Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Прашање до оние форумџии кои биле на интервју - Доколку не ви е тешко, дали може да одгворите на прашањава: Колку трае едно интервју (во просек -10 мин, пола саат, 2 саати? ), дали прашуваат врз која основа ти е издаден Произходот (само изјава, родител, дедо, прадедо итн) или тоа не е тема на муабет за време на интервјуто, исто така, на кој јазик зборувате со тие што го прават интервјуто ( МК, БГ? ), и за крај, дали познавате некој кој стигнал до интервјуто и таму успеал да падне ( да не добие позитивен одговор) за продолжување на постапката. И уште нешто, во случај се да поминало ОК на интервјуто, после колку време во просек би го имал пасошот во рака. Фала многу

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Има ли некој што има вадено државјанство/пасош преку бугарската амбасада во Скопје, да ми објасни како одат работите

Последно уредено:
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Ти бaрaa дoп.дoкументи или ти сaмoиницијaтивнo беше? Мене ми рекoa декa не примaaт нa шaлтер дoп.дoкументи aкo не си нa дoпoлнoтелнa
DarkKnight1987 ne odgovori na ovaa prasanje a i mene me interesira[DOUBLEPOST=1461606636][/DOUBLEPOST]Interesno za citanje
РАБОТА ВО ГЕРМАНИЈА НА ОГЛАС: Голема измама или остварување на сништата?
http://faktor.mk/2015/09/20/rabota-vo-germanija-na-oglas-golema-izmama-ili-ostvaruvane-na-snishtata/

Последно уредено:
Член од
20 декември 2009
Мислења
445
Поени од реакции
341
Прашање до оние форумџии кои биле на интервју - Доколку не ви е тешко, дали може да одгворите на прашањава: Колку трае едно интервју (во просек -10 мин, пола саат, 2 саати? ), дали прашуваат врз која основа ти е издаден Произходот (само изјава, родител, дедо, прадедо итн) или тоа не е тема на муабет за време на интервјуто, исто така, на кој јазик зборувате со тие што го прават интервјуто ( МК, БГ? ), и за крај, дали познавате некој кој стигнал до интервјуто и таму успеал да падне ( да не добие позитивен одговор) за продолжување на постапката. И уште нешто, во случај се да поминало ОК на интервјуто, после колку време во просек би го имал пасошот во рака. Фала многу
Интервјуто трае 5-10 мин макс.
Да ќе те прашаат на која основа ти е происходот (мене ме прашаа) , ќе треба детално да објасниш.
Ако знаеш бугарски пробај така. Ако не македонски шо ќе правиш друго. Или ако си од истокот терај си со својот дијалект секако е поблиску до новниот јазик.
Имаше пример некој сподели тука дека имало случај кога некој на интервју се изјаснил како македонец а не блгарин и затоа не добил државјанство.
А после колку време, ќе ти кажам кога ќе ми излезе (дај боже) државјанството :vozbud:. Кај секој е различно, година и два месеци, година и пет месеци....

Член од
27 јануари 2016
Мислења
21
Поени од реакции
2
Незнам дали ова ќе му помогне на некој, но вреди да се проба :D

http://www.archives.government.bg/uploaded_files//sprav_09_all.pdf

Ова е документ од Бугарската државна агенција "Архиви" (односно Централен воен архив) и во него може да се најдат имињата на сите доброволци од Македонија кои (според Бугарија) се приклучиле на Бугарската армија во 1912 и кои според неа се "бугари од Македонија".

Документов содржи: Име и презиме, надимак, возраст, професија, место на живеење, место на делување и др.
Така да доколку некој овде си го најде пра-пра дедо му би можел да докаже дека има бугарски корени.

Официјалната страна
http://archives.government.bg
da megjutoa spisokot e 1912-13 a 1941 -44 ima li?

Mercury

ФК Победа
Член од
23 септември 2013
Мислења
1.042
Поени од реакции
485
Ќе одам после велигден Софија да поддавам за происход.За колку време отприлика излегува?

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Ќе одам после велигден Софија да поддавам за происход.За колку време отприлика излегува?
Според она што го споделено тука на форумов,моменталното темпо на издавање на произход од ДАБЧ е од 2 до 2 и пол месеци.

Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
С'вет'т по гражданство не е уважил молбата Предходна преписка с вх. № 26870/2004 г. е приклјучила с отказ, т'ј като е приложено неистинско свидетелство за с'димост на лицето с'гласно писмо № М-80 от 15.04.2008 г. на ДАНС

eve kakvi slucaevi imat vo MJS, a nie se bunime oti barale original dokumenti. pa pokraj vakvi problemi ne me cudi i da recat nedavame pojke pasosi za stoka od MKD

С'вет'т по гражданство не е уважил молбата Предходна преписка с вх. № 18245/2005 г. е приклјучила с отказ, т'ј като с'гласно писмо № Т-221/03.02.2010 г. на ДАНС, при изв'ршената от тјах проверка е установено различие на приложеното свидетелство за с'димост от официалните свидетелства за с'димост, издавани в Р Македонија

Последно уредено:
Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Ima edna izmena vo vrska so imeto na segasniot minister za pravosudie. Namesto Hristo Ivanov, sega e Ekaterina Zaharieva![DOUBLEPOST=1461610842][/DOUBLEPOST]
С'вет'т по гражданство не е уважил молбата Предходна преписка с вх. № 26870/2004 г. е приклјучила с отказ, т'ј като е приложено неистинско свидетелство за с'димост на лицето с'гласно писмо № М-80 от 15.04.2008 г. на ДАНС

eve kakvi slucaevi imat vo MJS, a nie se bunime oti barale original dokumenti. pa pokraj vakvi problemi ne me cudi i da recat nedavame pojke pasosi za stoka od MKD

С'вет'т по гражданство не е уважил молбата Предходна преписка с вх. № 18245/2005 г. е приклјучила с отказ, т'ј като с'гласно писмо № Т-221/03.02.2010 г. на ДАНС, при изв'ршената от тјах проверка е установено различие на приложеното свидетелство за с'димост от официалните свидетелства за с'димост, издавани в Р Македонија
Ova se sve stari primeri, od podalecni godini i ne znaele tolku.
Ajde pusti nekoj informacii, ako imas takvi tekstovi -Sovetot po grazdanstvo ja uvazil molbata... Poubavi se za citanje :)

Attachments

Последно уредено:
Член од
22 август 2014
Мислења
504
Поени од реакции
947
Ima edna izmena vo vrska so imeto na segasniot minister za pravosudie. Namesto Hristo Ivanov, sega e Ekaterina Zaharieva![DOUBLEPOST=1461610842][/DOUBLEPOST]
Ova se sve stari primeri, od podalecni godini i ne znaele tolku.
Ajde pusti nekoj informacii, ako imas takvi tekstovi -Sovetot po grazdanstvo ja uvazil molbata... Poubavi se za citanje :)
ne se stari.. kako stari,. jas brojcina od 2014 provervam .. ovie site se od 3000/2014 nagore.. a ovie slucaj se tie so se obidvat nanovo .. ali ete administracijata vo bg si gi cuva starite dokumenti i gi naogja deka imale problem prethodno..

pa eve cela 3000ka mi e proverena i naogjam negde okolu 100 prepiski so "
Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште. Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на РБ
" - i doagam do zaklucok deka vo MJSsi rabotat so prepiskite nanazad so gi imat ostaveno ili so onie sto odnesle dop dok vo rokot..

Член од
19 февруари 2016
Мислења
43
Поени од реакции
118
DarkKnight1987 ne odgovori na ovaa prasanje a i mene me interesira[DOUBLEPOST=1461606636][/DOUBLEPOST]Interesno za citanje
РАБОТА ВО ГЕРМАНИЈА НА ОГЛАС: Голема измама или остварување на сништата?
http://faktor.mk/2015/09/20/rabota-vo-germanija-na-oglas-golema-izmama-ili-ostvaruvane-na-snishtata/
Тов значи за сите -
Коj не може да се снаjде овде , подобро да не оди таму , ако те бива ќе најдеш работа и во пустинја !!!
Додека чекате БП и место да дремите по форумот , по добро одите на некој курсеви или учите занаат и бидете спремни и готови за да можете да си ја барате подобра иднина !!!
А само БП во рака ништо не ти помага , тогаш лопата ти треба ....
Тоа е пријателски совет ...
Без да понижам некого, ништо лично !

Член од
23 февруари 2016
Мислења
415
Поени од реакции
581
Тов значи за сите -
Коj не може да се снаjде овде , подобро да не оди таму , ако те бива ќе најдеш работа и во пустинја !!!
Додека чекате БП и место да дремите по форумот , по добро одите на некој курсеви или учите занаат и бидете спремни и готови за да можете да си ја барате подобра иднина !!!
А само БП во рака ништо не ти помага , тогаш лопата ти треба ....
Тоа е пријателски совет ...
Без да понижам некого, ништо лично !
Пред се јазикот кој се зборува во земјата каде што сакате да заминете. Без јазик џабе везете

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom