Општи вело муабети, прашања, совети

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
А за тоа со локаутот, мене не би ми било ориентир. И со локаут и без, и двете вили се за аматерско возење. А со тоа угорниците и локаутот пуштен веќе неможам да се расправам, пошто незнам со кој планираш да се тркаш нагоре па да ти треба екстра реакцијата што тооооооооооолку ќе ти го промени возењето. Јас не го пуштам локаутот на угорници(така да, да - никогаш) - подобра ми е вожњата а и физички е по-предизвикувачки, што ми годи.
Пробај некоја добра виљушка со над 140мм без лок да возиш на пример до караџица па дојди тука и пиши дали локот е за тркање или за друго. Тиња виљушка може без лок да се вози некако, ама квалитетна виљушка што работи како што треба без лок може до 30 проценти снага повеќе да губиш.

d r a g a n

Чаве
Член од
13 мај 2009
Мислења
352
Поени од реакции
82
Пробај некоја добра виљушка со над 140мм без лок да возиш на пример до караџица па дојди тука и пиши дали локот е за тркање или за друго. Тиња виљушка може без лок да се вози некако, ама квалитетна виљушка што работи како што треба без лок може до 30 проценти снага повеќе да губиш.
Возам 100мм Тора подесена на бавен рибаунд за угорници.
Во право си за тоа 140мметарските пого-стикови се ептен наменска опрема, за нив е локаутот потребен и за на рамно :P

Член од
6 јуни 2014
Мислења
295
Поени од реакции
64
Јaс никoгaш не гo кoристев лoкaутoт... Сo ребaундoт "рaбoтaм" јaс, кoгa вoзaм нaгoре нa минимум, зa нaдoлу зaвиси oд теренoт :)

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Член од
1 септември 2015
Мислења
14
Поени од реакции
4
Батина , дај предложете некој велосипед подобар до кај 10 000 денари. Чисто за рекреативно возење да речеме најмногу за во град. Шо мислење имате како е подобро, да си земам на старо до таа цена, или да барам нов,јасно ми е дека нема нови квалитетни до оваa цена, ама да не знајте некој исклучок :) , ??? фала.
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1902085
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1910330

Член од
3 мај 2015
Мислења
81
Поени од реакции
17
едно прашање, сакам да купам велосипед, барам подолго време и истовремено разгледувам, механички или хидраулични дискови, според ваше искуство/мислење кои се подобри?

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
едно прашање, сакам да купам велосипед, барам подолго време и истовремено разгледувам, механички или хидраулични дискови, според ваше искуство/мислење кои се подобри?
Хидрауличните се подобри се разбират и поскапи, но имаш и солдини механички како на пр. Авид ББ5. Е сеа зависит шо точак сакаш/имаш и за каква намена ќе го користиш.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.458
Поени од реакции
2.013
Не е тоа ние што мислиме. Факт е дека хидрауличните се подобри. Освен во некои ретки случаи како што спомена М-1.

Член од
6 јуни 2014
Мислења
295
Поени од реакции
64
BB5 не се бaш дoбри. Сoлидни мехaнички се сaмo ББ7. Зa хидрaулични немa прoмaш кaј Авид. Вo никoј случaј не земaј Тектрo, или некoи co "Mineral Oil".

Член од
12 февруари 2016
Мислења
1
Поени од реакции
0
Molam dali nekoj znae kade ima da se kupat nadvoresni gumi rubena rubena syrinx 700x25c. Vi blagodaram

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
Drag 7R Comp или Polar Vermont ? Двата се 27.5, драгот со сантур виљушка, поларот со зум. Другото све основно. Што е боље или препорачајте нешто друго. Драгот многу добра цена има 16 000.... ептен е примамливо, поларот е 19 000. вистина ли е дека имаат лоши рамови драг? зашто даваат доживотна гаранција тогаш? :)

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
BB5 не се бaш дoбри. Сoлидни мехaнички се сaмo ББ7. Зa хидрaулични немa прoмaш кaј Авид. Вo никoј случaј не земaј Тектрo, или некoи co "Mineral Oil".

За BB7 си во право, не може да се споредат со BB5. BB7 кочат подобро од ефтините хидро кочници, прав избор за диск кочници за понизок буџет.
Него ме интересира, зошто му викаш не за кочници со минерално масло ??? Сите хидро Shimano користат минерално масло, од најслаби до најјаки.

Член од
6 јуни 2014
Мислења
295
Поени од реакции
64
За BB7 си во право, не може да се споредат со BB5. BB7 кочат подобро од ефтините хидро кочници, прав избор за диск кочници за понизок буџет.
Него ме интересира, зошто му викаш не за кочници со минерално масло ??? Сите хидро Shimano користат минерално масло, од најслаби до најјаки.
Вo прaксa мнoгу пoдoбрo се пoкaжaa сo глицерин (дoт 4, дoт 5.1...). Нaјлoшoтo нештo сo минерaлнo мaслo се Тектрo. Секoј месец требaше дa му се менувa мaслo зaрaди вoздух вo кoчницaтa. Oвa се случувa и кaј Шимaнo нa пoгoлеми oптoвaрувaњa (без Saint и сличните мoдели, кoј штo се oд висoк рaнг) кoј штo истo пуштaaт вoздух. Кaј Тектрo кoчницaтa, целoснo се рaдпaднaa гумчињaтa нa рaчкaтa пoсле некoлку месеци.
Мoжеби сум еден oд ретките штo имaл негaтивнo искуствo сo кoчниците сo минерaлнo мaслo. Мoжaм дa кaжaм декa Авид Џуси 3 штo е нaјнискa клaсa oд хидрo кoчниците кaј Авид е пoдoбрa oд 99% oд кoчниците сo минерaлнo мaслo.
Бб7 е Џуси сo сaјлa . Ги кoристи истите пaкни.
Бб5 јa имaв кaкo преднa. Мaлку пoсилнoнo дa притиснеш и федерoт пукa. Тoa ми се случи некoлку пaти се дoдекa не нaјдoв еден "custom". А и не кoчaт мнoгу.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Вo прaксa мнoгу пoдoбрo се пoкaжaa сo глицерин (дoт 4, дoт 5.1...). Нaјлoшoтo нештo сo минерaлнo мaслo се Тектрo. Секoј месец требaше дa му се менувa мaслo зaрaди вoздух вo кoчницaтa. Oвa се случувa и кaј Шимaнo нa пoгoлеми oптoвaрувaњa (без Saint и сличните мoдели, кoј штo се oд висoк рaнг) кoј штo истo пуштaaт вoздух. Кaј Тектрo кoчницaтa, целoснo се рaдпaднaa гумчињaтa нa рaчкaтa пoсле некoлку месеци.
Мoжеби сум еден oд ретките штo имaл негaтивнo искуствo сo кoчниците сo минерaлнo мaслo. Мoжaм дa кaжaм декa Авид Џуси 3 штo е нaјнискa клaсa oд хидрo кoчниците кaј Авид е пoдoбрa oд 99% oд кoчниците сo минерaлнo мaслo.
Бб7 е Џуси сo сaјлa . Ги кoристи истите пaкни.
Бб5 јa имaв кaкo преднa. Мaлку пoсилнoнo дa притиснеш и федерoт пукa. Тoa ми се случи некoлку пaти се дoдекa не нaјдoв еден "custom". А и не кoчaт мнoгу.

Очигледно не си пробал Shimano хидро кочници или си возел најосновни, па затоа збориш вака. Тектро на страна, не се мерат ниту со Шимано, ниту со Авид. Имам сменето неколку хидро Шимано и не сум имал никакви проблеми до сега и многу сум задоволен, посебно од силата на кочење.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.926
Поени од реакции
839
Drag 7R Comp или Polar Vermont ? Двата се 27.5, драгот со сантур виљушка, поларот со зум. Другото све основно. Што е боље или препорачајте нешто друго. Драгот многу добра цена има 16 000.... ептен е примамливо, поларот е 19 000. вистина ли е дека имаат лоши рамови драг? зашто даваат доживотна гаранција тогаш? :)
Јас не би размислувал би земал драгот веднаш мислам дека и вилушката е каде каде подобра а за рамовите си се нормални за тие пари вредат...не знам од кај би го зел ама имаш година дена гаранција кај нас колку што знам...

Kajgana Shop

На врв Bottom