Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Може ја сум г.г Стефан?! Ти шовикаш? Ете јас сметам дека немаш познавање на кабалата колку и ја, затоа сакам со газдата да лафам.
Абе ти може да сметаш и дека утре жирафи од небо ќе паѓаат, твој проблем. Јас ти давам шанса очи во очи да дискутираме за кабала и да видиме колку знаеш. Или за ова сега ќе треба 50000 евра да најдам до утре, да пуштам брада и манастир да изградам?

Оваа мудрос философка е или магионичарска?
Мислам дека е православна христијанска... значи магионичарска по твојата логика на нештата како функционира форумов - со навреди и глупости.
Не е добро нели?

Или ти со твојот инает мислиш дека е добро вака?

Мислам дека е православна христијанска... значи магионичарска по твојата логика на нештата како функционира форумов - со навреди и глупости.
Не е добро нели?

Или ти со твојот инает мислиш дека е добро вака?
Ти сама рече, не ја. Што ме напаѓаш сега за џабе?!!!

Еве, ти си поминал одреден дел од животот и што откри?...[DOUBLEPOST=1463080402][/DOUBLEPOST]

Погледни го погоре поставеното прашање.
Патем, немаш одговор за тоа како бебињата ја изразуваат својата слободна волја.
Како?[DOUBLEPOST=1463080595][/DOUBLEPOST]

Бал-бла-бла. Сигурен сум дека на форумов постојат и монолошко-философски теми.[DOUBLEPOST=1463080765][/DOUBLEPOST]

Не го разбирам напишаното во стиховите: биди љубезен па детаљно разјасни го.[DOUBLEPOST=1463080862][/DOUBLEPOST]

Има луѓе кои разбираат „од прва„, некои „од трета„ а некои „никад„...[DOUBLEPOST=1463080926][/DOUBLEPOST]

Малку и од мене: :lolzz::lolzz::lolzz:[DOUBLEPOST=1463080996][/DOUBLEPOST]

Да ја знаеше вистината, одамна ќе ја напишеше.
Ај пак...

филозофијата е најосновната наука во нашиот свет, постара дури и од хрисијанската “права“ религија, јас сум сигурен дека и ти ја користиш оваа наука - си поставуваш прашање, кој го создаде светот, животот, па си одговараш - тоа мора да биде бог ..... бла бла бла и.т.н

Зборуваме за слободна волја, и ти тврдиш дека хриситјанството ја почитува слободната волја на лугето, а јас со факти ти докажувам дека тоа не е така, тоа се празни зборови - лага, бидејки во пракса нема никакво почитување на слободна волја на било кој поединец, во било кој доба на животот, а особено на бебињата (најневините луге).

а јас што сум научил, еве ке ти ја објаснам опширно најдобрата лекција која што сум ја добил од црквата

многу одамна, по навика јас вистински христијански верник си одам на црква, одамна престанав да верувам во приказните кои ги презентира, но од домашно убедување една недела одам да запалам свека. ја запалувам свеката и си седнувам надвор на клупа и си гледам народ. по некое време влегува една стара жена, жената како што влегува се гледа по неа дека е на голема мака (не знам што, како), си зема жената си запалува свека пред вратата на црквата, и си седнува на една клупа. после неа си влегува еден маж, стар човек околу 70 години отприлика, по него се гледа и дека тој е на голема мака. си запалува свека и тој си седнува.
не помина ни 5 минути и ете ти го попот влегува, ама како што влегува и оди од портата до влезот на црквата исто како еден од градските бараби кои што одат, како да има по една лубеница под мишка, ни без малку осет за старите луге кои што ги спомнав пред малку. си влегува тој така набрзина,курнаски како дома да се наога,ги прошишува на старите луге пред нос, ни добар ден да им каже, сите запалени свеки ги собира и оние штотуку запалените, ги фрла во еден кош, си направи еден муабет со друг човек што највероватно работи таму, продава свеки, зачистува и др, работи, се изнасмееја малку, и излезе, си влезе во колата, убава кола и си замина.
старите луге не ги ни примети,како да се ништо, а тие отишле таму да бараат душевна помош.
е тој ден научив дека најголемите градски бараби се баш поповите.

...
не помина ни 5 минути и ете ти го попот влегува... се изнасмееја малку, и излезе, си влезе во колата, убава кола и си замина.
старите луге не ги ни примети,како да се ништо, а тие отишле таму да бараат душевна помош.
Од еден заклучок (што може не ни се случил и може да е измислен) ти ги вмести сите попови во еден кош? Генерализацијата не е убава работа и секако не е објективна. Сакаш да наведам миљон случаи кога им е помогнато на луѓето од ПОПОВИ ама тоа ќе смени нешто? Сметам дека не, така?

Од еден заклучок (што може не ни се случил и може да е измислен) ти ги вмести сите попови во еден кош? Генерализацијата не е убава работа и секако не е објективна. Сакаш да наведам миљон случаи кога им е помогнато на луѓето од ПОПОВИ ама тоа ќе смени нешто? Сметам дека не, така?

не, не се сите, ама едно добри 90 % се, само види колку значење даваат на материјлните добра, куки, скапи коли, а ако имаш можност да увидеш некој бизнис што го вртат, е тогаш се ке ти стане јасно.

не, не се сите, ама едно добри 90 % се, само види колку значење даваат на материјлните добра, куки, скапи коли, а ако имаш можност да увидеш некој бизнис што го вртат, е тогаш се ке ти стане јасно.
Статистика имаш правено или од глава го имаш извадено ова ДОБРИ 90%?!!! Ако немаш доказ, неможеш да даваш такви изјави, пошто би се третирале како ШПЕКУЛАЦИЈА! Кратко и јасно.

Ни јас не знам што тебе не ти е јасно! Јас никого не фатив за гуша да оди и да докажува било што! Само понудив можност, оние што се сигурни во себе да имаат шанса да одат без тоа да ги чини ни еден денар! Значи никакви коефициенти, никаков маркет не е поентата! Тој што е сигурен, ќе прифати! Останатите ќе бараат изговори и услови!
Засега, според вашава логика, јас треба да пуштам брада и да најдам 26000 евра до утре, за вие да докажете дека огнот стварно бил чудо... Којзнае, можеби во меѓувреме ќе видиме уште услови, може некој ќе побара да му ги затворам патиштата до Израел за сообраќај освен за него.....или можеби на ушка да го однесам до таму. Се бива.

Јaс мислев декa нудиш oблoг.

Oчигледнo сум згрешил.

Луѓетo рaзличнo се oднесувaaт кoгa се пoд притисoк.

Oчигледнo дoкoлку сметaте декa рaкaтa не мoже дa се зaдржи 10 секунди нaд oгaнoт, пoд притисoк ќе пoчне и еден сaaт дa ви се гледa мaлку.

Психoлoгијa е тoa.

Здрaвје, терaјте дaље сo тoa кoлку свеќи изгaсиле пoпoите, и кaкo непрaвдa им се нaнесувaлo нa бебињaтa aкo ги пoпрскaле сo вoдичкa.

филозофијата е најосновната наука во нашиот свет, .

Философијата е шпекулација, ќе рече Расел...[DOUBLEPOST=1463121840][/DOUBLEPOST]
Зборуваме за слободна волја, и ти тврдиш дека хриситјанството ја почитува слободната волја на лугето, а јас со факти ти докажувам дека тоа не е така,

Што „....не е така...„ и кои се „фактите„?[DOUBLEPOST=1463122041][/DOUBLEPOST]

Ау мајката, од исклучкот си напра‘и правило: алал да ти е...:pos:
И така, ради попо‘ кој не им праел муабет на старите, ти реши да не веруеш у Бог...[DOUBLEPOST=1463122231][/DOUBLEPOST]
сигурен дека и ти ја користиш оваа наука - си поставуваш прашање, кој го создаде светот, животот, па си одговараш - тоа мора да биде бог ..... бла бла бла и.т.н

Да: како и секое човечко битие, и јас си ги имам поставувано тие прашања, а одговорот не го најдов во философијата, туку во Црквата.[DOUBLEPOST=1463122502][/DOUBLEPOST]
Види мајката! Кога треба да се соочиш со делата, не ги разбираш!.

Не, не ги разбирам, а пошто не можеш да ги објасниш стиховите, појќе е од јасно дека ти уште помалку ги разбираш, али шо е то битно, битно е дека си ги цитирал...

Попут секој протестант, кој цитира стихови, а ем не ги разбира, ем не ги исполнува. :icon_lol:[DOUBLEPOST=1463122553][/DOUBLEPOST]
Ти кога откри дека спаѓаш во третава група?

Мојот допис беше до тебе упатен, не од мене кон мене.[DOUBLEPOST=1463122593][/DOUBLEPOST]
Да имаше грам памет, одамна ќе ја прочиташе.

Како да ја прочитам, кога никад не си ја напишал?...

Последно уредено:
Статистика имаш правено или од глава го имаш извадено ова ДОБРИ 90%?!!! Ако немаш доказ, неможеш да даваш такви изјави, пошто би се третирале како ШПЕКУЛАЦИЈА! Кратко и јасно.

Само обрни внимание што возат поповите, владиките, калугерките, возила џипови од 60 000 евра миниму, види поповите во какви куки живеат и се ке ти е јасно. Но во ред, не мора да веруваш што зборувам ни ти ниту било кој што го чита постов, но самите вие обрнете внимание на имотната состојба на сите свештени лица и сами донесете заклучок, обрнете внимание на удобниот живот што го живеат, колку луге од фамилијата работат за да го имат луксузот (јас не сум видел жена на поп да работи) и.т.н. сами видете, сами барајде докази, не верувајте слепо ниту мене, ниту на црквата

Јaс мислев декa нудиш oблoг.

Oчигледнo сум згрешил.

Луѓетo рaзличнo се oднесувaaт кoгa се пoд притисoк.

Oчигледнo дoкoлку сметaте декa рaкaтa не мoже дa се зaдржи 10 секунди нaд oгaнoт, пoд притисoк ќе пoчне и еден сaaт дa ви се гледa мaлку.

Психoлoгијa е тoa.

Здрaвје, терaјте дaље сo тoa кoлку свеќи изгaсиле пoпoите, и кaкo непрaвдa им се нaнесувaлo нa бебињaтa aкo ги пoпрскaле сo вoдичкa.
Провиден си. Од кога облогот мора да биде 26000 евра за да биде облог? Предлогот е повеќе од јасен, секој што е сигурен во себе ќе го види како совршена шанса да докаже еднаш за секогаш дека не се работи за измама, поставување дополнителни услови е апсурдно од проста причина што човек кој има прилика да ги докаже своите тврдења, не бега од таквата можност! Не наоѓа изговори, не поставува услови! Напротив, дури и да постои услов, ќе гледа самиот да допринесе истиот да се отстрани за да може да докаже и да потврди.
Твојата намера е повеќе од очигледна - да ми поставиш услов да најдам сума на пари што е превисока да се обезбеди за толку кратко време и тоа да го искористиш како изговор. Што значи не си сигурен во тврдењето дека огнот нема ништо да ти направи, па бараш начин преку наметнување услови да создадеш впечаток дека јас сум несериозен, дека не сум од збор и слично.[DOUBLEPOST=1463139979][/DOUBLEPOST]
Не, не ги разбирам, а пошто не можеш да ги објасниш стиховите, појќе е од јасно дека ти уште помалку ги разбираш, али шо е то битно, битно е дека си ги цитирал...

Попут секој протестант, кој цитира стихови, а ем не ги разбира, ем не ги исполнува. :icon_lol:
Не Мики, многу допро ти ги разбираш, ама така ти одговара, да се правиш наудрен, у стилот сум бил на подрум, незнам! Убаво ти пишува - кој поверувал со раце ќе фаќа змии, ако испие отров нема ништо да му биде, ќе лечи болни само со положување на раце, ќе воскреснува мртви....итн, итн! Ама кога нешто не ви одговара, тогаш истото не го разбирале другите!
Ти како разбра дали делата на другите религии биле "недела"? Ем признаваш дека не ги познаваш другите религии, ем знаеш дали нивните дела биле во согласност или не со верата која не ја ни познаваш!
Мојот допис беше до тебе упатен, не од мене кон мене.
До мене беше упатен, но за тебе се однесува.
Ти продолжи да ја бараш по име и презиме и ќе ја прочиташ....кога врбите во вардар ќе родат банани.

Последно уредено:
Философијата е шпекулација, ќе рече Расел...[DOUBLEPOST=1463121840][/DOUBLEPOST]

Што „....не е така...„ и кои се „фактите„?[DOUBLEPOST=1463122041][/DOUBLEPOST]

Ау мајката, од исклучкот си напра‘и правило: алал да ти е...:pos:
И така, ради попо‘ кој не им праел муабет на старите, ти реши да не веруеш у Бог...[DOUBLEPOST=1463122231][/DOUBLEPOST]

Да: како и секое човечко битие, и јас си ги имам поставувано тие прашања, а одговорот не го најдов во философијата, туку во Црквата.[DOUBLEPOST=1463122502][/DOUBLEPOST]

Попут секој протестант, кој цитира стихови, а ем не ги разбира, ем не ги исполнува. :icon_lol:[DOUBLEPOST=1463122553][/DOUBLEPOST]

Мојот допис беше до тебе упатен, не од мене кон мене.[DOUBLEPOST=1463122593][/DOUBLEPOST]

Дали знеш дека религијата е филозофија со вметнат измислен бог, па ако филозофијата е шпекулација тогаш религијата е шпекулација со измислен бог .

христијанската религија не ја почитува слободната волја на човекот, поединецот, а пак ме прашуваш кои се фактите, како да не си ги прочитал моите претходни постови. еве ке ти ги набројам неколку

жигосување/покрстување со света вода без согласност на самата личност - бебињата ( да и тие се личности)
сатанизирање на сите оние кои не се сложуваат со измислениот бог, црквата, нема слободна волја дали ти си согласен со него, дали воопшто си согласен дека тој постои-измислениот бог, ако не си согласен си или антихрист, сатана т.е си зло (а сите знаеме дека треба да се искорени злото, нели)

слободна волја за рамноправност, женскиот род е подчинет и предмет на машкиот род, нема сакаш - несакаш, мораш така измислениот бог така кажал

тоа за попот беше само почеток, за жал ако ги видеш поповите, владиките во скопје со нивните возила, на паркингот паркирани возила од вредност најмалку од 1 милион евра па и не е баш само исклучок тоа што го видов години наназад, сите се курчат со скапите коли, нитуеден нема со некоја стара кола.
не не поради тоа што не им правел муабет на старите лица, туку поради ароганцијата што ја имаше, а тој не е единствен со такво однесување, кога ке се загледаш подобро во сите што се во црквата попови, владики, ја гледаш истата ароганција, желба за доминација, за власт. кога вакви луге ти пропагираат некој бог, почнуваш да се прашуваш во тоа што тие го зборуваат, дали само го зборуваат тоа за да си ги исполнат материјалните желби, а за тоа им треба некој да ги брани некој да стои зад нив, некој си измислен семокен бог, кој ке ги плаши непослушните со најстрашната негова казна, и ке ги наградува послушните на некој си друг свет. :LOL::LOL::LOL::LOL::LOL:

стварно ми е жал за тебе што одговорите што ги бараш веке си ги нашол во црквата, но сепак остани со отворен ум, продолжи да бараш одвреме навреме, можеби ке ја видиш светлината надвор од рамките на твојата религија, почни да размислуваш во стил “надвор од кутијата“, ѕидовите на твојата кутија се ограничувањата кои ги поставува христијанската религија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom