Многу нешта не ни се допаѓаат, затоа многумина од нас избираат да следат некое учење на некој си друг. Било тоа да е од Мухамед или Исус, Мојсеј, Буда, Кришна. Не ти се допаѓа мислењето околу смртта, а ти се допаѓа тоа дека човекот оди во рајот или пеколот или чистилиште, така? А никој не се вратил од таму освен според библијата Исус.
Како настанал светот и човештвото - јас не знам. Но, не прифатлива ми е идејата дека се настанало за само 7 дена. Уште по неприфатливо во библијата ми е дека змијата дошла и ја искушувала жената која го навела мажот на грев. Не, јас никогаш немам видено како некоја змија зборува на жена, ниту пак сакам да прифатам дека жената има менструален циклус и породилни болки затоа што послушала некоја си змија! Ова ми е премногу одбивно, можеби не сум жена, но утре ако имам ќерка би ми било одвратно да мислам за своето женско чедо дека е грешничка баш таква како што налага библијата.
Лично за Универзумот верувам дека е бесконечен, без почеток и крај, резултат од љубов, премногу спротивности кој се привлекуваат и постојат во соодветна хармонија. За постанокот на Земјата, не знам, но живеам на неа Сега - момент кој е се што имам и резултат на било кој минат Универзален акт и оној што иде. Исто како и тебе, тука - не само на форумот, овде во светот, јас сум да учам, да ги искусам животот и смртта, да ја откријам својата суштина, да ја надминам илузијата дека јас, ти и нашиот Бог сме различни нешта, да поминам преку илузијата на раздвоеноста.
Ако кажам дека ти си Жена и Божица, а не грешничка, дали тоа значи дека јас свесно или не свесно одам против христијанството кое вели дека сите ,,згрешивме"?
Денес во овие времиња, жената не е тука за да биде обвинувана и манипулирана, казнувана поради вештерство и одбивање да верува во догми туку во истата би сакал да препознаам Божица, Мајка и Сестра, преку искуства или примање на совети да научам од нејзе исто колку што таа би можела да научи од мене!
Да не се ограничувам на целибатство или да ги потиснувам моите страсти кога ќе сум со нејзе, туку да водам љубов без страв дека грешам пред некој си бог и дека за истото ќе бидам казнет!
Тоа се моите ставови, а за животот и постанокот на човекот, можеби еден ден ќе знам, а до тогаш, нека тече љубов низ нас.
Love is an open door...

[DOUBLEPOST=1464478095][/DOUBLEPOST]Да ги погледнеме нештата од оваа перспектива.