Сакам да знам!

Член од
7 февруари 2015
Мислења
38
Поени од реакции
16
Кога учев школо , за автохтоните народи на Северна Америка т.н. индијанци учевме дека се припадници на црвената раса. Убаво се сеќавам дека во учебниците пишуваше дека црвените индијанците се посебна раса од жолтата и белата.

Во последните години на интернет се повеќе сретнувам во текстови од енциклопедии, статии, научни студии дека индијанците се припадници на жолтата монголоидна раса. Прогуглав малку за расното потекло за домородните американци и ми дава дека биле монголоиди.

Дали може некој што се разбира во човечка антропологија да објасни како индијанците преку ноќ од црвена станаа жолта раса?? Мислам дали во меѓувреме науката дојде до некои нови сознанија за овие луѓе дека не претставувале посебна раса , туку биле дел од жолтите луѓе.
Па исто како што белата раса настанала од црнечката раса, така и црвената раса настанала од жолтата раса. Друга местоположба, други услови, други прилагодувања.

Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
Па исто како што белата раса настанала од црнечката раса, така и црвената раса настанала од жолтата раса. Друга местоположба, други услови, други прилагодувања.
Мене јасно ми е како расите настанале едни од други. Но не ми е јасно според кои критериуми индијанците престанаа да се класифицираат како посебна раса? Белата раса може настанала од црната, ама никој денес нас не не смета за црнци.

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
598
Како и според што, на кој начин остваруваат промет менувачниците?

shumecha.tableta

Модератор
Член од
26 декември 2013
Мислења
3.325
Поени од реакции
17.790
Како и според што, на кој начин остваруваат промет менувачниците?
Ја пошо немав баш искуство, али ко што приметив кога бев на екскурзија, при секојдневно менување од динари у евриќи и обратно, сѐ помалку ми остануваа. Не беше некоја голема разлика, ама денар по денар си зимаат они при секое менување. Нешто као провизија, шо ти ја знам.

Пошто знам еднаш ми сменија од евро во динар и после сакав да си го вратам еврото, пошто ми затреба у моментот, ама таа ми рече, а извини, немаш доволно, ти фалат пет динари на пример, а ја ѝ ги вратив истите што она ми ги даде претходно.

Ја само до толку се разбирам. :D

Член од
14 август 2012
Мислења
1.708
Поени од реакции
738
Си има купувна и продажна цена, мала разлика, и они треба од нешто да живеат

Sent from my 6036Y using Tapatalk

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Која е Сања, од песната „Дежа Ву“ со Даскал?

Име, презиме, други песни, фб профил...

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.392
Поени од реакции
3.419
Дали на правен факултет смерот односи се јавност се зема само како постдипломски или се учи 4години?Или може и двете?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Зошто е штетно да се загрева храна во микробранова? :D

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
имам трансакциска сметка на комерцијална банка,и имам штедна книшка кај нив.Можам ли online да видам колку пари имам на штедната книшка ?

Т

Триптико

Гостин
Зошто е штетно да се загрева храна во микробранова? :D
Затоа што многу луѓе бегале од часови по физика. Затоа што зрачење одма "ти го носи мозокот" на радијација (што и не е така лошо), ама кој да разбере што всушност е радијација? Затоа што има неколку "проучувања" на штетноста од микробранова, ама ниедно не може да се повтори. Затоа што микробранова создава рак кај луѓето, а се уште се продава во обична продавница и не ти треба заштитно одело кога ја купуваш и користиш :)

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Затоа што многу луѓе бегале од часови по физика. Затоа што зрачење одма "ти го носи мозокот" на радијација (што и не е така лошо), ама кој да разбере што всушност е радијација? Затоа што има неколку "проучувања" на штетноста од микробранова, ама ниедно не може да се повтори. Затоа што микробранова создава рак кај луѓето, а се уште се продава во обична продавница и не ти треба заштитно одело кога ја купуваш и користиш :)
Ние дома неаме баш порадни причина „штетна е“ ама никој не знае како и зошто е штетна. Мене ми „фати око“ зошто имаме на работа и стварно помага, се наоѓа, матер и ебам радиоактивна :D

Kajgana Shop

На врв Bottom