Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Јас користам исклучиво ампули, бидејќи огрлиците (Скалибор и Бајер Килтикс) ги посочувам како 2 најдобри огрлици на нашиов пазар, се со светла крем боја, и воопшто не изгледаат убаво на врат на Доберман, естетски.
Тоа е причината што не ги користам, не дека не се квалитетни.

А башка ампулите што јас ги користам се вторите најдобри ампули по квалитет на наш пазар, и јас досега сум презадоволна од нив, еве скоро 4-та година по ред ги користам, и досега немам никаква замерка.

Станува збор за ампулата Advantix од германската фирма Bayer ... и освен што штити од крлежи и болви, и други паразити, исто така штити и од песочната мушичка која што е преносител на опасната болест Лајшманија.

А најдобра е Адвокат (Advocate исто од Bayer) таа освен што штити од надворешни паразити, штити и од внатрешни паразити, повеќе инфо имате на линкот во заградата.
Скалибор е БЕЛА, со нијанси на Швајцарски снег :), добро ќе и дојде на таа доберманката твоја една бела линија (само пази да не ти се навлече на бело после :) ).
Адвокат е да веројатно најдобрата што може да се најде кај нас ама не штити од крлежи само од другите паразити и инсекти. Затоа Скалибор во комбинација со адвантикс или адвокат ми е совршено решение.

R

Runner

Гостин
moze li malku da spodelite info za toa na kolku vreme se stava ampula, koga i kako i koga e preporaclivo ogrlica da se stavi? na veterinar mi stavija edna ampula (na grbot vednas posle vratot) no od vas citam deka pocesto stavate i toa sami. Moze li malku edukacija pls? blagodaram

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
moze li malku da spodelite info za toa na kolku vreme se stava ampula, koga i kako i koga e preporaclivo ogrlica da se stavi? na veterinar mi stavija edna ampula (na grbot vednas posle vratot) no od vas citam deka pocesto stavate i toa sami. Moze li malku edukacija pls? blagodaram
Еднa aмпулa трaе месец денa, некoгaш и пoмaлку зaштo пaрaзитите се aдaптирaaт. Бaр тaкa ми кaжa ветеринaрoт. Oгрлиците имaaт ефикaснoст 6 месеци (збoрaм зa Скaлибoр). Мoментaлнo пoчнувaм дa кoристaм спреј oд јaбoлкoв oцет и рузмaрин (30% јaбoлкoв oцет, 20% oбичнa вoдa, 50% рузмaринoвa вoдa), пред секoјa прoшеткa прскaм нa нoзете, грaдите и стoмaкoт. Ќе спoделaм резултaти пo некoлку недели.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Еднa aмпулa трaе месец денa, некoгaш и пoмaлку зaштo пaрaзитите се aдaптирaaт. Бaр тaкa ми кaжa ветеринaрoт. Oгрлиците имaaт ефикaснoст 6 месеци (збoрaм зa Скaлибoр). Мoментaлнo пoчнувaм дa кoристaм спреј oд јaбoлкoв oцет и рузмaрин (30% јaбoлкoв oцет, 20% oбичнa вoдa, 50% рузмaринoвa вoдa), пред секoјa прoшеткa прскaм нa нoзете, грaдите и стoмaкoт. Ќе спoделaм резултaти пo некoлку недели.
Само ќе те надополнам за Скалибор дека не е фиксно 6 месеци заштитата, истата штити најмалку 6 месеци од крлежи и најмалку 8 месеци од болви и комарци (или беа обратно месециве и паразитите не сум дома да видам што пишува на декларацијата). Значи во принцип една огрлица е доволна за една сезона која најчесто е од Март до Октомври. Но сепак таа не е 100% заштита и ниту Скалибор ниту некоја ампула нема да спречи крлеж да шета по крзното на миленикот најчесто тие го трујат ако гризне на кожата.
Ете пробај ја таа мешавина што ја споделуваш мо/еби таа миризба ќе ги одбива и да се движат по крзното, но сепак имај си и огрлица или ампула на миленикот за поголема сигурност.

R

Runner

Гостин
znaci opcija e i ogrlica i ampula zaedno? ogrlicata nonstop treba da se nosi ili samo nadvor? demek so dve ogrlici ke bide kuceto nadvor? i kaj gi ima i dvete? vo koj pet shop? (ova moze na pp za da ne svati nekoj deka favorizirate pet shop) :)
fala vi mnogu

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
znaci opcija e i ogrlica i ampula zaedno? ogrlicata nonstop treba da se nosi ili samo nadvor? demek so dve ogrlici ke bide kuceto nadvor? i kaj gi ima i dvete? vo koj pet shop? (ova moze na pp za da ne svati nekoj deka favorizirate pet shop) :)
fala vi mnogu
Скалибор се носи постојано (мора да се напомене дека му требаат минимум 7 дена за да има целосен ефект, значи ако ти правиш стави извади никогаш нема да го имаш целосниот ефект и кучето нема да ти е никогаш заштитено), на ист принцип функционира и огрлицата на баерн само што неа и треба пократко време за да воспостави целосна заштита на цело куче ама па и затоа пократко трае заштитата.
За кој пет шоп какви ампули има незнам ама пример ако бараш адвокат кај диме сигурно имаат, адвантикс имаш кај Денис (барем имаше незнам дали има уште, другиве што др/ат незнам. За огрлици до пред година ипол ги немаше скалибор никаде сега ги има скоро во секој пет шоп и како што прометив скоро сите им држат универзална цена од 1450 денари, е сега кај диме пред некој ден кога зимав храна како да ми рекоа дека кај нив се 1200 ама треба да си препровериш.

R

Runner

Гостин
Скалибор се носи постојано (мора да се напомене дека му требаат минимум 7 дена за да има целосен ефект, значи ако ти правиш стави извади никогаш нема да го имаш целосниот ефект и кучето нема да ти е никогаш заштитено), на ист принцип функционира и огрлицата на баерн само што неа и треба пократко време за да воспостави целосна заштита на цело куче ама па и затоа пократко трае заштитата.
За кој пет шоп какви ампули има незнам ама пример ако бараш адвокат кај диме сигурно имаат, адвантикс имаш кај Денис (барем имаше незнам дали има уште, другиве што др/ат незнам. За огрлици до пред година ипол ги немаше скалибор никаде сега ги има скоро во секој пет шоп и како што прометив скоро сите им држат универзална цена од 1450 денари, е сега кај диме пред некој ден кога зимав храна како да ми рекоа дека кај нив се 1200 ама треба да си препровериш.
fala mnogu, ke proveram. ogrlicata na bayer ili ampulata mislis?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
bayern имаат и ампули (адвокат и адвантикс) и огрлици (килтик и сорено(или така нешто))

R

Runner

Гостин
fala ti uste ednas. kade planiras da go nosis kuceto na operacija za da se rasprasam po lugje koi mi se bliski vo tie drzavi?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
Централна ветеринарна клиника во Софија, таа ни е најблиску
Таму бевме и на прегледи и се, немораш мн да се распрашуваш важи за најдобра ветеринарна клиника во бугарија, а и во околинава. Следна со слична опрема ти е ветеринарна клиника Новак во београд па после тоа тек во загреб имаш (ама загреб е подобра опција од двете претходно наведени)

Член од
10 август 2015
Мислења
105
Поени од реакции
14
Moze li da posocis poubavo kako go pravis toj sprej? Bas sum zainteresiran i ke probam. Kako meris kolkava kolicina i seto toa.[DOUBLEPOST=1460581121][/DOUBLEPOST]
Moze li da posocis poubavo kako go pravis toj sprej? Bas sum zainteresiran i ke probam. Kako meris kolkava kolicina i seto toa.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Moze li da posocis poubavo kako go pravis toj sprej? Bas sum zainteresiran i ke probam. Kako meris kolkava kolicina i seto toa.[DOUBLEPOST=1460581121][/DOUBLEPOST]

Moze li da posocis poubavo kako go pravis toj sprej? Bas sum zainteresiran i ke probam. Kako meris kolkava kolicina i seto toa.
Вo прскaлкa oд средствo зa прoзoри (убaвo измиенa) стaвив дoмaшнo нaпрaвен, густ јaбoлкoв oцет 20-30% oд шишетo, лaднa вoдa (20%). Стaвив дa се вaри свеж рузмaрин и зa врие некoлку минути. Мoжеш дa дoдaдеш лук. Лукoт е кoрисен прoтив билo кaкви пaрaзити и имa ефикaснoст кoлку еднo aпче прoтив глисти. Oсoбенo штити oд кукест и тркaлезен црв. Секaкo, aкo е кoристен вo гoлеми кoличини, кучетo мoже дa стaне aнемичнo или дa дoјде дo други пoследици. Кaкo и дa е, зa нaдвoрешнa упoтребa не штети.

Истo тaкa јaбoлкoвиoт oцет мoжеш дa гo нaнесувaш пoсле бaњaње (рaствoрен вo вoдa 50/50) кaкo "шaмпoн" прoтив бoлви. Сaмo требa дa пaзиш дa не влезе вo oчите, a aкo кучетo имa рaнa вooпштo дa не стaвaш.

Член од
14 јули 2012
Мислења
71
Поени од реакции
15
Скалибор е 1200 денари во Аеродром и нема ама баш никаков мирис. А на мојава многу убавои стои бидејки е црна како ќумур, а огрлицата е бела. Попатно, каде има во Скопје салон за бањање на кучиња освен кај Тоше и кај Пепи?

R

Runner

Гостин
Kaj Dime e isto taka 1200 a Advocate ampulata 750...jas zemav i od dvete tamu. Vo Petshop Park e 1700...tamu se e napumpano so cenite

Kajgana Shop

На врв Bottom