Димитар Талев - кражба и фалсификат

Оправдувате ли кражбата и фалсификатот на Димитар Талев?

• Вкупно гласачи
    28
Статус
Затворена за нови мислења.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
Бугарски автор,ама од Прилеп.Сигурно догодина ќе го претставите како македонски автор:D
Ова го кажуваат некои кои викаат дека Цепенков е бугарин.

Инаку во Прилеп се уште има фамилија Талеви, да не се и тие бугари можеби како еден од прадедовците кој после 20-30години живот тука заминал по балканот а завршил во Софија и добил бугарско државјанство.

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84

Инаку во Прилеп се уште има фамилија Талеви, да не се и тие бугари можеби како еден од прадедовците кој после 20-30години живот тука заминал по балканот а завршил во Софија и добил бугарско државјанство.
Некога и теа од фамилијата Талеви (кои сигурно сега са Талевски), кои са останале во Прилеп са имале бугарско државјанство;).А Димитар Талев е пишувал како Бугарин за Бугари,во неговите книги нема пишувано за Македонска нација,народ или етнос.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
Некога и теа од фамилијата Талеви (кои сигурно сега са Талевски), кои са останале во Прилеп са имале бугарско државјанство;).А Димитар Талев е пишувал како Бугарин за Бугари,во неговите книги нема пишувано за Македонска нација,народ или етнос.
Тие не останале во Прилеп. Тие СЕ македонци од Прилеп а Димитар кога имал ~30год заминал од тука и се преселил во Софија и станал бугарин . Ако некој твој замине за Америка што е тој? Бугарин кој станал американец или американец што бил бугарин?

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930

за истиот ли е муабета?

:toe:

проблемот со книгите на талев не е толку за авторски права ами заради нјамерното фалшификуване на самите книги

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
Знаев а бе знаев хахахаха, да не беше трагично ќе беше смешно... Имате ли вие некој бугарски културен деец кој е роден и умрен од таа источна страна на Пирин планина пред прва светска војна ? Значи живеел пред 1913та па да се пофалите со него. Или пред таа година немало никој од Пирин до Црно Море што се занимавал со култура и уметност?

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
Извинете пак, што е украдено?
Викаат дека Македонија е крива што некој без согласност на наследниците на сопствена рака извршил превод и божем преправка на некое дело. Некој си автор кој е роден во Прилеп и живеел тука до 30тите години од споствениот живот а после тоа се преселил во Софија каде добил државјанство и таму неколку години пред смртта после втора светска војна напишал некои книги.

Туку мене уште ме интересира што е некој кој е роден во Бугарија после прва светска војна а заминал во друга држава (пример Америка) да живее и умрел. Дали тој е американец кој бил бугарин или бугарин кој станал американец.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Оваа внука му ја посипале со пари татарите за да се одроди и стане дел од вештачка нација.

Поимот бугар во минатото се користел за припадник на бугарската црква, а не како национална припадност, според записите од тоа време пола Белград бил бугарски исто како и Ниш што си нема врска.
Македонците заради тоа што биле окупирани од Турција немале своја црква и држава, па затоа ги користеле бугарските цркви. Секако според шизофрената и изопачена бугарска логика тоа е доказ дека сите Македонци се вулгари.

Иначе ако одиме уште поназад низ историјата ќе заклучиме дека зборот бугар порано се користел како синоним за селанец. Дури потоа се формирала вештачката бугарска нација и користејќи се со вакви ниски удари се обидува да ја фалсификува целата историја на Македонскиот народ, пошто тие самите како новоформирана вештачка нација немаат своја историја.

Името Македонија и македонската нација се прастари и имаат свој континуитет милениуми наназад и никој тоа не може да го спори, а посебно не некоја си вештачка творба како бугарите.
бугарската екзархија е дозволена след попис на христијаните на балкана сами да отлучат кон која ц'рква да одат тоа се случило 8 години преди бугарија да биде независна држава .п'рвите два града които барат бугарска с'рва са скопие и самоков .Името Белграт е бугарско с тоа име се означени сите бугарските гранични градове.Тоа се денешни белград ,болград во украјна, сјар(серес) и булгарофигон (во турција не му знам турското име) на белград латинското име е (алба булгарика) За с'рби в Ниш пред 1878 година е дури смешно да збориш
Бугарската вештачка творба ги победи римлјаните които уништиа македонската држава и нација на александар ,след тоа победи и латините и пр'ва преведе на славјански библијата

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
бугарската екзархија е дозволена след попис на христијаните на балкана сами да отлучат кон која ц'рква да одат тоа се случило 8 години преди бугарија да биде независна држава .п'рвите два града които барат бугарска с'рва са скопие и самоков .Името Белграт е бугарско с тоа име се означени сите бугарските гранични градове.Тоа се денешни белград ,болград во украјна, сјар(серес) и булгарофигон (во турција не му знам турското име) на белград латинското име е (алба булгарика) За с'рби в Ниш пред 1878 година е дури смешно да збориш
Бугарската вештачка творба ги победи римлјаните които уништиа македонската држава и нација на александар ,след тоа победи и латините и пр'ва преведе на славјански библијата
Додека римјаните беа тука, бугарите со монголците туркаа кинески ѕид.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Викаат дека Македонија е крива што некој без согласност на наследниците на сопствена рака извршил превод и божем преправка на некое дело. Некој си автор кој е роден во Прилеп и живеел тука до 30тите години од споствениот живот а после тоа се преселил во Софија каде добил државјанство и таму неколку години пред смртта после втора светска војна напишал некои книги.
топа некој е нај квалитетнијат автор што се родил на македонски простори и тоа ,,некое дело'' треба да го знае на сон секој македонец таму е опишана душата на лугето што живеели во македонија

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
топа некој е нај квалитетнијат автор што се родил на македонски простори и тоа ,,некое дело'' треба да го знае на сон секој македонец таму е опишана душата на лугето што живеели во македонија
Слушај сонце мое праблгарско лудогоречко, јас не ја знам библијата на памет, ќе читам некој пропаганден памфлет.

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
Тие не останале во Прилеп. Тие СЕ македонци од Прилеп а Димитар кога имал ~30год заминал од тука и се преселил во Софија и станал бугарин . Ако некој твој замине за Америка што е тој? Бугарин кој станал американец или американец што бил бугарин?
И во Вардарска Македонија Димитар Талев си е бил Бугарин,исто како неговите кои уште живеат во Прилеп.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Слушај сонце мое праблгарско лудогоречко, јас не ја знам библијата на памет, ќе читам некој пропаганден памфлет.
што сум ти крив дека не си едуциран за историјата на собствениот си народ?

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.307
Поени од реакции
3.696
Интересно што не напиша дека се родил на бугарските простори и секој бугарин треба да го знае. Видиш јас сум од Прилеп и богами скоро 34год. сум тука, да бил познат тука ќе сум го знаел, значи не го знам и не ме интересира. Додека бил тука човекот не се занимавал со литература. Кратко и јасно затоа и не е познат и признаен како македонски автор туку како бугарски и јас немам ништо против. Нема што јас да ги знам бугарските автори ако не ми се од струка или интерест. Го знам за Блаже кој е роден позади Марккукуле и творел како македонец. Тој што творел како бугарин нека си го знаат бугарите. Нас не не мешајте. А ако имате нешто за крадците на авторски права си има судови.

По трет пат бугарин во америка е американец кој бил бугарин или бугарин кој станал американец?
Чисто да знаеме дали мекедонецот кој се преселил во Бугарија е македонец кој станал бугарин или бугарин кој бил македонец затоа што не може да бил двете од раѓање.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.746
O Боже, попека се нема од бугариве.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop