Друже поентата е што месија нема дојдено сеуште
До каде се подготовките за изградба на храмот на Антихристот?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Друже поентата е што месија нема дојдено сеуште
На погрешно прашање, се дава погрешен одговор. Разбира се, немам намера да сторам такво нешто...
Приказната, како веќе напишав, е поинаква од твојава желботека и се движи по следната логика:
- Христос јасно му возврати на лукавиот дека Бога не треба да Го искушуваме: ти токму тоа ги чиниш;
- Христос јасно им укажа на евреите дека се грешни, а тие од Него бараа(т) знак на небото; провери ја својата грешност;
- Бог чини чуда само по својата волја/промисла, по своето човекољубие и со длабока смисла и цел: ти изразуваш лични бесцелни желби, во кои крајната инстанца е твоето „јас„;
- Светиите чинат чуда не по својата моќ, туку само со Божјата сила изразена преку Светиите: Бог не чини чуда ради простата сентименатлност и пролеаните созли кон упокоените.
- Конечно, од кај знаеш дека упокоениот што ќе го најдеш, е достоен за да биде воскреснат?
За воскреснувањето, веќе постои предодредено време и тоа ќе биде и ќе важи за сите.[DOUBLEPOST=1461448988][/DOUBLEPOST]
„Википедија„ , непресушен извор на вистините...
Хепта, а ш‘о вели тетка Вики на прашањево: дали постои Бог?
Не знам, не сум барал дали постои бог на Википедија.
А и треба човек да знае точно што бара... бог е многу неопределено. За тебе е ваков концепт, за еден евреин друг, за трет кој знае што... сешто ќе ти даде тетката ако не знаеш што бараш точно.
Википедија беше спомната дека малку ако побара човек што навистина сака да знае, ќе види дека има некои „финти“...
Ете дознавме од информацијата што значи коментарот на Раши во однос на Месијата, синот на Јосиф - се добива дека христијаните спинуваат информација во нивна корист свесно знаејќи дека нема врска сето тоа со Јосиф, во кој се зборува во вашиот нов завет, ниту со Исус.
Доволно дава Википедија инфо, барем да се посомнева човек дека има поеќе Јосифовци... и дека рабин не зборува за Исус како месија.
Тоа е исто така спин христијански за оние кои сакаат друг да им толкува, а не ти е самите.
не е убаво така, не е.
До каде е сваќањето дека Нов тестамент е фарса?
Постоењето на Исус се држи за стариот тестамент но кога стариот го одбива Исус тогаш значи дека исус не постои и таа религија,
псалма 22 од која што немаш излез се работи за цар Давид и непријателот од Башан, зашо е толку битна псалмава? дека крстот ви се базира од 22:17 но таа реченица не вели дека е кован човек со раце и нозе за којшто тврдите дека е исус туку тука ти пишува како Лав ми е околу рацете и нозете, без шајки нема приказна за исус нели ? толку неможете да сватите аман читај!
Како и обично, постот ти се сведува на млатење празна слама. Јасно си е кажано - Секој што ќе поверува во Исус ќе може да ги прави истите нешта па и поголеми од тие. Немоќта да го сторите тоа се сведува на две можни причини: Не верувате во Исус или верувањето е залудно, бидејќи не го дава резултатот за кој е кажано во новиот завет. Се друго е твој монолог и одење со глава во ѕид.
A сигурно отфрлен е и З'харја, а прифатен е ЗАЧАРИЈАХ, нели?
Послушај:
How to say Zechariah (Zecharyah) in Hebrew
Сигурно ќе кажеш дека „Јews for Jesus“ и „Christian missionaries“ кон Исус наклонети луѓе ја напишале Sukkah 52a и мислењата на еврејските рабини?
Мене ми е небитен концептот на Елохим (богови или бог е ова?) во кој веруваат евреите исто како и Исус на христијаните.
Сето тоа за мене е старо-еонски философии...
Верниците во Елохим можеби и за нас ќе изнапишат книга еден ден... ама не сме евреи, така да - се сомневам.
П.С.
На вакви долги текстови, дели ги на параграфи или барем нов ред... мачно е да се следи мислата...![]()
А што да користам? Куран и Рамајана како аргументи за јудејската вера и мислењата на имами и лами? Или аргументите на некои англофони американци, бидејќи само кај нив CH e ч, и тоа не во сите случаи, па така и ти велиш ЗаЧаријах, наместо З'харја како што е правилно на хебрејски.
Ти не си прочитал јас што сим пишувал тука на оваа тема... па ми запна мене сега
Мене најде да ми ги продаваш тие Цајтгејт небулози?
За Хорус и за Митра и за нивната наводна сличност со Исус Христос:
http://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-313#post-7359215
http://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-313#post-7359238
Уау псалми 22 братче , псалми 22..
Јован : Ели Ели лама сабачтани зашто ме остави? добар
продолжува го заковаа од 22:17 арно ама пишува дека нема заковување туку дека давид е опкружен како од лав меѓу раце и нозе ! значи дека неможе да продолжи приказната од новиот тестамент односно со наводници 'пророштвото' зашто не постои ! ја утнал јован и ти дава да видиш, ама не глеаш. па продолжува псалма 22 му ја искинаа облеката
арно ама Јованчо ја напраил утката псалма 22:17 зашто нема заковоување нема КРСТОВИ ШАЈКИ , значи приказната за исус не ваља и може да се носи и држи за рака со ХОРУСци и други којшто Гркот ги емулирал.
неможе да тера тој нов тестамент по таа приказна шајки а да биде автентичен, значи јован гледаш ме а лажеш ме а ? Значи маин стори Џизус пропаѓа, за 50евра кај братот попа да попее, са његовим небејском гласовима и перформанса
Не биди себичен. Кажи ни нешто и за Златното време на Геа кога ќе биде воспоставено задоковото свештенство.
Сега ти подобро го знаеш значењето на зборот отколку значењата наведени во хебрејскиот речник за Таргум, Талмуд и Мидраш составен од преку 1700 страници?
![]()
То create a gap - правење пукнатина, дупка, процеп, отвор, јаз.
![]()
Зборот на Елохим никогаш не бил 'на сила' во светот , ниту тоа му била намерата, туку тој го одбрал Абрахам од сите нации, бидејќи тој го побарал него и му го послушал законот. И Елохим го тестирал на секој можен начин , како да го жртвува сопствениот син за да види дали го сака повеќе од Жена му или син му, бидејќи и жена му ја зема на инстанца кај гентилски цар Абимелек. А моќта на стариот завет што Елохим може да ја даде се цитира многу пати кон својте синови 'побарај ги од мене нациите и ќе ти ги дадам' што му рекол на Давид. Што е финтата со ова ? Човекот не настанал од камен како што тврдат денешните гении камења експлодирале и камен направил 2 перфектни луѓе, најавтентичната и најстаро презервиран текст во светот е оној од 'Dead Sea Scrolls' којшто ги содржи Танакот , ни дава повеќе детали од почетните делови на Генесис , Јубилеи уште една исфрлена книга која што е дел од торахот, и ни дава поопширни детали за избраните после Левитите , синовите на Задок којшто до последните денови ќе бидат во контакт со Елохим, како што бил Абрахам, Јакоб, Мојсеј , Давид итн. исто и историјата од Танакот е единствена која што се согласува со времето како што е денес.Ти не си прочитал јас што сим пишувал тука на оваа тема... па ми запна мене сега
Стариот завет е автентичен, но небитен во новото време денес.
Други сили се на сцена, нов еон...
Знам како се пишува Елохим, знам и гематрија и сето она што е забрането во твојата книга. Мене ништо не ми е забрането. Има и други сказни за Елохим. Како на пример оваа „сказна“.
Моќта на стариот завет денес се сведува само на докажување дека во него нема ништо за Исус, месијата на христијаните.
Не троши премногу сила тука, нема да промениш ниту една мисла на христијаните тука во однос на Исус...
Да беше до знаење, ќе знаеја што е и како е - побитно им е верувањето и непроменливоста, поточно догмата.
Многу сега залута ист си како христијаните... не можам да се фатам на орото ги измеша станиците и ритамот премногу...
Како муслиман?@Zadok291 кaкo муслимaн, знaеш ли кoј ти јa нaпишaл светaтa книгa, тaa твoјaтa?
Хаха другар ист ти како татко ми ! Али он има пријатели Евреи па се информираше дека сечат на 8ми ден па сеа ќути, па твоето христијанство се базира на мојата книга Танак (стар тестамент) , не е тоа муслиманство а муслиманот е поблизок до Израел од Христијанот, генетски спрема Танакот(стариот тестамент) , во Танакот се прават животински жртви за грев односно курбан - еврејски корбанот, исто префиксот за името е сличен Алах - Елохим - Алахим , ако научиш правилно ќе видиш дека самиот Исус што не постоел вика Ели Ели - Али Али лама сабачтани ? Цитатот на Давид , Али Али (Мој Ал , Мој Ал зашто ме остави? од псалм 22)@Zadok291 кaкo муслимaн, знaеш ли кoј ти јa нaпишaл светaтa книгa, тaa твoјaтa?
Хаха другар ист ти како татко ми ! Али он има пријатели Евреи па се информираше дека сечат на 8ми ден па сеа ќути, па твоето христијанство се базира на мојата книга Танак (стар тестамент) , не е тоа муслиманство а муслиманот е поблизок до Израел од Христијанот, генетски спрема Танакот(стариот тестамент) , во Танакот се прават животински жртви за грев односно курбан - еврејски корбанот, исто префиксот за името е сличен Алах - Елохим - Алахим , ако научиш правилно ќе видиш дека самиот Исус што не постоел вика Ели Ели - Али Али лама сабачтани ? Цитатот на Давид , Али Али (Мој Ал , Мој Ал зашто ме остави? од псалм 22)
Зa жaл, тaткo ти мoрa дa си ќути, син си му.
Пoкaжувaш гoлемa дoзa нa неписменoст, вулгaрнoст, пa и oмрaзa прoткaенa сo фрустрaции и кoмплекси.
Тoa нaјчестo се сретнувa кaј aлaхoвите рoбoви.
П.с. oсвен тoa aли aли лaмa, имaш нешo другo дa пoнудиш?
Немора да значи дека ако името Алах се користи од терористи дека е лошо, сепак стариот тестамент и Алахимот во него препорачува доста насилство нели? Заб за Заб , живот за живот си прочитал ?
Дa, a?
Викaш пукa случaјнoст штo гo кoристaт терoристи?
Многу сега залута ист си како христијаните... не можам да се фатам на орото ги измеша станиците и ритамот премногу...
Ова е твое ново верување, сега само текстовите од Кумран се вистината? Се друго е лага?
Тоа ти сакаш да ни кажеш?[DOUBLEPOST=1461503345][/DOUBLEPOST]
Како муслиман?