Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 мај 2014
Мислења
55
Поени од реакции
67
Според посредниците до прв братучед, понатаму не примаат. Пред да аплицирам со неколку посредници исконтактирав и сите истото ми го рекоа. Или до прв братучед или потврда од БКК, ама нова секако.
Imase clen na forumov shto kaza deka pominal so ftor bratuced isto i jas imam
Drugar shto pomina so ftor bratuced .

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
http://mbp.com.mk/?p=2646

На 27.04.2016 год., среда, здружението за Македонско – Бугарско Пријателство го отвара својот огранок во Куманово. Ги покануваме сите заинтересирани граѓани, членови и пријатели одблиску да се запознаат со нашите активности и проекти.

Свечено отворање во 19.00 часот во просториите на здружението ул. „Октомвриска Револуција“ бб. настанот ќе продолжи со коктел во 19.30 часот во ресторан “Рим Париз”.

Член од
8 септември 2015
Мислења
220
Поени од реакции
209
Според посредниците до прв братучед, понатаму не примаат. Пред да аплицирам со неколку посредници исконтактирав и сите истото ми го рекоа. Или до прв братучед или потврда од БКК, ама нова секако.
i jas istoto go znam zatoa sto i mene koga gi podnesuvav dokumentite za so prv bratucet posredniko mi vikase sepak se malku ovie dokumenti da sum baral nesto dr ama za srejka i so tie dokumeti pominav do nekade pa sega ponataka ke vidime taka da ako imam srejka ke zavrsi se kako sto treba pozz i so srejka na site

Член од
31 мај 2012
Мислења
41
Поени од реакции
6
Ako potvrdata ti e stara bes statistika ili nova so statistika.vo koja osven Bugari vo mestoto na raganje na tvoite predci ima golem broj na turci, grci ili dr. togas ic ne ocekuvaj da ima nesto pozitivno za zal. Za toa ne se krivi zdruzenijata a se izjasnuvaat eksperti. vo mojot slucaj na primer seloto na pra dedo mi bilo 100% bugarsko naselenie. Poznavam edna sto ja odbija so potvrda kade vo seloto na predcite bile 50%bugari i 50% srbi. Taka da ne e do potvrdite problemot[/quote]

dali moze na nekoja strana da proverime koi sela bile so 100% bugarsko naselenie

Член од
9 октомври 2015
Мислења
378
Поени од реакции
464
http://mbp.com.mk/?p=2646

На 27.04.2016 год., среда, здружението за Македонско – Бугарско Пријателство го отвара својот огранок во Куманово. Ги покануваме сите заинтересирани граѓани, членови и пријатели одблиску да се запознаат со нашите активности и проекти.

Свечено отворање во 19.00 часот во просториите на здружението ул. „Октомвриска Револуција“ бб. настанот ќе продолжи со коктел во 19.30 часот во ресторан “Рим Париз”.
Очекуваме корисни информации од тебе :)

Член од
11 декември 2008
Мислења
397
Поени од реакции
212
Walkman,potvrda od BKKS Strumica I so statistika tie potvrdata izdadena?

ovie 2 lista ti se od bkks strumica drugar mi gi izvadi ot tamu i so udostvorenieto go odnese vo dabc sofija i za 2 meseca mu dadoa poteklo posle mesec ipol mu zakazaa intervju za 2017

2016-04-26 13.58.53.jpg
2016-04-26 13.58.41.jpg
[DOUBLEPOST=1461673735][/DOUBLEPOST]
Walkman,potvrda od BKKS Strumica I so statistika tie potvrdata izdadena?

ovie 2 lista ti se od bkks strumica drugar mi gi izvadi ot tamu i so udostvorenieto go odnese vo dabc sofija i za 2 meseca mu dadoa poteklo posle mesec ipol mu zakazaa intervju za 2017

2016-04-26 13.58.53.jpg
2016-04-26 13.58.41.jpg

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
[DOUBLEPOST=1461673735][/DOUBLEPOST]
Bravo Riki za postov!
Sekako deka se e vo red so site novi BKKS potvrdi i deka se uvazuvaat vo zvanicnite BG institucii.[DOUBLEPOST=1461675221][/DOUBLEPOST]
Ako potvrdata ti e stara bes statistika ili nova so statistika.vo koja osven Bugari vo mestoto na raganje na tvoite predci ima golem broj na turci, grci ili dr. togas ic ne ocekuvaj da ima nesto pozitivno za zal. Za toa ne se krivi zdruzenijata a se izjasnuvaat eksperti. vo mojot slucaj na primer seloto na pra dedo mi bilo 100% bugarsko naselenie. Poznavam edna sto ja odbija so potvrda kade vo seloto na predcite bile 50%bugari i 50% srbi. Taka da ne e do potvrdite problemot
dali moze na nekoja strana da proverime koi sela bile so 100% bugarsko naselenie[/quote]

Zdravo @FIRE_DRAGON , zvanicni:
Документи, в които удостоверјаваме произхода по статистиките на Васил К'нчев и статистиката на секретарја на Екзарјијата, Стојан Мишев, в които са описани всички села в Македонија.

http://www.promacedonia.org/vk/index.html

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2015
Мислења
40
Поени од реакции
27
Sto se desava so ebanata 2013 12.3.4/2013 brojce sum u pm kolku da cekame pred 8 meseci dadiv potvrda od makedonsko bulgarsko prijatelstvo i seuste nisto nema odgovor sve e isto

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Добро јас разбирам дека си емотивно врзан за потврдите бидејќи немаш друга опција но тоа не го менува фактот дека во министерство не ги признаваат. За твоја информација јас контактирам со Лазар Младенов и имавме неколку разговори во последно време во кои ми кажа дека сеуште имаат проблем со потврдите. А сега лично од мене до тебе можеш да бидеш малку покултурен прошлиот пат не одговорив на твоите глупости кои ги пишуваш овде упатени лично кон мене така да немој да ги навредуваш членовите кој разбирал кој не разбирал - као ти си најпаметен. Јас дека не разбирам многу си ја завршив мојата работа во исто време добив и Бугарско државјанство и работна виза на 3 години во Германија со Македонски пасош и веќе 8 месеци работам во Германија. И не се обидувај да ми реплицираш зашто нема да добиеш одговор од мене немам таква намера.
добро бате ако има проблем со потврдите,,тогаш како тој и некоји други добил/е со потврда??????[DOUBLEPOST=1461683688][/DOUBLEPOST]
Ми изгледа дека побрзо ќе добијам работна виза, отколку еден ебан произход. Пред малку се јавив во ДАБЧ, со проверка за дупликати биле стигнати до 29-ти јануари.
леле чекав 4 месеци за дупликатот,,,Honkonk знај дека за дупликатите процедурата е подолга,но сигурна ми кажаја правеле некакви дертални проверки,,ти кажувам што знам тоа веке го пројдов,,,,нека ти е среќно

Последно уредено:
Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Повторно јас со некои прашања, претежно до оние кои се постари членови и кои можат да образложат подобро што значат следниве работи:

Најпрво да кажам дека јас сум тазе во целата процедура - аплицирав за произход пред 1 месец. Одам преку посредник - Гоше Арсов, за кој што имам само пофални зборови.

Гледам дека речиси во секој пост се споменуваат некои исти работи. Најпрво, се споменуваат неколку кратенки ->> БК, БКК и БККС, па прашањето ми е, дали потврдите што ги издаваат овие здруженија (или институции, незнам што точно се) се задолжителни БУКВАЛНО за секој оној кој ќе се реши за вадење на бг државјанство, или пак овие потврди што ги издаваат им се потребни САМО на оние кои процедурата ја тераат ПРЕКУ БУГАРСКИТЕ АМБАСАДИ во Македонија? Кога бев во Софија за подавање документи за произход, мојот посредник ме зачлени во неговото матично здружение по име - Бугарско - Македонско Пријателство (имаат седиште во еден трговски центар близу местото каде се предаваат документите за произход). Прашањето ми е, дали таа потврда од БК (БКК, БККС) е истото што и потврдата (договорот) за членство во здружението Бугарско - Македонско Пријателство? Доколку се тоа различни работи, дали и таа потврда од БКК ќе ми биде потребна при предавање на документите за закажување на датум за интервју? До сега ги имам дадено следниве документи - Извод од мене, Извод од мајками, и таткоми, извод од бабами и дедоми. Она што ми е кажано следно да направам (од страна на посредникот) е да извадам пак извод мој, да извадам потврда за неосудуваност, и да извадам лекарско. Но посредникот никаде ми нема кажано било каква потврда од БКК, па се прашувам да не е таа морална, а јас да не знам за тоа. Ве молам за информации. Поздрав

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
http://publicbg.mjs.bg/BgInfo

• 1.Полетата за Молба вх. номер и ПИН са зад'лжителни.
  • 2.Входјаштијат номер на молба е в'в формат „номер/година“ . Пример: „123/2016“.
  • 3.ПИН код'т е вписан в документа, којто сте получили при подаването на молбата на гишето в дирекција „Б'лгарско гражданство“(за подалите молби след 20 декември 2015).
  • 4.Ако сте подали молбата си преди 20 декември 2015 г. Вашија ПИН е полученијат при провеждане на интервјуто номер на преписка в'в формат „номер/година“ . Пример: „234/2015“.
  • 5.Ако сте подали молбата си преди 20 декември 2015 г. и с Вас не е проведено интервју, ПИН кода ште получите след провеждане на интервјуто от служител на Дирекција „Б'лгарско гражданство“.
koga kje vpisam ***/2016 i PIN bidejki podnesov molba za intervju vo septemvri 2015, mi vika
`Липсват данни`
sovet?

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281

• 2.Входјаштијат номер на молба е в'в формат „номер/година“ . Пример: „123/2016“.
  • 3.ПИН код'т е вписан в документа, којто сте получили при подаването на молбата на гишето в дирекција „Б'лгарско гражданство“(за подалите молби след 20 декември 2015).
  • 4.Ако сте подали молбата си преди 20 декември 2015 г. Вашија ПИН е полученијат при провеждане на интервјуто номер на преписка в'в формат „номер/година“ . Пример: „234/2015“.
  • 5.Ако сте подали молбата си преди 20 декември 2015 г. и с Вас не е проведено интервју, ПИН кода ште получите след провеждане на интервјуто от служител на Дирекција „Б'лгарско гражданство“.
koga kje vpisam ***/2016 i PIN bidejki podnesov molba za intervju vo septemvri 2015, mi vika
`Липсват данни`
sovet?

Не се разбирам до толку, ама на Гугал Транслејт ова го дава како превод на `Липсват данни` = No data :S

Провери дали го внесуваш точно бројот што треба да биде внесен и годината

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
Повторно јас со некои прашања, претежно до оние кои се постари членови и кои можат да образложат подобро што значат следниве работи:

Најпрво да кажам дека јас сум тазе во целата процедура - аплицирав за произход пред 1 месец. Одам преку посредник - Гоше Арсов, за кој што имам само пофални зборови.

Гледам дека речиси во секој пост се споменуваат некои исти работи. Најпрво, се споменуваат неколку кратенки ->> БК, БКК и БККС, па прашањето ми е, дали потврдите што ги издаваат овие здруженија (или институции, незнам што точно се) се задолжителни БУКВАЛНО за секој оној кој ќе се реши за вадење на бг државјанство, или пак овие потврди што ги издаваат им се потребни САМО на оние кои процедурата ја тераат ПРЕКУ БУГАРСКИТЕ АМБАСАДИ во Македонија? Кога бев во Софија за подавање документи за произход, мојот посредник ме зачлени во неговото матично здружение по име - Бугарско - Македонско Пријателство (имаат седиште во еден трговски центар близу местото каде се предаваат документите за произход). Прашањето ми е, дали таа потврда од БК (БКК, БККС) е истото што и потврдата (договорот) за членство во здружението Бугарско - Македонско Пријателство? Доколку се тоа различни работи, дали и таа потврда од БКК ќе ми биде потребна при предавање на документите за закажување на датум за интервју? До сега ги имам дадено следниве документи - Извод од мене, Извод од мајками, и таткоми, извод од бабами и дедоми. Она што ми е кажано следно да направам (од страна на посредникот) е да извадам пак извод мој, да извадам потврда за неосудуваност, и да извадам лекарско. Но посредникот никаде ми нема кажано било каква потврда од БКК, па се прашувам да не е таа морална, а јас да не знам за тоа. Ве молам за информации. Поздрав
Твојот посредник те зачленил исто во Бугарски културен клуб. Е сега дали имаш потврда со која ти се докажува потеклото јас не знам, ти треба да знаеш, ама колку што јас знам мораш да имаш таква потврда за во ДАБЧ освен ако немаш близок роднина кој веќе има државјанство[DOUBLEPOST=1461685662][/DOUBLEPOST]

`Липсват данни`
sovet?
Мислам дека тој статус треба да ти се смени после интервјуто. За кога ти е закажано?

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Твојот посредник те зачленил исто во Бугарски културен клуб. Е сега дали имаш потврда со која ти се докажува потеклото јас не знам, ти треба да знаеш, ама колку што јас знам мораш да имаш таква потврда за во ДАБЧ освен ако немаш близок роднина кој веќе има
Имам поднесено документи за добивање на произход. Велиш - треба да имам потврда со која ми се докажува потеклото - искрено, единствено ако изјавата (Декларација) дека имам бугарско национално сознание - ако тоа е потврда за потекло. Ако не, незнам, но штом викаш дека мора да имам потврда за да аплицирам за произход, а веќе имам аплицирано, веројатно декларацијата заверена на нотар е тоа за кое збориме. Инаку, кога стигнав во Софија, посредникот толку многу се брзаше да стигнеме секаде и да завршиме со се на време, што, кога ми даде една фолија со некој 20тина листа внатре, немав ни време да видам што всушност предавам во ДАБЧ. Ваљда посредникот мој знае што треба xD

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom