Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
@MIKI1 јa кo штo знaм пoлa и пивеќе oд Истoчнa МКД јa имaaт пoсетенo Вaнѓa.

Сите сo нaјрaзлични прoблеми, oд немaње дечкo/девoјкa пa дo сериoзни психoфизички зaбoлувaњa.

Грoтo се врaтиле сo пoзитивнo мнение.

Кoјa е пaк мaјкa Терезa дa биде пoчитувaнa и слaвенa кaкo светицa?

Вaнѓa зa неa е некoлку лиги пoгoре.

Нa врвoт е сепaк Нoстрaдaмус, недoстижен.

Тие кои ја посетиле Ванѓа, не се православни верници, оти да се, такво нешто не би сториле. Обраќањето кај гатачи и бајачи е тежок грев, преку кој луѓето можат лесно да си навлечат демонско влијание на себе. Посетителите, кој од Ванѓа барале помош, се луѓе кои и‘ се обраќаат со лично-себични проблеми и потреби па такви „пророштва„ и добиваат/ле од Ванѓа, така да таквите нејзини „совети„ се небитни за човековиот род, уште помалку битни за спасение на душите од луѓето кои ја барале Ванѓа за помош.

Колку од тие Ванѓини совети се овистиниле, тоа е друго прашање.

Ете, тоа е една од битните разлики меѓу Црковните пророштва и пророштвата од гатачите и бајачите.

Што се однесува до мајка Тереза, еве ти Црковен став кон истата:

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/o_majci_Terezi.htm

Нострадамус не е дел од Црквата, така да неговите пророштва, начелно, не се разликуваат од Ванѓините.[DOUBLEPOST=1463730891][/DOUBLEPOST]
очигледно е дека си немаш поим за што зборувам[DOUBLEPOST=1463697095][/DOUBLEPOST]ај

Наведи барем еден од твоите црковни лица кои може да прави вакви работи, или пак секој кој може да ја преминува границата на простор-времето увидува дека црквата е измама[DOUBLEPOST=1463697350][/DOUBLEPOST]

Еве ти друго чудо, има срека детево што живее во закони на секуларна држва, инаку во спротивно одамна ке е било запалено на клада

Extraordinary People - The boy who sees without eyes [1/5]
https://www.youtube.com/watch?v=qLziFMF4DHA

Ај, ако не те мрзи, читни троа па после пишуј:

http://www.pravoslavni-odgovor.com/...enja_i_orijentalno-okultna_ucenja/sadrzaj.htm[DOUBLEPOST=1463732238][/DOUBLEPOST]
Наведи барем еден од твоите црковни лица кои може да прави вакви работи, или пак секој кој може да ја преминува границата на простор-времето увидува дека црквата е измама

Ето ти „барем еден„: Св. Козма Етолски.
Дал Бог појќе од еден...

Еве што видел Козма:

http://borbazaveru.info/content/view/8151/28/[DOUBLEPOST=1463732950][/DOUBLEPOST]
41. На она место, каде што беше распнат, имаше градина и во градината – нов гроб, во кој уште никој не беше полаган
eдноставна реченица, опис на местото, јазна недосвисмлена...
и таа ја негираш

Ништо јас не негирам: читно троа појќе за местото „Голгота„ и за значењето на самиот израз:

https://mk.wikipedia.org/wiki/Голгота

Последно уредено:
Тие кои ја посетиле Ванѓа, не се православни верници, оти да се, такво нешто не би сториле. Обраќањето кај гатачи и бајачи е тежок грев, преку кој луѓето можат лесно да си навлечат демонско влијание на себе. Посетителите, кој од Ванѓа барале помош, се луѓе кои и‘ се обраќаат со лично-себични проблеми и потреби па такви „пророштва„ и добиваат/ле од Ванѓа, така да таквите нејзини „совети„ се небитни за човековиот род, уште помалку битни за спасение на душите од луѓето кои ја барале Ванѓа за помош.

Колку од тие Ванѓини совети се овистиниле, тоа е друго прашање.

Ете, тоа е една од битните разлики меѓу Црковните пророштва и пророштвата од гатачите и бајачите.

Што се однесува до мајка Тереза, еве ти Црковен став кон истата:

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/o_majci_Terezi.htm

Нострадамус не е дел од Црквата, така да неговите пророштва, начелно, не се разликуваат од Ванѓините.[DOUBLEPOST=1463730891][/DOUBLEPOST]

Ај, ако не те мрзи, читни троа па после пишуј:

http://www.pravoslavni-odgovor.com/...enja_i_orijentalno-okultna_ucenja/sadrzaj.htm[DOUBLEPOST=1463732238][/DOUBLEPOST]

Ето ти „барем еден„: Св. Козма Етолски.
Дал Бог појќе од еден...

Еве што видел Козма:

http://borbazaveru.info/content/view/8151/28/[DOUBLEPOST=1463732950][/DOUBLEPOST]

Ништо јас не негирам: читно троа појќе за местото „Голгота„ и за значењето на самиот израз:

https://mk.wikipedia.org/wiki/Голгота

за баба ванга многу се знае, постојат безброј пишувани докази, снимени докази, така да пропагандата од страна мпц за нејзино оцрнување е залудна, од друга страна величиш некои кои што се биле дел од црквата но не постојат докази за нив, освен оние од самата црква.

Инаку јас пак би кажал дека баба Ванга треба светица да биде, ако не во мпц тогаш во некоја друга црква(сепак си беше по религијата) чуда правеше.

а инаку ти која црква ја претставуваш, мпц или онаа на вранишковски

за баба ванга многу се знае, постојат безброј пишувани докази, снимени докази,

...како и поптолн неписменлак и непознавање на светот од паднатите ангели.

Читни троа, не биди прост:
http://mkd-news.com/vnuka-na-baba-vanga-tvrdi-deka-prorochitsata-bila-pod-vlijanie-na-demoni/[DOUBLEPOST=1463839764][/DOUBLEPOST]
така да пропагандата од страна мпц за нејзино оцрнување е залудна, од друга страна величиш некои кои што се биле дел од црквата но не постојат докази за нив, освен оние од самата црква.

Види погоре.[DOUBLEPOST=1463839881][/DOUBLEPOST]
Инаку јас пак би кажал дека баба Ванга треба светица да биде, ако не во мпц тогаш во некоја друга црква(сепак си беше по религијата) чуда правеше.

За „по дома„, Ванѓа можеш да ја сметаш и за богиња: твој проблем.

Црквата ја смета само за една од многуте лажни пророци, кои никнуваат попут печурки, и кои сами по себе се знак за времето во кое живееме.[DOUBLEPOST=1463839965][/DOUBLEPOST]
а инаку ти која црква ја претставуваш, мпц или онаа на вранишковски

МПЦ-ОА.

Црквата од Вранишковски заврши согласно нејзината улога на „тројански коњ„ во Македонија.

http://mkd-news.com/vnuka-na-baba-vanga-tvrdi-deka-prorochitsata-bila-pod-vlijanie-na-demoni/[DOUBLEPOST=1463839764][/DOUBLEPOST]

Види погоре.

Мики, дaли тoa знaчи сите oние штo виделе aир oд Вaнѓa, и и се дoживoтнo блaгoдaрни, всушнoст му блaгoдaрaт нa Сaтaнaтa?

Акo е тaкa, зaштo сaтaнaтa ги услишил нивните мoлби и им ги решил мaките, преку бaбaтa, a Бoг не гo стoрил тoa?

Мики, дaли тoa знaчи сите oние штo виделе aир oд Вaнѓa, и и се дoживoтнo блaгoдaрни, всушнoст му блaгoдaрaт нa Сaтaнaтa?

Точен заклучок.

А дали посетителите кај Ванѓа нависитина се „доживотно„ благодарни, тоа ќе мораш сам да провериш кај конкретни ликови кои ја посетиле, оти лично, не сум убеден дека демоните помагаат „онака„, а при тоа да не ќарат нешто за возврат.[DOUBLEPOST=1463840948][/DOUBLEPOST]
Акo е тaкa, зaштo сaтaнaтa ги услишил нивните мoлби и им ги решил мaките, преку бaбaтa, a Бoг не гo стoрил тoa?

Сатаната воопшто не ги услишал молбите од луѓето, туку Сатаната делува онака како што би сакале тие поединци, кои се обраќаат кај гатачите и бајачите.

Според Црквата, демоните се битија кои имаат духовна природа и кои немаат материјали/физички ограничувања па со тоа, тие (демонте) се духовно супериорни во однос на човекот и имаат делумна моќ за увид во иднината, но не потполно па затоа (демоните) можат нешто и да „погодат„ од идните настани, но демоните имаат 100%-тно познавање на сечие минато, оти при крштевањето, на секој новокрстен му „доаѓа„ и по еден демон, кој точно го следи животот од човекот на кој демонот му е доделен.

Велиш, зашто Бог не госторил тоа? Од проста причина: ако јас се обраќам кај гатачи и бајачи за помош, а со тоа сум се обратил, посредно, кај демонот, тогаш од демонот и очекувам помош, не?

Но, ако се обратам до Бога со вера, тогаш од Бога и очекувам помош. Бог најдобро знае дали моето барање ми е потрено или непотребно, односно корисно или некорисно па моето барање и не мора да ми биде исполнето, а демонот го исполнува барањето, небитно дали од тоа јас ќе имам корист или штета. Демонот го кажува она кое јас сакам да ми се исполни, а не дали мојата желба е согласна со волјата Божја.

Согласно Постанокот од Писмото, Ева и Адам ја сторија токмутаа грешка: наместо да се надеваат на Бога и да покажат трпение за Божјата проомисла кон нив, тие се обратија до ѓаволот, сакајаќи да станат богови по „пократкиот пат„.

Обраќањето кај гатачите и бајачите за помош е токму таа грешка: обид за завршување на некоја работа без вложен трид и енергија, туку „сега, веднаш и овде„, небитно дали е корисна или штетна.

Последно уредено:

Види погоре.[DOUBLEPOST=1463839881][/DOUBLEPOST]

За „по дома„, Ванѓа можеш да ја сметаш и за богиња: твој проблем.

Црквата ја смета само за една од многуте лажни пророци, кои никнуваат попут печурки, и кои сами по себе се знак за времето во кое живееме.[DOUBLEPOST=1463839965][/DOUBLEPOST]

МПЦ-ОА.

Црквата од Вранишковски заврши согласно нејзината улога на „тројански коњ„ во Македонија.

Немој да ми се нервираш мики1 ке изгубиш од интелегенцијата, концентрацијата и не ке можеш да си ја работш работата профеционално. еден човек дали е прост или не, најмногу се гледа по начинот на изразување, дали се служи со навреди со цел да ја ништожи, омаловажи личноста со која има дискусија, всушност тоа што ти го применуваш, начинот на кој што ти се однесуваш, изразуваш во овој случај спрема мене, и во многу други случаи кон оние кои не се од твојата религија т.е ти се конкуренција.
голема простотија мики, голема

инаку оди на јутуб, таму имаш многу видеа со баба Ванга, одличе доказ за нејзините дела, сам со свои очи можеш да видиш како и што работи, колку луге чекаат пред нејзината порта за да се видат со неа.
и како не ти е срам да демонизираш стара, слепа жена, тука веке ја поминуваш границата на толерантно однесување, и кој знае каде ке заврши ова, твое а и на твојата црква дејствие. Да бевме во 18 век, каде што се живеело по вашите “свети“ закони на црквата донесени од вашиот семокен и добар бог, сигурно на клада ке ја ставевте, да и ги скратите маките, добро да направите за неа и за човештвото.
по природа не сум насилен, не подржувам насилство, но почнувам да ги разбирам на комунистите и причините за нивното насилно нетолерантно однесување кон црквите, исто така и во кина каде и денденес со закон е забранета религијата а со тоа демонизирање на поединци и сите други негативни работи кои што излегуват од религијата.

многу народ верува во чудата на баба Ванга, не само за по дома, излези на улица било каде во македонија и прашај, сите се чуле за неа, сите знаат дека помагала на лугето, им ги намалувала страдањата од некоја негативна ситуација настаната во нивниот живот, им помагала да ги најдат своите блиски-чуда правела, чуда мики

инаку кога веке спомна за мпц оа, дај објасни малку од кога е оваа црква, кои цркви ги има изградено во македонија? јас малку на интернет прелистав и како што на прв поглед ми изгледа мпц оа им ги има украдено црквите на спц, нешто како што се случи во црна гора, цпц проба да ги одземе црквите на спц, па имаше и тепачки таму пред црквите.
и одтука е овој проблем со признавање на мпц од другите православни цркви.

п.с. јас пак си мислев дека за викенд не работиш

@mister blue кaкo се фaти зa тaa Вaнѓa, кo дa ти е рoдa некoјa:)

Пишa чoекoт пoгoре штo и кaкo сметa и тoј и црквaтa зa нејзинoтo делo и лик.

Секoј пoнaтaмoшен oбид дa се рaзубеди, или евентуaлнo смени стaв зa бaбaвa е aпсoлутнo непoтребен и oднaпред oсуден нa неуспех.

Штo дoбивaш дoкoлку, хипoтетички, гo прoмениш негoвиoт стaв зa Вaнѓa?

@mister blue кaкo се фaти зa тaa Вaнѓa, кo дa ти е рoдa некoјa:)

Пишa чoекoт пoгoре штo и кaкo сметa и тoј и црквaтa зa нејзинoтo делo и лик.

Секoј пoнaтaмoшен oбид дa се рaзубеди, или евентуaлнo смени стaв зa бaбaвa е aпсoлутнo непoтребен и oднaпред oсуден нa неуспех.

Штo дoбивaш дoкoлку, хипoтетички, гo прoмениш негoвиoт стaв зa Вaнѓa?

не не ми е рода :)

многу добро сум свесен дека не можам да го убедам да го промени неговиот став за Ванга, т.е поради не прифакањето на црквата и нејзините ставови, “божји“ закони од страна на баба Ванга, таа со своите способности кои ги има станува дирекна конкуренција на таа иста црква. таа во својот двор има дури и нејзина црква изградено, и што може друго црквата освен да ја демонизира и омаловажува со цел лугето да не ја следат, т.е. да ја одбегнуваат и да не го слушат тоа што таа го зборува, нејзиното видување за како стојат работите, а дел од тоа нејзино видување е дека во црквата работат измамници, дека поповите се измамици, и тоа отворено го кажувала.
мики како некое лице кое многу добро ги познава сите работи во мпц, секогаш е овде на форумов, во своите постови за да ја одбрани мпц (не мислам на православната вера) до крв ке дојде како вистински крстоносец, тој сигурно е дел од оваа црква, и така да неговите ставови овде не се лично негови туку на мпц, и последователно со тоа знам дека не можам да ги сменам неговите ставови.

овде на форумов мики и други форумџии христијанството го претставуваат како миролубива религија, дека тие се доброто а од другата страна(се што е друго) е злото..... во овој случај баба Ванга!!!!!, стара, слепа жена која што на толку многу народ е помогнала, т.е лугето ја знаат,многу многу луге се биле кај неа, знаат дека не е некој “демон“ како што пропагандата од црквата ја претставува.
ако гледаш, ова е одличен пример за да се увиди/покаже како делува црквата, во наше/мое време како ги напага оние кои не се нејзини истомисленици, противници, особено они кои имаат посебни способности (да прави чуда) што “по правило“ би требало да ги имат само оние кои веруваат во православната вера,црква. истата црква за да ги задржи своите следбеници и оправда своето постоење како “заштитник на доброто“ најпрво ги демонизира, сатанизира во очите на своите верници овие неистомисленици и потоа следува “социална казна“ од средината во која што неистомисленикот живее, поради страв од демони, христијаните почнуваат да го одбегнуваат, навредуваат, социјално изолираат а некои агресивни може и денденес физички да се пресметат со таа личност.
а доколку ова е било еден век порано оваа жена демонизирана, сатанизирана од страна на црквата со сигуност ке е завршила на клада.

“Штo дoбивaш дoкoлку, хипoтетички, гo прoмениш негoвиoт стaв зa Вaнѓa“

патот кој што го одиме е поважен од “целта-т.е.задоволување на сопственото его“

не не ми е рода :)

многу добро сум свесен дека не можам да го убедам да го промени неговиот став за Ванга, т.е поради не прифакањето на црквата и нејзините ставови, “божји“ закони од страна на баба Ванга, таа со своите способности кои ги има станува дирекна конкуренција на таа иста црква. таа во својот двор има дури и нејзина црква изградено, и што може друго црквата освен да ја демонизира и омаловажува со цел лугето да не ја следат, т.е. да ја одбегнуваат и да не го слушат тоа што таа го зборува, нејзиното видување за како стојат работите, а дел од тоа нејзино видување е дека во црквата работат измамници, дека поповите се измамици, и тоа отворено го кажувала.
мики како некое лице кое многу добро ги познава сите работи во мпц, секогаш е овде на форумов, во своите постови за да ја одбрани мпц (не мислам на православната вера) до крв ке дојде како вистински крстоносец, тој сигурно е дел од оваа црква, и така да неговите ставови овде не се лично негови туку на мпц, и последователно со тоа знам дека не можам да ги сменам неговите ставови.

овде на форумов мики и други форумџии христијанството го претставуваат како миролубива религија, дека тие се доброто а од другата страна(се што е друго) е злото..... во овој случај баба Ванга!!!!!, стара, слепа жена која што на толку многу народ е помогнала, т.е лугето ја знаат,многу многу луге се биле кај неа, знаат дека не е некој “демон“ како што пропагандата од црквата ја претставува.
ако гледаш, ова е одличен пример за да се увиди/покаже како делува црквата, во наше/мое време како ги напага оние кои не се нејзини истомисленици, противници, особено они кои имаат посебни способности (да прави чуда) што “по правило“ би требало да ги имат само оние кои веруваат во православната вера,црква. истата црква за да ги задржи своите следбеници и оправда своето постоење како “заштитник на доброто“ најпрво ги демонизира, сатанизира во очите на своите верници овие неистомисленици и потоа следува “социална казна“ од средината во која што неистомисленикот живее, поради страв од демони, христијаните почнуваат да го одбегнуваат, навредуваат, социјално изолираат а некои агресивни може и денденес физички да се пресметат со таа личност.
а доколку ова е било еден век порано оваа жена демонизирана, сатанизирана од страна на црквата со сигуност ке е завршила на клада.

mister blue,

дали ти е доволно очигледна (!!!) разликата меѓу иконостасот од Ванѓа:

https://www.google.com/search?q=ванѓа икони&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj55NTb5-vMAhWNhRoKHdTqDCgQ_AUIBygB&biw=1536&bih=677&dpr=1.25#imgrc=ejYK0y0MZn86lM:

и православниот иконостас?

https://www.google.com/search?q=православен иконостас&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjn9daK6OvMAhUGuhoKHU_MBIQQ_AUIBygB&biw=1536&bih=677#imgrc=ujfjeM8wXbzKwM:

За паметните-доволно![DOUBLEPOST=1463856208][/DOUBLEPOST]
инаку оди на јутуб,

...:pos:...

mister blue,
„Ју туб„ одувек сум со сматрал за референтен извор на вистини...:lolzz:[DOUBLEPOST=1463856491][/DOUBLEPOST]
инаку кога веке спомна за мпц оа, дај објасни малку од кога е оваа црква, кои цркви ги има изградено во македонија?

Ај погоди „од три пути„ зашто си ми смешен.
Инаку, од која галаксија доваѓаш?...:sneaky:

Последно уредено:
@mister blue пaк сo Вaнѓa oперирaш у муaбетиве:P
овде на форумов мики и други форумџии христијанството го претставуваат како миролубива религија, дека тие се доброто а од другата страна(се што е друго) е злото..... во овој случај баба Ванга!!!!

Кoјa религијa е мирoљубивa спoред тебе?

Викaш вaжнo е дa oдиш сaмo, без рaзликa кaј ќе стигнеш? Или лoшo сум те рaзбрaл?

mister blue,

дали ти е доволно очигледна (!!!) разликата меѓу иконостасот од Ванѓа:

https://www.google.com/search?q=ванѓа икони&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj55NTb5-vMAhWNhRoKHdTqDCgQ_AUIBygB&biw=1536&bih=677&dpr=1.25#imgrc=ejYK0y0MZn86lM:

и православниот иконостас?

https://www.google.com/search?q=православен иконостас&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjn9daK6OvMAhUGuhoKHU_MBIQQ_AUIBygB&biw=1536&bih=677#imgrc=ujfjeM8wXbzKwM:

За паметните-доволно![DOUBLEPOST=1463856208][/DOUBLEPOST]

mister blue,
„Ју туб„ одувек сум со сматрал за референтен извор на вистини...:lolzz:[DOUBLEPOST=1463856491][/DOUBLEPOST]

Ај погоди „од три пути„ зашто си ми смешен.
Инаку, од која галаксија доваѓаш?...:sneaky:

.

Па како што јас разбрав-поправи ме ако грешам

МПЦ ОА ( која што е различнa од охридска архепископија по територија ) постои од 1967 година кога еднострано донесува одлука за осамостојување од спц, од ниту друга црква не е признаена ова осамостојување, односно во текстови на спц и вселенска патријашија се именува како расколничка црква, т.е. секта-барем јас така го разбирам изразот одметната црква.

а овде во македонија оваа секта-одметната црква од сите други православни цркви, ги нарекува секти сите други религии.

па нели треба да се запрашаме дали црквата во македонија е права православна црква, и вистината што ја проповеда е “правата вистина“

Охридската архепископија е православна црква на словените до 1767(не само на македноци, или срби или само на бугари)
  • 117px-Ohrid_archbishopric_1020_02.png

• охридска архепископија 1020 година
https://sr.wikipedia.org/wiki/Македонска_православна_црква_—_Охридска_архиепископија

.

МПЦ ОА ( која што е различнa од охридска архепископија по територија ) постои од 1967 година кога еднострано донесува одлука за осамостојување од спц, од ниту друга црква не е признаена ова осамостојување, односно во текстови на спц и вселенска патријашија се именува како расколничка црква, т.е. секта-барем јас така го разбирам изразот одметната црква.

а овде во македонија оваа секта-одметната црква од сите други православни цркви, ги нарекува секти сите други религии.

па нели треба да се запрашаме дали црквата во македонија е права православна црква, и вистината што ја проповеда е “правата вистина“

Охридската архепископија е православна црква на словените до 1767(не само на македноци, или срби или само на бугари)
  • 117px-Ohrid_archbishopric_1020_02.png

• охридска архепископија 1020 година
https://sr.wikipedia.org/wiki/Македонска_православна_црква_—_Охридска_архиепископија

А како не се сети прво да ѕирнеш овде:

http://www.mpc.org.mk/

со оглед на тоа што нашите соседи имаат прилично...хммм, посесивен однос и кон Црквата во Македонија, а посебно кон нашава земја?...

Твоите мудрувања од почетокот од твојот пост нема да ги коментирам.

.

Си се запрашал која е „правата вистина“? Си требал наместо од српски тескт за МПЦ да се информираш од албански текст, сигурно би добил уште „поправа“ вистина.

Читај, одроднику:

QznnJZT.png

http://azbyka.ru/otechnik/Istorija_Tserkvi/istorija-pomestnyh-pravoslavnyh-tserkvej-blohin/3_1_7

RLjBfLo.png

mXbgMCL.png

L7wZGHW.png

fG648JS.png

Shy4Cb7.png

Hnnat4N.png

http://azbyka.ru/otechnik/Konstantin_Skurat/istorija-pomestnyh-pravoslavnyh-tserkvej/2

@mister blue пaк сo Вaнѓa oперирaш у муaбетиве:P

Кoјa религијa е мирoљубивa спoред тебе?

Викaш вaжнo е дa oдиш сaмo, без рaзликa кaј ќе стигнеш? Или лoшo сум те рaзбрaл?

трите религии кои што го имат истиот бог никако не се миролубиви религии, и кога ке видиш имат исти бог и пак се убиваат мегу себе (за различниот пророк) смешно и жалосно во исто време.
за другите не сум доволно запознаен да ти дадам мислење.

“Викaш вaжнo е дa oдиш сaмo, без рaзликa кaј ќе стигнеш? Или лoшo сум те рaзбрaл?“

во смисла дека важно е да учествуваш, т.е. фактот дека учествуваш е важниот дел, а фактот дека си стигнал на целта е помалку важен.
Ова за да учествуваш кога се работи за православната религија (поготово во пракса) т.е ти да учествува со своите ставови-гледишта или твоја (ако имаш) друга религија е сериозна работа.
за пример ке ти посочам
во јавна просторија си седиме пријатели и влегува свештено лице. почнува со неговите “агитирања“ за неговата вистинска религја-православието и си говори и говори и говори. ми доага преку глава и му викам попе, јас сум атеист, за мене оваа што го зборуваш е лага и толку, не му противрекував повеке, си се тргнав на страна, но ситуацијата од сите да го гледат како “еднинственото сонце на небото“ во просторијата се смени (т.е има и други алтернативи или кажано во христијански стил има и други вистина - не е само една)

и животот си тече, пак си седиме со пријателите таму, си постои мир, слога (мегу атеисти, христијани и денес еден дел “неутрални“) без правата религија/вистина тоа што христијаните го проповедаат, а воедно и тоа на поповите што најмногу им пречи, бидејки во христијанството посебно со безбожниците (а и сите други религии) кои се негативците не може/не смее да се има мир со нив.[DOUBLEPOST=1463920638][/DOUBLEPOST]
А како не се сети прво да ѕирнеш овде:

http://www.mpc.org.mk/

со оглед на тоа што нашите соседи имаат прилично...хммм, посесивен однос и кон Црквата во Македонија, а посебно кон нашава земја?...

Твоите мудрувања од почетокот од твојот пост нема да ги коментирам.
Си се запрашал која е „правата вистина“? Си требал наместо од српски тескт за МПЦ да се информираш од албански текст, сигурно би добил уште „поправа“ вистина.

Читај, одроднику:

http://azbyka.ru/otechnik/Konstantin_Skurat/istorija-pomestnyh-pravoslavnyh-tserkvej/2

Технички гледано јас сум безбожник, а вие сте одродниците/расколниците, затоа што црквата во која сте вие е непризнена од другите православни цркви, расколничка црква е, т.е не е дел од хиерхијата на православните цркви со “правата вистина“. а расколници или одцепени од учењето на правосланвната правата “вистина“ се викаат секти нели,
а најинтересно е мпц која е одметната црква/секта од православниот свет со правата “вистина“ сите други различни религиски учења ги нарекува секти(како оние подоле кои ги имам наброено).

Не го поистоветуваје македонскиот народ/држава со вашата одметната и расколничка правослвна црква, не се сите македонци православни и дел од неа, има македонци атеисти, муслимани, католици, протестанти, јеховини сведоци, спирутуалити, будисти, телемити и.т.н (се извинувам ако заборавив на некого)

п.с. мики оној кој знае да чита може и многу повеке да прочита од тоа што ти го нудиш (сајтот на мпц), не постои само она кое расколнатата и одметната мпц оа го пропагира, постојат и многу други работи како филозофија, наука, спорт, забава, историја на религии, внатрешна контрола на емоции, психологија и.т.н и на крај човек може и навистина правата вистина да ја виде и атеист да постане.

а тоа дека мпц оа е наследничка на охридската архепископија каде разликата е огромна на територија и население :tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

ова е од истото место каде ми дадовте линк со преведено на интернет и болдирано онаму каде 3 епархии од српската праволавна црква не канонски излегуваат и ја формираат мпц оа(одметнатата, расколничка црква)

“на Втората светска војна, поголемиот дел од македонското свештенство и православните, и покрај извршени од страна на окупациските сили на репресија, активно соработуваше со Народната ослободителна армија (црква во западна Македонија беше подложен на фашистичка Италија на албанската црква.) Кратко време по капитулацијата на Италија (1943), како и ослободување од окупаторот голема територија Македонија Народната ослободителна армија за време на неговото Генералштабот беше формирана верски застапеност што ја зафати голем број на црковните општини. Верските референт беше назначен во октомври 1943 година, активен учесник во народноослободителната борба свештеник Velё Manchevsky. Еден од првите и најважните одлуки за Македонија, пратеници и во исто време Генералштабот беше да се утврди каква е иднината на Македонија ја укина зависност од црковните авторитети, надвор од Македонија, и е запишано во храмовите на македонски јазик. Оваа дефиниција е на почетокот од оние големи настани за да се случи, а особено по Втората светска војна. Веднаш да свика конгрес свештеници ослободената територија. Главното прашање што треба да се смета од страна на Конгресот, беше организацијата на црквата влада - формирање гувернер епископски (владиката свештеник свештеникот Антим е избран). Покрај тоа, Конгресот ангажирани во уредувањето парохија живот (назначување на свештениците да служи во храмови) и едногласно повика на целосна поддршка на Ослободителната војска на луѓето и партизанските одреди на Македонија.

Навредливи казнени германските војници го смени текот на неколку работи. Управител бил уапсен и подложен на мачење; Таа почна репресалии против македонското свештенство и населението. Сепак, свештенството беше непоколеблива и продолжи борбата за национална слобода.

По Втората светска војна, тој формираше иницијатива група македонски свештеници со цел за создавање на независна македонска православна црква. Свештенички унија почна да дејствува независно од патријарси и епископи и почна да се промовира идејата за организирање на Македонската православна црква. Намерите на македонски свештеници отиде толку далеку што тие имале идејата за целосно одвоени од Патријаршијата. Во овој поглед, од 1945 година, во Скопје се одржа неколку совети, кои го покрена прашањето на независноста на Македонската црква. Но, со оглед на разликите на српските владици на оваа тема на неговата одлука е одложена. И само Охридски катедралата во 1958 година пресуди дека Македонската црква само бара автономија.

Новоизбраниот Митрополит Македонски Доситеј српскиот патријарх запознаат со одлука на Советот. После тоа, во јуни 1959 година на Српската православна црква го донесе следнава резолуција: "Светиот собор на епископи вели дека епархијата Skopiyskaya, Охрид-Bitol и јужно-Струмица поделен на самостојна македонска православна црква, кој е управуван од страна на Повелбата, усвоена на цркви народен собор во Охрид, се одржа на 4-06 октомври 1958 година и во иднина таа и понатаму останува во канонско единство со СПЦ преку нејзиниот лидер, неговата Светост Патријархот ". Оваа одлука беше целосно усвоен на вонредна седница (1-3 јули 1959 година), Канцеларијата на високиот Make- Дон православна црква, потоа во собата на канонско единство на Српската и Македонската православна црква. Последица од возобновувањето на единство е дека патријархот Герман, заедно со Митрополитот Доситеј и епископи на Српската православна црква, Јули 19, 1959 епископ Климент Преспанско-Bitol, а на 26 јули - Наум епископ јужно-Струмица. Така, на Македонската православна црква доби автономија и нивните национални Врховниот хиерархија. Сепак, свештенството не сметаат дека е постигнат крајната цел: во својата средина продолжи извеле идејата на автокефалноста на Македонската Православна Црква. А во крајот на 1966 година, Светиот Синод на Македонската православна црква веќе испрати барање до упорни Српската православна црква за независност. Светиот собор на епископи на Српската Православна Црква на својата редовна седница одржана на 3 декември 1966 година го одби барањето на Македонскиот црковно, а во исто време рече:

"Ако тоа (Македонската православна црква -. KS), спротивно на каноните, сама по себе, во својата Националниот совет црква митрополитот се прогласи за автокефална, тоа ќе се смета на Српската православна црква, како и другите автокефални Православна Црква расколничка верска организација, и како таков ни одлачат. "

И покрај јасно изразена одбивање, "Црква-народен собор" на Македонската православна црква и на средбите од 17, 18 и 19 jули 1967 година во Охрид, "своето тело прогласена автокефалноста на Македонската православна црква." Патријархот Герман бил советуван во писмена форма. Сепак, тој не само што не се испратат претставник на церемонијата по повод одбележувањето на "независноста" на новата црква, но дури и се обрати на Автокефална Православна Црква, која, препуштајќи му се на инцидентот, рече дека "оваа декларација е спротивно на каноните на православната Црква беше направено против волјата и решенија на Православната црква на Мајката црква, српските "# 99 #.

Основи за одбивање на доделувањето на автокефалниот статус на Македонската Православна Црква, Српската Патријаршија гледа од следниве:

1. Недоволен број на епископи и свештеници.

2. Жалба на одлука за прогласување автокефалност на Извршниот совет на Македонија.

3. Арбитражниот наметнување на разгледување на пресудата на Црковно-народен собор на Митрополитот, како што не постои индикација во сопствената Повелба на Македонската Православна Црква.

И на крај, најважното:

4. Повреда на главата на заклетва на Црквата владиката, овој пат за изградба на градското одделение, за тоа што "ќе ги чува канонско единство со Српската Православна Црква."

По инцидентот поделбата на Српската православна црква презема чекори за мир. Значи, 23 септември 1968 година Светиот Архиерејски Синод обрати на архијереите на Македонската православна црква да се на патот на канонските норми. Но, како овој повик немаше одговор, Светиот Архиерејски Синод на 12 декември 1968 објавен во Скопје (во одделот поглаварот на Македонската православна црква) делегати - Епископ сремски Макариј, епископот бачки Никанор и генералниот секретар на Светиот Синод Архиереј Младен Младеновиќ - да му нанесе посета ние сме тука за епископи и ги поканува да ја врати изгубената единство. Се одржа средби и разговори на делегатите на Српската православна црква и Македонската црква лидери не го донесат саканите резултати ... Дијалогот продолжува ...

3. сегашната ситуација

Македонската православна црква е во моментов на чело со Архиепископот и поседува 8 епархии и повеќе од 200 свештеници, 225 парохии, 30 манастири и манастирите со 10 - 15 монахињи и монаси во некои од нив. Стадото - 1.200.000. (Тоа се различни, на пример, во 1980 година -. 300 парохии во 1981 година - 225 парохии во 1982 година - 953 парохиски заедници).

Постојат парохии и во странство: во доаѓањето на САД 4 во Канада, 1 парохија, Австралија 9 парохии. Овие парохии составот на Македонците, кои емигрирале во далечни земји претежно во почетокот на XX век, особено кога се зголеми тероризмот турските власти по задушувањето на Илинденското востание. Наоѓајќи се во една странска земја, Македонците верно ја чуваат својата православна вера и еднаш ќе се инсталира на автономијата на Македонската православна црква, влегуваа во нејзиниот духовно знаење (до сега тие беа во една од Цариградската Црква надлежност, Србија и Бугарија). Странски парохии споени во novoorganizovannuyu Ohridkim Црковно-народен собор на 17-19 Јули 1967 американско-канадски-австралиската епархија. Во нејзината глава беше направен од страна на Митрополитот Кирил (Поповски), дипломирал на пролетта на 1967 година, во втората година од Московската Теолошка Академија.

Во последниве години, го обнови голем број на уништени цркви и манастири, а изградена околу двесте нови во Македонија и во странство. Во овој поглед, САД-Канада-австралиската епархија е поделена на две: 1. Македонски епископи во Америка и Канада. 2. Македонската епархија во Австралија.

Објавено месечно во македонското списание "Весник" ( "Хералд") (од 1958 година), а другиот теолошки и црковно-историски литература. Неодамна, тој бил префрлен во македонскиот јазик и објавени од Новиот Завет. Посебна комисија работи на превод на Стариот завет. Објавен како што е прикажано Библијата.

Со одлука на Синодот на Македонската Православна Црква на 26 септември, 1967 година во манастирот на Свети Пророк Илија, го отвори првиот Македонската Православна Богословија Св име. Климент Охридски. Говорејќи на денот на свеченото осветување на Богословијата простории во присуство на претставници на државните органи, гостите, луѓето, поглаварот на Македонската православна црква, архиепископот охридски и македонски Dosifej истакна, прв од сите, важноста на отворањето на Богословскиот факултет, каде што децата Македонци ќе учат на теолошки и образовни предмети во својата национален јазик. Тогаш тој рече: "Нашите модерни Македонската православна црква е природен наследник на древната Охридска Архиепископија на Свети Климент. Нашата желба е да богословија и да стане наследник на образовните активности на Свети Климент Охридски "# 100 #. 1 Ноември, 1967 Богословија започна редовната настава.

Во 1977 година тој ја основал на Богословскиот факултет.

Од 1981 година, црквата е предводена од страна на Архиепископот Охридски и Македонски Angelarium.

Приближувајќи Охрид говорница Angelarium Архиепископот рече: "Како архиепископ, ние секогаш ќе имаат голема цел Вселенското Православие - да вложи максимални напори за да се постигне пријателски односи со нашата сестра Православни Цркви" (порака на Архиепископот Angelarium од 1 февруари 1982 година, патријархот Пимен).“

Последно уредено:
во јавна просторија си седиме пријатели и влегува свештено лице. почнува со неговите “агитирања“ за неговата вистинска религја-православието и си говори и говори и говори. ми доага преку глава и му викам попе, јас сум атеист,

Убо, убо си му кажал.

Заклучок: „...Леле, ама сум паметен...„.:pos:

Туку, дај скрати од тоа лажењето, оти кога свештеник влегува во некоја просторија, тој ни оддалеку не е должен да „агитира„ за својата вера, оти нема таква должност, одредена до него од Црквата. Свештеникот, како и верните, е должен да сведочи за својата вера, но на друг начин.[DOUBLEPOST=1463921127][/DOUBLEPOST]
Технички гледано јас сум безбожник,

Не си ласкај: по која „техника„ ти си безбожник? Според твојата? Според Црквата, ти си антихрист.[DOUBLEPOST=1463921411][/DOUBLEPOST]
п.с. мики оној кој знае да чита може и многу повеке да прочита од тоа што ти го нудиш (сајтот на мпц),

mister blue,

гле‘ам дека силно си се распрепишал, ама ништо не си прочитал.

Убо ти рече мојт соверник @121314, по корисно е да се повикаш на некој албански извор на „вистини„ отколку на отпадниците од македонскиот народ, кои, иако се крстени од македонската Црква, истите не можат да ја смислат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom