Мигрантите низ Македонија

?

..........

Гостин
. овие луѓе не можеш да ги запреш и да сакаш, они се решени по секоја цена да дојдат во Европа или да загинат обидувајќи се да дојдат. за нив тоа е ветената земја, која ја замислуваат како место каде ќе имаат можност да успеат во животот. колку и да е таа перцепција погрешна.

.
Како тоа така? јас ако наумам да дојдам да ја земам ветената твоја сестра ќе ја дадеш ли?
Се знае уште со векови назад како се дресира животно па и лугето на правила и закони, зошто шведскта полиција крие за бројот на напади од страна на имигранти? зар тоа не е дополнителен мотив истиве да продолжат со злоделата? ако некој ја прави ситуацијата полоша и за мигрантите и за локалците сте токму вие со вашите башибузук ставови, ако уште на сам почеток се земе правото, и се удри ќутек на секој кој не почитува закон останатите ќе земат за пример, а ако полицијата (било која) го спроведува законот и удри ќутек на магарињата а вие од страна колнете и плачете по нив, тогаш имаме заебана ситуација, која се повеќе ќе се влошува, либералите и нивната хипокритија се дирекно одговорни за срањата, тоа се фактите, останатото е демагогија..

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.963
Поени од реакции
25.534
Не мислиш дека директно и индиректно тие што ја подржуваа миграцијата и преплавувањето на Европа со Арапи, т. е. тие што налик босата девојка која "солидаризираше" со мигрантите на граница кај нас доле, во Гевгелија, во недостаток на способност за долгорочно согледување на последиците на проблемот во чие генерирање беа директни учесници, ќе бидат директно виновни за евентуалната несреќна судбина на мигрантите депортирани во Русија или некои други или пак подемот на нео-нацизмот ширум Европа?
Па вам фашистите треба фала да ви кажат зашто вие станавте изговорот за нивното постоење :)
Реакцијата произлегува од акцијата, не обратно. Кај се сега дедо ти и прадедо ти да те чујат за досеткиве... :icon_lol:
Првото прашање ми е смешно да го одговорам, претпоставувам дека не си сериозен поради недостатокот на логика во изјавата. Ама чекај, и второто беше такво... :confused:

Остани на страната на "не се сите исти", што да ти кажам. Ама, кога ќе те силуваат, да не плачеш. Фер?
Фер бе. Не плачев ни кога Македонец проба такво нешто, си се одбранив поштено и сега и за вас викам дека не сте сите исти. Или по твојава логика треба да ве мразам сите до еден поради немилиот настан и да се пазам затоа што можеби сите сте со таков менталитет?

Последно уредено:

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Почнаа да депортираат емигранти од Норвешка во Русија. Ги оставаат на -20 да се снаоѓаат како знаат и умеат. Една Норвежанка е уапсена во обид да им помогне. Европо, Европо... Ме интересира реакцијата на Путин во врска со ова.
Pa, reakcijata na Putin e jasna. Ako sakas da zivees vo Rusija, pocituvaj gi nivnite zakoni. Ako prakticiras se sto e sprotivno na toa, ti sleduva deportacija. Ne baraj majka Tereza kaj rusite. Ke te potsetat kako se spravuvale so problematicni malcinstva.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.963
Поени од реакции
25.534
Pa, reakcijata na Putin e jasna. Ako sakas da zivees vo Rusija, pocituvaj gi nivnite zakoni. Ako prakticiras se sto e sprotivno na toa, ti sleduva deportacija. Ne baraj majka Tereza kaj rusite. Ke te potsetat kako se spravuvale so problematicni malcinstva.
Токму поради тој факт ме интересира на кој начин ќе се справи.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.963
Поени од реакции
25.534
Hm, za ova imam mozno potestuvanje, ama ke pisham pokasno. Potseti me.
Кога сме веќе кај справувањето со малцинства и политиката во Русија воопшто, имам разговарано за ова со некои Руси кои тврдат дека голем дел од она што се пласира по медиумите за Русија не било точно. Како последен пример го посочија апсењето на хомосексуалци. Некој кој ја следи внатрешната политика таму има искоментирано дека постои веројатност Путин да биде принуден да ги згрижи и јавно ќе ја искритикува Европа.
Ова се секако само нечии претпоставки, јас сум воздржана и чекам да ја видам неговата реакција.
Еве ти го постов како потсетување. :)

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.522
Поени од реакции
18.382
аха, значи ако разбирам добро, треба да се понашам како екстремна десница, за да спречам да јакне екстремната десница. какви логичари сте бе дасибете:pos:
Ти не разбираш или се правиш дека не разбираш ништо од тоа што ти го пишувам. Затоа и вадиш глупави заклучоци извртувајќи ги моите постови. Очигледно дека когнитивните способности и логиката не ти се јака страна.

ајде биди ти тогаш генијот што ќе ја понуди третата опција, што магично без употреба на куршуми ќе запре на граница стотици илјади луѓе што оставиле све зад себе и немаат што да загубат, и ќе ги убеди да се вратат назад. овие луѓе не можеш да ги запреш и да сакаш, они се решени по секоја цена да дојдат во Европа или да загинат обидувајќи се да дојдат. за нив тоа е ветената земја, која ја замислуваат како место каде ќе имаат можност да успеат во животот. колку и да е таа перцепција погрешна.

според мене единственото нешто што може да се направи е да се обидат да се интегрираат, ама искрено и без гетоизација и дискриминација, да се едуцираат дека драпање жени по улици тука не е прифатливо за разлика од нивните општества, а тие што ќе го одбијат тоа правило (и сите други), во затвор како секој граѓанин, или депортација, во зависност од делото. проблеми секогаш ќе има кога различни култури се синхронизираат, меѓутоа моето искуство (а имам доволно) покажало дека широко мнозинство ги прифаќа правилата на игра. проблемите се исклучоци, а не правило, и нема да го казнувам мнозинството заради срањата на малцинството. по миљонити пат, никој не вика дека сите мигранти се добри и дека сите треба да се примат, далеку од тоа, некаква селекција треба да има.
Не беше потребна никаква генијалност за да се предвиди мигрантската криза уште во нејзиниот почеток и навремено да се донесат мерки за ублажување и решавање на истата. По методата "подобро да се спречи, отколку да се лечи". Исто како што не е потребна генијалност да се уочи дека оваа криза по ниеден параметар не може да се нарече спонтана и случајна, затоа што остава впечаток на добро контролирана и менаџирана. И затоа можеше да биде спречена без посегнување кон радикални мерки, но за жал Европа дозволи да се најде во ситуација да се проституира за своите интереси подмитувајќи го Ердоган надевајќи се дека баш он ќе им го реши проблемот. Но што е - тука е, мене лично не ме ни засега што ќе и се случува на една Германија или Шведска, се дур они не се обидат проблемот да го префрлат во мојот двор, почнувајќи со нивните уцени и добро познати тактики на заплашување. За жал мислам дека нема да биде така, затоа што се најавува изградба на мега камп на грчка територија, кај Игумени, што е најава за тоа што следи и не очекува.

Секоја надеж за интегрирање на мигрантите, чии роднини населени веќе по три генерации во Европа покажаа дека не се интегрираат ( не сакаат, не можат ) и отидоа чекор понапред - повеќе и од тие што сега доаѓаат, касајќи ја раката која ги храни и згрижува, претставува само хронично слепило и игнорантност кон фактите или пак психолошки механизам на порекнување и закопување на главата во земја. Се е лесно да се напише, дур некој несреќник не се најде во ситуација неговата жена, или ќерка, или сестра да биде силувана од група Арапи кои ете не успеале да се интегрираат во европското општество. Тогаш мислам дека друга песна би се пеело, ама ете, кој да им каже на Швеѓаните дека сами си се виновни за тоа што им се случува на нивните жени.

ама само тотален идиот го смета за геноцид живеењето покрај некој од друга раса или религија. медиумите создаваат слика дека се случува тотална анархија, кога реалноста е дека пропорцијата на оние што прават бељи и тоталната бројка на мигранти е исклучително мала.

Тотален идиот ќе се потпира на своите убедувања кои немаат допирна точка со реалноста игнорирајќи ги фактите. Кога таа раса или религија би ги прифатила законите и правилата на заедницата во чија земја сака да живее и да се интегрира, тогаш би било ок. Барем ти како љубител на арапско-мусли месо треба да ги знаеш сличностите на нацизмот и исламизмот, т.е. да знаеш дека исламизмот како неотуѓив дел од исламската религиозно-идеолошка доктрина е нацизам во својата чиста форма. Се дур марамите сакаат да живеат во Германија и да цицаат германска цицка, германска плата, германски стандард, технологија, инфраструктура и сл., треба да заборават на нивните мини-шеријати у маало. Али они би на два кура да седат.[DOUBLEPOST=1453547401][/DOUBLEPOST]
Реакцијата произлегува од акцијата, не обратно. Кај се сега дедо ти и прадедо ти да те чујат за досеткиве... :icon_lol:
Првото прашање ми е смешно да го одговорам, претпоставувам дека не си сериозен поради недостатокот на логика во изјавата. Ама чекај, и второто беше такво... :confused:
Фала што ги повторуваш моите зборови и се согласуваш со мене, затоа што двајцата го делиме мислењето дека - да, реакцијата произлегува од акцијата и како резултат на потплатена група петтоколонаши низ европските институции и медиуми, се повеќе ќе јакне екстремната десница низ Европа поради незадоволството од миграционата политика на нивните лидери. Некој вика Европа се будела, но не, јас не се согласувам со тоа, Европјаните се уште се лагодни во своите животи и имаат заборавено на случувањата од пред 70+ години, а мислам дека долго време ќе им треба за да се најдат во ситуација да може да се каже дека конечно се разбудиле. Треба долгорочно да се гледа на сите промени, затоа што сега ќе морат да живеат со плус 1 милион бегалци од минатата година, па 2 милиона за наредната година, па 20 милиони за 5 години, кои ќе станат 200 милиони за некој подолг временски интервал.

Друг пат ако нејќеш да одговориш, кажи си, да не се мачам и јас пишувајќи.

Последно уредено:
Т

Триптико

Гостин
Фер бе. Не плачев ни кога Македонец проба такво нешто, си се одбранив поштено и сега и за вас викам дека не сте сите исти. Или по твојава логика треба да ве мразам сите до еден поради немилиот настан и да се пазам затоа што можеби сите сте со таков менталитет?
Не да нѐ мразиш, туку да очекуваш да те снајде истото. Подобро да бидеш спремна, отколку повторно да биде "изненадување". А, ако некого не сакаш, не значи дека го мразиш, туку, дека го игнорираш. Не постои за тебе. Во случај да те убеди во спротивното и плус те нападне, го елиминираш и се враќаш на првобитното - не постои. И не менувај напишано "во меѓувреме", не е фер така :)

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
богами, кога ќе почнеме да го цитираме моронов како некаков авторитет, тоа е тоа.

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/watch-the-moment-ordinary-muslims-shut-down-jihadis-trying-to-spread-radical-message-outside-mosques-a6823141.html

ама веројатно е пропаганда нели. сите негативни извештаи се вистина, сите позитивни се пропаганда. сите овие комплет треба во гасни комори.
Пред година дена ме умреа од цитати на Блашевиќ на ФБ. Сега со тој Пауло, јас Кољо си го викам. Време е да сменат.

Член од
22 декември 2011
Мислења
353
Поени од реакции
210
Не беше потребна никаква генијалност за да се предвиди мигрантската криза уште во нејзиниот почеток и навремено да се донесат мерки за ублажување и решавање на истата. По методата "подобро да се спречи, отколку да се лечи". Исто како што не е потребна генијалност да се уочи дека оваа криза по ниеден параметар не може да се нарече спонтана и случајна, затоа што остава впечаток на добро контролирана и менаџирана. И затоа можеше да биде спречена без посегнување кон радикални мерки, но за жал Европа дозволи да се најде во ситуација да се проституира за своите интереси подмитувајќи го Ердоган надевајќи се дека баш он ќе им го реши проблемот. Но што е - тука е, мене лично не ме ни засега што ќе и се случува на една Германија или Шведска, се дур они не се обидат проблемот да го префрлат во мојот двор, почнувајќи со нивните уцени и добро познати тактики на заплашување. За жал мислам дека нема да биде така, затоа што се најавува изградба на мега камп на грчка територија, кај Игумени, што е најава за тоа што следи и не очекува.

Секоја надеж за интегрирање на мигрантите, чии роднини населени веќе по три генерации во Европа покажаа дека не се интегрираат ( не сакаат, не можат ) и отидоа чекор понапред - повеќе и од тие што сега доаѓаат, касајќи ја раката која ги храни и згрижува, претставува само хронично слепило и игнорантност кон фактите или пак психолошки механизам на порекнување и закопување на главата во земја. Се е лесно да се напише, дур некој несреќник не се најде во ситуација неговата жена, или ќерка, или сестра да биде силувана од група Арапи кои ете не успеале да се интегрираат во европското општество. Тогаш мислам дека друга песна би се пеело, ама ете, кој да им каже на Швеѓаните дека сами си се виновни за тоа што им се случува на нивните жени.
илјадници пати поголем број на жени, ќерки, сестри не се силувани од група арапи отколку што се. статистички шансите да ти ја силуваат жената ќерката сестрата се минимални. се разбира, тоа секогаш може да се случи, но ако се случи нема да ја барам причината во политиката на Меркел за добредојде на мигрантите, туку во монструозноста на тие што ја силувале. или барем во најмала рака, недостатокот од селекција, процесирање и едукација на мигрантите. зашто ги пуштиле токму тие што ја силувале, а не зашто ги пуштиле сите, меѓу кои и тие што ја силувале.

не видов дека понуди решение иначе... тогаш требало вака или онака, ајде сега кажи која е третата опција освен интеграција и куршуми. веднаш да се кренат ѕидови? 70 години Европа пробува да создаде одредени универзални вредности на еднаквост, недискриминација, солидарност и човекови права, токму поради тоа што и се деси со нацизмот, и сега при првата криза треба да ги отфрли тие вредности и да регресира на нивото на Саудиска Арабија? тоа е решението?

Тотален идиот ќе се потпира на своите убедувања кои немаат допирна точка со реалноста игнорирајќи ги фактите. Кога таа раса или религија би ги прифатила законите и правилата на заедницата во чија земја сака да живее и да се интегрира, тогаш би било ок. Барем ти како љубител на арапско-мусли месо треба да ги знаеш сличностите на нацизмот и исламизмот, т.е. да знаеш дека исламизмот како неотуѓив дел од исламската религиозно-идеолошка доктрина е нацизам во својата чиста форма. Се дур марамите сакаат да живеат во Германија и да цицаат германска цицка, германска плата, германски стандард, технологија, инфраструктура и сл., треба да заборават на нивните мини-шеријати у маало. Али они би на два кура да седат.
твојата реалност е конструирана од медиумите, што известуваат за инцидентите (нормално, црна хроника и сензационализам им е работа). мојата реалност е дека сум живеел во муслиманска средина на запад и никој со прст не ме допрел. нормално, од тоа не сум екстраполирал дека сите се бајчиња, туку само сум донел пробабилистички заклучоци за веројатност. и добро знам јас дека исламизмот и нацизмот се исто. ти треба да научиш дека исламисти и обични муслимани не се исто. да беа сите муслимани исламисти како што мислите тука, планетава досега ќе ја немаше.

Т

Триптико

Гостин
@toy soldier таму каде што си живеел со муслимани, колку вкупно имало од истите на ниво на улица, град, држава? Еве, по твоја проценка, не мора најточна. Или кажи го градот, па ќе најдеме податок. А, за "не се сите", како е можно Германија, Шведска, Норвешка од релативно мирни места (мал % криминал по сите основи), по доаѓањето на имигрантиве да станат главни жаришта на тепачки, грабежи, силувања на светско ниво? И замисли, од 100 напади, 98/100 се "лица со темен тен, од неевропско потекло и СИТЕ зборуваат на арапски! Не се сите? Повеќе од 100% се, а не сите. И тие што допрва треба да дојдат, веќе ги бројат во податоците.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
@toy soldier таму каде што си живеел со муслимани, колку вкупно имало од истите на ниво на улица, град, држава? Еве, по твоја проценка, не мора најточна. Или кажи го градот, па ќе најдеме податок. А, за "не се сите", како е можно Германија, Шведска, Норвешка од релативно мирни места (мал % криминал по сите основи), по доаѓањето на имигрантиве да станат главни жаришта на тепачки, грабежи, силувања на светско ниво? И замисли, од 100 напади, 98/100 се "лица со темен тен, од неевропско потекло и СИТЕ зборуваат на арапски! Не се сите? Повеќе од 100% се, а не сите. И тие што допрва треба да дојдат, веќе ги бројат во податоците.
Тоа е до некаде така за било која нација/религија ама муслиманите се најекстремни. Додека имаш 1% од население во ордедена област тогаш се е супер, но кога почмнуваат да стануваат цели блокови настануваат проблеми затоа што доаѓа до судир меѓу две култури. Е сега ако се судрат христијански култури обично проблемот не е толку голем ама муслиманска во однос на било која друга е тогаш следува голем проблем.

Член од
22 декември 2011
Мислења
353
Поени од реакции
210
Малку оф топик ама...
There are radical muslims and moderate muslims: A radical muslim wants to behead you! A moderate muslim wants a radical muslim to behead you.
и да е тоа точно, тоа е клучна разлика. не е битно тоа што го мислиш, туку тоа што го правиш; есенцијална карактеристика на цивилизираниот свет е да ги контролира своите нагони. тоа е придобивка што не прави различни од животните, затоа што во секој од нас постои расизам, тенденција за насилство, сексуален нагон итн. да не навлегувам во психологија, поентата е дека тоа е фактички и факултативната функција на тоа што го викаат "политичка коректност", а што треба да биде само вовед кон целосна еднаквост - не сме робови на нашата природа, туку самите ја обликуваме.

не е твоја работа, ама сум живеел во Холандија во предградие со 50 проценти муслимани (главно турци и мароканци). не е моја проценка, знам точно дека е 50 посто затоа што сум ја нашол официјалната информација, не треба ти да наоѓаш податок за мене, фала лепо. а сите овие земји што ги кажа сеуште се релативно мирни места со мал процент криминал по сите основи. главни жаришта на тепачки, грабежи силувања на светско ниво?? не знаеш што збориш, со извинение. или не знаеш што е "светско ниво", или премногу читаш инфомакс и разноразни руски блогови со хистерични и апокалиптични приказни.

Kajgana Shop

На врв Bottom