Според ова циганите доаѓаат најпаметен народ, си го лади цел живот, собира ѓубре по контејнери, денес 1000ка ако лапне слави како да фатил на лото, превозно средство му е шпедитер со коњ кој му е купен пред умирање и го чека да скине конци за да го изеде...
Оваа дефиниција ти држи вода за задоволување на внатрешното јас, на она што самите сме среќни, но ако јас денес сум среќен цел ден да си го прчам и да пијам пиво пред кооперација не правејќи ништо корисно ниту за општеството ниту за семејството, чекајќи да стигне пензијата на старите не ме прави ниту успешен ниту корисен за општеството.
Успех по дефиниција значи „да го постигнеш тоа што сакаш“.
А „општествено успешен“ одговара на две прашања:
-Дали си го постигнал тоа што мнозинството во едно општество го сметаат за успех?
-Дали тоа што го правиш, некако доведува до општествен бенефит (според одредени консензуално определени критериуми)?
На пример, еден говнар чијашто фирма може да експлоатира работна снага со ужасни услови за работниците за евтини пари додека говнарот ги троши во Холандија на курви и шрумс наместо за општеството во кое живее, ќе биде „успешен“ според тоа што мнозинството во општеството го сметаат за успех, а може да не е бенефитен за општеството. Ова е прост пример којшто треба да долови поента.
Ако земеш на поглобален план тука, неговите пари кружат и на светско ниво е корисен иако според одредени стандарди, он ја плаќа работната снага помалку пошто во неговата земја он е ВМРО и има монопол. Со ова више ќе навлеземе во проблеми за општествената корисност и како се пресметува што не е тема на дискусија али ако ти се тера натака, нема гајле.
Е сега, ако постулираме дека според другата дефиниција, општествено успешен подразбира опшествено бенефитен и определиме што подразбираме под „општествено бенефитен“ (според некоја премиса која вклучува максимална општа среќа и сл.), тоа не мора да биде успех за лични цели. На пример, ако некој работи нешто што не сака, а од тоа постои општествен бенефит, тогаш мораме да се согласиме дека он е општествено успешен.
Ако општествено успешен значи да сакаш да постигнуваш работи кои истовремено се и општествено бенефитни, тогаш на пример еден лекар којшто со мерак го работи тоа што го работи, е успешен човек.
Све зависи од првичната дефиниција за успех и дали тоа подразбира личен успех, општествен успех или и двете (со што треба да се дефинира општествен успех).
Ако напраиме некоја градација според моите лични етички начела:
1. Најбоље е ако правиш нешто што ем го сакаш, ем е општествено бенефитно, ем повеќето мислат дека тоа е успех (последново ти дава некој социјален статус +).
2. Полошо е ако правиш нешто што го сакаш, е општествено бенефитно ама повеќето мислат дека тоа не е успех (губиш малце статус).
3. Уште полошо е ако правиш нешто што не го сакаш, е општествено бенефитно и повеќето мислат дека тоа е успех (општеството пред личните интереси).
4. Уште полошо е ако правиш нешто што не го сакаш, е општествено бенефитно и повеќето мислат дека тоа не е успех.
5. Уште полошо е ако правиш нешто што го сакаш, не е општествено бенефитно, а повеќето мислат дека тоа е успех.
6. Уште полошо е ако правиш нешто што гo сакаш, не е општествено бенефитно и повеќето мислат дека тоа е срање.
7. Најлошо е да правиш нешто што нејќеш, не е општествено бенефитно и повеќето мислат дека е срање.
Според моите морални вредности, општеството треба да е приоритет број 1, личните интереси да се приоритет број 2, а тоа што другите мислат дека е успех, приоритет 3. Некад една работа може да опфаќа 2 или 3 од овие компоненти.
Ја на пример иако верувам дека ова е правилно, од себични причини, не го почитувам и го ставам тоа што јас го сакам како број 1. многу често.