Димитар Талев - кражба и фалсификат

Оправдувате ли кражбата и фалсификатот на Димитар Талев?

• Вкупно гласачи
    28
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Колку што мене ми е познато, Димитар Талев е важен од книжевно-историски аспект, не се работи за некоја врвна книжевност на неговите дела. Бил забранет за време на комунизмот, па во Бугарија тајно се читале неговите книги.

И не знам што кревате џева!
Во Македонија никој нема појма кој е Талев, тоа дека пишувало македонски наместо бугарски, дали книгата е скратена за 100 страни или не, тоа е работа на уредникот на книгата. Уредниците ургираат дури и кај авторските дела, кога ги враќаат текстовите на авторите и им сугерираат дали да ги скратат или доработат. Ако не се платени авторски права, треба да се платат, тоа се решава со тужба и готово.

Член од
17 декември 2012
Мислења
273
Поени од реакции
185
Колку чрвени чини романов?
Македонската верзиjа - две кафеави.

Ти и уште неколкумина како тебе треба да се пресипитате дали сте бугари, по се изгледа оти сте Mакедонци.
Јас како Mакедонец не ме интересираaт бугарските форуми, а вие ако не се чуствувате барем потсевно како Mакедонци што кур барате на Mакедонски форум? Има нешто што ве влече да посетувате Mакедонски форуми. :)
Не знам што бараат другите, jас сум тук од љубознајност и пред се читател, а не писател.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
Едвај би да бидат толку значајни, ако 1 човек избрал 1800 човека за придонес во светската литература. Комисија избира најзначајните претставници на соодветните јазици.
Значи вака, тоа што тој е дел не е поради неговите заслуги туку неговото дело Железниот Светилник е избрано како препорачано за преведување на други јазици. Тој е само автор на спомнато како значајно дело до 1972ра и така дело кое е измислено, значи литературно а не историско е означено како квалитетно според некои стандарди.

Во тие 1800+ како што реков е и Живко Чинко со Пасквелија и Радован Павловски со негова збирка песни.

Еве ти како некој што демек знае за литература дали знаеш што има во Пасквелија без да бараш по интернет па да ни кажувате како некои овде дека ние сме морале да знаеме за Талев пошто он е светски признат автор. НЕ, тој е само автор на признато дело кое е предложено од страна на неговата држава односно селекцијата е вршена според јазикот а не според државата. Има околу 60 различни јазици во листата.

Значи УНЕСКО побарал од матичните држави да дадат претставник како литературно дело со особена важност за говорителите на тој јазик. Бугарите го избрале делото на Талев заедно со уште 23 други дела. УНЕСКО не бирало ништо туку само ги групирало избраните автори од нивните матични комисии по државите/јазиците што изразиле и имале можност да учестуваат.

За крај еве го тој „документ“

http://unesdoc.unesco.org/images/0000/000012/001229EB.pdf

Последно уредено:
Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
Димитар Талев е малку по добар од сите србски автори.

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Димитар Талев е малку по добар од сите србски автори.
Koлку поени има Талев а колку некој Србски писател?
на која ранг листа може да се провери ете на кое место е Талев а на кое другите писатели?[DOUBLEPOST=1459586099][/DOUBLEPOST]
Купи тетралогијата на Талев,прочитај ја и ќе бидеш одушевен,овие книги са епохални.Ама ако сакаш да читаш оргиналот,а не скратената и променета верзија повели

http://chitanka.info/text/569-zheleznijat-svetilnik
тетралогија?
Талев напишал 3 книги не може да се состави тетралогија од 3 книги

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
Koлку поени има Талев а колку некој Србски писател?
на која ранг листа може да се провери ете на кое место е Талев а на кое другите писатели?[DOUBLEPOST=1459586099][/DOUBLEPOST]
тетралогија?
Талев напишал 3 книги не може да се состави тетралогија од 3 книги
Па читал сум Иво Андрич (кој србите го имаат за нај добриот нивен автор,ако е хрват)-не вреди;)
А инаку станува збор за тетралогија на Талев:"Железниот светилник","Преспанските камбани","Илинден" и "Гласовете ви чувам".

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Па читал сум Иво Андрич (кој србите го имаат за нај добриот нивен автор,ако е хрват)-не вреди;)
А инаку станува збор за тетралогија на Талев:"Железниот светилник","Преспанските камбани","Илинден" и "Гласовете ви чувам".
А бе шом нема секс и убиства в книга не вреди.
Талев пишува нешо околу тоа, ? нешо као еротски трилер? има некои така секси сцени и мистериозни убиства?

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
Талев пишува нешо околу тоа, ? нешо као еротски трилер? има некои така секси сцени и мистериозни убиства?
Има од се.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Какво си читал од Андриќ?

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
A бе научна фантастика се неговите, бугарте таму се од Рим до Токио, се е бугарско...

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Ех бре Тале ебачиште ветво!
Лет, проблемот е што Талев пишува за Македонија. Тоа е болката, затоа не го даваат и затоа дури и некој пратеник се вклучува да се доточни работата.
Оти нели, во Бугарија се друго е средено, па до Талев се стигна.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom