Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.318
Поени од реакции
12.324
Мислам дека воопшто не е тешко да дојдеш до пишуван материјал за кабала. Дури и има премногу глупости пишувано...

Нема потреба да знаеш да зборуваш еврејски за да разбираш кабала. Поентата на Liber 777 е што обединува многу системи и дава врски помеѓу истите. Liber 777 е енциклопедија и обединува мал милион учења и книги...

Кои ингеренции, на која основа слабее и како мислиш еден Ред како О.Т.О. или А.'.A.'. да пропадне? Или зборуваш за теории на заговори, масони и илуминати и остали фантастични сказни?

Ако мене ме прашуваш, јас можам без масони, не можам без Законот на Телема, исто како мојот брат, веќе починатиот А. Кроули :)

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
Мислам дека воопшто не е тешко да дојдеш до пишуван материјал за кабала. Дури и има премногу глупости пишувано...

Нема потреба да знаеш да зборуваш еврејски за да разбираш кабала. Поентата на Liber 777 е што обединува многу системи и дава врски помеѓу истите. Liber 777 е енциклопедија и обединува мал милион учења и книги...

Кои ингеренции, на која основа слабее и како мислиш еден Ред како О.Т.О. или А.'.A.'. да пропадне? Или зборуваш за теории на заговори, масони и илуминати и остали фантастични сказни?

Ако мене ме прашуваш, јас можам без масони, не можам без Законот на Телема, исто како мојот брат, веќе починатиот А. Кроули :)
Еее..ова е веќе претерано, извини ама..ако ти е брат А.Кроули тогаш може и мене да ми биде татко Исус Христус.:)

S

SpaceTraveler

Гостин
Еее..ова е веќе претерано, извини ама..ако ти е брат А.Кроули тогаш може и мене да ми биде татко Исус Христус.:)
Христос*
Ти не си можеби имала прилика да зборуваш со eвангелисти и слично.

"Jesus is my best friend."
"Jesus touched me"
"Jesus use me"
"I don't need a boyfriend, I have Jesus"

:)

Знаеш како велат ,,од крвта вода не бива" затоа оправдано е секој Телемит да го смета Кроули за свој брат, двајца се браќа и по крв, додека во нив тече Телемитска крв.

:P

Ме интересира некој да ми препорача книги за Кабала, пример како DuQuette - Chicken Qabalah, нешто слично?

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
Христос*
Ти не си можеби имала прилика да зборуваш со eвангелисти и слично.

"Jesus is my best friend."
"Jesus touched me"
"Jesus use me"
"I don't need a boyfriend, I have Jesus"

:)

Знаеш како велат ,,од крвта вода не бива" затоа оправдано е секој Телемит да го смета Кроули за свој брат, двајца се браќа и по крв, додека во нив тече Телемитска крв.

:P

Ме интересира некој да ми препорача книги за Кабала, пример како DuQuette - Chicken Qabalah, нешто слично?
Абе сега така збориш ама да те видам кога ке се ожениш и да земеш жена што ќе и дојде воља да се клеца со некој од твоите браќа, па дали и потоа ке ми збориш за слободна воља или тупаници ке играат или клоцата ке и ја удриш а баш се сомневам дека толку мирно и со блажена насмевка ке ја испочитуваш нејзината одлука.:D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.318
Поени од реакции
12.324
Не знам зошто имаш толку негативно размислување за Хептаграм и ме заморуваш со реплики кои немаат врска со темава...

Да ти појаснам бидејќи секако нема да седнеш да проучиш ништо за Телема, О.Т.О., херметизам итн итн...

Кроули бил иницијант во О.Т.О. исто како и јас. Тоа што стигнал да биде O.H.O. на Редот или Надворешен водач на Редот не прави разлика, но како иницијант во Редот, тоа го прави мој брат, иако е починат. Врските со Редот никогаш не се прекинуваат на одредено ниво.
Запознај се со работите пред да ми реплицираш, не мора да ми реплицираш со сешто бидејќи однеднаш си почуствувала потреба да ми напишеш нешто што по се изгледа не си го разбрала.

Не сме тука да се караме нели :)

[DOUBLEPOST=1464729462][/DOUBLEPOST]
Ова се веќе простачки муабети ... не е ок и си далеку од темата.

@SpaceTraveler , Chicken Qabalah е интересна, лесна и поучна книга за основно разбирање на нештата.

S

SpaceTraveler

Гостин
Абе сега така збориш ама да те видам кога ке се ожениш и да земеш жена што ќе и дојде воља да се клеца со некој од твоите браќа, па дали и потоа ке ми збориш за слободна воља или тупаници ке играат или клоцата ке и ја удриш а баш се сомневам дека толку мирно и со блажена насмевка ке ја испочитуваш нејзината одлука.:D
Ќе коментирам на ова чисто заради пријателските односи кој ги имаме изградено јас и ти тука на форумот, инаку на вакви теми просто е да се зборува.
,,Прави што ти е Волја" не значи прави што сакаш. Секако доколку жената има желба да има сексуален однос со повеќе од еден маж тогаш секој што ќе застане на нејзиниот пат ограничувајќи ја ќе се соочи со страдање! Желбата може да се потисне, но неминовно е истата бргу да ескалира. Јас како тинејџер лично за мене зборувам сум се наоѓал себе си во љубоморни и посесивни ситуации, но денес е друго. Либерален сум до степен да не мавам тупаници само затоа што не би и бил доволен на некоја жена ниту пак да и поставувам пречки во нејзиниот живот додека таа ја открива својата природа.
Ми се има случно со блажена насмевка да почитувам туѓа таква природа, ми се има случено и да напуштам ако нешто некогаш не ми одговара.
Не знам случајно да не си ме помешала со некој друг? :)

Верувај дека мажот што ја демне жената 24 саати, се фали на колегите дека истата ,,не му мрда" се веќе соочува со страдање и мисли кој го демнат за истата како фантом. Не би сакал да бидам еден од тие мажи, достоен сум јас за многу повеќе од тоа и би сакал моите квалитети да не бидат еднакви со оние на типични губитници кој место љубов на жената и даваат шаблони по кој таа треба да живее! Толеранција, почит, доверба и разбирање би сакал да биде мојата формула во врска со Жена!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.318
Поени од реакции
12.324

„The Cloud upon the Sanctuary told me of a secret community of saints in possession of every spiritual grace, of the keys to the treasurers of nature, and of moral emancipation such that there was no intolerance of unkindness.

[To them], the incarnation was a mystical or magical operation which took place in every man. Each was himself the Son of God who had assumed a body of flesh and blood in order to perform the work of redemption. The in-dwelling of the Holy Ghost was a sanctification resulting from the completion of the great work when the self had been crucified to itself and raised again in incorruptible immortality“
--- Cloud upon the Sanctuary

Дело кое имало големо влијание врз патеката која ја одел Кроули целиот живот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.318
Поени од реакции
12.324
А Кроули, до кај стигнал во тоа одење?...
Мислам дека премногу постигнал на Земјата .
Ако му се разгледаат делата кои ги пишувал, што запишал - има многу.

Нормално, да не заборавиме дека сепак заветот за молчење кој што го дал како иницјант си го направило своето: да не се зборува премногу ниту пак директно. исто како Елифас Леви пред него...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мислам дека премногу постигнал на Земјата .
Ако му се разгледаат делата кои ги пишувал, што запишал - има многу.

Нормално, да не заборавиме дека сепак заветот за молчење кој што го дал како иницјант си го направило своето: да не се зборува премногу ниту пак директно. исто како Елифас Леви пред него...
Алал да му е на чо‘екот: одел, одел, пишувал, и тоа многу.
И пак не ми кажа: кај стигнал? Кој е неговиот врвен домет? Молчењето?...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.318
Поени од реакции
12.324
Можам да ти кажам што не му билврвниот домет: распнувањето гледано од христијански аспект, во секој случај.

Реков кај стигнал: како иницијант си го направил своето: го извел своето Големо Дело. Ако ме прашаш кое е неговото Големо Дело ќе морам да те упатам да ги прочиташ делата на Кроули за да го разбереш обемот на неговото Големо Дело, бидејќи јас не можам во кратки црти тука на форум да го опфатам.

Ако те интересира повеќе што лично како човек постигнал, слободно може да му ги прочиташ „Исповедите“ па да знаеш до каде стигнал духовно, интелектуално, физички... Има и некои понови автори кои се заморуваат со Кроули и пишуваат негови биографии на база на неговите магиски дневници, пракси, итн итн...

Ако те интересира системот што го наследил, променил во духот на Новиот Еон, и потоа развил самиот Кроули, треба да се позанимаваш со Телема посериозно и да прочиташ нешто од Телемитската литература.
Можеби... Еквиноксите, како за почеток.

П.С. А ако мислиш да тролаш, браво.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Можам да ти кажам што не му билврвниот домет: распнувањето гледано од христијански аспект, во секој случај.
Такво нешто уопште не те прашав; врати се на моето прашање.[DOUBLEPOST=1464732910][/DOUBLEPOST]
Реков кај стигнал: како иницијант си го направил своето: го извел своето Големо Дело. Ако ме прашаш кое е неговото Големо Дело ќе морам да те упатам да ги прочиташ делата на Кроули за да го разбереш обемот на неговото Големо Дело, бидејќи јас не можам во кратки црти тука на форум да го опфатам.

Ако те интересира повеќе што лично како човек постигнал, слободно може да му ги прочиташ „Исповедите“ па да знаеш до каде стигнал духовно, интелектуално, физички... Има и некои понови автори кои се заморуваат со Кроули и пишуваат негови биографии на база на неговите магиски дневници, пракси, итн итн...

Ако те интересира системот што го наследил, променил во духот на Новиот Еон, и потоа развил самиот Кроули, треба да се позанимаваш со Телема посериозно и да прочиташ нешто од Телемитската литература.
Можеби... Еквиноксите, како за почеток.
Ха-ха...

Одговоров ти е у стилот од верните во Исламот: им поставувам просто прашање, а тие ми велат: еве ти книга, читај...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.318
Поени од реакции
12.324
„Меѓу бескрајните можности на Нуит секогаш постојат некои кои немаат аналогни точки на контакт со секој даден Ку.

На пример, Ку на машкото тело неможе да се оствари преку квалитет на мајчинство. Секоја таква празнина мора да се прифати како нужно ограничување, без жалење и залудно стремење по неможното.

Но, ние мораме да внимаваме, предрасудата или некоја друга лична склоност да не исклучат некој вид на самореализација, кој е природен за нас. Во нашата иницијација искушенијата мораат да бидат темелни и исцрпни. Запоставувањето на развојот на една единствена моќ може да резултира со деформација.“
--- Законот е за Сите, А. Кроули

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom