Ножеви

• Креатор на темата Креатор на темата PrinceVegeta
  • Време на започнување Време на започнување
Како поактивна тема: Случајно видов на тие етикетите од мојот ранец што го земав од Скопје, увезено од Си-Кон Велес, па пребарав на интернет и видов нешто интересно. Страната не им е отворена, ама верувам имаат некоја продавница. Еве и сами видете на што ве потсетува страната:
http://62.162.160.2/sikon/

Денес ми стигна еден кинез Bolte Scout D2, со кајдекс футрола и уникатна дупка за врзување.
П.С. Имам мали раце.
SAM_0932.JPGSAM_0933.JPG SAM_0934.JPG SAM_0935.JPG

Одлично ми изгледа, може линк од каде го порача? Јес да пишува д2 ама дали навистина е... и не е толку важно
И со здравје да го користиш.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Не дека им верувам на Кинезите, ама меѓу челиците приметувам разлики при острење. Пример, кај Enlan i Sanrenmu челикот е 8Cr13MoV и има одреден изглед и одблесок кој се разликува од Shirogorov копијата кој наводно има сечиво од D2. Така де дефинитивно не е 8Cr13MoV, а дали е D2 не знам. Како и да е D2 и не е толку добар или скап челик па да лажат дека е баш тој.

Имам санренму 710, челикот е баш мек, лесен за одржување, а Д2 не дека е скап ама реетко го гледам на кинеските копии, дали технологијата на обработка или набавката им е проблем не знам, во секој случај и кога ги има со Д2 се далеку поскапи од оној нивниот 8цр13... копијата на себенца од д2 е околу 50 евра, кога ќе споредиш со 7-8 евра на 710 разликата е огромна.
туку дај импресии од ножето, многу ми е симпатично и би сакал да го имам.

Ако не е термички обработен челикот како треба -зацврстен на 70 потоа возвратен до 60-62 HRC- е се те дали пишува D2,D3 или D6 -ова е феjк. Овие работи се проверуваат со тоа апарат што мери цврстината на челикот.

Истото важи и за другите челици - при Spyderco Tenacious - 8cr13mov има подобар квалитет од оваа користена од Ganzo .;)
031136977.jpg

031136988.jpg

Последно уредено:
D2 е одличен челик, ако е добро термички обработен.
Термичката обработка е побитна од тоа од кој челик е направен ножот, џабе е D2 или s30v ако е лошо термички обработен. Нормално е да има разлика кај различки ножеви од различни производители ако се од ист челик, како точно ги калат си знаат тие и не ги делат баш многу тие информации.

Немам мерач на цврстина на челикот и немам поим колку роквели има. Инаку колку што следам по форуми и ЈуТуби и сл, Спајдерко имаат многу добар третман, посебно за 8Cr13MoV, немам допрено никаков спајдерко. Инаку импресии од ножот, па футролата му попушти и послабо го стегаше ножот па морав да направам шлебови во рачката и да ја свиткам футролата, сега е топ, не мрда. Секундарниот рез му е (од прилика) 40 степени што за мене е многу, сакам барем 30 степени од двете страни.
Модификација на футролата:
SAM_0966.JPG
SAM_0969.JPG
Секундарниот рез:
SAM_0967.JPG
И ,,уникатната'' дупка заврзување, скриена под G-10 рачката:
SAM_0970.JPG

Spyderco евтината линија ја произведува нјајверојатно Sanrenmu - тоа и не е тајна. Логично, пошто користат ист челик (8Cr13MoV). Ganzo пак вика дека користи 440C - што е малку веројатно.

Се разбира дека е екстремно важно како е ножот термички обработен. Колку гледам тие рецепти се генерално јавно достапни од производителите на челик. Конкретно барав и најдов рецепт за Elmax - http://www.uddeholm.com/files/PB_Uddeholm_elmax_english.pdf

Меѓутоа јасно е дека не е се така едноставно. Дури и Lionsteel си има(ше) мака со овој челик. ТiSpine - мојот омилен нож во првите серии имаше лоша термичка обработка на ElMax - што е документирано од сопственици на овој модел на YouTube.

Од друга страна го гледав сопственикот на Barkriver кај што објаснува дека овој челик ептен сака да биде третиран на точно 61.5 роквели за да постигне максимум цврстина и еластичност во исто време.

Abrako да не си купил роквел тестер!? – така ко за по дома да се најде :)))
Ја се мислам на ваков:
hardness-file-tester.jpg

Последно уредено:
Една Ендура -sprint run денес придадох кон колекциjата :D -челик VG 10 со дамаск правен да личи на -старо јапонско искуство за цртање со мастило на вода -Suminagashi ,рачка со златно анодизиран титаниум и цветна коска . Заболе ме малку како дадов околу 300 $ -ама мерак цена нема:D
036639078-big.jpg
036639061-big.jpg
036639075-big.jpg
036639077-big.jpg
036639074-big.jpg
036639053-big.jpg

Една Ендура -sprint run денес придадох кон колекциjата :D -челик VG 10 со дамаск правен да личи на -старо јапонско искуство за цртање со мастило на вода -Suminagashi ,рачка со златно анодизиран титаниум и цветна коска . Заболе ме малку како дадов околу 300 $ -ама мерак цена нема:D
Јадрото (средината) на сечилото е VG-10, а од двете страни е дамаск или грешка сум?

ima vo grupava nekoj sto pravi custom nozevi i dali moze da mi napravi noz slicen na ESEE 6

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom