Повторно јас со некои прашања, претежно до оние кои се постари членови и кои можат да образложат подобро што значат следниве работи:
Најпрво да кажам дека јас сум тазе во целата процедура - аплицирав за произход пред 1 месец. Одам преку посредник - Гоше Арсов, за кој што имам само пофални зборови.
Гледам дека речиси во секој пост се споменуваат некои исти работи. Најпрво, се споменуваат неколку кратенки ->> БК, БКК и БККС, па прашањето ми е, дали потврдите што ги издаваат овие здруженија (или институции, незнам што точно се) се задолжителни БУКВАЛНО за секој оној кој ќе се реши за вадење на бг државјанство, или пак овие потврди што ги издаваат им се потребни САМО на оние кои процедурата ја тераат ПРЕКУ БУГАРСКИТЕ АМБАСАДИ во Македонија? Кога бев во Софија за подавање документи за произход, мојот посредник ме зачлени во неговото матично здружение по име - Бугарско - Македонско Пријателство (имаат седиште во еден трговски центар близу местото каде се предаваат документите за произход). Прашањето ми е, дали таа потврда од БК (БКК, БККС) е истото што и потврдата (договорот) за членство во здружението Бугарско - Македонско Пријателство? Доколку се тоа различни работи, дали и таа потврда од БКК ќе ми биде потребна при предавање на документите за закажување на датум за интервју? До сега ги имам дадено следниве документи - Извод од мене, Извод од мајками, и таткоми, извод од бабами и дедоми. Она што ми е кажано следно да направам (од страна на посредникот) е да извадам пак извод мој, да извадам потврда за неосудуваност, и да извадам лекарско. Но посредникот никаде ми нема кажано било каква потврда од БКК, па се прашувам да не е таа морална, а јас да не знам за тоа. Ве молам за информации. Поздрав