Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам зошто го оделувате креаторот од себе кога зборот беше во него, и тој беше зборот, а и во вас е, и вие сте зборот. :D[DOUBLEPOST=1453507396][/DOUBLEPOST]

Во заводот за вработување се водам како не вработен со средно сум моли се за мене. Секако дека чив член сум останува тајна, еднаш се случи еден протестант од еден форум пред 5 години на врата ми дојде да ми кажува за Исус човекот од толку страст, така да информации нема потреба да давам! :pos:

П.с да бидеш сплотен со бога, богами не треба да си член на некоја си тапија, коа ќе идеме кај Господ нема виза да ни траже горе! :vozbud:
Езотеричен! Автодемант!:icon_mrgr:

Нејсе, човекот во телема е како полубог, пола релативен - пола апсолутен?
Битието на човекот е "ликот" божји, според кој е "создаден" човекот. Тоа е апсолутно, вечно - едно со Бог. Тоа е суштината која го прави човекот бог.
Релативно е се останато што е минливо и менливо. На пример твоето име, сеќавања, емоции, желби и слично. Тие се она што се анихилира, она што е смртно - човечко.

Не ни очекував да разбереш.
За почеток не би било лошо да ја разбереш разликата помеѓу термините дознава и осознава.
Ти бараш од мене вербално да ти пренесам во вид на информација нешто до кое се стигнува исклучиво преку искуство. Сознанието што произлегло од искуство не е податок, неможе да се пренесе на друг по пат на информација. Вие не ни разбирате најверојатно што се подразбира под езотеричност....бидејќи гледам дека алудираш на екслузивитет. Тајните од овој вид не се тајни сокриени од очите и ушите, туку од способноста да се Разбере, осознае.
Ако некој се роди слеп и бара да му одговориш што е зајдисонцето, дали ти си себичен што не ќе можеш тоа искуство да му го пренесеш автентично?
Потребна ли е предодреденост и каква за во телема?
И ако можеш одговори за претходното : Човекот е пола релативно - пола апсолутно битие?[DOUBLEPOST=1453508806][/DOUBLEPOST]
Битието на човекот е "ликот" божји, според кој е "создаден" човекот. Тоа е апсолутно, вечно - едно со Бог. Тоа е суштината која го прави човекот бог.
Чекај, ова(болд) е прилично нелогично, бесмислено? Како е можно?

Exactly micko. Jas sekoa den go gledam ovoj tvoj "dokaz" i se poveke me ubeduva u moeto veruvanje!

У пра‘о си: тоа навистина е твое (!) верување, не нечие туѓо. Проблемо‘ е ш‘о у него нема ниш‘о оригинално.

Се‘а, замисли ситуВација во која секој субјект ќе почне да се перчи со своето убедување, дека е џоа токму него‘ото верување она вистинското....

Потребна ли е предодреденост и каква за во телема?
Потребно е да си спремен да трагаш по вистината без да поставуваш однапред услови што таа не смее да биде, или дека смее да биде единствено она што тебе ти одговара.
Во телемата постои едно мото кое гласи - Методот на науката, целта на религијата.
Чекај, ова(болд) е прилично нелогично, бесмислено? Како е можно?
Кога ќе дојдеш до одговорот ќе знаеш како е можно. Кога ќе го видиш "образот" по кој си "создаден", ќе видиш што е Бог. Намерно ти го потенцирам ова - "што".

Hah...Micko i ja u mladzo vreme so takvi dokazi legnuev devojcinja ama koa ke go svatea "dokazot" begaa ...taka da ne ti validen dokazot potrudi se poveke :icon_mrgr:

Јааа, демек јако еб*****е си , а?...:sneaky:
Разбира се, ниските страсти (блуд, похота, прељуба...) одувек биле јаааак доказ, нема ш‘о...

Доказ за својата огревовеност, извалканост, отпаднатост, смртност...

И неаеднаш како на сите од форумов да и исчезна стравот од бога! :D

Кој знае што ќе кажеш ако ти се откријат тајни тебе човече! :)
Тој мисли дека езотеричен значи ексклузивен.....нешто како - ќе ти кажам, ама никому ни збор....

И неаеднаш како на сите од форумов да и исчезна стравот од бога! :D

1. Страв Божји=бегање од злоделата.
2. Страв Божји=личната битска состојба во/со која ќе се појавам пред ликот Божја.

Ти текнуе?...

Муслиман во превод значи покорен на Бога.
И тоа не е пред 1400 години, туку Исламското учење е дека тоа е од создавањето на првиот човек Адем(Адам) до ден денес.
Значи не само Мухаммед, Исламот ги признава сите пратеници пред него.. и Иса(Исус), Муса(Мојсие), Ибрахим(Абрахам), Нух(Ное), итн итн.. значи Куранот сите овие ги опишува како покорни на Бога, или кога би ти го превел тој збор на арапски би ти рекол Муслимани.

Taка е.:bravobe::bravobe::bravobe:
И сите оние што живеат на планините низ светот се Македонци бидејќи етимолошки Македонец значи горштак.

Така е наведно во приказната.
3-13
Тогаш Господ Бог и рече на жената "Зошто го направи тоа?Жената одговори: "Змијата ме измами и јас јадев".

При првото вкусување?
3-22:)
Отсекогаш ме чудеше како змијата (или што и да е "Nachash" ) испаѓа главниот негативец во Генезис 3 и врз неа се сведува главната вина за падот на човекот, кога таа само ја кажува вистината за дрвото на спознанието на доброто и злото, што на крајот е потврдено и од самиот Бог?
3-4"Не, вие (сигурно) нема да умрете 5 Зашто Бог знае дека, во оној ден кога ќе јадете од него, ќе ви се отворат очите, па ќе станете како Бог и ќе знаете што е добро, а што зло“.
3-22 Потоа Јехова Бог рече: „Еве, човекот стана како еден од Нас, знаејќи што е добро, а што зло.+ А сега, за да не посегне со раката и да земе плод и од дрвото на животот,+ па да јаде и да живее вечно...“
во 3-4 змијата не вели никогаш нема да умрете, туку (сигурно) нема да умрете ( NIV You will not certainly die,/ ESV You will not surely die/ KJV Ye shall not surely die), односно тврдењето се однесува само на резултатот од вкусувањето на плодот- Адам и Ева не умираат поради тоа што го вкусуваат забранетиот плод, туку поради тоа што не вкусуваат од плодот на дрвото на животот, кое може да им даде вечен живот.
Змијата ме измами- според мене, ова е причината за падот на човекот- кога се повикани од Бога да дадат објаснување за стореното, Адам ја префрла вината на Ева и Бога, а Ева ја обвинува змијата. И покрај тоа што го поседуваат познанието за доброто и злото, наместо да ја кажат вистината одбираат да живеат во лага и суетност, и всушност тоа е првиот грев.
Што мислите?

• Ми се допаѓа
Reactions: alf
Отсекогаш ме чудеше како змијата (или што и да е "Nachash" ) испаѓа главниот негативец во Генезис 3 и врз неа се сведува главната вина за падот на човекот, кога таа само ја кажува вистината за дрвото на спознанието на доброто и злото, што на крајот е потврдено и од самиот Бог?
3-4"Не, вие (сигурно) нема да умрете 5 Зашто Бог знае дека, во оној ден кога ќе јадете од него, ќе ви се отворат очите, па ќе станете како Бог и ќе знаете што е добро, а што зло“.
3-22 Потоа Јехова Бог рече: „Еве, човекот стана како еден од Нас, знаејќи што е добро, а што зло.+ А сега, за да не посегне со раката и да земе плод и од дрвото на животот,+ па да јаде и да живее вечно...“
во 3-4 змијата не вели никогаш нема да умрете, туку (сигурно) нема да умрете ( NIV You will not certainly die,/ ESV You will not surely die/ KJV Ye shall not surely die), односно тврдењето се однесува само на резултатот од вкусувањето на плодот- Адам и Ева не умираат поради тоа што го вкусуваат забранетиот плод, туку поради тоа што не вкусуваат од плодот на дрвото на животот, кое може да им даде вечен живот.
Змијата ме измами- според мене, ова е причината за падот на човекот- кога се повикани од Бога да дадат објаснување за стореното, Адам ја префрла вината на Ева и Бога, а Ева ја обвинува змијата. И покрај тоа што го поседуваат познанието за доброто и злото, наместо да ја кажат вистината одбираат да живеат во лага и суетност, и всушност тоа е првиот грев.
Што мислите?
Првин треба да одредиме што било забранетото овошје.
Кое е тоа човечко доживување убаво за гледање и слатко за вкусување, преку кое човекот постанува како бог?

Европскиот суд посегна по најсветото на христијаните – Ќе биде забрането крштевањето на бебињата?

Еве какви се мотивите за скандалозното решение: “Крштевањето на деца го прекршува членот 16 од Европската конвенција во врска со член 22: доенчињата, всушност, се уште не се во можност да разбираат и да остваруваат слободна волја, туку всушност се во позиција да прифатат одредена вера, без да се свесни за тоа. Крштевањето е чин кој треба да биде избран свесно и не може да биде наметнат од врвот од религиозна организација (во случајот христијанството), особено во момент како овој, кога Европа се најде во затрупана во јазол од раси, култури и религии. Практиката на оваа света тајна е во спротивност со најдобрите интереси на детето, во согласност со чл. 3 од Конвенцијата за правата на детето, ратификувана на 25-ти мај 1992. Ова право гарантира личната слобода.

http://denesen.mk/web/?p=395383

Европскиот суд посегна по најсветото на христијаните – Ќе биде забрането крштевањето на бебињата?

Еве какви се мотивите за скандалозното решение: “Крштевањето на деца го прекршува членот 16 од Европската конвенција во врска со член 22: доенчињата, всушност, се уште не се во можност да разбираат и да остваруваат слободна волја, туку всушност се во позиција да прифатат одредена вера, без да се свесни за тоа. Крштевањето е чин кој треба да биде избран свесно и не може да биде наметнат од врвот од религиозна организација (во случајот христијанството), особено во момент како овој, кога Европа се најде во затрупана во јазол од раси, култури и религии. Практиката на оваа света тајна е во спротивност со најдобрите интереси на детето, во согласност со чл. 3 од Конвенцијата за правата на детето, ратификувана на 25-ти мај 1992. Ова право гарантира личната слобода.

http://denesen.mk/web/?p=395383

A oбрежувањето деца ќе биде пожелно и препорачливо?
Можеби за атер на муслиманите, на мала врата ќе биде внесено и женското генитално сакатење како задолжително:

1. In the Hanafî school of law, female circumcision is permissible within itself but not considered to be a Sunnah. (i.e. no religious virtue). (Shami Fatawaa Rahimiyyah, Page 261, Vol. 6)

2. It is considered a preferred act (Mandub) for women in the Maliki school of law. They rely upon the Hadith of Umm `Atiyyah for this ruling. ( Bulghah al-Salik li-Aqrab al-Masâlik and Ashal al-Madarik Sharh Irshad al-Salik)

3. In the Shaf’i school of law, circumcision is considered an obligation for both men and women.This is the official ruling of that school of thought. Some Shaf`i scholars express the view that circumcision is obligatory for men and merely Sunnah for women. ( al-Majmu`)

4. In the Hanbali school of law, circumcision is obligatory for men and merely an honorable thing for women. It is not obligatory for them. The Hanbali jurist Ibn Qudamah observes: “This is the view of many people of knowledge. Imam Ahmad said that it is more emphatic for men.” (al-Mughni (1/115))

http://islamqa.org/hanafi/muftisays/9360

C1.Imam Nawawi said (commenting on the hadith of Abu Hurayra in Muslim): "Circumcision is obligatory (wajib) according to al- Shafi`i and many of the scholars, sunna according to Malik and the majority of them. It is further, according to Shafi`i, equally obligatory for males and females.

C2. Nuh Keller's Translation of al-Misri's "Reliance of the Traveller" (Shafi`i school) p. 59: "Circumcision is obligatory (Sh. `Umar Barakat: for both men and women). For men it consists of removing the prepuce from the penis, and for women, removing the prepuce (bazr) of the clitoris (Keller: not the clitoris itself, as some mistakenly assert). (Sh. `Abd al-Wakil Durubi: Hanbalis hold that circumcision of women is not obligatory but sunna, while Hanafis consider it a mere courtesy to the husband.)"

http://www.sunnah.org/msaec/articles/circumci.htm

Examination of all the texts on Islamic jurisprudence (fiqhi) shows that scholars have no
consensus on FGM/C. For example the four schools of thought express the following views:
• The Hanafi view is that it is a sunnah (optional act) for both females and males;
• Maliki hold the view that it is wajib (obligatory) for males and sunnah (optional) for
females;
• Shafi’i view it as wajib (obligatory) for both females and males;
• Hanbali have two opinions:
- it is wajib (obligatory) for both males and females
- it is wajib (obligatory) for males and makrumah (honourable) for females.

Види на страна 13 од линков:
http://www.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/De-linking FGM from Islam final report.pdf

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom