Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Дете, има голема разлика од сега и од пред 2000 години, и можеш едноставно дури и преку писмо и јазик да установиш шо е лага а шо не.
Ти значи ми даваш некакви преводи на англиски кој некој ги менвал и прилагодувал за нас??
Па види вака дете тупаво, иселувањто на евреите од ерусалем поради некој Крестус (ко шо така монголоидно ни го пренесуваш) од кој збор е преведено ?
Ај вака пошто си ограничен со знаење и познавање, ќе ти нафрлам по некој факт
1. Такит, во своите Анали опишува пожарот во Рим за време на Нерон кога ѓоа за тоа биле обвинети некакви “Христијани“ кои го добиле името по Христос.
Така демек пишува Такит. Е сега во 64 година Нова ера кога се случил пожарот поимот Христос ни Христијани не постоел. Тој поим се појвил мноооогу подоцна. па ме интересира кој израз во оригинал бил преведен во “христијани или Христос. Ај биди маж па најди ми во оригинал кај Такит како пишува макар и на латински , не е проблем ќе го разберам.

2.Плиниј помладиот пишува за христијани во негово време (и тоа многу површно) - а тој ми е еден од омилените антички писатели поради својата речиси поетска нарација, и тука има сомнежи ека тоа е уфрлен дел од страна на Ѓакондо ди Верона од 16 век, али н е толку битно пошто Плиниј тоа и да го напишал, го напишал речиси 100 години после исус така да нема никаква шанса тој да е сведок ни на живот ни на дело на Исус

3.Светониј, кој спомнал “Крестус“ ко шо викаш ти, али ете заебанција, Светониј требало да ги има најточните податоци за исус пошто бил секретар на Хадријан и имал пристап до сите записи и архиви на Рим. Само едно пребарување низ нив и Светониј ќе прочиташе и извештаите на Пилат и за судењето и казната и се ако такво нешто воопшто постоело во Римските документи. Али тој ни името не го знае па вели “Крестус“ и то во време кога Христ не било ни користено ни познато, значи некој накнадно во вековие го подметнал или додал и тој дел кај Светониј.

4.Кога ти го спомнав Филон Александриски ти единствено шо најде на гугле за него е дека бил роден и умрел во Александрија па према тоа, не бил “авторитет“ да пишува за Исус, а подметнуваш подло писатели римски пагани кои ерусалем не го виделе ни на карта и кои пишувале и 100 години после Исус како некаков доказ иако се работи за очигледни фалсификати кои ни црквата од срам не ги користи. Е тој Филон, често боравел во Ерусалем, и пишувал за настаните во ерусаллем, а она шо не можеш да го најдеш на википедија, а го има во книгите (тие се укоричени листови полни со букви) е дека неговиот внук, Тибериј Александар бил прокуратор на јудеја и ги имал сите информации и пристап до сите документи и архиви врзани за јудеја и дека Филон ги коистел за да опише разните верски правци и настани во Јудеја во време на Исус и после него, Читни ако најдеш неговото De vita contemplativa, и батали расправии за религија пошто немаш интелектуална сила и мозочен капацитет да ги совладаш, туку вапцај јаца за великден, пали оган за коледе и истетовирај си крст на града.
То ти е максимум шо можеш да го достигнеш на духовно ниво[

Отровот мора да излезе од некаде и воглавно тоа е отворот што е најголем во твоето тело, и верувам дека тоа е твојата уста. Те молам поштеди ме од твојата стручност Познавачу на Библијата и прочитај што ти дадов како доказ. За да ти докажам дека незнаеш што зборуваш ти го приложувам доказот кој го бараше:

Лет 3 вели: Ај биди маж па најди ми во оригинал кај Такит како пишува макар и на латински , не е проблем ќе го разберам. Затварам цитат.

Еве доказ за Познавачот на Библијата и Христијанството:

Consequently, to get rid of the report, Nero fastened the guilt and inflicted the most exquisite tortures on a class hated for their abominations, called Christians by the populace. Christus, from whom the name had its origin, suffered the extreme penalty during the reign of Tiberius at the hands of one of our procurators, Pontius Pilatus, and a most mischievous superstition, thus checked for the moment, again broke out not only in Judæa, the first source of the evil, but even in Rome, where all things hideous and shameful from every part of the world find their centre and become popular. Accordingly, an arrest was first made of all who pleaded guilty; then, upon their information, an immense multitude was convicted, not so much of the crime of firing the city, as of hatred against mankind.

(In Latin: ergo abolendo rumori Nero subdidit reos et quaesitissimis poenis adfecit, quos per flagitia invisos vulgus Chrestianos appellabat. auctor nominis eius Christus Tibero imperitante per procuratorem Pontium Pilatum supplicio adfectus erat; repressaque in praesens exitiablilis superstitio rursum erumpebat, non modo per Iudaeam, originem eius mali, sed per urbem etiam, quo cuncta undique atrocia aut pudenda confluunt celebranturque. igitur primum correpti qui fatebantur, deinde indicio eorum multitudo ingens haud proinde in crimine incendii quam odio humani generis convicti sunt.

http://www.thelatinlibrary.com/tacitus/tac.ann15.shtml

И што правиме сега?[DOUBLEPOST=1464745655][/DOUBLEPOST]
Што значи дека постапката на педофилот не е последица на слободната волја, туку на неговата особина сексуално да го привлекуваат деца!
[DOUBLEPOST=1464717560][/DOUBLEPOST]

За да не одиме во недоглед и да се држиме до некој ред те молам одговори ми на прашањето. Јас ти одговорив на твојата хипотетичка ситуација за која ти несакаш да го разбереш одговорот. Нормално секој има право да ги затвори очите и ушите и тука јас неможам ништо. Го задржувам правото да ти реплицирам на твојот одговор но потруди се да биде краток и јасен, ако не ти е проблем?

Кога некој Педофил одбива да и се потчини на својата особина да злоставува деца, дали тоа го нарекуваме слободна волја или избор ако не тогаш кој термин би го користеле?

Кратко и јасно.

Последно уредено од модератор:
За да не одиме во недоглед и да се држиме до некој ред те молам одговори ми на прашањето. Јас ти одговорив на твојата хипотетичка ситуација за која ти несакаш да го разбереш одговорот. Нормално секој има право да ги затвори очите и ушите и тука јас неможам ништо. Го задржувам правото да ти реплицирам на твојот одговор но потруди се да биде краток и јасен, ако не ти е проблем?

Кога некој Педофил одбива да и се потчини на својата особина да злоставува деца, дали тоа го нарекуваме слободна волја или избор ако не тогаш кој термин би го користеле?

Кратко и јасно.
Одбивањето да го стори тоа е слободна волја, но причината која го тера да го стори истото е особина. Тоа е доказ дека за постапките не е клучна и одлучувачка слободната волја, туку особината на луѓето, во спротивно би значело дека ти и јас немаме слободна волја бидејќи немаме потреба да одбиваме злоставување деца од проста причина што немаме потреба за такво нешто! Немаме особина која прави да чуствуваме сексуална привлечност кон дете, без таквата особина и покрај тоа што поседуваме слободна волја, нема да донесеме одлука како онаа на педофилот. Ове е и повеќе од јасен аргумент дека слободната волја не е таа што е клучна за тоа каква одлука ќе донесеш туку твојата особина! А ако веруваш дека ти си креација и имаш креатор, тогаш твоите особини се креирани или допуштени од твојот креатор. Тоа пак прави да биде апсурдно истиот тој креатор да ти суди за твоите постапки, бидејќи тој самиот ги допуштил или креирал твоите особини.

без проверување на факти ти е слепа вера, без барање на второ мислење, трето мислење, или сите други мислења што постојат.

Чедо неуко, дали читаш што ти напишав или само препишуваш што веќе си напишал?

Во верата моја, никој не верува „на слепо„, без претходно да бара, да испитува и споредува.

Ај пак, за последен пат, еве го прашањето: што е тоа „слепа вера„?[DOUBLEPOST=1464765439][/DOUBLEPOST]
сектата МПЦ, тврди за измислен бог, нешто многу “очигледно“ за нив но неможе да даде докази, треба да и веруваме, да не прашуваме многу, но тука се доказите со скапи коли (од по 100 000 евра), разни материјални богатства, бизниси со цел добивање на уште поголеми материјани богатства(не духовни богатства) и.т.н

Чедо неуко, оти не одговараш на прашањата, туку „развиваш„ монолози кои никој од тебе не ги бара?

Ја‘ уопште не те прашав за твоето мислење за свештенството од МПЦ-ОА.

Одбивањето да го стори тоа е слободна волја, но причината која го тера да го стори истото е особина.

„Причината која го тера да го стори тоа е особина„?....

А бе ај: по твојата телесна премудрост, педофилијата била човечка особина! :pos:

Сега, преостанува сите педофили да излезат на улица и да почнат да ги бараат своите „права„...

Педофили од сите земји, обединете се!

„Причината која го тера да го стори тоа е особина„?....

А бе ај: по твојата телесна премудрост, педофилијата била човечка особина! :pos:

Сега, преостанува сите педофили да излезат на улица и да почнат да ги бараат своите „права„...

Педофили од сите земји, обединете се!
А ти како би ја дефинирал ако не како особина? Тие луѓе сексуално се привлечени од деца, имаат сексуален нагон што е активиран кога гледаат деца. Тоа не е избор што тој го направил, не му текнало едеднаш - Еј од утре ќе почнам да се палам на деца. Тоа е особина, карактеристика што ја поседува.

А ти како би ја дефинирал ако не како особина?

Како јас би ја дефинирал, тоа е друга тема.

Прашањето е: од кај ти текна дека педофилијата е особина? По твоево телесно мудрување, секое искривување на човековата природа најлесно се опишува како „особина„, за чие постоење не е виновен никој друг, туку сам Бог: лично и персонално.

Ако педофилијата е човекова особина, зашто истата се среќава кај мининално малцинство меѓу луѓето, а не кај целиот човеков род?

Зашто педофилијата е предмет за судење во правниот систем од државите?

Зашто правниот систем не го суди правилното човеково однесување, туку само злонамерното?

Еј дечки, една мала статистика на темава со сите религии!
Христијанството е застапено со 99,9%!!!:oleee:
Добар индикатор кој постои, а кој непостои т.е. нема содржина!:oeoeoe:

Последно уредено:
Како јас би ја дефинирал, тоа е друга тема.

Прашањето е: од кај ти текна дека педофилијата е особина? По твоево телесно мудрување, секое искривување на човековата природа најлесно се опишува како „особина„, за чие постоење не е виновен никој друг, туку сам Бог: лично и персонално.

Ако педофилијата е човекова особина, зашто истата се среќава кај мининално малцинство меѓу луѓето, а не кај целиот човеков род?

Зашто педофилијата е предмет за судење во правниот систем од државите?

Зашто правниот систем не го суди правилното човеково однесување, туку само злонамерното?
Јас никаде не напишав дека таа е нормална особина, ниту било каде напишав дека е "правилно човеково однесување". Пишав само дека е особина, тоа незначи дека мора секој да ја поседува само затоа што е особина. И далтонизмот е особина, па само многу мал број луѓе го поседуваат.

ова наследство кое е наследено на крвта и мачењето на илијадници луге кои што одбивале да ја прифатат оваа демонска хриситјанска религија и одбивале да се приклучат на сектата наречена црвка е одамна проучено и разберено, и нема што да се почитува тука. имено почитта што ја дава исто така и ја прима назад, оваа демонска христијанска религија моментално ги демонизира, сатанизира и омаловажува сите свои неистомисленици, ги негира и скратува основните човекови права, како право на самоопределување на религија(жигосува мали бебиња), право на родова рамноправност, право на слободна сексуална определеност, почит кон припадници на други религии и атеисти и.т.н.
Класична фрустрација на нереализиран профил, паднат од Марс!:rolleyes:

Отровот мора да излезе од некаде и воглавно тоа е отворот што е најголем во твоето тело, и верувам дека тоа е твојата уста. Те молам поштеди ме од твојата стручност Познавачу на Библијата и прочитај што ти дадов како доказ. За да ти докажам дека незнаеш што зборуваш ти го приложувам доказот кој го бараше:

Лет 3 вели: Ај биди маж па најди ми во оригинал кај Такит како пишува макар и на латински , не е проблем ќе го разберам. Затварам цитат.

Еве доказ за Познавачот на Библијата и Христијанството:

Consequently, to get rid of the report, Nero fastened the guilt and inflicted the most exquisite tortures on a class hated for their abominations, called Christians by the populace. Christus, from whom the name had its origin, suffered the extreme penalty during the reign of Tiberius at the hands of one of our procurators, Pontius Pilatus, and a most mischievous superstition, thus checked for the moment, again broke out not only in Judæa, the first source of the evil, but even in Rome, where all things hideous and shameful from every part of the world find their centre and become popular. Accordingly, an arrest was first made of all who pleaded guilty; then, upon their information, an immense multitude was convicted, not so much of the crime of firing the city, as of hatred against mankind.

(In Latin: ergo abolendo rumori Nero subdidit reos et quaesitissimis poenis adfecit, quos per flagitia invisos vulgus Chrestianos appellabat. auctor nominis eius Christus Tibero imperitante per procuratorem Pontium Pilatum supplicio adfectus erat; repressaque in praesens exitiablilis superstitio rursum erumpebat, non modo per Iudaeam, originem eius mali, sed per urbem etiam, quo cuncta undique atrocia aut pudenda confluunt celebranturque. igitur primum correpti qui fatebantur, deinde indicio eorum multitudo ingens haud proinde in crimine incendii quam odio humani generis convicti sunt.

http://www.thelatinlibrary.com/tacitus/tac.ann15.shtml

И што правиме сега?[DOUBLEPOST=1464745655][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1464717560][/DOUBLEPOST]

Кратко и јасно.
Сега нишо не прајме
сега треба јас да седнам и да те учам и обазовам, а немам ни доволно време а и ти гледам немаш капацитет.
Прво ти тоа шо го потурваш како “оригинал Такит“ - не е. Кога те прашав да ми дадеш како во оригинал стои, се понадевав (иако без многу надеж) дека знаеш да не постои оригинал од Такит, и шо е најлошо ми понуди текст кој е напишан во 11 век во манастирот Монте Касино.
Значи како доказ нудиш копија на Такит од страна на христијански свештеници.
Лепо.
Ај малце барем да те оучам и да видиш која е разлика од гугле и википедија знаење и некој кој скоро 30 години чита ипроучува споредува, од време кога немаше интернет и срч туку се читаа цели книги за да се дојде до информација.
Во време на пожарот во Рим не постоеа “христијани“ по назив. Постоеа евреи кои им беа познати на римјание и кои беа нивни голем неприатели, али то е долга историја која не ја знаеш, и во тие евреи меѓу нив во време на пожарот, тук таму можеби имал некој евреин кој го прифатил Исус за месаја, али о не ги интересираше паганските римјани кој евреин на која секта припаѓа.
она шо мене ме интересираше а тебе не е дека со испитувањето на “оригиналниот“ текст кој ти така великодушно ни го понуди дека под зборот Христијани во тој “оригинален текст“ стои “крестос“ шо има сосема друго значение на грчки јазик, и деа тоа крестос накнадно некој одозгора со друг ракопис и друго мастило преправил со “Христос“. Тоа беше сомнително уште во 1900 стотите години а несомнено е докажано во новиот век кога тој “оригинален“ докумет беше испитан под ултравиолетова светлина каде јасно се гледа дека зборот е преправан.
Од други начини да видиш дали нештото е оригинално или накнадно подметнувано и флсификувано е да истражиш историјата на раната црква, имено во нивните пишувања во своите обиди и борба да се докажат како религија, тие се служеа за своја полза со цитирање на било кој пагански автор кој го споменувал Исус или христијанство. Така да ако некој пагански писател го споменал Исуса или христијанство или распнување - тоа одма би го споменал или циторал некој црковни отец како прилог и доказ за нивната вистинитост.
Иако Такит ѓоа напишал за Исус и христијанството некаде во први век, и иако такит бил познат и популарен автор на своето време, за чудо, ни еден христијански писател не го споменува се до пети век кога најверојатно и настана таа преправка или додаток кај Такит исто како шо се уфрлија и фалсификоваа многу други извори и цитати кои лесно науката ги раскринка

А за педофилија не знам да ти помогнам нит сум бил жртва на педофил нит имам педофилски пориви, за тој проблем ќе треба да се консултираш со друг.[DOUBLEPOST=1464769097][/DOUBLEPOST]
Во верата моја, никој не верува „на слепо„, без претходно да бара, да испитува и споредува.

А во православната Црква, еден од основните услови да се биде нејзин член, е потребата од немање доверба во своето мислење.

Јас никаде не напишав дека таа е нормална особина, ниту било каде напишав дека е "правилно човеково однесување". Пишав само дека е особина, тоа незначи дека мора секој да ја поседува само затоа што е особина. И далтонизмот е особина, па само многу мал број луѓе го поседуваат.

И сега, ако педофилијата е „само„ особина, неквалификувана како „зла„ или „добра„, зашто е предмет на судење во правниот поредок?

Колку далтонисти се до сега осудени од судскиот систем?

И сега, ако педофилијата е „само„ особина, неквалификувана како „зла„ или „добра„, зашто е предмет на судење во правниот поредок?

Колку далтонисти се до сега осудени од судскиот систем?
Да беа судовите оние што ја допуштиле педофилијата да постои или што ја создале, ќе се обратев до нив и ќе добиев одговор, арно ама, судовите не го создале човекот, не одлучувале што може што неможе да биде дел од неговите особини и карактеристики. Така да, прашањето ќе треба да го упатиш до оној што допуштил таа појава да постои.

Така да, прашањето ќе треба да го упатиш до оној што допуштил таа појава да постои.

Според твојата телесна премудрост, дежурниот виновник е....Бог. Така?

Ај да се вратам на моите прашања, оти гледам избегнуваш да ги одговориш.

Претпоставувам дека не го знаеш одговорот, ама знаеш дека Бог Е крив за све, па и за педофилијата.

Значи:
1. Зашто судовите осудуваат само зли дела?
2. Зашто судовите не судат добри дела?
3. Колку далтонисти се досега осудени?
4. Колку родени со слепило (или глувонеми) се осудени заради нивните вродени особини?

Според твојата телесна премудрост, дежурниот виновник е....Бог. Така?

Ај да се вратам на моите прашања, оти гледам избегнуваш да го одговориш.

Претпоставувам дека не го знаеш одговорот, ама знаеш дека Бог Е крив за све, па и за педофилијата.

Значи:
1. Зашто судовите осудуваат само зли дела?
2. Зашто судовите не судат добри дела?
3. Колку далтонисти се досега осудени?
4. Колку родени со слепило (или глувонеми) се осудени заради нивните вродени особини?
Телесна премудрост....:pos::pos: Кој бисери човече.....

Значи уште еднаш ќе ти повторам:
Судовите не го создале човекот, не одлучувале какви особини да има истиот.
Судовите не се сезнајни ниту семоќни, и судат според човечки критериуми и стандарди.
Кога судот ќе прогласи нешто за погрешно и штетно, знае дека истото не е создадено или допуштено од него. Ако на пример истиот тој суд тврдеше дека тој ги создал криминалците и дека воедно е сезнаен и се потекнува од него, тогаш и најлошиот адвокат што постои ќе можеше да добие било кој случај против таквиот суд. Се што треба да направи адвокатот е да му го посочи признанието дека криминалците се создадени според промислата на судот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom