mister blue
Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
- Член од
- 4 февруари 2013
- Мислења
- 249
- Поени од реакции
- 96
Убо, убо си му кажал.
Заклучок: „...Леле, ама сум паметен...„.
Туку, дај скрати од тоа лажењето, оти кога свештеник влегува во некоја просторија, тој ни оддалеку не е должен да „агитира„ за својата вера, оти нема таква должност, одредена до него од Црквата. Свештеникот, како и верните, е должен да сведочи за својата вера, но на друг начин.[DOUBLEPOST=1463921127][/DOUBLEPOST]
Не си ласкај: по која „техника„ ти си безбожник? Според твојата? Според Црквата, ти си антихрист.[DOUBLEPOST=1463921411][/DOUBLEPOST]
mister blue,
гле‘ам дека силно си се распрепишал, ама ништо не си прочитал.
Убо ти рече мојт соверник @121314, по корисно е да се повикаш на некој албански извор на „вистини„ отколку на отпадниците од македонскиот народ, кои, иако се крстени од македонската Црква, истите не можат да ја смислат.
Зависи како го разбираш агитирањето, за мене агитирање е и кога поп си оди по улица, влегува во просторија со пријатели и си разговараат за кој празник бил денес, некој си светија, и после со разговорот се обрака кон другите присутни и вклучително и мене. и тоа е агитирање, рекламирање на празници и какви ритуали треба да одат да прават во црква (палат свека - за арно, за здравје)
да во право си, за христијаните сум антихрист, за муслиманите шејтан, за некои други религии безбожник, за научни кругови атеист и.т.н и цело време сум во незнајност, изгубеност, бидејки на ја знам правата “вистина“ , но има надеж за мене ако ја прифатам правата “вера“ од одменатата и расколничка црква мпц и почнам да ги сатанизирам, демонизирам сите други неистомисленици, религии, е тогаш ке ја видам правата “вистина“ нели.
кога зборуваш за албански “вистини“ мислиш на албанската православна црква која што по православните “божји“ закони е призната од другите православни цркви?
а ако поентата ти е дека македонскиот народ е едно исто со мпц тогаш ова е дел од твојата пропаганда, тоа е лага пропагирана од црквата. да те потсетам дека пред 6000 години нашата територија се најдени првите знаци за организирано живеење со паганизам, од историски записи Филип 2, Александар Македноски се пред 356 година пред новата ера, тоа е минимум 1000 години пишани документи за македонци без христијанска религија. и после што се случува, кон 5-6 век христијаните доагаат на овие простори, кој не ја прифака нивната религија ги бесат, палат, убиваат, и остануваат 100% христијани т.е кој е македонец е и христијанин (исто како денес во ирак и сирија т.е. муслиманите спрема нивните неистомисленици).
на крај по црковна логика ако некој се побуни против правата “вера“ и црквата( во овој случај одметнатата и расколничка мпц

Тука е ароганцијата, насилството, неморалното однесување, угнетување од страна на православната црква во македонија, она што го спомнував во моите постови погоре. Се цели на уништување на угледот на поединецот како издајник на социјалната група на која што припага(во овој случај кој не е христијанин не е и македонец ) социално изолирање на овие поединци кои се надвор од црквата, нивно сатанизирање, демонизирање(најголемата казна од христијанското верување) со намера да се случи она што е опишано во социологијата како социјална казна “издвојување, изолирање и уништување на неприфатливите поедници во дадена социјална средина.“