Za ducani i rabotni prostori kade sto tarifata e skoro dvojno povisoka od domasnata ( normalno zavisno od dejnosta), majkata e TNG (propan butan). Godinava za prv pat zgreav koski kako sto treba. Po segasnava cena od 27.5 den/l, dovolna mi e edna 8 litarska boca za 6 dena greenje po 8casa bez zastoj. Znaci za 220 x 4 = 900 den se gream cel mesec. Grealkata e od ovie zvonastive so difuzor vo vid na zvono, si ima regulacija na plamenot, po moja kalkulacija regulira od 110-190 gr/h. Ako znaeme deka TNG prosecno tezi 0.55 kg/l moze sami da si presmetate kolku casa ce ve gree bocata koja ja imate. Interesno e ako se stavi na minimum i ima potemen plamen se custvuva mirizba, no ako se otpust malku povece i gledate svetlo crven plamen nema voopsto mirizba na plin.
Sega odma ce pocnat komentari deka e opasno, deka eksplodira i neznam sto uste. Normalno e deka treba da se stavat: kvalitetno viseslojno crevo, regulator za pritisok OBAVEZNO, dobri selni za steganje na crevata, gumici itd.
Dobro e da znaete, ako nekoj ete ne znael, deka eksplozivna smesa na propan-butan i vozduh e od 2-9%. Toa znaci deka pod 2% koncentracija na TNG vo prostorijata NE SE PALI, isto taka POGOLEMA koncentracija na TNG od 9% vo prostorijata NE SE PALI i ne EXPLODIRA. E ona pomedju ovie dve vrednosti mu zaderuva majka, edna boca od 20 l moze da srusi cel sprat na zgrada.... ne daj boze.
Inace site se vozime so rezervoari za benzin, napraveni od plastika ili lim so debelina 0.6 mm, staveni pod voziloto na otvoreno i nikoj ne diga panika nitu mu e strav, iako benzinot ima uste povisoka energetska vrednost od TNG. Vozilata na TNG imaat rezervoari od 3mm lim, imaat magnetni ventili za prestanok na istek na gasot pri havarija, staveni vo zastiten bagaznik i pak prrrrrpa.......
Znaci moja preporaka ako imate moznost vo vasite rabotni prostorii grejte se na TNG. Za domasni uslovi ne bi go preporacal, makar sto imam doma edno kvalitetno italijansko cumbe na TNG za nedaj boze koga snemuva struja, pa moze da nema nekolku dena so nasive distributeri. Za doma se znae KLIMA i SAMO inverter klima.