Ти стварно немаш појма за што зборуваш. Јас мислев дека само незнаеш за Библијата ама ти незнаеш баш за ништо на оваа тема а сакаш да дебатираш. Страшно.
Прво, сите докази што ти ги дадов се од РИМЈАНИ ПАГАНИ, ги ислучив сите Христијани и Евреи за да не испадне дека се штитам со НИВ. Тоа ми зборува дека ти не си ни прочитал за што се работи туку само тресеш од ракав приказни за мали деца. Инаку јазиците кои го користеле Римјаните се повеќе но најдоминантните на кои пишувале и твореле се Латински и Грчки. Ти копирав превод на АНГЛИСКИ зашто претпоставувам дека СТАРОГРЧКИ и ЛАТИНСКИ не знаеш исто колку и јас. Некој се потрудил да ги преведе за да може да ги прочитаме и разбереме.
Дете, има голема разлика од сега и од пред 2000 години, и можеш едноставно дури и преку писмо и јазик да установиш шо е лага а шо не.
Ти значи ми даваш некакви преводи на англиски кој некој ги менвал и прилагодувал за нас??
Па види вака дете тупаво, иселувањто на евреите од ерусалем поради некој Крестус (ко шо така монголоидно ни го пренесуваш) од кој збор е преведено ?
Ај вака пошто си ограничен со знаење и познавање, ќе ти нафрлам по некој факт
1. Такит, во своите Анали опишува пожарот во Рим за време на Нерон кога ѓоа за тоа биле обвинети некакви “Христијани“ кои го добиле името по Христос.
Така демек пишува Такит. Е сега во 64 година Нова ера кога се случил пожарот поимот Христос ни Христијани не постоел. Тој поим се појвил мноооогу подоцна. па ме интересира кој израз во оригинал бил преведен во “христијани или Христос. Ај биди маж па најди ми во оригинал кај Такит како пишува макар и на латински , не е проблем ќе го разберам.
2.Плиниј помладиот пишува за христијани во негово време (и тоа многу површно) - а тој ми е еден од омилените антички писатели поради својата речиси поетска нарација, и тука има сомнежи ека тоа е уфрлен дел од страна на Ѓакондо ди Верона од 16 век, али н е толку битно пошто Плиниј тоа и да го напишал, го напишал речиси 100 години после исус така да нема никаква шанса тој да е сведок ни на живот ни на дело на Исус
3.Светониј, кој спомнал “Крестус“ ко шо викаш ти, али ете заебанција, Светониј требало да ги има најточните податоци за исус пошто бил секретар на Хадријан и имал пристап до сите записи и архиви на Рим. Само едно пребарување низ нив и Светониј ќе прочиташе и извештаите на Пилат и за судењето и казната и се ако такво нешто воопшто постоело во Римските документи. Али тој ни името не го знае па вели “Крестус“ и то во време кога Христ не било ни користено ни познато, значи некој накнадно во вековие го подметнал или додал и тој дел кај Светониј.
4.Кога ти го спомнав Филон Александриски ти единствено шо најде на гугле за него е дека бил роден и умрел во Александрија па према тоа, не бил “авторитет“ да пишува за Исус, а подметнуваш подло писатели римски пагани кои ерусалем не го виделе ни на карта и кои пишувале и 100 години после Исус како некаков доказ иако се работи за очигледни фалсификати кои ни црквата од срам не ги користи. Е тој Филон, често боравел во Ерусалем, и пишувал за настаните во ерусаллем, а она шо не можеш да го најдеш на википедија, а го има во книгите (тие се укоричени листови полни со букви) е дека неговиот внук, Тибериј Александар бил прокуратор на јудеја и ги имал сите информации и пристап до сите документи и архиви врзани за јудеја и дека Филон ги коистел за да опише разните верски правци и настани во Јудеја во време на Исус и после него, Читни ако најдеш неговото De vita contemplativa, и батали расправии за религија пошто немаш интелектуална сила и мозочен капацитет да ги совладаш, туку вапцај јаца за великден, пали оган за коледе и истетовирај си крст на града.
То ти е максимум шо можеш да го достигнеш на духовно ниво[