Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Какви генерички одговори за учење на памет и без вклучување на мозокот. За кој к** е важно да имам роднини во Бугарија? Овие одговори ги смислил некој што не ја знае суштината во бидувањето "Бугарин од Македонија". Поентата на твоето докажување дека си Бугарин (или од бугарско потекло), не е поврзана со имање роднини во Бугарија. Тоа што си од Македонија е доволно, и самата Македонија е важечко место за имање на сите роднини, во тоа е и поентата што воопшто ни даваат право да аплицираме за бугарско државјанство.

Не знам од каде да почнам со коментирање на овој одговор. Ќе ти се потврдела твојата бугарска национална самосвест откако ќе си станел бугарски граѓанин. Јас ако го водам интервјуто и ако некој Македонец ми одговори вака, ќе му речам "оди отепај се ако твојата бугарска национална свест зависи од тоа дали ние ќе ти ја одобриме". Во таа смисла, одговоров е навистина самопонижувачки (не знам дали @achtung го имаше истово на ум). Исто така, воопшто не е важно дали твоите предци некогаш биле бугарски државјани. Може да ти се такви околностите, што единствениот роднина од кого црпиш податок за бугарска припадност живеел во Османската империја и никогаш не станал бугарски државјанин. Нема поента да лажеш дека бил, бидејќи не е задолжително да бил. Одговори нешто со користење на мозокот - што ќе се промени??? Во тебе внатрешно ништо, меѓутоа твоите формални врски и правни врски со Бугарија ќе бидат олеснети и нема веќе да бидат раскинливи од трети фактори кои не зависат од тебе, како на пример евентуални визни режими (како што беше 2007-2009), исто така ќе можеш да се преселиш во Бугарија, бидејќи претходно постоеле административни пречки за тоа, ќе можеш своите деца да ги школуваш и воспитуваш во Бугарија и т.н. - тоа е исто така совршено прифатлив одговор, со предноста што е сто пати подостоинствен и поприроден. Сфати го интервјуто како прилика да си се застапуваш себе си, на некој начин да покажеш зошто си добар кандидат и зоато твоите конкретни околности ти го даваат тоа право, наместо да им изрецитираш тоа што мислиш дека сакаат да го слушнат од тебе, притоа самопонижувајќи се со тоа што непотребно лажеш.
смирисе брат,веројатно ти се качи притисокот,ако веруваш и мене ми се качи,како и да е ТИ и Walkman сте М-О-З-О-К знам дека ке разберете со ке ви кажам,,,,,,,,ИМАЛО И КЕ ГИ ИМА,,,,,,,непотребно е да се нервирате за тоа,не можете да го промените тоа....постојте ви се како и секогаш МУДРИ,,направете ми (ти и Walkman) само мала услуга...останете ЦАРОЈ какви што сте.............................веројатно сега ке ме банираат,,не би ме чудело.........................чудна работа,,,,,,,,вистината,,,,,,,,,,,,,,болела....................

Член од
27 јули 2015
Мислења
134
Поени од реакции
285
Какви генерички одговори за учење на памет и без вклучување на мозокот. За кој к** е важно да имам роднини во Бугарија? Овие одговори ги смислил некој што не ја знае суштината во бидувањето "Бугарин од Македонија". Поентата на твоето докажување дека си Бугарин (или од бугарско потекло), не е поврзана со имање роднини во Бугарија. Тоа што си од Македонија е доволно, и самата Македонија е важечко место за имање на сите роднини, во тоа е и поентата што воопшто ни даваат право да аплицираме за бугарско државјанство.

Не знам од каде да почнам со коментирање на овој одговор. Ќе ти се потврдела твојата бугарска национална самосвест откако ќе си станел бугарски граѓанин. Јас ако го водам интервјуто и ако некој Македонец ми одговори вака, ќе му речам "оди отепај се ако твојата бугарска национална свест зависи од тоа дали ние ќе ти ја одобриме". Во таа смисла, одговоров е навистина самопонижувачки (не знам дали @achtung го имаше истово на ум). Исто така, воопшто не е важно дали твоите предци некогаш биле бугарски државјани. Може да ти се такви околностите, што единствениот роднина од кого црпиш податок за бугарска припадност живеел во Османската империја и никогаш не станал бугарски државјанин. Нема поента да лажеш дека бил, бидејќи не е задолжително да бил. Одговори нешто со користење на мозокот - што ќе се промени??? Во тебе внатрешно ништо, меѓутоа твоите формални и правни врски со Бугарија ќе бидат олеснети и нема веќе да бидат раскинливи од трети фактори кои не зависат од тебе, како на пример евентуални визни режими (како што беше 2007-2009), исто така ќе можеш да се преселиш во Бугарија, бидејќи претходно постоеле административни пречки за тоа, ќе можеш своите деца да ги школуваш и воспитуваш во Бугарија и т.н. - тоа е исто така совршено прифатлив одговор, со предноста што е сто пати подостоинствен и поприроден. Сфати го интервјуто како прилика да си се застапуваш себе си, на некој начин да покажеш зошто си добар кандидат и зоато твоите конкретни околности ти го даваат тоа право, наместо да им изрецитираш тоа што мислиш дека сакаат да го слушнат од тебе, притоа самопонижувајќи се со тоа што непотребно лажеш.

*Едит за да нема недоразбирања: Коментаров не се однесува на било кого лично, дури ни на тој што го цитирам (@TheDoc), само го коментирам квалитетот на одговорите што кружат на темава подолго време, а тој само ги споделил
Jas bi sakal da kazam deka po moe mislenje vo tvojata dobronamernost vo zelba da kandidatite za BG drzavjanstvo ja socuvaat svojata dostoinstvost ima tehnicki greski.Prvo nikade ne baraat da dokazes deka nekoj tvoj predok bil bugarski drzavjanin tuku deka se izjasnuval kako bugarin po rod,po poteklo.Zaradi poznatite istoriski i politicki uslovi vo poslednite dva veka na ovie prostori imalo povekje drzavi koi postoele pa propadnale(Otomanskata Turcija) ili pak se transformirale ili soedinile so drugi drzavi pod drugo ime(Crna Gora,Srbija so Makedonija(Vardarska) vo Kralstvo SHS).Lugjeto vo MK zaradi svoi interesi ili cuvstvo se izjasnuvale kako egzarhisti(Bugari),kako Srbi ili kako Grkomani a se se odvivalo vo ramki na Turskoto Carstvo.Znaci nemalo bugarska drzava tuku kaj del od lugjeto postoela bugarska samosvest.Toa go baraat kako uslov za priem vo BG drzavjanstvo - dokument kade pisuva "Blgarin" (na nekoj predok na koj se povikuvas).
Druga zabeleska e vo delot kade kazuvas za bugarskata svest "ke se potvrdela"so stanuvanje bugarski gragjanin.Bugarski gragjanin moze da stanes i po drug osnov(biznis,paricni vlozuvanja od 1000.000 leva i sl.)So dobivanje na bugarsko "gragjanstvo"- drzavjanstvo vrz baza na BG "proizhod" navistina se potvrduva tvojata svest kako na pripadnik na bugarskiot narod po rod i "De Jure" a ne samo "De Facto" bugarin po samosoznanie.So toa dobivas prava i obvrski koi mozebi ke ti pomognat za podobruvanje na kvalitetot na tvojot zivot(zaminuvanje vo EU drzavi i vrabotuvanje tamu).
Pozzz,....Sekoj so svoja srekja,so sopstven izbor vo baranje na pokvaliteten zivot...

Sprite

Bayern Fanatic
Член од
23 јули 2007
Мислења
448
Поени од реакции
36
Здраво, во јануари конечно го добив удостоверението за бугарски происход и сега треба да поднесувам документи за втората постапка, добивање на бугарско државјанство. Термин имам закажано во амбасадата во Скопје.
Имам неколку прашања за кои би сакал да се консултирам со вас:
1. Бидејќи гледам дека пишува дека го земаат оригиналот од удостоверението, дали да правам копија/заверка/дупликат... За недај боже да не го загинат па да треба пак да чекам 7месеци за произход?
2. Дали има начин да се убрза некако постапката за вадење. Да доставам молба или било што?
3. Од каде вадевте лекарско? Каде е најевтино?
4. Дали да спремам или доставувам некакво дополнителни документи кои не се наведени во списокот. ( пример: Пак да доставам родовно стебло на семејството или било што дополнително што би послужило)

Ви благодарам за советите :)
1. Направи си за секој случај копија да ја имаш
2. Не знам
3. Јас вадев кај Универзална сала кај тутунска банка 1500 или 1800 беше
4. И јас прашував за ова ама не ми побараја ништо

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Jas bi sakal da kazam deka po moe mislenje vo tvojata dobronamernost vo zelba da kandidatite za BG drzavjanstvo ja socuvaat svojata dostoinstvost ima tehnicki greski.Prvo nikade ne baraat da dokazes deka nekoj tvoj predok bil bugarski drzavjanin tuku deka se izjasnuval kako bugarin po rod,po poteklo.
Па истото го велам, не си ме прочитал добро. Ако погледнеш во цитатот што го коментирам, таму стои дека на прашањето "Што ќе се смени кога ќе станеш бугарски државјанин?" требало да образложуваш дека ќе станеш бугарски државјанин исто како твоите предци, што е глупост.

Druga zabeleska e vo delot kade kazuvas za bugarskata svest "ke se potvrdela"so stanuvanje bugarski gragjanin.Bugarski gragjanin moze da stanes i po drug osnov(biznis,paricni vlozuvanja od 1000.000 leva i sl.)So dobivanje na bugarsko "gragjanstvo"- drzavjanstvo vrz baza na BG "proizhod" navistina se potvrduva tvojata svest kako na pripadnik na bugarskiot narod po rod i "De Jure" a ne samo "De Facto" bugarin po samosoznanie.So toa dobivas prava i obvrski koi mozebi ke ti pomognat za podobruvanje na kvalitetot na tvojot zivot(zaminuvanje vo EU drzavi i vrabotuvanje tamu).
Дека бугарски државјанин се станува и по други основи е точно. Точно е и дека се добиваат права и обврски. Ама дека на прашањето "што ќе се смени кога ќе станеш бугарски државјанин" добар одговор е "ќе се потврди мојата бугарска свест", јас не се согласувам. Да зависи твојата свест од тоа дали ќе добиеш државјанство или не, не е некоја доблест или аргумент со кои треба да бараш државјанство од некоја држава.

Последно уредено:
Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
1. Направи си за секој случај копија да ја имаш
2. Не знам
3. Јас вадев кај Универзална сала кај тутунска банка 1500 или 1800 беше
4. И јас прашував за ова ама не ми побараја ништо

1.Копија и тоа неколку,ако ја изгубиш после ќе мора да одново да доказуваш происход ако затреба,а со копија ќе бараш дупликат происход
2.Нема начин за убрзување никој да де те мафта,освен Бојко Борисов да ургира
3.Кај Асја лекарско 1200 д.
4.Никакви дополнителни документи нема да ти примат во амбасада,освен оние кои треба да се поднесат за втора комисија[DOUBLEPOST=1459767622][/DOUBLEPOST]
СВЕЧЕНО ОТВОРЕН ОГРАНОКОТ НА МБП ВО ГОСТИВАР
http://mbp.com.mk/index.php/nggallery/page/2?p=2434
Само напред

Последно уредено:
Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Па истото го велам, не си ме прочитал добро. Ако погледнеш во цитатот што го коментирам, таму стои дека на прашањето "Што ќе се смени кога ќе станеш бугарски државјанин?" требало да образложуваш дека ќе станеш бугарски државјанин исто како твоите предци, што е глупост.

Дека бугарски државјанин се станува и по други основи е точно. Точно е и дека се добиваат права и обврски. Ама дека на прашањето "што ќе се смени кога ќе станеш бугарски државјанин" добар одговор е "ќе се потврди мојата бугарска свест", јас не се согласувам. Да зависи твојата свест од тоа дали ќе добиеш државјанство или не, не е некоја доблест или аргумент со кои треба да бараш државјанство од некоја држава.
Go gledav pred nekoj den po milioniti put "Begstvo od Shoshen". Scenata koga ludjeto vece slobodni posegnuvaat po idejata deka i smrtta e podobra od toj zivot vo sloboda, zivot kade sto sekoe budenje e vo strav.

Po intervjuto za BG drzavjanstvo se vracavme nazad, sedam u toj mini vanot i ce bidam iskren do koska, me prevlavi takvo edno ubavo cuvstvo sam so sebe kako sto go nemav pocuvstvuvano do togas 25 godini, od nekoi drugi vreminja. Ja pocuvstvuvav srecata na slobodata.

I kako da ne se cuvstvuvas ubavo kako b'lgarin? Kako evropeec?

Pari imam, rabota imam. Cuvstvo na sloboda ovde kaj nas nemam.

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2014
Мислења
513
Поени од реакции
1.007
So bidna so ukazite so potpisot od viceprezidenta se iznacekavme za eden potpis :( da se nadevame nedelava ke bidi I taka do 12 mesecov ke polnam 2 meseci cekajki potpis :(

Член од
20 октомври 2014
Мислења
16
Поени од реакции
23
Здраво на сите. Јас сум нов на форумов и би сакал некој поупатен да ми појасни :) На основа на бугарски происход добиен со изјава аплицирав и поминав интервју во октомври 2014 во конзулат во Битола. Од кога го зедов бројчето и проверував на страната пишуваше - преписката се намира во задолжителна процедура за согласување со заинтересираните институции. Во Декември 2015 преку посредник пратив дополнителни документи за секој случај од прв братучед кој има државјанство. Статусот се смени кога док. можеби и не беа стигнати во - По преписката ви претстои да биде извршен финален експертен преглед од советот по гражданство и сега пред 1 месец се смени статусот во - Преписката е извадена за дополнителна проверка. Помош :)

0210

шест
Член од
13 април 2015
Мислења
127
Поени од реакции
198
So bidna so ukazite so potpisot od viceprezidenta se iznacekavme za eden potpis :( da se nadevame nedelava ke bidi I taka do 12 mesecov ke polnam 2 meseci cekajki potpis :(
ти рече да се надеваме дека нема да бидеме како тие несреќните што чекаа по 2-3 месеца ама изгледа дека...(страв ми е да кажам понатака...)

V

vkv

Гостин
Здраво на сите. Јас сум нов на форумов и би сакал некој поупатен да ми појасни :) На основа на бугарски происход добиен со изјава аплицирав и поминав интервју во октомври 2014 во конзулат во Битола. Од кога го зедов бројчето и проверував на страната пишуваше - преписката се намира во задолжителна процедура за согласување со заинтересираните институции. Во Декември 2015 преку посредник пратив дополнителни документи за секој случај од прв братучед кој има државјанство. Статусот се смени кога док. можеби и не беа стигнати во - По преписката ви претстои да биде извршен финален експертен преглед од советот по гражданство и сега пред 1 месец се смени статусот во - Преписката е извадена за дополнителна проверка. Помош :)
I jas sum ista pozicija. Jas sum so krstelnica od tatko mi. Utre ke odam u mp u Sofia

Член од
9 октомври 2015
Мислења
378
Поени од реакции
464
Најдобро да си одиш до бугарија да си расчистиш,можно е и грешка да е,за да не бидиш во неизвесност!?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom