - Chicken Qabalah, нешто слично?
Не знам зошто имаш толку негативно размислување за Хептаграм и ме заморуваш со реплики кои немаат врска со темава...Еее..ова е веќе претерано, извини ама..ако ти е брат А.Кроули тогаш може и мене да ми биде татко Исус Христус.![]()
Ова се веќе простачки муабети ... не е ок и си далеку од темата.
Ќе коментирам на ова чисто заради пријателските односи кој ги имаме изградено јас и ти тука на форумот, инаку на вакви теми просто е да се зборува.Абе сега така збориш ама да те видам кога ке се ожениш и да земеш жена што ќе и дојде воља да се клеца со некој од твоите браќа, па дали и потоа ке ми збориш за слободна воља или тупаници ке играат или клоцата ке и ја удриш а баш се сомневам дека толку мирно и со блажена насмевка ке ја испочитуваш нејзината одлука.![]()
А Кроули, до кај стигнал во тоа одење?...Дело кое имало големо влијание врз патеката која ја одел Кроули целиот живот.
Мислам дека премногу постигнал на Земјата .А Кроули, до кај стигнал во тоа одење?...
Алал да му е на чо‘екот: одел, одел, пишувал, и тоа многу.Мислам дека премногу постигнал на Земјата .
Ако му се разгледаат делата кои ги пишувал, што запишал - има многу.
Нормално, да не заборавиме дека сепак заветот за молчење кој што го дал како иницјант си го направило своето: да не се зборува премногу ниту пак директно. исто како Елифас Леви пред него...
Можам да ти кажам што не му билврвниот домет: распнувањето гледано од христијански аспект, во секој случај.
Такво нешто уопште не те прашав; врати се на моето прашање.[DOUBLEPOST=1464732910][/DOUBLEPOST]Можам да ти кажам што не му билврвниот домет: распнувањето гледано од христијански аспект, во секој случај.
Ха-ха...Реков кај стигнал: како иницијант си го направил своето: го извел своето Големо Дело. Ако ме прашаш кое е неговото Големо Дело ќе морам да те упатам да ги прочиташ делата на Кроули за да го разбереш обемот на неговото Големо Дело, бидејќи јас не можам во кратки црти тука на форум да го опфатам.
Ако те интересира повеќе што лично како човек постигнал, слободно може да му ги прочиташ „Исповедите“ па да знаеш до каде стигнал духовно, интелектуално, физички... Има и некои понови автори кои се заморуваат со Кроули и пишуваат негови биографии на база на неговите магиски дневници, пракси, итн итн...
Ако те интересира системот што го наследил, променил во духот на Новиот Еон, и потоа развил самиот Кроули, треба да се позанимаваш со Телема посериозно и да прочиташ нешто од Телемитската литература.
Можеби... Еквиноксите, како за почеток.