- Член од
- 21 август 2010
- Мислења
- 140
- Поени од реакции
- 210
изводите се за да ги внесат во систем сестра ми и мајка ми, утре кога би поднесувале документи за бг пасош и за нив постапката би била олеснителна бидејќи веќе ќе будат во систем дека семејството се бугари... инаку се распрашав и кај други посредници исто инфо добив...[DOUBLEPOST=1460415126][/DOUBLEPOST]Од каде сега овие документи потребни,мене посредник ми рече само две слики различни од предходните и ништо друго...плус еве што пишува на сајтот на министерството:
Получаване на удостоверенија в изп'лнение на указ
Дирекција "Б'лгарско гражданство" издава удостоверијата и уведомленијата в изп'лнение на указ, подписани с'с с'рв'рен сертификат на Министерство на правос'дието. Образец на удостоверението може да видите: тук
Приемното време на дирекција „Б'лгарско гражданство” за издаване на удостоверенија за гражданство е:
ПОНЕДЕЛНИК, ВТОРНИК И СРјаДА от 09.30 до 12.00 ч.
Министерство на правос'дието – дирекција „Б'лгарско гражданство”
Софија, ул. „Аксаков” № 5
Удостоверение в изп'лнение на указ се получават само лично.
За получаване на удостоверение е необходимо лицето да представи:Документ за самоличност;
Д'ржавните такси за получаване на удостоверение в изп'лнение на указ са както следва:
- Два броја актуални снимки за документи;
- Вносна бележка за внесена д'ржавна такса за получаване на удостоверение по сметката на Министерство на правос'дието - БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
За лица, придобили или в'зстановили б'лгарското си гражданство:
200 лв - За лица, които са освободени от б'лгарско гражданство.
- 50 лв. – За лица които имат родител б'лгарски гражданин или са от б'лгарски произход.
- 20 лв. - За лица до 18 годишна в'зраст и за учашти се до 26- годишна в'зраст (лицето трјабва да представи уверение, че е студент редовно обучение, от с'ответното учебно заведение)
- 250 лв. - За други лица
При получаване на удостоверението лицето трјабва да зајави адрес за регистрација в Република Б'лгарија.
Б'лгарски граждани, живеешти в чужбина, които не са вписани в регист'ра на населението и не могат да посочат адрес в Република Б'лгарија, могат да зајавјат служебнија адрес за регистрација - рајон "Средец" на гр. Софија.
изводите се за да ги внесат во систем сестра ми и мајка ми, утре кога би поднесувале документи за бг пасош и за нив постапката би била олеснителна бидејќи веќе ќе будат во систем дека семејството се бугари... инаку се распрашав и кај други посредници исто инфо добив...Од каде сега овие документи потребни,мене посредник ми рече само две слики различни од предходните и ништо друго...плус еве што пишува на сајтот на министерството:
Получаване на удостоверенија в изп'лнение на указ
Дирекција "Б'лгарско гражданство" издава удостоверијата и уведомленијата в изп'лнение на указ, подписани с'с с'рв'рен сертификат на Министерство на правос'дието. Образец на удостоверението може да видите: тук
Приемното време на дирекција „Б'лгарско гражданство” за издаване на удостоверенија за гражданство е:
ПОНЕДЕЛНИК, ВТОРНИК И СРјаДА от 09.30 до 12.00 ч.
Министерство на правос'дието – дирекција „Б'лгарско гражданство”
Софија, ул. „Аксаков” № 5
Удостоверение в изп'лнение на указ се получават само лично.
За получаване на удостоверение е необходимо лицето да представи:Документ за самоличност;
Д'ржавните такси за получаване на удостоверение в изп'лнение на указ са както следва:
- Два броја актуални снимки за документи;
- Вносна бележка за внесена д'ржавна такса за получаване на удостоверение по сметката на Министерство на правос'дието - БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
За лица, придобили или в'зстановили б'лгарското си гражданство:
200 лв - За лица, които са освободени от б'лгарско гражданство.
- 50 лв. – За лица които имат родител б'лгарски гражданин или са от б'лгарски произход.
- 20 лв. - За лица до 18 годишна в'зраст и за учашти се до 26- годишна в'зраст (лицето трјабва да представи уверение, че е студент редовно обучение, от с'ответното учебно заведение)
- 250 лв. - За други лица
При получаване на удостоверението лицето трјабва да зајави адрес за регистрација в Република Б'лгарија.
Б'лгарски граждани, живеешти в чужбина, които не са вписани в регист'ра на населението и не могат да посочат адрес в Република Б'лгарија, могат да зајавјат служебнија адрес за регистрација - рајон "Средец" на гр. Софија.