Рамна Земја?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Зато шо и со двоглед исто се гледа бродот до пола зад хоризонтот нема никаква разлика то ти е исто како да го сликаш со зум
Сигурен си дека се гледа до пола?

Another favorite “proof” of ball-Earthers is the appearance from an observer on shore of ships’ hulls being obfuscated by the water and disappearing from view when sailing away towards the horizon. Their claim is that ships’ hulls disappear before their mast-heads because the ship is beginning its declination around the convex curvature of the ball-Earth. Once again, however, their hasty conclusion is drawn from a faulty premise, namely that only on a ball-Earth could this phenomenon occur. The fact of the matter is that the Law of Perspective on plane surfaces dictates and necessitates the exact same occurrence. For example a girl wearing a dress walking away towards the horizon will appear to sink into the Earth the farther away she walks. Her feet will disappear from view first and the distance between the ground and the bottom of her dress will gradually diminish until after about half a mile it seems like her dress is touching the ground as she walks on invisible legs. Such is the case on plane surfaces, the lowest parts of objects receding from a given point of observation necessarily disappear before the highest.

Not only is the disappearance of ship’s hulls explained by the Law of Perspective on flat surfaces, it is proven undeniably true with the aid of a good telescope. If you watch a ship sailing away into the horizon with the naked eye until its hull has completely disappeared from view under the supposed “curvature of the Earth,” then look through a telescope, you will notice the entire ship quickly zooms back into view, hull and all, proving that the disappearance was caused by the Law of Perspective, not by a wall of curved water! This also proves that the horizon is simply the vanishing line of perspective from your point of view, NOT the alleged “curvature” of Earth.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Откровение на светиот апостол Јован Богослов 7 - 1

1. Потоа видов четири ангели како стојат на четирите агли од земјата, држејќи ги четирите земни ветрови, за да не дува ветар ни на земјата, ни по морето, ниту на некое дрво.

Не ви се допаѓа вистината дека Библијата е 100% точна со теоријата за раман земја.
Mene poveke mi se dopaga Lord of the rings and lands of Mordor i nivnata teorija za Middle Earth...ali ipak to je stvar ukusa!
PS:Biblijata nema akcija premnogu poezija i duhovni pribeleski!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Сигурен си дека се гледа до пола?
да да како шо го гледаш со голо око така и со двоглед пошто погледот оди праволиниски единствено со двоглед ќе видиш детали можеби тро појќе и појасно
А не ми кажа оти радарите не можат да набљудуваат зад хоризонт? ваљд не се преправаат сите армии во светот дека не можат да видат 300 или 400 клометри рамно и право се до земјата

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.498
Поени од реакции
9.180
Откровение на светиот апостол Јован Богослов 7 - 1

1. Потоа видов четири ангели како стојат на четирите агли од земјата, држејќи ги четирите земни ветрови, за да не дува ветар ни на земјата, ни по морето, ниту на некое дрво.

Прегледај го приврзокот 139435

Прегледај го приврзокот 139436
Не ви се допаѓа вистината дека Библијата е 100% точна со теоријата за раман земја.
Велиш рамна земја, а ставаш слика од конвексно-конкавна земја!?:D

Ни да лажеш не умееш.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.604
Нека се издува Зоте со рамната земја и ќе си се премисли како што се премислил претходно.
Нареден пат земјата ќе биде шуплива а ние пак ќе бидеме заслепени од масоните.
Се клади некој?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
http://agapi.mk/sveto-pismo/star-zavet/treta-kniga-ezdra/
24. и од целиот земен круг - Ти ја избра само пештерата, а од сите цвеќиња во светот - Ти го избра само кринот;

http://agapi.mk/sveto-pismo/star-zavet/kniga-mudri-solomonovi-izreki/
31. веселејќи се на Неговиот земен круг, и радоста моја беше со синовите човечки.

http://agapi.mk/sveto-pismo/star-zavet/treta-kniga-ezdra/
32. Таа глава ја исплаши целата земја и владееше над земните жители со големи измачувања, и власта ја одржа над земјината топка повеќе отколку сите крилја, колку што ги имаше.

http://agapi.mk/sveto-pismo/star-zavet/kniga-prorok-jeremija/
5. ја создадов земјата, човекот и животните, што се по земјината топка, со големата своја сила и со Својата крената мишка, па му ја давам на оној, кому сакам.

http://agapi.mk/vistinska-vera/
Матеј 21, 21-22
И сѐ што побараме во молитва со вера, ќе добиеме. Се помолив да бидам најбогатиот човек на земјината топка. Не се сомневам дека Бог тоа може да ме направи бидејќи Тој е многу моќен, а такви ги оставил да се направат и челниците на светот.
Па тоа е, земниот круг ја потврдува рамната земја

Книга пророк Исаија 40 - 22

22. Он е Оној, Кој седи над кругот на земјата, а оние, што живеат на неа, се како скакулци пред Него; Он ги распослал небесата како танко платно и ги распнал како шатор за живеење.

Книга Јов 38 - 14

14. за да се измени земјата како глина под преса и да стане како разнобојна облека,

bandicam 2016-02-18 18-06-42-905.jpg

Книга Мудри Соломонови изреки

27 Kad je uređivao nebesa, onde bejah; kad je razmeravao krug nad bezdanom.

bandicam 2016-02-18 18-02-54-465.jpg

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.498
Поени од реакции
9.180

Книга пророк Исаија 40 - 22

22. Он е Оној, Кој седи над кругот на земјата, а оние, што живеат на неа, се како скакулци пред Него; Он ги распослал небесата како танко платно и ги распнал како шатор за живеење.

Не пишува така, туку пишува вака:

הַיּשֵׁב עַל חוּג הָאָרֶץ וְיֹשְׁבֶיהָ כַּחֲגָבִים הַנּוֹטֶה כַדֹּק שָׁמַיִם וַיִּמְתָּחֵם כָּאֹהֶל לָשָׁבֶת:

Хебрејскиот концепт за Земјата не ти е точен:

"And Hashem called to Moses"

Знаеш ли кој бил Рав Хамнуна Саба и кога живеел?

Или знаеш само да лажеш и да пишуваш средновековни схоластички глупости?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Eла си зоте кај нас во атеистичка партија па ни да се заплеткуваш во хоризонти ни да се држиш ко слепец за плот за секакви догми ни да мора слепо да верваш во бајки и прикаски

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Celta na zote e da dokazi deka bog postoi a ne deka zemjata e ramna.
Kако не сваќаш дека со теоријата за раман земја посоти креатор, не сме настанале со биг бенг од мајмун. Ко је тој креатор? Значи со бранење на теоријата за раман земја се потврдува вистината на светото писмо а со тоа и кој е креаторот.[DOUBLEPOST=1455817273][/DOUBLEPOST]
да да како шо го гледаш со голо око така и со двоглед пошто погледот оди праволиниски единствено со двоглед ќе видиш детали можеби тро појќе и појасно
А не ми кажа оти радарите не можат да набљудуваат зад хоризонт? ваљд не се преправаат сите армии во светот дека не можат да видат 300 или 400 клометри рамно и право се до земјата
ма немој. CaCJmPLUkAASIgK.jpg

Еве ти и видео дека не си во право. Кога ѕумира целиот брод се појавува

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.326
Поени од реакции
21.633
Kако не сваќаш дека со теоријата за раман земја посоти креатор, не сме настанале со биг бенг од мајмун. Ко је тој креатор? Значи со бранење на теоријата за раман земја се потврдува вистината на светото писмо а со тоа и кој е креаторот.
Зоте, јас да сум ко тебе, би платил едно 5-6000 долари и би пошол на Антарктикот, со свои очи да се уверам за крајот на светот. Таман ќе бидеш поблиску до Госпо, ќе му тропнеш на стаклото, па можи ќе ти врати.

Kajgana Shop

На врв Bottom