Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Ти веруваш дека се чудиш, не се чудиш навистина... така?

Можеби бидејќи раскажуваш христијанска утопија базирана на верување па тешко оди комуникацијата со разбирањето?
Мора да има нешто кога повеќето не ти го разбирааат верувањето кое ти го сметаш за некаква вистина... кое дури и веруваш дека има апсолутна доминација над сите, дури и оние кои не веруваат во твојот концепт на бог, со сето она спасување, грешност итн итн...

Христос поучуваше и чинеше чуда јавно, пред народ, пред очевидци. Црквата Христова е отворена и достапна за сите кои скаат да се спасат. Црковнот учење не е тајно, достапно е за сите кои сакаат дао го слушнат зборот Божји.
Сите религии имаат по некоја сличност, а имаат и суштински и непремостливи разлики.
Во случајот со рисјанската вера. Христос Е камен на кој се сопињаат нерисјаните.
Според евангелијата, Исус изјавува дека секој што ќе поверува во него, ќе може да прави исти чуда како него па и поголеми од неговите:

Јован 14:
12.Ве уверувам дека секој што верува во Мене ќе ги прави истите дела што ги правам Јас, а и поголеми од Моите, зашто Јас заминувам кај небесниот Татко.
13.Секоја ваша молба упатете ја до Мене и Јас ќе ви ја исполнам.

Повели претвори вода во вино, направи некој слеп да прогледа, воскресни некој мртовец! Побарај нешто и нека ти се исполни! Нели јавно ги правел Исус чудата? Што те спречува?
Или вие сте тие што се сопнувате на Исус, а не ние?

Според евангелијата, Исус изјавува дека секој што ќе поверува во него, ќе може да прави исти чуда како него па и поголеми од неговите:

Јован 14:
12.Ве уверувам дека секој што верува во Мене ќе ги прави истите дела што ги правам Јас, а и поголеми од Моите, зашто Јас заминувам кај небесниот Татко.

Повели претвори вода во вино, направи некој слеп да прогледа, воскресни некој мртовец! Побарај нешто и нека ти се исполни! Нели јавно ги правел Исус чудата? Што те спречува?
Или вие сте тие што се сопнувате на Исус, а не ние?

Не ги разбирам препишаниве стихиови: биди љубезен па подобјасни ги.[DOUBLEPOST=1463247031][/DOUBLEPOST]
Ти веруваш дека се чудиш, не се чудиш навистина... така?
.

А бе штом ти велиш, мора да е така, дури и да не е така...[DOUBLEPOST=1463247126][/DOUBLEPOST]
Можеби бидејќи раскажуваш христијанска утопија .

А за каква не-утопија те учи Телемата?[DOUBLEPOST=1463247203][/DOUBLEPOST]
Мора да има нешто кога повеќето не ти го разбирааат верувањето кое ти го сметаш за некаква вистина... .

Има, има: тоа е нивната гордост, нивната огревовеност, острастеност, похотност...[DOUBLEPOST=1463247278][/DOUBLEPOST]
.. кое дури и веруваш дека има апсолутна доминација над сите, дури и оние кои не веруваат во твојот концепт на бог, со сето она спасување, грешност итн итн...

Бог Е до толку коректен, што им допушта на луѓето не само да згрешат, тку и да не веруваат во Него.

Последно уредено:

Телемата учи дека зборот на гревот е ограничување, дека секој маж и жена е ѕвезда, рамноправни и во земските и божествените работи (жената е свештеничка во овие работи како што мажот е свештеник), учи дека секој мора да ја спознае својата чиста волја и да ја извршува само неа за да нема безпотребно судири помеѓу ѕвездите во бесконечноста на Нуит...
И да, учи дека ниту еден бог нема да има било што против човекот ако овој ја извршува својата чиста волја. Тоа учи, а кој колку ќе научи, зависи сепак од индивидуалната работа.

Пак истото во врска со вашето верување... го наметнувате вашето православно верување дека важи за сите, а знаеме дека тоа нема ништо блиску со реалноста...

Можете да измислувате причини за да си ги оправдате верувањата и дамнешни вероодстапнички дејствија во однос на јудаизмот, но тоа нема ништо со учењата кои постојат на Земјата, знајни и незнајни...
[DOUBLEPOST=1463247953][/DOUBLEPOST]
веруваш дека има апсолутна доминација над сите, дури и оние кои не веруваат во твојот концепт на бог, со сето она спасување, грешност итн итн...

Последно уредено:
Oзирис воскресна...
Озирис воскресна....
Шо зборите бе? Кој го видел тоа воскреснување. И Феникс воскреснува ама мало сутра. Ај баталете басни и завртете се кон реалноста. Само Христос навистина воскресна и на тоа воскресение имаме многу сведоци. Како и да е, еве ви ја 2016та година од раѓањето... чиво? Па на Христа ВОСКРЕСНАТИОТ, нормално![DOUBLEPOST=1463258154][/DOUBLEPOST]

Јован 14:

Повели претвори вода во вино,...
Оди на една литургија и ќе видиш како виното се претвора во крв. Чуда се случуваат по Православието секојдневно, но кој има уши да чуе и очи да гледа...

Шо зборите бе? Кој го видел тоа воскреснување. И Феникс воскреснува ама мало сутра. Ај баталете басни и завртете се кон реалноста. Само Христос навистина воскресна и на тоа воскресение имаме многу сведоци. Како и да е, еве ви ја 2016та година од раѓањето... чиво? Па на Христа ВОСКРЕСНАТИОТ, нормално!
А ти го виде Исус како воскреснал демек?!
Колку што имало за Исус сведоци, толку па и повеќе имало за Озирис.
Оди на една литургија и ќе видиш како виното се претвора во крв. Чуда се случуваат по Православието секојдневно, но кој има уши да чуе и очи да гледа...
Тоа може деца од градинка да лажеш. Инаку и ова како и предходните тврдења можеш лесно да ги докажеш, кажи кога ти одговара, ќе донесеме вода, ти претворија во вино. Или воскресни мртовец некој, или нахрани 5000 луѓе со две риби.... ти одбери кое од овие сакаш.

Да бе, секако. Ти си на подрум, не разбираш.

Еве де, ти разбираш: објасни што е напишано во стихот.
Сигурен сум дека не знаеш.[DOUBLEPOST=1463262077][/DOUBLEPOST]
Телемата учи дека зборот на гревот е ограничување,

Оваа финта ја превзедовте од Фројд, така?
А јогата од хиндусите, така?
А кабалата од јудеите, така?...
Пирамидално уредената структура ја превзедовте од масоните, така?
Навлекувањерто лесноумни и лесноверни во вашата пирамида, го превзедовте од протестантите, така?

И, по што е тука Телемата „ново еноска„, кога „позајмувате„ од секоја веќе видеа и прилично стара демонска философија по нешто и си компилирате како ви пасуе?...

Ништо не е преземено од Фројд... може на Фројд му текнало за тоа бидејќи забележал дека се менува нешто на Земјата во однос на гревот и божественоста... сеуште да убедуваме луѓе да веруваат дека се грешни и дека некој ќе им суди откако ќе умрат - не бидува.
Може да ги убедувате на друг начин, но на овој - не.

Од се што може да напредува човештвото, се искористува со нови методи, а стари знаења...
Јогата е многу пред христијанството, египетските мистерии исто, еврејската кабала и знаење - нормално, пред христијанството... и сеуште се држат добро (дали тајно, дали јавно) - вредат без многу да се крева врева околу тоа.

Наназад напишав дека новиот еон не заменува се, но заменува доволно од старо-еонските учења за да може човекот да напредува повеќе од она до каде го доведоа старите закони...
Стариот еон преку тајни учења и школи успеа да зачува многу за време на мрачните векови на христијанството... тоа може да се искористи сега при прествртот од стар во нов еон, нели...

Гледам дека не разбираш што е Телема ниту што е целата новост за човештвото.
Затоа и ти реков дека е потребно да се прочита некоја книга, за да се оформи став во врска со философијата на Телема. Дали ќе отфрлиш или не, ќе зависи од тебе...
А не да ме прашуваш по што е Телемата толку ново-еонска и слични прашања.

Законот на Телема и философијата која ја дава на човештвото е сосема нова работа. Методите се различни, има нови има стари со нов концепт и разбирање, но има и такви од вашиот еон кои што се тотално отфрелни...

Тоа за што не се зборувало не значи дека исчезнало... само се чувало тајно.

Шо зборите бе? Кој го видел тоа воскреснување. И Феникс воскреснува ама мало сутра. Ај баталете басни и завртете се кон реалноста. Само Христос навистина воскресна и на тоа воскресение имаме многу сведоци. Како и да е, еве ви ја 2016та година од раѓањето... чиво?
He, Исус не воскресна, тоа беше само политички маркетинг на назаренските бунтовници, прво нема никаков доказ дека исус стварно умрел, по римските обичаи и закони Исус требаше да биди распнат на јавно место, пред портите на град или на пат до град, распнувањето требаше да биде јавно уз присуство на народ, наместо тоа исус е распнат во приватна градина далеку од луѓето, распнатите на крст обично умираа по неколку дена, Исус ѓомити умрел после 3 сати на крст, сунѓер натопен со оцет му бивал давен на распнатиот да го одржи жив и при свест а исус пак умира кога вкусува од оцетот Римјаните не ги симнувале распнатите се додека телата не почнувале да им се распаѓаат на крстот, а Исус бил симнат итно шом некој рекол дека ѓомити умрел, телата на распнатите римјаните ги фрлале во масовни гробници а на исус телото му било дадено на некој си чоек кој не му бил ни роднина...
се на се прикаската дека исус умрел не е ич веродостојна, спротивна е на сите римски и обичаи и закони и нема ни најмал доказ дека тој умрел на крст така да не можел ни да воскресне.[DOUBLEPOST=1463266805][/DOUBLEPOST]
Која друга вера може да каже такво нешто?
сите

ти слушајно приказни за мали деца да не кажуваш овде на форумов :LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL::LOL:

Јааааа...

Што вели зен-будизмот за кајот на Светот: како ќе се случи и што ќе биде после крајот?
Жибо ме занима, како и обично.

П.С.

Се надевам дека одговорот ќе содржи појќе од 2-3 зборови.[DOUBLEPOST=1463314613][/DOUBLEPOST]
Гледам дека не разбираш што е Телема ниту што е целата новост за човештвото.
.

Која новост бе Хепта, која новост?

Телемата ги компилира сите зла од овој Свет, кои се веќе познати низ историјата, а ти ми глумиш „ново еонски„ мудрец?...[DOUBLEPOST=1463314754][/DOUBLEPOST]
А ти слеп си па не гледаш што пишува или глуп си па не разбираш?
ч
Еве, ти си интелектуално супериорен во однос на мене, имаш очи и гледаш што пишува па дај подобјасни ми што сака да каже писателот во стиховите...

Последно уредено:
Еве, ти си интелектуално супериорен во однос на мене, имаш очи и гледаш што пишува па дај подобјасни ми што сака да каже писателот во стиховите...
Објасни ми ти мене, како успеа да согледаш дека делата и верата на другите религии се погрешни, кога за сопствената религија не си способен сам да го направиш тоа, па ти требаат дополнителни објаснувања, толкувања и слично?

Објасни ми ти мене, како успеа да согледаш дека делата и верата на другите религии се погрешни, кога за сопствената религија не си способен сам да го направиш тоа, па ти требаат дополнителни објаснувања, толкувања и слично?

А каде е одговорот на моето прашање?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom