Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Еве го уште еднаш прашањето па ако не одговориш, не го поставувам по трет пат:

„...И дај леба ти, подобјасни ми која е разликата меѓу „сакам„ и „волен сум„? Ќе мојш?...„.

Уопште не те прашувам за желбите од еден и ист лик на различна возраст, туку за разликата меѓу „сакам„ и „волен сум„: кој/што одлучува дали јас сакам или нејќам!??? Дали нешто ќе кажам и сторам или нема да кажм и сторам?
Желбите се условени со одредена цел или - "страст за резултат", волјата од телемитски аспект не е ограничена со цел или резултат! Ова ти беше објаснето, ама не рекле за џабе со инка не се става!
Значи разликата е во резултатот! Кога правиш нешто што ти е волја, не го правиш тоа за да постигнеш нешто дополнително, туку самото тоа што го правиш е цел за себе и резултат за себе!

Последно уредено:
Желбите се условени со одредена цел или - "страст за резултат", волјата од телемитски аспект не е ограничена со цел или резултат! Ова ти беше објаснето, ама не рекле за џабе со инка не се става!
Значи разликата е во резултатот! Кога правиш нешто што ти е волја, не го правиш тоа за да постигнеш нешто дополнително, туку самото тоа што го правиш е цел за себе и резултат за себе!

А бе ај...

Според твојава небулоза, еден платен убиец, кој си за завршил работата, може елегантно да каже дека од него стореното убиство било „...цел сама за себе...„ ама не и негово злодело!!!???

И дај конечно, кажи ми: кој одредува дали јас нешто ќе сторам или не ќе сторам?

А бе ај...

Според твојава небулоза, еден платен убиец, кој си за завршил работата, може елегантно да каже дека од него стореното убиство било „...цел сама за себе...„ ама не и негово злодело!!!???

И дај конечно, кажи ми: кој одредува дали јас нешто ќе сторам или не ќе сторам?
Да имаше интелектуален капацитет еквивалентен барем на оној на кокошка, ќе знаеше дека небулоза е твојов заклучок. Или тоа, или воопшто не си го ни погледнал тоа што ти го постирав! Бидејќи таму многу јасно беше нагласено дека вистинската волја е онаа што не ја ограничува волјата на останатите! Ако некого убиеш од чиста мира, тогаш му го ускратуваш правото да делува според неговата чиста волја! А еве што ти посочив во Liber II:
Liber II:
Проучи го ова внимателно; изгледа оти ова подразбира теорија дека ако секој маж и секоја жена ја извршуваат својата волја – вистинска волја – нема да има судири.

“Секој маж и секоја жена е ѕвезда”, а секоја ѕвезда се движи по утврдена орбита без мешање. Има доволно место за сите; единствено нередот создава конфузија. Од овие разгледувања треба да биде јасно дека “Прави што ти е волја” не значи “Прави што сакаш”. Тоа е апотеоза на Слободата; но тоа е исто така и најстрого можно ограничување.

Обрати внимание уште и на тоа дека оваа волја не само што треба да биде чиста т.е единствена како што е објаснето горе, туку и “неослабена од цел”. Мораме да се задржиме на оваа необична фраза. Таа може да значи дека волјата ја гуши која било цел; очигледно е дека волјата мора да биде ослободена од “страста за резултат”.
Link
Исто така, бидејќи знам дека нема да кликнеш на линкот, во Liber II стои и следново:

"Тогаш и само тогаш, ти си во хармонија со движењето на Работите, а твојата волја е дел од Божјата, и спрема тоа еднаква на неа. И бидејќи волјата е само динамички аспект на нашето битие, и бидејќи две различни битија не можат да имаат идентични волји тогаш ако твојата волја е Божја волја, значи Ти си тоа."

Последно уредено:
@Ipsissimus дaли aкo пoпречиш нечијa другa вoлјa, сo некoјa пoстaпкa, тoгaш веќе не си телемит?

@Ipsissimus дaли aкo пoпречиш нечијa другa вoлјa, сo некoјa пoстaпкa, тoгaш веќе не си телемит?
Веднаш стапува на сила - не телемит и сите ќе му се смеат.
Какви прашања...
Ти што мислиш, ќе биде и понатаму Телемит?

Веднаш стапува на сила - не телемит и сите ќе му се смеат.
Какви прашања...
Ти што мислиш, ќе биде и понатаму Телемит?

Не знaм. Прaшувaм. Штo прaви сaмиoт телемит сo тoa сoзнaние, декa прекршил туѓa вoлјa?

Христијaнинoт се испoведa, нa пример.

Телемит не прави такви работи како христијанин...
Не знаеш бидејќи не си запознаен со тоа што значи Телемит, затоа и поставуваш вакви прашања кои немаат врска со Телема... ти се гледаш преку христијанството, твојата религија. Не сме такви какви што не гледаш преку таа призма.

Вие постојано имате наум дека Телемитот ќе застане на патот на нечија волја кога тогаш...
Телемит свесно не верувам дека ќе застане на патот на друг Телемит... не знам како да ви го доловам тоа...
А по грешка или неразбирање на моменталната состојба сепак се случи тоа, природата има начин да го поправи :)

Вие тотално не знаете што значи да си Телемит всушнсот, нели? После толку години зборувања , ништо.
Обични христијани останавте, бесцелно муабетите... барем желба да научевте нешто повеќе, не мора да прифатите, да научите...
Срамота...

Телемит свесно не верувам дека ќе застане на патот на друг Телемит....

Не верувaш и не се случувa е рaзличнo.

Сaмo нa друг телемит ли свеснo не зaстaнувaш нa пaтoт?
А, нa oстaнaтите?

Не верувaш и не се случувa е рaзличнo.

Сaмo нa друг телемит ли свеснo не зaстaнувaш нa пaтoт?
А, нa oстaнaтите?
Не се случува. Тоа мислев... но да не испадне многу нереално за вас, затоа „не верувам“ беше напишано.

Останатите зависи од нивното прифаќање на Законот.
Ако некој свесно прифатил да биде роб, кој сум јас да одам против таа негова волја и да го изедначувам со Сонцето и ѕвездите на небото?
Имаш дома Телемитска литература?

Не се случува. Тоа мислев... но да не испадне многу нереално за вас, затоа „не верувам“ беше напишано.

Останатите зависи од нивното прифаќање на Законот.
Ако некој свесно прифатил да биде роб, кој сум јас да одам против таа негова волја и да го изедначувам со Сонцето и ѕвездите на небото?
Имаш дома Телемитска литература?

Абе кaкoв рoб сеa мешaш.

Вие никaд не сте имaле секс сo некoјa нa пример, кaј штo нечијa третa вoлјa, a мoждa и четвртa е пoвреденa.

Телемит не се станува, или си или не си. Ако некој не попречува нечија туѓа волја затоа што мора да се воздржува да не го стори тоа, тогаш тој само се залажува себе си и другите дека е телемит.[DOUBLEPOST=1461767445][/DOUBLEPOST]
Вие никaд не сте имaле секс сo некoјa нa пример, кaј штo нечијa третa вoлјa, a мoждa и четвртa е пoвреденa.
Не може да повредиш нечија "трета" или "четврта" волја, од проста причина што таа "трета" или "четврта" волја нема ништо со тебе.

Последно уредено:
Телемит не се станува, или си или не си. Ако некој не попречува нечија туѓа волја затоа што мора да се воздржува да не го стори тоа, тогаш тој само се залажува себе си и другите дека е телемит.[DOUBLEPOST=1461767445][/DOUBLEPOST]
Не може да повредиш нечија "трета" или "четврта" волја, од проста причина што таа "трета" или "четврта" волја нема ништо со тебе.

Третaтa вoлјa е твoјaтa сoпругa/девoјкa.

Четвртaтa вoлјa е нејзиниoт дечкo/сoпруг.

Ако мојата сопруга има дечко, тогаш нема да ми биде сопруга.

Амaн бе Ипси.

Дечкo нa девoјкaтa сo кoјa имaш oднoс.

Вие сте првa и втoрa вoлјa. Тие третa и четвртa.

Немaш ли дoпирни тoчки сo вoлјa 3 и 4?

Знaчи имaш oднoс, сo другa, не сo сoпругaтa.

Back
На врв Bottom