Распадот на Југославија

• Креатор на темата Креатор на темата Ѕвер
  • Време на започнување Време на започнување
Лет, здравството не било бесплатно во Југаславија.
Било побесплатно од ова сега, на сите вработени од плата им се задржуваше за здравствено и имавме бесплатни прегледи, бесплатни вадења заби, пломбирања, лекарства (немаше позитивна-негативна листа) и витамин Ц одеше на рецепт и кафетин и антибиотик и шуруп за кашлање.... и лежење во болница и операција.
Кога мене ми оперираа пукнато слепо црево овде морав да платам во државна болница иако тоа е животно опасна ситуација, башка МОРАВ да купам игли за инфузија пошто немале во болница.
Кога велам бесплатно мислам дека можев во СФРЈ со книшка издадена во Македонија да добијам помош и преглед и лек било каде во СФРЈ без да носам со себе пари
Така да ако тогаш имаше одвојување за здравство од плата и сега има издвојување за здравство од плата а денес скоро секоја услуга и лек се плаќа а тогаш не, значи тогаш било бесплатно во однос на ова сега

На денешен ден
1944.- Иницијативниот одбор на АСНОМ упати писмо до НО одбори во Македонија во кое ја изнесува одлуката на Второто заседание на АВНОЈ, со која Македонија е призната за рамноправна федерална единица. Потоа, ја објаснува постапката за избирање легални и нелегални, општински, околиски и окружни НО одбори и делегати за Првото заседание на АСНОМ.
Кога велам бесплатно мислам дека можев во СФРЈ со книшка издадена во Македонија да добијам помош и преглед и лек било каде во СФРЈ без да носам со себе пари
некој не може да замисли, некој одбива да се потсети како е тоа. Бевме Макарска студенти, кренав температура и ме примија без проблем. Ниту платив за преглед ниту за лекови. Сега во слободна независна, демократска, либерална, македонска, наша, вечна...Македонија не само што кај нас се плаќа двојно, не само што инфузии сами пациенти си купуваат, прашање е колку млади имале шанса да летуваат Хрватска.

Последно уредено:
Не ги имаш живеено тие времиња, не ги слушаше пропагандите не ги следеше настаните, не беше сведок на промените, се менуваше цел свет, се распадна варшавскиот блок, паднаа режими во куп социјалистички држави се случуваа револуции, се стрелаа и затвараа лидери... време на еуфорија, ние то го гледавме од страна пошто ниту бевме во пакт ниту на чело имавме некој омразен диктатор, живеевме најдобро од сите “комунистички“ земји а и подобро од многу капиталистички нарочно околу нас.
Промените кај нас одеа бавно, прво во самата партија се појавија разни струи со разни идеи, никогаш не се споменуваше отцепувања, војни... туку нешо као конфедерација... или лабава федерација... или поголема самсостојност на републики....кон крај на 80 сети, имаше и приватни медиуми и весници и радија а и на државни телевизии се одржуваа дебати, разговори, шо и како би било.... Таму ни се продаваше мед и млеко, никој не спомна дека ќе се изгуби некое работно место, или дека ќе се укине бесплатно здравство или школство или к15 или редовни плати.... се беше фрлено на родољубие и племенит патриотизам и ветувања за уше поголеми плати, огромни инвестиции, кревање на стандард.... главна тема беше како ќе се има Македонска репрезентација, како ќе била Македонска телевизија а не Телевизија Скопје како до тогаш и разни прикаски како европа не чека гладна за наше земјоделије, жедна за наши вина и ракии кои ете не сме можеле да ги извезуваме вака дур сме во Југославија туку само самостојни, па како се собрале македонски бизнисмени и печалбари од дијаспората и собрале милијарда долари па се чекало само да се осамостоиме па де ни ги дадат, па како Букурешкиот договор ќе престанел да важи и солун и третина грција ќе ни се вратело, па како кога самите ќе земеме работите да си ги бркаме то ќе биди невидено богатство и благодет за цел народ...... Јас и тогаш бев доста реален али да признам ми беше примамлива идеја на амерички сон, со голема куќа, спална и купатило за секоје дете и 2 коли в гаража
То се случуваше секаде и во Хрватска и во Босна меѓу секој народ и овде... Кога почнаа на избори да победуваат партии со националистички програми то аутоматски предизвика и кај другите победа на националисти, па ко дојдоа на власт се почна со копање по истории, кој колку кого заклал или убил во прва или втора војна, па колку проценти од другите имало кај првите вработено... па почнаа да се отпуштаат па почнаа ноже да се креваат во воздух куќи коли дуќани... на малцинства па почнаа да се мафка со обележја од крваво минато, на една страна шаховвници и усташки знаци на друга кокарди и орли, почна недоверба на народ и страв во комшии, па навечер ќе се припукаше се поставуваа стражи еден кон друг
Кога стравот доволно надвладеа, лесно беше да се вооружат исплашените и да се убедат дека ете тие другите само чекаат прилика да ги испоколат исто како нивни дедовци во 1916 или татковци во 1944....
Ова се беше добро подржано од странски земји на кои им одговараше распад и поделба на југославија, Германија, Италија, Австрија можеби до некаде и Америка, организирано префрлија шлепери и шлепери оружја и муниции, дадоа подршка на тие шо бараа отцепувања, осудија тие шо се залагаа за единство... и така почна
Ова е најкратко шо се може да ти појаснам тие 3-4 години, фалат тука доста работи кои не ги споменав, има и други фактори и детали.
Али конечно војната во СФРЈ и распад беше НАЦИОНАЛЕН, овде не се крена револуција на гладни и сиромашни како во некои земји или револуција на политички незадоволни од режим, туку удри нација на нација, вера на вера. Ја искористија таа слабост на Југославија, многу разни нации и вери живееа заедно а во историјата имаа доста меѓусебни конфликти и неубави спомени кои лесно можеа пао да се разбудат.

Ги живеев во шесто одделение тие времиња :)
Сличен муабет имам слушано од луѓе за крајот на Југославија и за заблудите дека со независност конечно немало словенците да ги изигруваат овдешниве земјоделци и затоа ќе се извезувало на запад.
Ова што пишуваш за приватни медиуми не сум сигурен, барем во Македонија А1, Сител и локални телевизии се појавија во деведесеттите, весници мислам дека Дневник беше прв приватен а за другиве републики ми е чудно да имало приватни телевизии пред распадот.

Се слагам освен за странското мешање, во тоа нема некоја логика, што би имале Италија или Австрија корист од такво нешто? За оружјето знам дека имало ембарго за сите завојувани страни а Хрватска увезувале оружје од Унгарија, главно од источна европа и Украина па дури и Мигови-21.

Повеќе делува дека одреден дел од врвот на комунистичките партии низ републиките намирисале шанса да станат мултимилионери или главен фактор во независни држави наспроти помали функции на републичко или федерално ниво и затоа започнале со форсирање национализам и отцепување, што на крај и се случи.

Дедоти зел плата и пензија од тие комунисти.
Ти треба да си смениш името во Тито, оди ради него си жив, и секој ден да ја испееш химната на СФРЈ.
Не те одгледа тебе ни кралот Петар ни Борис, туку СКЈ на чело со другарот Тито
Тито веќе одамна не е жив, па многу генерации по него се живи. На кого да му се благодарни? Од кај знаеш дали нема да ми било подобро без Тито. А може и полошо. И плус, јас не сум од оние кои фрлаат со дрва и камења по Тито. И кажувам дека имаше солиден живот, просечен.. но кажувам дека тоа не беше на реални основи и не можеше да се одржува во нормални околности (без подарени пари од западот, неповратни кредити).
А мене ме одгледале моите родители, ниту Петар, ниту Борис, ниту Тито.[DOUBLEPOST=1458030052][/DOUBLEPOST]
Дедоти зел плата и пензија од тие комунисти.
Ти треба да си смениш името во Тито, оди ради него си жив, и секој ден да ја испееш химната на СФРЈ.
Не те одгледа тебе ни кралот Петар ни Борис, туку СКЈ на чело со другарот Тито
Тито веќе одамна не е жив, па многу генерации по него се живи. На кого да му се благодарни? Од кај знаеш дали нема да ми било подобро без Тито. А може и полошо. И плус, јас не сум од оние кои фрлаат со дрва и камења по Тито. И кажувам дека имаше солиден живот, просечен.. но кажувам дека тоа не беше на реални основи и не можеше да се одржува во нормални околности (без подарени пари од западот, неповратни кредити).
А мене ме одгледале моите родители, ниту Петар, ниту Борис, ниту Тито.

А мене ме одгледале моите родители, ниту Петар, ниту Борис, ниту Тито.[DOUBLEPOST=1458030052][/DOUBLEPOST]
А мене ме одгледале моите родители, ниту Петар, ниту Борис, ниту Тито.
Ова е реалност:
http://csit.manu.edu.mk/javen_dolg/[DOUBLEPOST=1458031824][/DOUBLEPOST]А ова е за потсетување:
Capture7.JPG

Јас не знам дека некој возеше НОВ мерцедес, не знам ни дали имаше Мерцедес преставништво во СФРЈ, по закон можеше да се земе со платени даноци и царини али сите кои ги знаев со мерцедеси го донесоа како половни од Германија стари добри 200, или 220Д.
Инаку и денешната кола на која припаѓаш за 40 години некој потомок наш (не твој пошто е морбидна самата идеја дека ти би оставил потомство кое не дај боже би наследило дел од твојот ментален склоп) ќе се смее какви примитивни возила сме возеле,
Ти си дете кое не разбира историја политика а понајмалце економија, за тебе е само сега денешниот ден мерило, па замисли бе ајдуци и комити на магариња или пеш во опинци и со некои срања од репетирки и некои примитивни револвери, наместо да возат АТВ или кросови по планини а на себе Автоматски пушки со бацачи граната и колиматорски нишан и Глокови, ете со какво детенце јас се објаснувам, ти на паркиралиште лепиш носот на стакла на паркирани коли да видиш колку е графирана...
Во СФРЈ постоеше индустрија која правеше авиони, коли камиони автобуси бродови подморници телевизори фрижидери шпориња, лекови, земјоделски машини, жито млеко текстил оптички уреди чевли чоколада бомбони сувомеснати мебел точаци мотори згради мостови централи автопатишта пруги локомотиви вагони приколки електрика електроника телефони компјутери стакло метали неметали батерии акумулатори сијалици нафта струја

Ние денес нишо не прајме[DOUBLEPOST=1457963005][/DOUBLEPOST]
Дај доказ дека на дедоти му е нешо одземено
Сигурно има документ ако не од тогаш тогаш од ова нова демократска власт која одземеното му го врати (освен ако не беше член на некоја банда или неприател на Македонскиот народ па со право му беше одземено а денес не вратено)
Е видиш, за твоја жал, јас веќе имам обемно потомство! А тоа потомство е воспитано да ги почитува вредностите на слободната мисла, слободниот пазар, слободното движење и пред се да ја почитува слободата и самостојноста на својата татковина како и својата лична слобода во секој поглед. Воспитано е и да размислува логично и пред да изјави било што, тоа претходно да го поткрепи со одржливи и вистинити факти. А Мерцедеси нови, Ауди, БМВ и по некој Опел купен како нов но од увоз возеа често представници на наши претпријатија кои биле пратени во странство па од провизиите што ги гнетеа по џебови си купуваа скапи нови странски аута и градеа куќи и викендици на ексклузивни локации и купуваа по неколку стана кои тогаш имаа багателна цена. И немој да ми кажеш дека едно Фиќо или Застава 101 не се римитивни возила споредено со било кое друго Европско возило. Спореди и сам па кажи си искрено. Имаше виц за тоа како се проверува дали затвараат вратите на Застав и на БМВ со пуштање на мачка во колата. Кај БМВто ако по 2 дена е мачката жива, значи има фабричка грешка и не дихтуваат вратите добро, а кај Заставата ако е мачката по 2 дена сеуште тука тогаш значи дека вратите се одлични!

Последно уредено:
Ви идат напред вас џеповите, уште од 1991-ва. Ебала ве партија у газ. Морони.
Мрш сеа да идеш да се жалиш кај модераторот.
Нема потреба да се жалам, вежбам Кунг фу веќе 11 години. Верувај сам ги решавам проблемите. Шо би рекле(лично и персонално).

Ако сме биле потценети, сами сме придонеле за тоа. Дали знаеш дека на секој универзитет во Југосалвија Македонците имале право да го полагаат испитот на македонски јазик? И да биде парадоксот поголем, речиси ниту еден Македонец не инсистирал на тоа право.
Како не бе, мојот родител е дипломиран на фармацевтски универзитет во Белград. Има што да ти каже за српската елита. И македонците требало да се грижат за бавчата, за земјоделието, да кошаат и ораат. Не извртуј востина.

Нема потреба да се жалам, вежбам Кунг фу веќе 11 години. Верувај сам ги решавам проблемите. Шо би рекле(лично и персонално).
Ау, брао. Невероватно.
А моеш ли со глаа цигла да скршиш?
Со прст даска?
А куршум те пробива?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom