Конфликтот во Сирија

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Чекај сега а Хезболах не беше терористичка и исламистичка организација ? Ако според тебе и неколкумина овдека на форумот бунтовниците во Сирија се исламисти и терористи тогаш Хезболах што е ?? Лелеее бреее колку сте лицемерни вие русофилите. И после ќе јадете гомна дека НАТО ги поддржува исламистите во Сирија.
Hezbolah ne planiraat sherijat i secenje glaj niz Evropa,za razlika od takanarecenata umerena suni opozicija koja vo sekoe vreme mozi da se prefrlit vo redovite na ISIS.Taka da ne tropaj nesto bez vrska ,kolku da se napiselo nesto.
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Hezbolah ne planiraat sherijat i secenje glaj niz Evropa,za razlika od takanarecenata umerena suni opozicija koja vo sekoe vreme mozi da se prefrlit vo redovite na ISIS.Taka da ne tropaj nesto bez vrska ,kolku da se napiselo nesto.
Исто лајно друго паковање, За САД и ЕУ хезболах е терористичка организација исто како и Исис.
 
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.293
Поени од реакции
1.791
Исто лајно друго паковање, За САД и ЕУ хезболах е терористичка организација исто како и Исис.
Тоа се мантрите на Сорос сите се лоши, волкот и јагнето се порамно лоши, фашистите и антифашистите исто.
Па добро има ли некој апсолутно добар освен Израел, утре ако дојде некој по наша покана во евентуална борба со албанците, дали ќе биде терористичка организација или сојузник?
Јасно е дека сте платен пропагандист најверојатно на Сорос, имајте предвид дека во моментов Сорос и компанија управуваат и таа борба со шпионите не е возможна, но времињата се менуваат и утре може да е друго, многу лесно може да се проследи евентуално финансирање на НВО-то до вас, за злосторства против човештвото нема давност и казните може да бидат многу сурови.
Ако пишувате по лично убедување тоа е ваше право и се извинувам за мојот коментар.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.218
Поени од реакции
4.842
Еден интересен настан за мене е што при офанзивата на Асад врз северниот дел на Алепо, Сириските Демократски Сили односно курдите во најголем дел, почнаа офанзива кон градот Азаз - главно упориште на исламистичката опозиција и главна магистрала на патот до Турската граница преку која се снабдуваат со залихи исламистите.
Се вжештува. Откако Асад ја затвори главната рута за помош на бунтовниците од Турција, сега Курдите го прават истото на посеверно, поблиску до границата со Турција. Бунтовниците се силно притиснати, а Русите бомбардираат токму во таа област.
Турција почна артилериски напади врз Курдите. Овие се закануваат дека ќе вратат со иста мерка.
Саудиски борбени авиони пристигнале во Турција, a официјална Турција вели дека ќе има голема ескалација во Сирија во следните 24 часа, што и да значи тоа (најверојатно копнена офанзива?).
Во меѓувреме голем напредок на Асад кон Рака.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.699
Поени од реакции
11.952
...

Турција почна артилериски напади врз Курдите. Овие се закануваат дека ќе вратат со иста мерка.
Саудиски борбени авиони пристигнале во Турција, a официјална Турција вели дека ќе има голема ескалација во Сирија во следните 24 часа, што и да значи тоа (најверојатно копнена офанзива?).

...
Кога му гори под нозете на султанот во Анкара, се потешко му е да ги испланира и координира наредните потези.

Ем неговите исламистички ѓубриња го кркаат стапот од руската воена авијација, сириската војска и Курдите, ем вековниот сон на Курдите за курдска држава се повеќе станува реалност - и тоа со амин од западот - му се заканува целосно затворање на коридорите за шверц на нафта и бизнисот слабо му оди на синчето татино шверцерско и исламистичко.

Не му успеа да издејствува реакција со соборувањето на рускиот борбен авион, бидејќи Русите знаат да размислуваат со студени глави, па сега се обидува на секаков можен начин да издејствува било каква реакција за Турција да има некаква улога во создавањето на идната Курдска држава. Очајнички сака да има заедничка граница со Сирија за да може да продолжи со шверцот на нафта, оружје и тероризам, со надеж дека можеби ќе има некакво влијание на блискиот исток во иднина, а да биде во целост изолиран од блискиот исток со заедничка граница само со идната курдска држава, воопшто не му одговара на султанот во Анкара.

Му гори под нозете, и тоа како само му гори.
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.129
Поени од реакции
15.082
Turska gađala delove Alepa pod kontrolom Kurda
Alepo -- Turske snage granatirale su delove sirijske provincije Alepo, koje pod kontrolom drže kurdske snage, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

IZVOR: TANJUG SUBOTA, 13.02.2016. | 18:11

Foto: Thinkstock
Šef te organizacije Rami Abdel Rahman je izjavio da su turske granate pogodile delove Alepa, uključujući Minig, koje su nedavno zauzele snage vodeće stranke sirijskih Kurda - Partije demokratskog jedinstva (PYD), prenela je agencija AFP.

Zvanična Ankara smatra PYD i njene oružane snage YPG ograncima Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj digla pobunu još pre nekoliko decenija, a borbe su se nedavno intenzivirale.

Nedugo pre nego što je Turska preduzela granatiranje predgrađa Alepa, turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da će Ankara, ukoliko to bude potrebno, preduzeti vojnu akciju protiv PYD.

Kurdski izvor je za AFP rekao da Turska granatira strateški važan vojni aerodrom u Minigu, koje su kurdske snage zauzele u sredu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2016&mm=02&dd=13&nav_category=78&nav_id=1096514
 
B

Borg_Drone

Гостин
Медведев прати индиректна порака: „Или ќе се држите настрана и нема да извршите воена интервенција или ќе има нова светска војна“.
Како и да е, ако започне Турција воена офанзива тогаш тоа сигурно ќе биде без согласност на Советот за безбедност зошто Русија сигурно е дека ќе стави вето ако се постави ова прашање таму. А ако веќе секој почне да си игра „курташак“ и не ги зема сериозно правилата на ОН тогаш ќе се стави и кредибилитетот на оваа институција во прашање. А Русите нема да дозволат толку далеку да стигне работата.

На Ердоган на ниту еден начин нема да му одговараат Курдите во новата Сирија. Ако добијат автономија Курдите тогаш ќе се засили многу нивното влијание во регионот и ќе може да ги охрабри Курдите и во Турција да бараат и тие автономија и најмногу на Ердоган му гори поради тоа. Сите овие акции што се започнати во Турција против ПКК е поради тоа што му е страв дека истите тие можат да добијат сега (после соборувањето на рускиот авион) поддршка од Русија во оружје а исто така и методата „сеење страв“ покажувала секогаш успех кај нормалниот човек...
 
Последно уредено од модератор:

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
Turkish officials to media: YPG hit Turkish base in Akçabaglar, then we responded within the engag. rules
Посмешен , Поглуп и покукавички изговор во живот не сум слушнал,само незнам дали очекуваат дека НЕКОЈ во светот воопшто им верува, освен РЕАЛНАТА будала на форумов.
Инаку ова е напад на сојузник на САД,полека но сигурно Ердоган почнува да им станува трн во око на Вашингтон, ЦИА и Пентагон....Д
[DOUBLEPOST=1455396324][/DOUBLEPOST]Исто и ова за Вахаби Арабија што почнаа летови од Турција кон Сирија, е уште еден доказ со кое ми се потврди тврдењето кое е веке општо познато. Таа Анти- ИСИЛ коалиција која беше формирана од САД, а во која главна улога требаше да имаат арабските земји беше чист блеф, Саудијците дали 5 лета имаа против ИСИЛ одкако се создаде таа коалиција и сите во првите неколку недели, што укажува на фактот чие дете е ИСИЛ.Воедно ова не наведува до дилемата, кого е бомбардираат Саудијците во Сирија? Нивните прокси исламистички групации не, нивното чедо ИСИЛ не, останува силите на Асад, Хезболах, ИРАНските единици, и РУСКИТЕ инструктори и советници кои се на терен со сириската армија. Така да си играат со оган и со почнување на 3та светска војна.

Earlier, Saudi Arabia, Bahrain and the UAE voiced their readiness to contribute troops for a ground operation in Syria on the condition that the US would lead the intervention.
Се секавам после нападот во Париз,наголемо се збореше за формирање на коалиција мегу западот и русија против исил,дури Оланд отиде во посета кај Путин да се договорат. И баш во тој момент, Ердоган го руши рускиот авион со цел да ги минира овие планови и да ја зголеми тензијата мегу западот и русија, што и на некој начин се случи после тоа. Наредно, преговорите во Женева, таканаречената опозиција бара да се прекине секој напад врз нив,и тоа го користат како изговор да ги напуштат преговорите( читај наредба од нивните креатори сауди арабија). Следно и најактуелно, се договара некое си примирје во Минхен, и Турците почнуваат со Артилериски напади на Курдите, Саудијците преместуваат авиони. Така да ја јасно е кој го минира процесот на примирје и цели кон воено решение за остварување на нивните цели. Во случајов ја користат Американскта слабост и незаинтересираност.[DOUBLEPOST=1455397353][/DOUBLEPOST]Да појасниме тука, Турците денес ги нападнаа Сириските Демократски Сили, тоа е група составена од Курдската ЈПГ и од умерените остатоците од ФСА, така да оваа група е директно формирана од САД и добива пари, оружје, воздушна подршка од САД а воедно слична воздушна подршка добива и од Руската авијација.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.607
Поени од реакции
31.532
Немав намера пак да ти реплицирам но морав. Навистина со цел памет мислиш дека Турција и С.Арабија не се марионетки на САД ? И што сега демек американците неможат да влијаат на овие две земјии. Турција и С.Арабија колку и да бидат гласни во регионот сепак без САД неможат да водат независни надворешни политики.Истото важи и за Израел..
Прв пат те читам нешто навистина реално да кажеш.
Од што не верував што читам, испив неколку ракии - и пак се вратив да проверам. Да бе, вистина така било. ;)
 

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
Провинција Латакиа
Turkish military also hit targets of regime in northwest Syria: state media
 
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.293
Поени од реакции
1.791
Ако ја погледнеме официјално спорната територија на умерениот Аскер не е толку голема 10х20 километра но апетитите на Ердоган се доста поголеми, но дури и цел ИДЛИБ и Алепо да се за Турска кое околу осумдесетина километра не е некоја голема територија за држава како Турска. Но во мафијата не те пуштат да напуштиш доброволно, така да дали да има војна или не, е решение на Израел, може и да го сопрат проектот во Сирија но тоа ќе е голем удар врз експанзијата на Ционизмот, еден момент Новиот Светски Ред може да почне да губи територија и државите да почнат да се ослободуваат од нивното ропство. Гледаме дека работат во многу насоки, економски пад на нафтата, рубљта, Украина, вирус зика во Бразил, пета колона во Венецуела, Заев, Куба. Така да дали ќе има војна незнам, ги имаат најдобрите аналитичари и ако може да воспостават НСР без војна во Сирија нема да ја започнат, но ако со победата на Асад им се руши целата конструкција на НСР тогаш ќе ја започнат, под услов НСР да победи во нуклеарна војна и Израел да не е цел на нуклеарен удар. Во таа идеологија животот на пониската раса Гои не кошта пукната пара, како што ја направија првата и втората светска војна може да направат и трета.



Интересни настани од пустината, за два дена Асад направи пробив околу 50 километра, до аеродром и град Табка им остануваат 35 километра. И војската на Асад се луѓе, им дава малку да се одморат, пустина 3-4 мали села и да ослободат едни лесни десетина илјади квадратни километри територија, кое е песок но на картата изгледа доста претставително, и сепак тоа е еден од автопатите кон Рака или опкружената енклава Деј Аз Зор

 
Последно уредено:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Дециден беше тој саудискиот министер за надворешни работи . Кажуваше на СНН како тие се спремни да го паднат режимот на Асад. Што значи нема веќе дали ќе нападнат во Сирија туку КОГА ќе нападнат во Сирија. Човекот беше толку ладнокрвен и слаткоречив што ти ги смирува живците кога го гледаш - си ја знае професијата. Нормално дека не беше случајно што излезе на СНН да ја започне потребната пропагандна машинерија. Со тој чин јас мислам дека веќе имаат амин од америте
http://edition.cnn.com/2016/02/13/middleeast/saudi-arabia-assad-force/index.html

Додека Кери вчера го кажал следново:
America’s top diplomat also said that the country should expect another three months of bombing that would “decimate” the opposition, according to Middle East Eye who also says that Kerry left the aid workers with “the distinct impression” that the US is abandoning efforts to support rebel fighters.

In other words, Washington has come to terms with the fact that there’s only one way out of this now. It’s either go to war with Russia and Iran or admit that this particular effort to bring about regime change in the Mid-East simply isn’t salvageable.

“He said that basically, it was the opposition that didn’t want to negotiate and didn’t want a ceasefire, and they walked away,” a second aid worker told MEE.

“‘What do you want me to do? Go to war with Russia? Is that what you want?’” the aid worker said Kerry told her.

MEE also says the US has completely abandoned the idea that Assad should step down. Now, apparently, Washington just wants Assad to stop using barrel bombs so the US can “sell the story to the public.” “A third source who claims to have served as a liaison between the Syrian and American governments over the past six months said Kerry had passed the message on to Syrian President Bashar al-Assad in October that the US did not want him to be removed,” MEE says. “The source claimed that Kerry said if Assad stopped the barrel bombs, Kerry could ‘sell the story’ to the public, the source said.”
 

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
Дециден беше тој саудискиот министер за надворешни работи . Кажуваше на СНН како тие се спремни да го паднат режимот на Асад. Што значи нема веќе дали ќе нападнат во Сирија туку КОГА ќе нападнат во Сирија. Човекот беше толку ладнокрвен и слаткоречив што ти ги смирува живците кога го гледаш - си ја знае професијата. Нормално дека не беше случајно што излезе на СНН да ја започне потребната пропагандна машинерија. Со тој чин јас мислам дека веќе имаат амин од америте
http://edition.cnn.com/2016/02/13/middleeast/saudi-arabia-assad-force/index.html

Додека Кери вчера го кажал следново:
America’s top diplomat also said that the country should expect another three months of bombing that would “decimate” the opposition, according to Middle East Eye who also says that Kerry left the aid workers with “the distinct impression” that the US is abandoning efforts to support rebel fighters.

In other words, Washington has come to terms with the fact that there’s only one way out of this now. It’s either go to war with Russia and Iran or admit that this particular effort to bring about regime change in the Mid-East simply isn’t salvageable.

“He said that basically, it was the opposition that didn’t want to negotiate and didn’t want a ceasefire, and they walked away,” a second aid worker told MEE.

“‘What do you want me to do? Go to war with Russia? Is that what you want?’” the aid worker said Kerry told her.

MEE also says the US has completely abandoned the idea that Assad should step down. Now, apparently, Washington just wants Assad to stop using barrel bombs so the US can “sell the story to the public.” “A third source who claims to have served as a liaison between the Syrian and American governments over the past six months said Kerry had passed the message on to Syrian President Bashar al-Assad in October that the US did not want him to be removed,” MEE says. “The source claimed that Kerry said if Assad stopped the barrel bombs, Kerry could ‘sell the story’ to the public, the source said.”
Ова е веке Оудејтед извештај....Од тогаш работите полека ескалираа.
Еве една интересна прогноза за сето она што ке се случува во Сирија во наредниот период. Објавено од Марк Слебода

http://www.moonofalabama.org/2016/02/the-race-to-raqqa-is-intensifying.html
 

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Еве една убава ретроспектива на сите настани и целава дискусија на темава.
[DOUBLEPOST=1455438601][/DOUBLEPOST]не е целосно објективен клипот ама убаво се подредени настаните[DOUBLEPOST=1455441581][/DOUBLEPOST]
Ова е веке Оудејтед извештај....Од тогаш работите полека ескалираа.
Еве една интересна прогноза за сето она што ке се случува во Сирија во наредниот период. Објавено од Марк Слебода

http://www.moonofalabama.org/2016/02/the-race-to-raqqa-is-intensifying.html
Според линков што го постира ова веќе е многу сериозна ситуација ептен се спрема нешто големо.[DOUBLEPOST=1455441820][/DOUBLEPOST]
Еве една убава ретроспектива на сите настани и целава дискусија на темава.
[DOUBLEPOST=1455438601][/DOUBLEPOST]не е целосно објективен клипот ама убаво се подредени настаните[DOUBLEPOST=1455441581][/DOUBLEPOST]
Според линков што го постира ова веќе е многу сериозна ситуација ептен се спрема нешто големо.
Во Јордан пристигнале 1600 британски војници, во Ирак америве си носеле деновиве војска без многу публицитет, Турција стандард си притиска од север а Саудиска Арабија носи авиони за поддршка на Турција и планира и копнена помош.
Очигледно прават обрач ќе притиснат од сите страни целта е да се избрка Русија од таму и да ја "ДЕМОКРАТИЗИРААТ" Сирија.[DOUBLEPOST=1455443234][/DOUBLEPOST]Бидејќи Саудиска Арабија не е НАТО членка нејзината првична интервенција сигурно ќе биде спречена од Русија што ќе им даде повод на НАТО за голема инвазија над Сирија Саудиска Арабија ќе биде искористена само како провокатор.[DOUBLEPOST=1455448346][/DOUBLEPOST]Што мислите ќе започне ли 3 та светска војна?
 
Последно уредено:
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Како што ви реков САД и Турција ќе ги искористат саудијците како топовско месо во Сирија. А на крајот американците и турците ќе влезат во Сирија и ќе заврши војната. А можно е и НАТО комплетно да реагира.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom