Стапка на вработеност

• Креатор на темата Креатор на темата de_crecy
  • Време на започнување Време на започнување
Нели на една друга тема се фалеше твоите предци ниви и имања ти оставиле, како сега не си можел да си дозволиш јадење да купиш?

Имаше тој пари настрана, ама издржуваше со нередовната плата за инает на тогашната влада, за откако ќе издржи, да биде сендвич-куропушач.
Тоа ти е комплицирана психологија.

Ја те прашувам дали си озбилен дека со 200 - 300 евра може нормален живот да се живее, па еве макар и сам да си, без фамилија?

не не се живее, сам ми требат 25000 за се, со фамилија минимум 47000[DOUBLEPOST=1454343558][/DOUBLEPOST]некој линк за минималната плата во Србија и Бугарија да шерне

Последно уредено:
Нели на една друга тема се фалеше твоите предци ниви и имања ти оставиле, како сега не си можел да си дозволиш јадење да купиш?

Он еднаш се жали како немал да купи јадење, друг пат дека тогаш сметка за струја плаќал 18.000. Шизофренија левел шта да ти причам, којзнае за какво безработно детиште се работи.

Сега и ти шо кажа. Првата плата која ја зедов и која беше мање више некој просек за градот изнесуваше фантастични 6000 денари или 200 марки. Сега ако имаш помешано марки евра тоа е друга приказна. Инаку се работи за 1995 година, приватно се разбира. А да тогаш не се плаќаше пензиско и здравствено нити некој те осигураше како вработен. За хранарина и патни трошоци пак ич да не ни прајме муабет.
И сега се обидуваш да провниш некоја теза. Тоа можи кај децата кои се родиле после 2000 и таман сега го откриваат светот па можеш да ги шеташ по тавани како што сакаш, ама немој со вакви глупи муабети жити се.

Зголемена е сеа, шо е така така е :))))

А тогаш со тие 6000 денари дека се поминуваше 3 пати поубо од денешните фамозни 10 000 денари?

Абе кое пензиско кое здравство , сега требаат пари и живот тој за на 70г за пензија кажува

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ако се редовен приходи од 200-300 евра , се прави план и се поминува месецот.
Планот,
Јадење преку еден ден, најчесто компир, ориз, грав или леќа. Бидејќи се паѓаат две недели во месецот, еднаш ќе јадеш заедно со сирење, а еднаш со месо.
Ај што е преку еден ден, треба да биде и еднаш дневно, сепак многу енергија се троши на џвакање.
И нормално, три пати дневно дијазепам, за да не почнеш да се нервираш резонирајќи во каква мизерија живееш.

Зголемена е сеа, шо е така така е :))))

А тогаш со тие 6000 денари дека се поминуваше 3 пати поубо од денешните фамозни 10 000 денари?

Абе кое пензиско кое здравство , сега требаат пари и живот тој за на 70г за пензија кажува

Сигурен си дека баш така беше? Ги имаш поминато тие времиња, сетено на своја кожа или и ти по кажување.
Се имаш доведено во ситуација да неможиш на забар да одиш пошто иако си вработен ти немаат платено пензиско и здравствено па ни на земја ни на небо си. Вработен ама како не вработен. Ни ваму ни таму.
Ти се има случено да одиш на ренген со на брат ти книшката и да го правиш докторот будала на здрав памет ?
Имаш вадено фалсификат плави картони и обрасци М1 и М2 за да одиш да вадиш виза во амбасада?
Ти се има случено нормална работна недела да е минимум 48 сати во кои нити ти е платено јадење нити превоз ? Да работиш на жими мајка, ни договор ни бутур. Одмор ако се смилува газдата една недела, ако не биди здрав и жив. Вгодина поќе ? Празници неработни или празнична дневница ? Што беше тоа ? Ако се збунтуваш да ти речи ако ти чини арно ако не има кој сака ? А надвор на ред чекаат за работа? Ако случајно се повредиш држ се здраво оти го јаде за сите пари.
Ти се има случено на инспекторите да им носиш опрема и да им ја монтираш дома за да не ги казнат газдите оти има непријавено работници?
И ти сега мене ке ми кажваш како било тогаш и сега. Па да се врати тоа време пола од тука ке се обесат на првата бандера. А пази Бугарија не беше во ЕУ па да се пишите бугари за пасош како сега и да се чаталите како успеавте во животот.

Јас сум од домаќинска фамилија и сум воспитан дека злато, земја и недвижности не се продаваат, туку само се зголемуваат. Секако дека моите имаа добра заштеда (и заробени девизи кои дури 2010 ни ги вратија баш оние кои не ни ги “заробија“), ама во тие мрачни 90`ти, кога моите немаа редовни и добри приходи, ја користеа заштедевината од под перница за основните потребштини, така што немаше шанси јас да правам додатни трошоци по кафулиња или кафеани. Така сум воспитан да трошам доколку се заработува, а не се заработуваше тогаш за да можам да си дозволам да јадам и пијам надвор, да користам такси, или да се луксузираме со викенди или одмори. Не се знаеше колку време економската криза од 90`те ќе траеше и мораше максимално да се штеди.[DOUBLEPOST=1454355840][/DOUBLEPOST]
Планот,
Јадење преку еден ден, најчесто компир, ориз, грав или леќа. Бидејќи се паѓаат две недели во месецот, еднаш ќе јадеш заедно со сирење, а еднаш со месо.
Ај што е преку еден ден, треба да биде и еднаш дневно, сепак многу енергија се троши на џвакање.
И нормално, три пати дневно дијазепам, за да не почнеш да се нервираш резонирајќи во каква мизерија живееш.

А замисли како им беше на работниците на кои им каснеше платата од 2000-3000 денари со години ??[DOUBLEPOST=1454355991][/DOUBLEPOST]
Сигурен си дека баш така беше? Ги имаш поминато тие времиња, сетено на своја кожа или и ти по кажување.
Се имаш доведено во ситуација да неможиш на забар да одиш пошто иако си вработен ти немаат платено пензиско и здравствено па ни на земја ни на небо си. Вработен ама како не вработен. Ни ваму ни таму.
Ти се има случено да одиш на ренген со на брат ти книшката и да го правиш докторот будала на здрав памет ?
Имаш вадено фалсификат плави картони и обрасци М1 и М2 за да одиш да вадиш виза во амбасада?
Ти се има случено нормална работна недела да е минимум 48 сати во кои нити ти е платено јадење нити превоз ? Да работиш на жими мајка, ни договор ни бутур. Одмор ако се смилува газдата една недела, ако не биди здрав и жив. Вгодина поќе ? Празници неработни или празнична дневница ? Што беше тоа ? Ако се збунтуваш да ти речи ако ти чини арно ако не има кој сака ? А надвор на ред чекаат за работа? Ако случајно се повредиш држ се здраво оти го јаде за сите пари.
Ти се има случено на инспекторите да им носиш опрема и да им ја монтираш дома за да не ги казнат газдите оти има непријавено работници?
И ти сега мене ке ми кажваш како било тогаш и сега. Па да се врати тоа време пола од тука ке се обесат на првата бандера. А пази Бугарија не беше во ЕУ па да се пишите бугари за пасош како сега и да се чаталите како успеавте во животот.

Оние кои ја вршеа приватизацијата и нивните фамилии си ги сакаат 90`те години :)

Последно уредено:
А замисли како им беше на работниците на кои им каснеше платата од 2000-3000 денари со години ??
Работава е ќути има и полошо.
Да стварно било полошо пред втора светска војна, со коњи и магариња наместо автомобили. Ама не се секирај, може нема ти, ама твоите внуци (ако се будали да останат тука) ќе го дочекаат тоа.

Ги имам поминато и осетено , јас те прашав нешто сосема друго, не ми мешај баби и жаби плави картони м1 обрасци, забари и книшки, бугарија еу.

Те прашав дали со тие 6000 денари имаше можност да живееш и да си приуштиш повеќе задоволства со сегашните 10500 денари

Не тупи со глупости и одговорими ако сакаш

Ги имам поминато и осетено , јас те прашав нешто сосема друго, не ми мешај баби и жаби плави картони м1 обрасци, забари и книшки, бугарија еу.

Те прашав дали со тие 6000 денари имаше можност да живееш и да си приуштиш повеќе задоволства со сегашните 10500 денари

Не тупи со глупости и одговорими ако сакаш

Сума сумарум НЕ

Сума сумарум НЕ

Ни си осетил ни си видел туку тоа партиите ве избудалија.

Друже ако тогаш платата била 6000 денари месечно ти биле потребни 10 000 за да го поминиш месецот сеа со овие 10 500 потребни ти се 40 000 за да го поминиш месецот, па сеа ти види.

не сум многу во тек со темава ама со оглед на последниве мислења малце се одалечувате еден од друго со коментарите... треба да разграничиме дека 10 000 ки у денешно време и 10 000ки пред неколку години ја немаат истата вредност (осим како цифра). порано на пример одиш во маркет и со 3000 до 5 000 денара купуваш намирници за дома и можеш да го избуткаш месецот... денеска со 3 до 5 000 денара неможеш да купиш само да се прехраниш за во месецот а да не правиме муабет за производи за лична хигиена прашоци и слично ( а не спомнувам сметки такси порези даноци и др)... вредноста на парата опаѓа во континуитет а цените на производите се поскапуваат. Според мене во денешно време како што некој тврди погоре со 300 евра можеш да преживееш САМО ако во семејството сте барем 3 члена и тоа сите по 300 евра да имаат приход...

Ни си осетил ни си видел туку тоа партиите ве избудалија.

Друже ако тогаш платата била 6000 денари месечно ти биле потребни 10 000 за да го поминиш месецот сеа со овие 10 500 потребни ти се 40 000 за да го поминиш месецот, па сеа ти види.

Јас имам видено фала. Туку тебе уште што ми те лажат па уште и им верваш. То време не беше ни во план изгледа па зато тресиш. Да беше тогаш роден ке знаеше дека ретко ретко двата родители биле вработени, најчесто нити едниот. И што ако според твојата математика ти требале 10000 наводно да поминиш месец кога приходот ти бил обично 6000 , најчесто ни толку.
Додуша незнам и јас што се расправам. Уште кога велиш дека осигурањето и стажот се глупости се виде колку е сатот.

Јас имам видено фала. Туку тебе уште што ми те лажат па уште и им верваш. То време не беше ни во план изгледа па зато тресиш. Да беше тогаш роден ке знаеше дека ретко ретко двата родители биле вработени, најчесто нити едниот. И што ако според твојата математика ти требале 10000 наводно да поминиш месец кога приходот ти бил обично 6000 , најчесто ни толку.
Додуша незнам и јас што се расправам. Уште кога велиш дека осигурањето и стажот се глупости се виде колку е сатот.

Нема разбирачка со сендвич.

Шо има врска дека еден бил вработен кога со тие пари се живееше ПОДОБРО ОД СЕГА.
Јас земам 11000 женами зема 11000, напрај математика шо можам да напрам со тие пари месечно. НИШТО!

Двајцата сме значи, а дете? Шопрајме тогаш?

А во то време 6000 беа ПАРИ ЗА РАЗЛИКА ОД ДЕНЕШНИТЕ 10500 денари

Ако е толку прекрасно дај кажими зошто е на форумов најактивна тема бг пасош ?

Зошто секој си го бара чарето од тука? Или и ти мислиш ко еден гвој сопартиец дека дупли јузери биле во таа тема:))

И уствари за кур ти е осигурување и стаж кога 10 дена од месецот неможиш да поминиш. Кој бутур кој стаж човече кој глупости ги кажуваш.

21ви век сме имаш интернет гуглај малце , тргни од букмаркс сител и курир

Народов нема сол во очи да си фрли тој за стаж ми кажува за бугарија , еу , здравство , осигурување.

Дај свестисе човече не се брукај аман.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom