Ај јас пак со наплив на допополнителни прашања за мултисплит зашто ми е тазе опција, а почна да ми изгледа привлечно. Да се преслушам дали добро го разбирам системот:Ги имаш цените за Daikin i Tosiba, Hitachito i MitsuFH35 се скоро рамно 1000ka, Fujitsuto i MitsuSF50 се околу 70k, Panasonicot go ima vo setec 63k.
Неможе да се стават ни Грее ни Кариер во табелата зошто нема податоци за нив на ЕВент. Мултисплит е тоа што ти го посочив од Грее, со 3 внатрешни, не е обична клима, да не споредуваме баби и жаби. Ако најдеш поевтин мултисплит што ке ти го реши цел стан да праиме муабет за него, само прво прашај колку кошта мултисплит од маркиве.
Друг муабет е дали е изводливо или не, тоа зависи од распоредот на станот, но бидејки днавната и 1соба рече ти се блиску, проблем може да е само третава единица што треба да се доведе до ходникот(или едната соба). Третата внатрешна може да е и каналска па со неа да ги грееш 2те спални што мислиш додатно да ги опремиш со греење. Ја ти посочив да се распрашаш како систем а не само за цена него и за опции што ги нуди мултито, отиди во салон, толку.
- би имало една надворешна единица ама појака од 5ка колку што планирав претходно, Колку?
- внатрешни би имало една за просторот дневна/кујна/трпезарија, една за малата спална/детска до неа од 9 кв и една за другата детска од 11 кв која се граничи со оваа од 9кв, и ако така од една до друга може да се пренесе енергијата, би била последна. Ходникот и спалната за нас "старите" немора да се климатизираат директно.
- колкави се цевките и дали има некој услови за положбата, како на пример да не се премногу искршени на кратко растојание итн, зашто има столбови на пар места
- вака должината од надворешната единица до последната клима изнесува цца 12м и би поминувала низ три соби,
Според ваша проценка колку би изнесувал проектов и до колку е логично да се инвестира. Јас секако тоа морам да го решам, ама сепак да е до некои разумни 90-100 000. Има шанса во тој ранг сега три клими плус тоа цевките од по 10 евра од метар или колку се веќе?
Дали следниот чекор би бил да одам со скицата од станот по салоните и да барам понуди и ако имате некое искуство со цени, квалитет и економичност на изведба кај кои фирми да одам?
Фала и поздрав[DOUBLEPOST=1463307052][/DOUBLEPOST]
За аверизјата од копање и мајстори си целосно у право ама и јас сум до негде крив зашто мислев дека една клима ќе може без поголеми потреси да се монтира и после откако станот е скоцкан. Ќе видам со 2-3 фирми сега секако за понудата. Дали знаете која друга освен gree би можела да влезе во расположливиот буџет? И дали економичноста на мултисплит е иста (збир на сегментите), помала или поголема од поединечните решенија?@peter.i ne razbiram zosto ne si gi viknes od gree da vidat tehnicki kako moze ili nemoze da se resi kaj tebe, kolku kompliciranio ili ednostavno, ubavo da ti objasnat i da ti dadat ponuda. Nisto nema da te koshta! Imas nekoja averzija kon multisplit-ot pretpostavuvam zasto si go skockal stanot si se iznamacil so zezanje so majstori rabota i sega ti e smrt da pomislis na pak zafati niz doma i tuka te razbiramSpored ova sto go posocuvas ti kaj tebe ke treba da naredis 2-3 klimi za da pokries segde i ke mora vrata da bide otvorena segde i nadvoresni i vnatresni edinici da zujat segde niz stanot. Ne ti ja znam situacijata konceptot familijaren, budzetot i slicno ama mislam deka multisplitot ako imas uslovi da go platis e najkomfornata i opcija za edno trajno resenie..
Последно уредено:
Spored ova sto go posocuvas ti kaj tebe ke treba da naredis 2-3 klimi za da pokries segde i ke mora vrata da bide otvorena segde i nadvoresni i vnatresni edinici da zujat segde niz stanot. Ne ti ja znam situacijata konceptot familijaren, budzetot i slicno ama mislam deka multisplitot ako imas uslovi da go platis e najkomfornata i opcija za edno trajno resenie..