Протести низ Македонија (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
За сега, извори кои се вклучени во преговорите , за Телма велат дека на маса биле поставени три четири барања:

1. Поништување на аболицијата,
2. Одлагање на изборите,
3. Уставниот суд да се прогласи за ненадлежен за работата на специјалното јавно обвителство.
4. Врбата да роди грозје

Во услови на ваква политичка ситуација Берлин испраќа специјален посредник во земјата. Хајндл, кој е актуелен германски амбасадор во Австрија, во Скопје ќе престојува два дена и ќе има средби со партиите потписнички на Договорот од Пржино, како и со амбасадорот на САД и другите амбасадори на земји-членки на ЕУ.
Volku, ima uste eden 5ti uslov koj si zaboravil da go napises a toa e deka partijata SDSM bi ucestvuvala na izbori ama da ima sigurni garancii i od nadvoresnite faktori kako i od vnatresnite odnosno odnapred da bide proglasena za pobednik za da nema potoa strav od izbori t.e. izborofobija deka ke gi stegne uste nekoj po red 15ti poraz !
Jas ne sum clen na nitu edna partija, nitu pak se drzam strogo do nekoja politicko-ideoloska matrica sto ti znam desnica, levica, centar... no za politicari koi cela decenija se vo opozicija i samo ofkaat, kukaat, lelekaat, placat, plukaat, etiketiraat, obvinuvaat i se bavat so bajata dnevna politika pritoa promenuvajki gi svoite stavovi nekolku pati vo tekot na eden den i za politicari koi stradaat od izborofobija ni na kraj pamet ne bi glasal koga i da ima izbori ovaa ili vo 2050 godina !
Sum za demokratija, sloboda, pluralizam, sekoj da ima pravo na svoe licno mislenje, razlicno mislenje i stav, pofalbi, kritiki, sum za ednakvost odnosno pravna ednakvost, sekoj da e ednakov pred zakonite i dokolku se ogresil da si odgovara vrz baza na delata koi gi storil, bez razlika na nacija, vera, rasa, klasa, politicka partija, obrazovanie, profesija, funkcija i.t.n. no politicki klovnovi i salonski nafatirani revolucioneri ne poddrzuvam !
I da, sum za promeni i mene ne mi se dopagja vakvoto vladeenje, edna partija da gi drzi koncite vo cela drzava, vo site mozni institucii, od cistac, vratar, cuvar, sofer pa se do sudija, direktor, pratenik, minister, gradonacalnik, premier, pretsedatel na sobranie, pretsedatel na drzava ne biva, mora pluralizmot da bide mnogu poveke izrazen, da postoi kontrola, da ima nekoi mokni faktori koi bi pretstavuvale nekakva kontrola na vlasta i bi imale moznost za stavanje veto na odredeni vladini ili sobraniski odluki, koj i da e na vlast mislam deka treba da postojat nekoi mokni nezavisni institucii koi ke bidat korektiv na vlasta, od koi vlasta ke se plasi i ke vnimava i nekoi institucii na pr. kako policijata i sudstvoto mora da bidat nezavisni i upravuvani od nezavisni lugje vo sprotiva nisto od demokratijata, slobodata, pluralizmot i pravnata drzava(pravnata ednakvost) !

Последно уредено:
Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
СДПМ(Јаневски) ја повлечи листата, НДМ(Јанко Бачев) не ги исполнија правните критериуми нивната листа е одбиена.
Аххх бе Вмро не беше ти за вака, името ти го упропастија криминалците од Дпмне:(

Т'зи бетон не е бетон. #Крај
началниче.

Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
почнаа со инспекции по фирми и локали чии сопственици се знае дека учествуваат на протестите
Не само инспекции, ноќеска фрлиле боја врз Излет. Сопственикот јасно и гласно си излегува на протести и отворено повикува на фб. Верувам дека има повеќе мотиви и не е само ова, ама знам дека неговиов пример е класично македонско срање, кое кога ќе го исчистиме ќе бидеме држава. Човекот со некоја екипа праеа журки уште 90-ти по Скопје, Охрид и уште од тогаш има некоја клиентела, публика. Истиот е долго години сопственик на Сектор и додека беше само малиот зимски клуб, немаа проблем со него. Кога подоцна го отвори летниот поради недостиг на клубови почна да прибира многу клиентела и тоа од возраст која е најрасположена за трошење, не копиљаци што со гратис влагаат и пијат две пива. Го истераа од две локации со секакви измислени казни за летоска на пола сезона да му ја укинат лиценцата за работа. Конкуренција од другата страна му се копуци кои не само што не се од Скопје, туку и таму каде што дошле, биле никој и ништо. Од кога се почнати протестиве против малоумнициве неколку пати му биле во инспекција и откако не можеле да најдат ништо незаконско, се фатиле за анонимно шљакање со боја. Е тоа е нашата чудесна земја. Овој случај е само доказ дека зад сукњата на власта се кријат неспособни, глупави паразити што во нормални услови на пазар, здрава конкуренција не биле никој и ништо во општеството. Тоа се тие тешки, црни го**а кои испливаа на површина и ќе ни останат како спомен од ова средновековие кое го изживеавме во последниве 10 години.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
На Мартинчо конечно му текна како да го брани фијаското со изборите на 5 ти Јуни. Нема да има избори не заради тоа што Грујо никој повеќе не го зема за озбилно, туку затоа што во повеќепартиски систем не може да се оди со една партија на избори. Која мизерија се овие, повеќе нема зборови.

http://www.libertas.mk/vmro-dpmne-edinstveni-na-izbori-sami-protiv-sebe-sdpm-i-ndp-otpagaat/

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Јак аргумент ти е овој со повеќето. На тие повеќето да им покажеш слика од Пикасо ќе мислат дека некое дете си чкртало. Посебно овие со сендвичите, сите тие се врсни критичари на уметноста.
Може треба тебе да те прашаме за што треба мнозинството да одлучи а за што не. Ете, Грујо решил без да го праша мнозинството народ што мисли да го признае Косово. Се дигна микро-џева и тоа беше тоа. А нели демек, мнозинството било против и сл. Се испланира и изреализира проект Скопје 2014. Не го консултирале мнозинскиот народ, ама ете мнозинскиот народ не мрчеше. Изгледа им се допаѓа се како изгледа. Сега ти излагаш со теза, па мнозинството немаат поим од уметност и естетика, не ни треба они да одлучуваат. Изгледа најпаметен си, па може тете треба да те прашаме. Освен филозофија, изгледа имаш и таен талент за естетика и уметност. И архитектура. Може негде внатре демне и скриен политичар кој ќе излезе кај и да е. Да те гласаме алтернатива на Хорхе, пошто Хорхе не ќе да има нов мандат?

Ме интересира како старине градби на СДС, особено распослани по Карпошон, не ти бодат очи. Ни тогаш не изгледаа убаво, уште пред да се променат на архитектонски план многу ствари, уште помалку сега, сега уште повеќе штрчат со својата грдотија. Добар дел не се ни користат веќе, а СДС кочи процеси за уривање или редизајнирање/обновување, и му фрла судски сопки на Стефче. Ако нешто личи на слика од Пикасо тие се. Кубизам made 3D!

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Охридското езеро е тектонско, старо 20 милиони години. Градот Охрид со своето културно наследство е светски бисер и заедно со опсегот на целото езеро беше под заштита на УНЕСКО. Во последниве години степенот на заштита беше спуштен за еден степен. Се гради измислен и тотално непотребен универзитет со загрозување на средновековни, антички и неолитски рушевини, со што се губи и препознатливата силуета на стариот град и тврдината со новоградби. Зоните за градба во националниот парк Галичица се шират на сметка на водената површина и бесценетите шуми, се расчистуваат површините со автоктона трска и се садат палми со што се нарушува уникатниот биодиверзитет и милиони години стар екосистем, се гради аеродром во вода и населба во вода за криминалецот од Индија. За овие десет години на Охрид и Охридското Езеро мајка му е ебана од паторот, неговите лудачки идеи и послушничката, арогантна администрација, која е глува на повиците да се запре ова лудило. Ти текнува на бетонскиот парапет?

....и ти си се фатил за еден смрден графит што се трга со крпа? Идете лечете се бе од прв до последен! Не ме прозивај веќе со вакви работи, мислев дискутирам со понормален човек.

И заборавив да напишам дека потполно се согласувам со пораката на графитот, чисто да си знаеш.
И дали сето ова ја амнестира кретенкава шо ја ишкртала куќата на Христо Узунов???Дај бе не политизирајте све, освем политика има и други работи во животов алооо!Или борбата за работа во во администрација и приклучок на државната цицка не признава граници!?

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
И дали сето ова ја амнестира кретенкава шо ја ишкртала куќата на Христо Узунов???Дај бе не политизирајте све, освем политика има и други работи во животов алооо!Или борбата за работа во во администрација и приклучок на државната цицка не признава граници!?
Само да те исправам - не постои СЕТО ОВА. Ништо од тоа што го наброја господинот партиец од бихачка не е вистина. Напротив има и доста лаги. На пример - измислен универзитет. Факт е дека постоел универзитет таму. Ниту едно дрво не е исечено за тој објект а пред да се гради детално е истражено земјиштето и конзервирани се сите најдени работи. За трска немам поим што зборува единствено што ми текнува е дека градоначалникот на струга ја сотре пред некоја година за плажи да направи ама нема везе. Галичица е само проект нереализиран. Исто и тоа од Субрата. Све наброја освен да ја осуди идиотштината на неговите сопартијци. А зошто би ја осудувал кога ги поддржува? Се бришело гледаш? Како некој да му се измоча на вратата од домот и да рече се брише бе.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Што да не политизираме кога се' горе што наведов е спроведено преку надлежните министерства (транспорт и врски, култура, просторно планирање). Кој е на чело на тие институции? Кому му одговараат тие министри?
Ај уште еднаш да стаиме на кантар - сје**но бесценето природно богатство и град со непроценливо културно богатство, цел екосистем и нешто по што не знае цел свет (не се секирај, ги заболе стојко странцине за 2014) или едно смрдено графитче што се трга за пола саат - што е поголем криминал? Се прескокнувале вистински експерти, биле исклучувани од комисии заради „тупење“, се заобиколувале анкети, јавни дебати - тоа се факти, тоа не можеш да го сокриеш.
И знаеш што? - Од каде па испадна дека јас ја бранам жената? Вистински споменици не ми е мило кога се вандализираат. Она чкартон 2014 за никој нормален човек не е споменик и за тоа нема дискусија.
Мене лично ме нервира што така лошо се спинуваат работите, да од авион се гледа кај кого е поголема кривица и само си праите контра-услуга сами на себе. Каде што немате аргументи - најпаметно ви е да не се р'чкате.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ќе ти излагаат педери константно на протести, ќе ти водат брутална кампања и така народот ќе си се сожали со нив во стилот ''еј па и они се луѓе''
Еве нешто од вредностите што ти ги застапуваш и од ''нормалниот европски народ'' што ова го прави да е нормално.
Прегледај го приврзокот 145724
Лепота чоече. За мерак. Им фали уште две француски пудли и да биде комплетна сликата.
Која вредност чоече, која цивилизираност. Па ја сум воодушевен. :sick: :popce:
Да не одземам од темата, репликава ти е во спојлеров:

Педери во огромна бројка беа и на контрапротестите, како дел од ГДОМ. Али океј, толку си информиран (гледајќи по постот не би требало да ме изненедува тоа). Ваков наратив ко твојот е тој кој место да придобие повеќе луѓе кон другава страна, ги праќа право кај опозицијата или да останат индиферентни за тоа кој е на власт и кшто кур се дешава во државава. Место да бидат во аналог на брачна заедница префрираш педери кои се промискуитетни, кои стапуваат во брак со жени, прават деца, и така тераат некој фејк двоен живот. Ако има споредливост, тоа што го опна ко слика е традиционална верзија на тоа што ти како хетеросексуалец го имаш. Никој ниту ги терал нити со сила ги извадил од дома да се приклучат. Чим се приклучиле значи дека горе-доле ги делите националните интереси и еден куп вредности. Истите тие ги има и во војската на Македонија. Рамо до рамо служат со сите останати и спремни се да гинат за државава. Реторикава треба да си ја избришеш, ако навистина си за "народот да се унифицира" или ако си за "интеграција" на малцинства. Во спротивно е гола вода ова што го збориш, и тие педери што биле на контра-протестот биле од почесни причини појавени таму, од тебе и сите со ист ментален калап.

И никој не води "брутална кампања" за геј права во Македонија. Како што нема ни "брутална анти-геј кампања" за другиве да се жалат, ама и двете страни сте заглавени во крајности. Симптоматично е нешто како зоофили го спомна еднаш, а хомосексуалциве ги преповтори неколку пати па опна и слика, испаѓа повеќе ти пречат последниве него ли се друго што го наброја претходно. Мислам дека треба да се преиспиташ малце околу фактите за која работа е поштетна за едно општество. Еден мигрант ќе ти ја силува жената/жерката, еден зоофил твоето куче, еден педофил некое од децата. Хомосексуалците бираат сексуално зрели партнери од човечкиот вид и никако нему штетат на твојот чист христијанско-хетеросексуален живот. Џабе се пењавиш. А тие хомосексуалци што се дел од шарената група, се подеднакво одбивни како на тебе, така и на тие хомосексуалци што бевме како дел од ГДОМ. Не не' бој сите со иста четка. бидејќи ќе си дозволам да претпоставам дека нејќеш тебе кога некој те генерализира во склоп на поширока група.

Тебе фактот дали имаш или немаш свирче не ти менува многу.
Нит тебе. Не ти ни треба свирче кога друг може да засвири и ти да се појавиш. Како на пример секое трето мислење на темиве. Како и Мафо, Дарко, викед итн.

А кога ќе помислам за мене дека зборат сум бил платеник :pos:, а ја напуниле темава со мислења, а за СЈО па да не зборам, три цифрена бројка страни станата е уште од поодамна.

Сега испадна дека е срамота да се чисти. Болни работи. Е не.. треба да ја остават срамотијата што ја прават вандали.
Не, напротив. Него, мислам дека попаметно ќе беше да ги опнат да чистат тие што боеле, да оправаат тие што кршеле итн., ако не можат да ја платата целосно штетата сами. Не знам во Европа како е, ама во Америка ете имаат толку и толку часа community service ако нејќат да лежат затвор, и чистат дворови, улици, паркови итн. Пошто до вчера се пењавеа за ѓубре и екологија, таман да се најдат корисни, како жители на државава.

Нека одат до студенските домови нека подзачистат мувлата. Ако толку многу се загрижиле.
Па, чим се платеници нели, ете идете кај студентските домови, и така се за нигде, искршете све што ќе ви стигне од внатре, однавор офарбајте ги. Однадвор ќе изгледаат поубаво нели, тоа беше ваша проценка, дека вака исфарбани поубавиле биле спомениците и градбите, а од внатре ќе им дадете изговор на владава да реновира, сакале или нејќеле, ќе мораат, веќе се е искршено. Ќе иде од наши и ваши пари, ама it's for a good cause, amirite!? (y) Ќе ги спасиме студентските домови во духот на шарената демократија.

Нели спомениците се градени со наши пари, а со тоа тие се наши и што сакаме може да си правиме со нив? Зошто да се плати казна?
Дали плаќаш казна ако ти падне сендвичот на подот и кечапот се размачка наоколу(во твојот дом)?
Не се градени само со ваши, ergo, не можете да си правите што сакате со нив.

Да беше корисно немаше никој да го прска.
Тогаш треба Заев и компанија да ги пукаат со бои, не спомениците.

абе една вистинска корист од спомениците да наброевте добро ќе беше.
од спомениците се знае кој единтвено има корист. оние во чиј џеб, преку проектот скопје 2014, завршуваат народните пари.
Наброј ми ги сличните градби и споменици во станство колку се по број, колку коштале, и која е нивната улога. Небитно кога се изградени, дали вчера, дали од пред дедо Ное. Сакам корист да ми кажеш која ја имаат да постојат.

Заборави да спомнеш дека државата имаше пари за плати и за пратениците на опозицијата кои воопшто и не доаѓаја во сообранието. Од морални причини платите ги подигаа , најверојатно за да ги спречат овие не ги потрошат на уште некој споменик. Во секој случај племенито од нивна страна.
Нешто коментар за ова или да одам до пред кооперација ?
Тогаш не им се одеше во собрание. Но сега им се иде, откако се распушти. Па бараат да се свика пак. Тоа као некој да дреме дома цела учебна година а да му пишуваат петки, па дошол летен одмор и сака да појавуе фаца на школо одеднаш.

За време на оваа криза единствените што цело време зборат за насилство, тепање и немири се владините медиуми.
А тие што земаа да го практикуваат се анти-владините кловнови и демолирачи.

Ако одиме од таа страна, ни Скендербег ниту орелот се правени како дел од проектот скопје 2014 ниту пак се градени со државни пари.
Скендербег Е дел од Скопје 2014та.

Рејтингот на Сдсм е на највисоко ниво во последниве 10 години.
бегање нема.
Е добро де. Зошто тогаш бегате од избори? Списокот не е веќе проблем (не дека претходно беше, ама ја немате веќе таа сламка). Што чекате? Ете СДСМ ќе победи, ќе ги испозатвори сите криминалци, полукриминалци и невини гомнојадци по затвори. Техничкава не ја бива, очигледно. Вака ете, ќе имаме стабилна влада, избрана од народ. Што кур бегате од избори? Што ви фали за да излезете на 5ти јуни? Муда? Бидејќи тој воз прошол, невозможно е оправање.

Голем кур ако не ги признаеле. Така нешто се бунеа и за Путин (и ред други ликови), па ништо не се случи како реперкусија. За изборите ние одлучуваме, не они.

Во услови на ваква политичка ситуација Берлин испраќа специјален посредник во земјата. Хајндл, кој е актуелен германски амбасадор во Австрија, во Скопје ќе престојува два дена и ќе има средби со партиите потписнички на Договорот од Пржино, како и со амбасадорот на САД и другите амбасадори на земји-членки на ЕУ.
Сите овие средби ми се чудни. А дојде некој, прво што прави е седнува или со албанците прво, па Зајо па Грујо, или албанците и СДС прво, а со ВМРО на крај ќе се видат, пред идење онака, чисто формално. Значи ниеден не отстапи од тој шаблон.

А шо ќе му е апсолутна власт?
Бидејќи еве на виделина мешана влада како изгледа. Не дека е нешто подруго во помал профил институцииве што се, ама така е. Калакурница. Tug of war, ни назад ни напред. Едниве вадат кој каков имот имал и колку коли има, другиве па лажат сушат за некои работи, како со отровнине краставици (сега и нешто ново извадија :D), и на што личи таква влада? Не оправдувам, ама потезиве на СДС прават да го разберам тој потег.

a zosto sdsmovcite da ne mozat da se zaposlat .
Да, затоа на едни собири за деца сирачиња и социјално-ранлици семејства се појавуваат дотерани како на свадба да ќе идат, па некои и на протести така се појавуваат. Праќаат деца да им се школуваат во странство, идат по 2-3 одмори летно време, некогаш и повеќе ...

Во администрација има испопикани до немајкаде. Грев е да кажеш дека не можат да се вработат и дека немаат пари, затоа што многумина во споредба со нив ќе изгледаат како голтари. Никој не ги менува, ако работат како што треба тоа што им е во домен на работата. Квалитетен кадар е квалитетен кадар, небитно партиската книшка. Ама има и паразити (од двете страни), кои онака ради реда се појавуваат на работа да приложат фаци за да можат да земат плата.

Што не отиде рушењето на крстот у Бутел да го доведеш у ред? А, јуначе? Ти ќе да си нетокму, така личи.
А зошто не шарате подоле од мостот? Или од Беса ви рекоа дека "че ве беса" ако таму прскате или демолирате?

Последно уредено:
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Што да не политизираме кога се' горе што наведов е спроведено преку надлежните министерства (транспорт и врски, култура, просторно планирање). Кој е на чело на тие институции? Кому му одговараат тие министри?
Ај уште еднаш да стаиме на кантар - сје**но бесценето природно богатство и град со непроценливо културно богатство, цел екосистем и нешто по што не знае цел свет (не се секирај, ги заболе стојко странцине за 2014) или едно смрдено графитче што се трга за пола саат - што е поголем криминал? Се прескокнувале вистински експерти, биле исклучувани од комисии заради „тупење“, се заобиколувале анкети, јавни дебати - тоа се факти, тоа не можеш да го сокриеш.
И знаеш што? - Од каде па испадна дека јас ја бранам жената? Вистински споменици не ми е мило кога се вандализираат. Она чкартон 2014 за никој нормален човек не е споменик и за тоа нема дискусија.
Мене лично ме нервира што така лошо се спинуваат работите, да од авион се гледа кај кого е поголема кривица и само си праите контра-услуга сами на себе. Каде што немате аргументи - најпаметно ви е да не се р'чкате.
А кој се вистински споменици а кој се лажни?Двоглавиот орел или можда Скендербег се вистинските споменици???Пошто гледам никој до сега не испишал графити на нив!Еее затоа им честитам на албанците не е случајно шо имаат две држави на балканот.Без разлика на се никогаш нема да плукаат врз своите херои.Куќата на Христо Узунов не беше во проектот Скопје 2014,чисто да те потсетам!

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
мислам тоа орелот не им е верски објект,feel free.
Во секој случај си го почитуваат своето затоа се и далеку пред нас.
Ти знаеш да читаш? препрочитај уште еднаш што ти пиша. Треба да те изненадат со буквар во скоро време, мн работи си ги заборавил.
Мене лично ме иритира скрнавњето на музејот на еден македонски херој и ревулуционер,така да продолжете си со дневнополитичките преукувања!;)

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Срцки вие, сеa сте жртви a? Режим пoдржувaте бе aлooo, требa пoсле пaдoт нa режимoт дa oдгoвaрaте кaкo нaцистите пo Втoрa с.в. :mad:
Според коментаров не ќе да имаш повеќе од 22-3 години. Никој не е жртва таман работа. Убаво си кажав јас. Да се врати СДС и левица на власт и сите вака од форумов или било каде што рекле дека ќе гласаат за ВМРО треба да се стрелаат еден по еден. 500.000 луѓе. уствари не 200.000 беа фантоми. 300.000 луѓе на плоштад, исто како нацистите што ги стрелаа. Е после тогаш може да започне демократијата (т.е. да се врати демократијата како пред 2006, пошто тогаш дојде режимот на власт претходно беше демократија).

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
избори не треба да има повеќе. дпмне на власт за век и веков. тие пари што ќе се трошат на избори, подобро споменик два да се направат.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Да се врати СДС и левица на власт и сите вака од форумов
Ако се врати СДСМ на власт, повеќе од 70% од членарината од форумов ќе ја снема. Не, нема да ги стрелаат како од црна листа, него ќе им најдат работа. Ќе немаат толку време за трошење на форум после, и се ќе замре, ќе го фатат пајажини местово и тие што ќе останат ќе кажуваат scary ghost stories, Old Nan style, за тоа едно време, кога форумов го владееле опозиционери, епски политички битки, странски фантазмагории кои дошле од крајот на светот и удриле со чеканот на демократијата е земјата имплодирала и така настанала новата Мрачна Доба.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom