Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
vaka sea eden rodnina mu bese pozajmil pari na eden poznanik pred 6 meseci i sea ovoj uste mu gi nema vrateno dali rodninata moze da go prijavi vo policija da napomenam toj mu gi bese dal parite na raka 250 evra bez svedoci ili slicno ,ako go prijavi vo policija ima li pravo da go goni policijata ili ima nekoe drugo care ?
Појео вук магарца, прво правило пази на кого позајмуваш пари, второ правило секогаш да има договор црно на бело...

Ситуацијата е следната, изречена е глоба на физичко лице и фирма во прекршочна постапка.Поднесена е тужба до управен суд по која е донесена пресуда во која тужбата се одбива како неоснована..во меѓувреме фирмата оди под стечај и се завршува и таа постапка и фирмата се бриши од централен регистар...следниот чекор е жалба до виш управен суд ама дали одговорното лице смее да врши правни дејствија во име на правното лице кое веќе не ни постои..или не смее да поднесува жалба во името на правно лице туку само за него лично како одговорно лице?

Го имам следниов проблем....Родителот, кој не заслуѓува да го наречам татко пред 2-3 год ми префрли некаков имот (2 соби од стан). Сега сакам од истите да се ослободам. т,е да му ги вратам на претходноспоменатата личност. Пошто полегална процедувра би ме чинело мн пари околу 800 еура, ме интересира дали може некако судски да се решам од овој товар. Дали може истиот да ме тужи, дека во заблуда ми го дал поклонот, и да се ослободам од две зла истовремено. Ви благодарам!

Ситуацијата е следната, изречена е глоба на физичко лице и фирма во прекршочна постапка.Поднесена е тужба до управен суд по која е донесена пресуда во која тужбата се одбива како неоснована..во меѓувреме фирмата оди под стечај и се завршува и таа постапка и фирмата се бриши од централен регистар...следниот чекор е жалба до виш управен суд ама дали одговорното лице смее да врши правни дејствија во име на правното лице кое веќе не ни постои..или не смее да поднесува жалба во името на правно лице туку само за него лично како одговорно лице?
Фирмата си е фирма, згаснала и готово!
Одговорното лице може да ја тера постапката понатаму САМО во свое лично име.[DOUBLEPOST=1453754948][/DOUBLEPOST]
Го имам следниов проблем....Родителот, кој не заслуѓува да го наречам татко пред 2-3 год ми префрли некаков имот (2 соби од стан). Сега сакам од истите да се ослободам. т,е да му ги вратам на претходноспоменатата личност. Пошто полегална процедувра би ме чинело мн пари околу 800 еура, ме интересира дали може некако судски да се решам од овој товар. Дали може истиот да ме тужи, дека во заблуда ми го дал поклонот, и да се ослободам од две зла истовремено. Ви благодарам!
Нека те тужи![DOUBLEPOST=1453755024][/DOUBLEPOST]
vaka sea eden rodnina mu bese pozajmil pari na eden poznanik pred 6 meseci i sea ovoj uste mu gi nema vrateno dali rodninata moze da go prijavi vo policija da napomenam toj mu gi bese dal parite na raka 250 evra bez svedoci ili slicno ,ako go prijavi vo policija ima li pravo da go goni policijata ili ima nekoe drugo care ?
Со тужба пред суд! МВР нема ништо тука.
А и таа тужба... хмммм... не ми текнува како би докажал дека му дал пари...

Може да се отповика Договорот за дар, по основ дека даропримачот не се однесувал благодарно и соодветно кон дародавачот на пример. Ова во случај да татко ти прифати вакво нешто. Согласно Законот за облигационите односи, ова се предвидува:

Отповикување на дарот и договорен поврат на дарот
Член 563
(1) Дарувачот може да го раскине договорот и да го отповика направениот дар, во случај кога даропримачот со своето однесување кон него или на нему блиско лице, покаже крајна неблагодарност.
(2) Ова право преминува и на наследниците на дарувачот.
(3) Ова право престанува со истекот најмногу на една година сметајќи од денот кога дарувачот дознал за неблагодарноста на даропримачот, а најмногу по истек на пет години од покажаната неблагодарност.
(4) Во случај на отповикување заради неблагодарност, даропримачот е должен да врати се што примал на име дар

Фирмата си е фирма, згаснала и готово!
Одговорното лице може да ја тера постапката понатаму САМО во свое лично име.[DOUBLEPOST=1453754948][/DOUBLEPOST]
Нека те тужи![DOUBLEPOST=1453755024][/DOUBLEPOST]
Со тужба пред суд! МВР нема ништо тука.
А и таа тужба... хмммм... не ми текнува како би докажал дека му дал пари...

А дали кога фирмата сеуште не е избришана смее или пак не? Јас мислев дека е избришана од Централен ама судот по службена должност треба да достави до ЦР а тоа сеуште не е сторено..и дали може да има последици ако би поднел и во име на фирмата? мене по логика ми е дека не смее да поднесува, плус не смее да го користи ни печатот на фирмата ни ништо ама дали во тој случај пресудата би станала делумно правосилна само за правното лице или би се чекало да заврши цела постапка?...Sorry за глупавите прашања, за близок ми е а заради финансиската состојба важно е како би се одолговлечила целава работа

Исполнето ли е ова:

а) Договорот за дар е двостран договор, што значи за неговото склучување е потребна согласност и на дарувачот и на даропримачот;

б) Консензуален договор – склучен е во моментот кога меѓу дарувачот и даропримачот е постигната согласност за подарување на стварта;

в) Се работи за еднострано-обврзувачки договор, што значи кај него постои само обврска на страната на дарувачот, а право на страната на даропримачот;

г) Доброчин договор – даропримачот ја добива даруваната ствар и го стекнува правото на користење, т.е. правото на сопственост на истата, без надомест

д) За да произведе правно дејство (кај недвижни ствари) мора да биде во писмена форма.

Ако не е ваков тој "договор" исто како да го нема. Ако толку ти смета, кажи им на останатите сопственици дека го продаваш својот дел и, или да си го земе татко ти назад (демек покажуваш крајна неблагодарност) или да ти го откупат (а ти врати им ги парите).

Последно уредено од модератор:
А дали кога фирмата сеуште не е избришана смее или пак не? Јас мислев дека е избришана од Централен ама судот по службена должност треба да достави до ЦР а тоа сеуште не е сторено..и дали може да има последици ако би поднел и во име на фирмата? мене по логика ми е дека не смее да поднесува, плус не смее да го користи ни печатот на фирмата ни ништо ама дали во тој случај пресудата би станала делумно правосилна само за правното лице или би се чекало да заврши цела постапка?...Sorry за глупавите прашања, за близок ми е а заради финансиската состојба важно е како би се одолговлечила целава работа
Како што реков нека поднесе само во негово лично име. Со фирмата, иако формално не е избришана во ЦРМ, де факто е готово.

Доколку некој купопродавал недвижен имот (земја) или има искуство во таа област, би замолил за помош.
Се работи за зејмоделско земјиште. Пред 7-8 години поради потреби како индивидуален земјоделец да има земја на свое име, татко ми му ги подари повеќето ниви на брат ми (со знаење и согласност на целото семејство и мене како втор брат), постапката беше како подарок заради помал данок. Откако татко ми почина спроведовме оставинска постапка и со брат ми договорно го поделивме-наследивме остатокот од имото (мајка ми не сакаше ништо да не оставаме на нејзино име). Сега кога оние првоспоменатите подарени ниви не му се неопходни на брат ми, а дел од нив ми припаѓаат мене, сакаме да ги префрлиме во моја сопственост за да ја завршиме постапката до крај за да не оставаме нерасчистени работи. Дали ќе мора да вршиме купопродажба како да ги купувам нивите од било кое друго лице или пак може некако да се избегне плаќањето данок со оглед дека фактички нема купопродажба на нивите надвор од семејството? И како се рачуна данок на имот доколку мора да се врши “купопродажба“.
Напоменувам дека со брат ми сме во одлични односи и сето ова го правиме со разбирање т.е. со взаемна согласност.

Доколку некој купопродавал недвижен имот (земја) или има искуство во таа област, би замолил за помош.
Се работи за зејмоделско земјиште. Пред 7-8 години поради потреби како индивидуален земјоделец да има земја на свое име, татко ми му ги подари повеќето ниви на брат ми (со знаење и согласност на целото семејство и мене како втор брат), постапката беше како подарок заради помал данок. Откако татко ми почина спроведовме оставинска постапка и со брат ми договорно го поделивме-наследивме остатокот од имото (мајка ми не сакаше ништо да не оставаме на нејзино име). Сега кога оние првоспоменатите подарени ниви не му се неопходни на брат ми, а дел од нив ми припаѓаат мене, сакаме да ги префрлиме во моја сопственост за да ја завршиме постапката до крај за да не оставаме нерасчистени работи. Дали ќе мора да вршиме купопродажба како да ги купувам нивите од било кое друго лице или пак може некако да се избегне плаќањето данок со оглед дека фактички нема купопродажба на нивите надвор од семејството? И како се рачуна данок на имот доколку мора да се врши “купопродажба“.
Напоменувам дека со брат ми сме во одлични односи и сето ова го правиме со разбирање т.е. со взаемна согласност.
Договор за дар може да склучите со брат ти, но данокот неможе да го избегнете.

Вака, пред година-две (незнам точно кога), еден човек дојде кај нас дома (не е роднина ќе објаснам подоле)
и бараше од мајка ми да оди заедно со него на нотар, да се потпише во името на прабабами на нотар за да можел да сече дрва оти на тој имотен лист се 5 парцели на 4 куќи,
незнам како се нашле заедно оти тие 4 куќи не се во блиска роднинска врска (за далечна незнам), мајка ми одби оти знаеме дека не бива без согласнос на останатите наследници,
а и тој бараше да сече на парцела поголема од тоа што тој имаше дел.

Вчера сличајно дознавме, дека тој човек си ја препишал таа парцела само на него,
отидовме во катастарот и ни кажаа дека донел судско решение за физичка делба од 03.07.2015 и овие го спровеле.

На тој имотен лист има 5 парцели и се запишани 9 души, од кој 2 или 3 се починати, прабаба ми која има 22 законски наследници (имала 8 деца затоа) и уште 1-2 кој имаат по 2 наследници
значи севкупно се некаде 28 души кој треба да дадат согласност, тој да ја добие таа парцела.

Сега според тоа што го дознавме имало судење во Штип на кој биле присутни чичото на мајка ми (само тој и една тетка се живи) и уште двајца од сопствениците, сите кој од кој поглупи.
Бил и кај друг од сопствениците и му барал полномоштво за да одреде некакви граници и овој му се потпишал дома (значи не е кај нотар) и сега му нудел решение за 2200 да му дал,
па ние му се смеевме дека каде ги прелжал за земјата сега и за пари да ги прелаже.

Е сега овие ако дале согласност дека се откажуваат од таа парцела, останатите воопшто не се согласиле и незнам како сидујата донел одлука тој да ја добие таа парцела,
а и оваа тој не е избришан од другите парцели, таа парцела сега е на друг имотен лист.

И оваа каква е таа физичка делба кога тој си лапнал цела парцела дупло поголема од тоа што треба да го има,
а на сите останати парцели пак се истите што и беа (не поделени). Којзнае каков криминал е правен.

Онаа што мене ме интересира како можеме да дојдеме до тоа решение (го имаме бројот, ни го кажа човек што работи во катастарот),
дали се поднесува некое барање до судот во Штип и колку време се чека за тоа
и дали ќе треба да поднесеме жалба, некое поништување и сл.

Значи некој ако може некако да даде совет што ние би требало да правиме.

Дали може стан кој е во сопственост на таткото да поклони 50% од станот на ќерката и со тоа двајцата да бидат сопственици?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Дали може стан кој е во сопственост на таткото да поклони 50% од станот на ќерката и со тоа двајцата да бидат сопственици?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Кога му е купен станот, во брак или пред тоа?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Ај бе некој да ми каже дали е изводливо да земам материјални трошоци од фирмата за да купам кола која ќе биде на фирмата

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom