Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
@Pepibe еве ти подетално објаснување се надевам ќе ти биде од корист:
Во необходните документи под бр. 4 убаво бара документ (4. Свидетелство за с'димост от страната, чијто гражданин е молителјат. Ако тој пребивава д'лгосрочно в Република Б'лгарија или в трета д'ржава, представја свидетелство за с'димост и от местните компетентни органи. В свидетелството за с'димост се посочва, че се издава за целите на производството по б'лгарското гражданство)

Значи гореспоменатиов документ се вади од основен суд (општински) во зависност од градот дали има или не и мора да се нагласи во истиот документ дека барањето за уверение за неосудуван е за бугарско државјанство.
Документот кошта 320 ден + такси за судот.
Збунувањата настануваат затоа што до 2007 година можеше да се помине со еден друг документ кој можеше да се извади од полиција за КАЗНЕНА ЕВИДЕНЦИЈА кој кошташе 150 ден, меѓутоа после 2007 стриктно започнаа да бараат документ од суд и претходниве од полиција не ги прифакаа.

Постои и друг документ кој лицата читај (подносители) кој што престојувале долгорочно во Бугарија (студенти и сл) мораат да го достават кон документите. Тој документ се вади од прокуратура мегутоа уште еднаш повторувам се однесува за лица кои долгорочно престојувале во Бугарија.
Тој документ е под број 5. (Документ от прокуратурата, че срешту молителја нјама образувано наказателно производство за умишлено прест'пление от обшт характер, ако лицето пребивава д'лгосрочно в Република Б'лгарија).
Јас како бивши бугарски студент морав да го доставам и овој документ под број 5 бидејќи престојував 5 години во Бугарија.
Значи ќе извадиш документ од суд и без проблем ќе помине и ќе е во ред.
Се надевам разјаснив за овој докумет, во прилог на горенапишаново ке ставам и копија на таков документ.[DOUBLEPOST=1456564443][/DOUBLEPOST]Пример за уверение за неосудуван
фала ти монгу објаснувањето во 2012 кога поднесував се вадеше само од суд и немав никаков проблем во БГ. и тогаш чинеше 400 и нешто,но ме бунат некои работи во склоп со тоа,пример казнена евиденција од полиција,првпат слушам за такво нешто,плус да не пишело за бугарски пасош да пишело онака..многу рачки излегоја брат

Член од
28 ноември 2012
Мислења
91
Поени од реакции
46
Здраво,вака поднeсив за бугарски пасош и би сакал да знам нeкој што вeкe го има зeмeно за колку врeмe излeгува а по роднинска врска одам по татко ми тој има вeкe бг пасош 7 год,дали кe траe процeдурата повeкe од година дeна или ? Поздрав

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Здраво,вака поднeсив за бугарски пасош и би сакал да знам нeкој што вeкe го има зeмeно за колку врeмe излeгува а по роднинска врска одам по татко ми тој има вeкe бг пасош 7 год,дали кe траe процeдурата повeкe од година дeна или ? Поздрав
Bravo be po rodninska vrska alal da ti e. Jas po komsiska odam... ke cekas 1 godina 2 meseci 1 nedela 3 dena 7 saati 29 minuti i 5 sekundi i toa samo zatoa sto si preku rodninska :masa: i koga ke istece toa vreme sveceno so ognomet ke ti go dadat :kuracc:

Член од
28 ноември 2012
Мислења
91
Поени од реакции
46
Bravo be po rodninska vrska alal da ti e. Jas po komsiska odam... ke cekas 1 godina 2 meseci 1 nedela 3 dena 7 saati 29 minuti i 5 sekundi i toa samo zatoa sto si preku rodninska :masa: i koga ke istece toa vreme sveceno so ognomet ke ti go dadat :kuracc:
Убаво прашав дали процeдурата e побрза или исто e ? Нeзнам што e толку смeшно рeплито ти e заникадeн ако знаeш кажи ако нe нeмораш ни да пишeш а тоа дали со огномeт или у плико кe го дадат тeбe ич да нe ти e гајлe...:duel::cuc:

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Убаво прашав дали процeдурата e побрза или исто e ? Нeзнам што e толку смeшно рeплито ти e заникадeн ако знаeш кажи ако нe нeмораш ни да пишeш а тоа дали со огномeт или у плико кe го дадат тeбe ич да нe ти e гајлe...:duel::cuc:
Jas ti odgovoriv sovrseno. Ako ne ti se sviga odgovorot mesto so mene da se objasnuvas svrti nazad 10-15 strani :Кезец:

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Процедурата ќе ти беше побрза само ако беше малолетен. Ако си полнолетен, ќе си чекаш исто како повеќето, ама барем можеш да бидеш скоро 100% сигурен дека ќе добиеш.[DOUBLEPOST=1456658338][/DOUBLEPOST]Иначе не ги разбирам тие случаи кадешто еден родител има бугарско државјанство, а при тоа не го обезбедил истото и за своите деца додека биле малолетни.

Член од
11 декември 2008
Мислења
397
Поени од реакции
212
drugar mi odnese potvrda ot strumickiot klub za poteklo vo januari 15 ti vcera statusot na dabc stranata mu se smeni vo Статус'т на зајавлението е : Изчаква финален статус dali e na dobar pat da zeme proizhot ili ke go odbijat znae nekoj sto kako ke e

9

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
јас сум исто ко тебе, чекам веќе 11 месеци... а според тоа што го видов и слушнав од форумов, година и пет месеци е оптималниот период

Член од
24 ноември 2015
Мислења
106
Поени од реакции
80
drugar mi odnese potvrda ot strumickiot klub za poteklo vo januari 15 ti vcera statusot na dabc stranata mu se smeni vo Статус'т на зајавлението е : Изчаква финален статус dali e na dobar pat da zeme proizhot ili ke go odbijat znae nekoj sto kako ke e

9
Ke dobies sigurno i jas dobiv so istata potvrda od klubot vo Strumica .

Член од
12 јануари 2016
Мислења
36
Поени од реакции
57
Samo sto e mnogu rano uste. Jas sum od 18 dekemvri 2015 pa uste cekam. Vo dabc mi rekoa tie sto dale dekemvri ke ima rezultat do kraj na mart. Znaci za januari 2016 bi trebalo do kraj na april
Samo da dodam - ja sam od 5.12.2015. i jos nista. Sad ispada da DABC odredjuje kolko ce ljudi da preda dokumenta u ministarstvo (kolko proishoda tolko prijava)...

Член од
2 октомври 2015
Мислења
27
Поени од реакции
34
Dali nekoj pocnal procedura preku Goshe Arsov ili znae nesto za covekot?veli deka zivee vo bugarija,i ima dobri konekcii za proishod?ako saka nekoj neka mi odgovori ovde ili vo pp...pozz do site
Zdravo na site, jas go postavuvam istoto prasanje....covekot se oglasuva i pretstavuva deka e od Kocani i zivee vo Sofija na Reklama 5 i drugi ogasi...ima ostaveno link na FB, probuvam da go iskontaktiram preku FB,no nemam odgovor... Ve molam koj go imal za posrednik da spodeli licno iskustvo, navistina bi bilo korisno...

Член од
27 февруари 2016
Мислења
4
Поени од реакции
4
Jas uspeav da go iskontaktiram preku FB Goshe arsov. Gledam po forumov deka ima 2-3 postovi od negovi zadovolni korisnici, ima i na femina nekoi preporaki za nego. Cenata sto mi ja kaza e 300 evra po covek, na maksimum 3 rati odnosno najprvo se plakja kapar od 100 evra i zaedno so nekoj dokumenti mu gi isprakjas po negov klient za Sofija,pa na prvoto idenje (za nekolku meseci) se plakja ushte 100 evra, i na 2roto idenje se plakjaat poslednite 100 evra. Ova e do dobivanje na drzavjanstvo. Za pasoshot i licnata karta na krajot se doplakjaat ushte nekoj 100tina evra, ama ako ste stignale do tamu nema da vi se problem. Iskreno se razmisluvam za Goshe poradi toa shto znaeme niz minatoto kakvi se izmamnici haraat po balkanot, pa za nas makedoncite poimot da pratis pari i dokumenti na covek sto ne go gledas vo narednite 3 meseci te pravi da se zamislish dali si normalen. Zatoa, za bilo koj clen shto imal iskustvo so Goshe Arsov, ve molime spodelete nekoj zbor plus, nekoe iskustvo plus, kakov e chovekot, dali ste imale bilo kakov konflikt, bez razlika dali e toa za dokumenti, pari ili sto bilo - Sekoj sovet e dobredojden. Vi blagodaram

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom