Велигденски пост

• Креатор на темата Креатор на темата mickey mouse
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте до сега постеле и дале ќе постете?

• Имам до сега постено

Гласови: 13 31,7%
  • Ќе постам

Гласови: 10 24,4%
  • Немам постено

Гласови: 25 61,0%

• Вкупно гласачи
    41
Не постам освен кога моите дома не зготвиле посно зошто тие постат. :)
Не сум религиозен па така, нема поента да постам. А и кога ќе се потсетам, никогаш не сум постел, ни како дете.

Poslednata nedela pred Veligden ne jadam meso.

Се извинувам ама зошто ВелиГден? Нели зборот е од Велик (Голем) и ден, што е ова ВелиГ?

Се извинувам ама зошто ВелиГден? Нели зборот е од Велик (Голем) и ден, што е ова ВелиГ?
Мислам дека беше едначење по звучност, кога во зборот ќе се најдат две согласки една до друга различни по звучност тие се изедначуваат, или стануваат звучни или безвучни. Инаку онтопик, досега немам постено односно само на последниот ден постам, но навистина би сакал во иднина да го издржам цел пост.

Не сум постел, би сакал да постам.
Тоа би било најголемата услуга која што можам да си ја направам на себе.
Да ги запазам законите и да го издржам тој процес би ми значело многу, како духовно битие.
Се надевам дека ќе направам ваков пост во иднина!

П.С: Бенифициите од овој ПРОЦЕС се тоа што телото ќе ти биде детоксицирано и чисто, а тоа е најбитно за здравјето. Организмот ќе биде чист, така со него и Духот и Умот.

Lugje postam bez zejtin.. E sega dali orevite sodrzat maslo ? Dali smeem da gi jadem ? Se izvinuvam ako pisuvam na pogresno mesto :S

Lugje postam bez zejtin.. E sega dali orevite sodrzat maslo ? Dali smeem da gi jadem ? Se izvinuvam ako pisuvam na pogresno mesto :S

Зеленчукот и овошјето, кои се јадат во природна (непрефабрикувана) состојба, можат да се јадат, иако во себе можат да содржат мрснотија во нејзината природна/непреработена состојба.

Зеленчукот и овошјето, кои се јадат во природна (непрефабрикувана) состојба, можат да се јадат, иако во себе можат да содржат мрснотија во нејзината природна/непреработена состојба.
Pogreshno.
Moznosta za organsko/zivotinsko gubrenje ne moze da se zanemari vo toj slucaj site odpadni materii i masti se skladiraat vo hranata koja bi go narushila postot.

Pogreshno.
Moznosta za organsko gubrenje ne moze da se zanemari vo toj slucaj site odpadni materii i masti se skladiraat vo hranata koja bi go narushila postot.

Погрешно: веќе посочив дека природната мрснотија, која се наоѓа во самата храна од растително потекло, не го нарушува постот. Ако почнеш да анализираш која растителна храна нема во себе мрснотија во најмала можна количина, тешко дека ќе најдеш таква.

Од понеделник почнува постот кој ќе трае до 30.04

Велигденскиот пост е 40 дена (четериесеница), од Чист понеделник до Лазарова сабота и уште Страсната недела од Цветници до Велигден, вкупно 48 дена.

Велигденскиот пост е единствениот што има подготвителен период од неколку недели. Најпрвин тоа е Неделата на блудниот син и најпосле Месопусната недела, кога за последен пат е дозволено да се јаде месо.

Вистинскиот пост почнува со Чист понеделник, денот по Прочка. Но неделата пред прочка се вика Месопусна недела, народот ја вика и месопусни поклади, затоа што тогаш се запокладува, (се запостува) со месо. Во текот на оваа недела се јаде сирење и други млечни производи поради што се вика и сирна недела, некои ја викаат и бела недела. Прочка се вика и Сирни поклади, поради тоа што оттогаш се пости и од млечи производи, а се вика и Проштени поклади.

Инаку бидејќи рибата се смета за мрсна храна, може да се јаде за време на велигденските пости, но само на Благовештение и Цветници.

Лани се откажав на пола пат и од Велики пости се разболев и од Божиќните пред нова година испаднаа некој медицински процдури
И денес ми е страв да почнам да постам, а ги постам овие пости со години
Пон до петок без масло, сабота недела со масло освен последната сабота и празници со риба.
Не се прави ако се присилуваш себе си како за диета, само ако ти е добро и ако го сакаш тој начин на живот.
Чувството на леснотија во телото и мирот во емоциите се незаборавни и незаменливи.
Незнам се мислам дали да не јадам ништо воопшто утре - кога е време за пост и не постам за ништо немам апетит... какво постење на пола свет му останав лута и од никој не побарав прошка... на духовно ниво последнава година за никаде сум...

Порано се готвело со маст така? Сега зејтинот ја заменува маста. Е затоа се пости без зејтин. Какви ѓубрива шо зборите.

Не постам. Пријатни пости на секој што пости.
Јас решив прво да се помирам со луѓето, прочка ќе трае многу долго.
Едноставно преку некој луѓе ми е тешко да поминам па да речам прости ми ги гревовите како што простувам, па дури тогаш постот да не е лицемерен.

Не постам. Пријатни пости на секој што пости.
Јас решив прво да се помирам со луѓето, прочка ќе трае многу долго.
Едноставно преку некој луѓе ми е тешко да поминам па да речам прости ми ги гревовите како што простувам, па дури тогаш постот да не е лицемерен.
А зошто мора да простиш...? Ако некој толку многу ти згрешил, зошто едноставно да не го избришеш од сопствениот живот и да продолжиш понатаму. Што е поентата да мора по секоја цена да се прости?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom