Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168

Преземено од О.Т.О. Ложа Перун- Хрватска

За тоа дали е предодредено, во „Книгата на Законот“ стои ова:

„... иако со оган и меч ќе биде спалено и разурнато, сепак таму невидлива куќа стои, и ќе стои сѐ до падот на Големиот Еквинокс; кога Хрумакис ќе се воздигне и тој со двојниот стап ќе го преземе мојот трон и место. Друг пророк ќе се воздигне, и ќе донесе свежа треска од небесата; друга жена ќе ја разбуди страста и обожувањето на Змијата; друга душа на Бога и на Ѕверот ќе се смешаат во свештеникот на глобусот; друга жртва ќе ја извалка гробницата; друг крал ќе владее; и благослов нема веќе да се излева Кон Сокологлавиот мистичен Господ!“
--- Liber AL, III:34

Кроули во Книга на Лаги вели:
„Seven are these Six that live not in the City of the
Pyramids, under the Night of Pan.
There was Lao-tzu.
There was Siddartha.
There was Krishna.
There was Tahuti.
There was Mosheh.
There was Dionysus.
There was Mahmud.
But the Seventh men called PERDURABO; for
enduring unto The End, at The End was Naught
to endure.
Amen.“

Сите овие ги смета за гласноговорници на ист закон, во соодветно време. И во Еквинокс на Боговите мислам последното поглавје зборува за тоа дека од порано се предавал еден ист закон, само како што велиш ти - можеби развојот на човекот не бил на ниво кое што е денес.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Конечно излезе новиот број на САМЕК, официјалниот е-весник на О.Т.О. Оазата „Secret Fire“ од Скопје.

Официјалната страница на весникот може да ја посетите преку овој
линк.
А ако сакате мало објаснување од моја страна за што се работи во весникот, повелете на овој
линк.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
“All ways are lawful to Innocence.
Pure folly is the Key to Initiation.
Silence breaks into Rapture.
Be neither man nor woman, but both in one.
Be silent, Babe in the Egg of Blue, that thou mayest grow to bear the Lance and Graal!”

Aleister Crowley - The Heart of the Master

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Бидејќи ете ни го сменија времето, сега броиме часови по „летно сметање“ на времето, да Ве потсетам како ние, Телемитите ги запишуваме годините и деновите, нормално тука на Земјата, користејќи ги привидните движења на Сонцето и Месечината во однос на Земјата и астролошките знаци.

Не е тешко, но си треба пракса за да стане навика...

Повелете линк до текстот. Интересно е да знаете уште нешто во врска со нас.

S

SpaceTraveler

Гостин
Бидејќи ете ни го сменија времето, сега броиме часови по „летно сметање“ на времето, да Ве потсетам како ние, Телемитите ги запишуваме годините и деновите, нормално тука на Земјата, користејќи ги привидните движења на Сонцето и Месечината во однос на Земјата и астролошките знаци.

Не е тешко, но си треба пракса за да стане навика...

Повелете линк до текстот. Интересно е да знаете уште нешто во врска со нас.
http://mysticalinternet.com/software/td.htm#calendar93

Повелете линк за download и заобиколете го овој пат. Последиците и критиките од Хептаграм јас ќе ги сносам да ме кара за тоа како сме мрзливи и како сето тоа може да ни го замати умот. :pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Истото и многу повеќе може да најдете и тука, Magickal diary.

Ја има и како андроид апликација... се регистрирате, си запишувате тоа што треба да запишите според вас, споредувате во иднина што и како добивате резултати, апликацијата помага да најдете скриени врски...
Инаку надалеку познат македонски производ е ова. ;)

И не е за мрзливи, да @SpaceTraveler, бидејќи основната функција на апликацијата е водење на дневник, но поврзанa e со се останато кое може да се класифицира во езотерија. :)

Никој не води сметка за положбата на ѕвездите ако не се занимава практично со магика. :)

P.S. Убаво е да се знае како и зошто, а не само да се дрдори наоколу без разбирање. Тука сме ние ќе ви создаваме олеснувања, но не е ок тоа да ве прави неписмени и неуки.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!

Имам чест и задоволство да ве информирам дека на овогодинешниот саем на книгата што ќе се одржи од 12-ти до 18-ти април, повторно ќе бидат изложени телемитски дела, на штандот на Алеф. Меѓу нив, ќе биде и најновиот број од весникот самек, кој за разлика од останатите броеви, овој пат одлучивме да биде исклучиво од есеи на членовите од Secret Fire оазата. Ве очекуваме.

Љубовта е закон, љубов под волја!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
На денешен ден на пладне, во каиро, во 1904-та беше напишано првото поглавје од книгата на законот, со што започна новиот еон на Хорус.

10. Нека бидат моите служители малубројни и тајни; тие ќе владеат со мнозинството и знајните.
11. Будали се тие што луѓето ги обожуваат; и нивните Богови и нивните луѓе се будали.
12. Излезете, о деца, под ѕвездите и исполнете се со љубов!
13. Јас сум над вас и во вас. Мојата екстаза е во вашата. Мојата радост е да ја гледам вашата радост.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
I invoke Tahuti, the Lord of Wisdom and of Utterance, the God that cometh forth from the Veil.
O Thou! Majesty of Godhead! Wisdom-crowned Tahuti! Lord of the Gates of the Universe! Thee, Thee, I invoke.
O Thou of the Ibis Head! Thee, Thee I invoke.
Thou who wieldest the Wand of Double Power! Thee, Thee I invoke!
Thou who bearest in Thy left hand the Rose and Cross of Light and Life: Thee, Thee, I invoke.
Thou, whose head is as an emerald, and Thy nemmes as the night-sky blue! Thee, Thee I invoke.
Thou, whose skin is of flaming orange as though it burned in a furnace! Thee, Thee I invoke.

— Liber Israfel, 4-5

А ова е композиција од Григориј Зајцев.

Денес, како што знаете е 8 април (@Ipsissimus ве потсетува редовно :) ), Првиот Ден од примањето на Законот на Телема, далечната 1904, во Каиро, од страна на „избраниот свештеник и апостол на бесконечниот простор е принцот – свештеник Ѕверот“ ...

Ве поканувам да празнувате со нас, во вашите срца, во вашите животи.
Ве поканувам отворено да ги прифатите четирите зраци кои доаѓаат од Законот: Слобода, Живот, Љубов, Светлина и да бидете она за што сте дојдени на Земјата!

Љубовта е закон, љубов под волја.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Имaлo сведoци нa тoј нaстaн вo Кaирo, или сaмo ѕверoт и сoпругaтa?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Имaлo сведoци нa тoј нaстaн вo Кaирo, или сaмo ѕверoт и сoпругaтa?
Ниту Ѕверот ниту жената не биле... ни Законот на Телема не е даден, Ништо. :)

П.С. Имаш доволно инфо во Еквинокс, официјален весник на A.'.A.'. - ќе ти наполни празнините доволно.

П.П.С. Небитни се сведоците ако се само обични следбеници, како во старо-еонските религии по кои умирате.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ниту Ѕверот ниту жената не биле... ни Законот на Телема не е даден, Ништо. :)
Oк. Изгледa грешнo сум рaзбрaл јaс:)[DOUBLEPOST=1460120828][/DOUBLEPOST]

П.П.С. Небитни се сведоците ако се само обични следбеници, како во старо-еонските религии по кои умирате.

Вие сте у нoвиoт еoн. Избрaни дa ги вoдите oвие стaрoеoнциве.

Сaмo првo спaсете ги, дa не се пoтепaaт меѓу себе, пa дa немa кoгo дa вoдите.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Oк. Изгледa грешнo сум рaзбрaл јaс:)
Може и не си доволно запознаен со работите поврзани со Телема, Магика... :)
Затоа има што и каде да се чита, нормално, кога ќе се може и ако се сака.

„Призивајте ме под моите ѕвезди! Љубовта е закон, љубов под волја.
И не дозволете им на будалите погрешно да ја сфатат љубовта; зашто има љубов и љубов.
Постои гулаб, и постои змија. Одберете добро!
Тој, мојот пророк, одбра, познавајќи го законот на тврдината и големата мистерија на Божјата Куќа.
Сите овие стари букви од мојата Книга се правилни; но צ (Цади) не е Ѕвездата. Тоа исто така е тајна: мојот пророк ќе им ја открие на мудрите.“
--- Книга на Законот, Поглавје I:57

P.S. Грешка си нешто во разбирање кои сме ние, Телемитите кои сме го прифатиле Законот на Телема за наш начин на живот.
Се мислам дека опасно грешиш дека еден Телемит е избран да те води тебе како христијанин. Оставени сте сами да умирате заедно со еонот. Не знам зошто ти се ставаш надвор од старо-еонскиот концепт. Бидејќи не ти чини православната црква како институција? Ха.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!

Имам чест и задоволство да ве информирам дека на овогодинешниот саем на книгата што ќе се одржи од 12-ти до 18-ти април, повторно ќе бидат изложени телемитски дела, на штандот на Алеф. Меѓу нив, ќе биде и најновиот број од весникот самек, кој за разлика од останатите броеви, овој пат одлучивме да биде исклучиво од есеи на членовите од Secret Fire оазата. Ве очекуваме.

Љубовта е закон, љубов под волја!
Да дополнам само, покрај пишаните дела, овој пат на штандот на Алеф ќе бидат достапни и следниве беџови:
FB_IMG_1460060374909.jpg

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Liber Al vel Legis II:
6. Јас сум пламенот што гори во срцето на секој човек, и во јадрото на секоја ѕвезда. Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта.
7. Јас сум Магичарот и Егзорцистот. Јас сум оска на тркалото, и коцка во кругот. “Дојдете кон мене” е будалест израз: зашто јас сум тој што оди
sun-symbol-thelema-and-bavarian-illuminati.png

Kajgana Shop

На врв Bottom