...урбана средина и во сопствен двор не е културно да засадиш овошки што привлекуваат инсекти, особено таму каде има опасност од стршлени и други инсекти...
По оваа логика ни фонтани за пиење вода не би требало да има, посебно летно време, нели?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
...урбана средина и во сопствен двор не е културно да засадиш овошки што привлекуваат инсекти, особено таму каде има опасност од стршлени и други инсекти...
Е, нелиПо оваа логика ни фонтани за пиење вода не би требало да има, посебно летно време, нели?
ти ќе засадиш во дворот круша и ќе си отидеш во странство, (не ти била возвратена љубовта)... додека не си тука во крушата ќе направат гнездо стршлени и некој ќе нае*е ни круша јал ни круша мирисал.....По оваа логика ни фонтани за пиење вода не би требало да има, посебно летно време, нели?
Ти најубаво во стаклено ѕвоно и мирна глава.ти ќе засадиш во дворот круша и ќе си отидеш во странство, (не ти била возвратена љубовта)... додека не си тука во крушата ќе направат гнездо стршлени и некој ќе нае*е ни круша јал ни круша мирисал.....
Ме интересира кој закон или пропис во државава определува на колку растојание од оградата помеѓу два двора е дозволено некој да сади дрвја.
Ако знаете напишете ми го име на законот, и ако знаете и членови и одредби уште подобро.
Која институција е надлежна за вакви случаи?
Јас како магистер на правни науки....
Јас да сум ти сосед намерно ќе ти правам вакви закачки, за да видам дали го знаеш законот за сопственост и други стварни права и дали ти вреди дипломата. Прегледај го приврзокот 142060
@Dallas Mavericks ептен ти е километарски постот, може и ќе скокнам нешто. А, може и нема. Јас не знам каде гледаш закани и од кој тип, ама, ако така мислиш твој проблем. Живеам во куќа со двор и има 3 сливи и 1 орев. Можеш да замислиш јас колку лисја чистам. Посебно од сливите. Мали, со неправилна форма...ни метла ги фаќа како што треба, ни гребло. Од оревот, по сезона полнам 8-10 50л вреќи. Знаеш колку лисја се тоа? Стамбените згради и нивните дворови ќе бидат чисти во зависност од луѓето кои живеат таму. Сакаш пример? На 100м воздушно од мене има 4 згради и порано сите беа само со Егејци. Светеа од чистота. Фасада по пропис, дворот со трева, некоја грмушка, дрвјата без суви гранки, лисјата собрани, влезот чист, поштенски сандачиња здрави, во боја... Дојдоа "ојлевци/дојлевци" и зградите станаа запуштени. Знаеш, можеш да го напуштиш селото, ама тешко селото да те напушти тебе. Посебно, "кад се сељак покондури" работава. Како и да е, нема сила што ќе ме натера да живеам во стан како сардина. Балкански синдром или не, општината е должна да се грижи за дворовите на зградите. Затоа што им наплатува ѓубрарина, има да чисти. Нервира селективното однесување на општина кон зградите и станарите. Како може, една зграда секој ден да ја средуваат, а останатите не? Може, таму живее советник во истата општинаВо поглед на мастики џвакање по улица, не го напиша тоа, па да ти кажам дека можеби ти си полош од мене, иако се обидуваш да ја префрлиш топката кај мене. Не само што ја фрлам хартијата во контејнер и џебовите некогаш ми се полни со таква хартија и празна кутија цигари, туку и мастиката прво ја виткам во хартија, па ја фрлам во контејнер
Кажи некој друг дека го прави ова. Да се вратиме кај мене во двор
Од моите сливи, комшиите околу мене секоја година земаат сливи. Насадени се покрај сама ограда и пола дрво е во двор, пола или кај комшијата или на улица. Не само што ќе скинат, туку имаш и: комшија, да набереме кило две, за слатко, компот, сок... И пази, сите чистиме. Поголем дел останува на мене, но другиот е среден од нив. Оревот кога "паѓа", цела улица "се тепа" кој побрзо да помине и да земе од паднатите ореви. Летно време, имаш војна кој да паркира под сенката. И, што? Ми смета? Ми смета паркирањето. И имам намера да викам пајак на секое. Другото? Нормални комшиски односи. Барем во Македонија се нормални. Сакам да го избегнам сето ова? Ќе ги исечам дрвјата и решен проблем. Кој губи? Јас! Зошто да немам некоја слива или орев? Заради лисја во есен? Ма дај. А, за примерот, во друга прилика
![]()
кога сме кај оревите, нашите селани имаат некој догми.. прво знам за случки засадил 2-3 ореви, внатре во својата нива, не на меѓи, му влегле и му уништиле 2, требало највеќе 1 орев по нива... незнам да засадиш насад на 20-на ореви, па и во сред нива да се ќе имаш големи проблеми...@Dallas Mavericks немав време да објаснувам за примерот, затоа беше во друга прилика. Случајот е или измислен (и покрај тоа што можеби постои во реалноста...некој лаже од двајцата) или не е точно опишан. Сега ќе ти кажам и зошто:
- орев како дрво нема никакви шанси да пушти 2 и повеќе метри гранки за неколку години. Мојот е околу 40 години стар и најголемата гранка (од око мерено) е 5 метри.
- ако не си имал контакт со такво дрво (збориме за садење, растење и добивање плод), истото го садат исклучиво луѓе (има исклучоци) над 50 год. Татко (мајка не сум сретнал) го сади за своите деца, или внуци (тој нема да доживее да го види развиен)
- најважното, НИКОЈ не сади орев, посебно не во толкава количина баш на меѓа (нека е и пола метар од неа). Луѓе што садат ореви (не сами да никнат) го прават тоа за да собираат плод за јадење и за да имаат сенка во лето. Која е логиката да имаш сенка во ќош на нива и пола род да паѓа кај комшијата? Зошто некој лаже: дури и да е точен примерот, полицаецот и селанецот ќе умрат пред оревот да биде развиен и да "прави штета". Нивните деца можеби ќе имаат проблем, а може и нема. Однапред предвидувања "што би било, кога би било" за мене е моронски. Полицаецот не гради нуклеарна централа, па да се знае дека 100% ќе има проблем. Во поглед на бројот на дрвца: на 300м должина, најмногу што може да се насадат се 10-15 дрвја. Замисли, едно да дава околу 50кг плод, по истекот на 20-30 год. Тоа значи дека, околу 20-30кг ќе бидат кај селанецот. Што од ветер, што од гравитација. Ако на џандаров не му е до јадење, тогаш селанецов е во добивка и треба да е мутав да се буни. 10 дрвја по 20кг (претпоставка) се 200кг орев. Нека е пола од ова, тоа се горе долу 2500 евра годишно, за месец/два собирање. Кога со пченица ќе заработи толку и која количина му е потребна, знаеш? Според горното, нема човек што сади толку блиску до меѓа, а, ако има, другиот нека си ќути и нека си користи. Да не се фатиш и за корењата, ќе ти го кажам уште и ова. Бројот на дрвја е намерно толку мал, затоа што нивните корења ќе се испреплетат, па ќе се "гушат" еден со друг. И за крај, оревот кај мене во двор е на 10м од куќа. Третина крошна е над покрив и во лето имам природна клима. Кај мене во соба е МРАЗ ладно, иако надвор е 40+Досега, ако корењата беа проблем, куќата одамна ќе ја немаше
Ова, од здрав разум е вака. Ако сакаш правнички, има и други две варијанти. И во двете добиваат или едниот, или другиот. И двајцата можат да тужат (секој во една) и двајцата ќе добијат.
Зависи од површината. Кај дворот е 250м2 и има само еден. Кажуваа луѓе по светот има ниви...крајот не се гледа. Тие немаат таков проблем.кога сме кај оревите, нашите селани имаат некој догми.. прво знам за случки засадил 2-3 ореви, внатре во својата нива, не на меѓи, му влегле и му уништиле 2, требало највеќе 1 орев по нива... незнам да засадиш насад на 20-на ореви, па и во сред нива да се ќе имаш големи проблеми...
@Dallas Mavericks немав време да објаснувам за примерот, затоа беше во друга прилика. Случајот е или измислен (и покрај тоа што можеби постои во реалноста...некој лаже од двајцата) или не е точно опишан. Сега ќе ти кажам и зошто:
- орев како дрво нема никакви шанси да пушти 2 и повеќе метри гранки за неколку години. Мојот е околу 40 години стар и најголемата гранка (од око мерено) е 5 метри.
- ако не си имал контакт со такво дрво (збориме за садење, растење и добивање плод), истото го садат исклучиво луѓе (има исклучоци) над 50 год. Татко (мајка не сум сретнал) го сади за своите деца, или внуци (тој нема да доживее да го види развиен)
- најважното, НИКОЈ не сади орев, посебно не во толкава количина баш на меѓа (нека е и пола метар од неа). Луѓе што садат ореви (не сами да никнат) го прават тоа за да собираат плод за јадење и за да имаат сенка во лето. Која е логиката да имаш сенка во ќош на нива и пола род да паѓа кај комшијата? Зошто некој лаже: дури и да е точен примерот, полицаецот и селанецот ќе умрат пред оревот да биде развиен и да "прави штета". Нивните деца можеби ќе имаат проблем, а може и нема. Однапред предвидувања "што би било, кога би било" за мене е моронски. Полицаецот не гради нуклеарна централа, па да се знае дека 100% ќе има проблем. Во поглед на бројот на дрвца: на 300м должина, најмногу што може да се насадат се 10-15 дрвја. Замисли, едно да дава околу 50кг плод, по истекот на 20-30 год. Тоа значи дека, околу 20-30кг ќе бидат кај селанецот. Што од ветер, што од гравитација. Ако на џандаров не му е до јадење, тогаш селанецов е во добивка и треба да е мутав да се буни. 10 дрвја по 20кг (претпоставка) се 200кг орев. Нека е пола од ова, тоа се горе долу 2500 евра годишно, за месец/два собирање. Кога со пченица ќе заработи толку и која количина му е потребна, знаеш? Според горното, нема човек што сади толку блиску до меѓа, а, ако има, другиот нека си ќути и нека си користи. Да не се фатиш и за корењата, ќе ти го кажам уште и ова. Бројот на дрвја е намерно толку мал, затоа што нивните корења ќе се испреплетат, па ќе се "гушат" еден со друг. И за крај, оревот кај мене во двор е на 10м од куќа. Третина крошна е над покрив и во лето имам природна клима. Кај мене во соба е МРАЗ ладно, иако надвор е 40+Досега, ако корењата беа проблем, куќата одамна ќе ја немаше
Ова, од здрав разум е вака. Ако сакаш правнички, има и други две варијанти. И во двете добиваат или едниот, или другиот. И двајцата можат да тужат (секој во една) и двајцата ќе добијат.