Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Ako ja zememe vo predvid slednava "logicna" forumula togas da ...Site sto ziveele pred 2000 \1400 goidni pred voopsto da se izmislat Hristijanstvoto ili Islamot mora da bile ili Muslimani ili Hristijani...samo sto i oni samite neznaeele...posto neuki bile! Plus koj go e*be Helenizmot neli? E*em ti plitka logika!

Prasanjeto e kako ti voopsto imas verska titula?
Муслиман во превод значи покорен на Бога.
И тоа не е пред 1400 години, туку Исламското учење е дека тоа е од создавањето на првиот човек Адем(Адам) до ден денес.
Значи не само Мухаммед, Исламот ги признава сите пратеници пред него.. и Иса(Исус), Муса(Мојсие), Ибрахим(Абрахам), Нух(Ное), итн итн.. значи Куранот сите овие ги опишува како покорни на Бога, или кога би ти го превел тој збор на арапски би ти рекол Муслимани.
И од таа гледна точка ти го велам јас тоа, бидејќи Куранот тие луѓе ги опишува како Аллахови пратеници и како луѓе покорни на Бога(прев.: муслимани).

Инаку текстот од порталот што го поставив не го пишував јас нити било кој оџа, го пишувал твој сограѓанин.
btw. Вистина е дека има дел од исламските учењаци кои велат дека кажувањето за Зулкарнејн во Куранот се однесува за Александар Македонски, но поголемиот дел вели дека не е.
Како и да е, не ми беше муабетот јас да тврдам дека Зулкарнејн бил Александар Македонски, туку малку да се зезам со ова Антички Муслимани.
Како и да е, текстот е полн со претпоставки и небулози, помешан со малку вистина.

П.С прашаето е, кога јас воопшто сум рекол дека имам верска титула,или дека сум верско лице? :)[DOUBLEPOST=1453503695][/DOUBLEPOST]
:facepalm: 1000 години пред да се појави исламот, знаеш шо прашуваш!?
Читни од тоа што му напишав на Субзеро :)

Јас сум бил нејасен.... Ако нема субјект, тогаш кој ќе осознава? Како може дејствието да го реализира постоењето.... Ако ти самиот знаеш што пишуваш...јас гол ќе трчам!
:aplauz:
Кој во телема ја реализира онтологијата “искуството, разбирањето“ или ?

:aplauz:
Кој во телема ја реализира онтологијата “искуството, разбирањето“ или ?
Човекот, кој друг! Разбирањето и искуството се на човекот, произлегуваат од него.

Човекот како релативност, како може да ја реализра онтологијата?:misticen:
Преку формулата - As above so below as within so without".
Релативна е индивидуалноста, додека суштината, битието е апсолутно, едно со Бог. Таа суштина е "ликот" според кој е "создаден" човекот. Продирајќи низ релативноста на личноста, се доаѓа до апсолутноста - суштината на битието, кое е едно со Бог. На тој начин Бог, задржувајќи ја апсолутноста и вечноста, ја искусува релативноста и смртноста, а човекот за возврат има можност да биде едно со креаторот.

@liberij или малку по едноставно ,,Само она што е соединето со Бога, е спасено! - Св. Григориј Богослов" :pos:

Преку формулата - As above so below as within so without".
Релативна е индивидуалноста, додека суштината, битието е апсолутно, едно со Бог. Таа суштина е "ликот" според кој е "создаден" човекот. Продирајќи низ релативноста на личноста, се доаѓа до апсолутноста - суштината на битието, кое е едно со Бог. На тој начин Бог, задржувајќи ја апсолутноста и вечноста, ја искусува релативноста и смртноста, а човекот за возврат има можност да биде едно со креаторот.
Што е апсолутно во човекот, суштината на битието, која е таа суштина?[DOUBLEPOST=1453506255][/DOUBLEPOST]
@liberij или малку по едноставно ,,Само она што е соединето со Бога, е спасено! - Св. Григориј Богослов" :pos:
:backa:

Што е апсолутно во човекот, суштината на битието, која е таа суштина?
Тој одговор неможе да ти го даде друг. Тој одговор не се дознава, туку се осознава. Тоа е "тајната" која е неизговорлива и која е највисоката Тајна на сите езотерични Редови. Таа е тајната со која се станува Ипсисимус.

Тој одговор неможе да ти го даде друг. Тој одговор не се дознава, туку се осознава. Тоа е "тајната" која е неизговорлива и која е највисоката Тајна на сите езотерични Редови. Таа е тајната со која се станува Ипсисимус.
Е себичен бе! Само ти да постоиш, а ја?
Па нели небевте езотерични(@SpaceTraveler), па ли одново ќе се враќаме!?:rolleyes:
Нејсе, човекот во телема е како полубог, пола релативен - пола апсолутен?

Па нели небевте езотерични(@SpaceTraveler), па ли одново ќе се враќаме!?:rolleyes:

upload_2016-1-23_0-54-50.png
Абе еве нешто за бог. Btw, што ме мене мешаш со Телема, јас не сум член во О.Т.О за Ipsissimus не знам ништо освен дека можеби:

upload_2016-1-23_0-57-8.png

А за тие таквите што мислат дека се сплотени со бога, а другите во тајните редови се одплотиле, страв ми е да ти кажам. Ама што можам? Ако сфатиш, сфатиш, ако не, пак арно!

Не знам зошто го оделувате креаторот од себе кога зборот беше во него, и тој беше зборот, а и во вас е, и вие сте зборот. :D[DOUBLEPOST=1453507396][/DOUBLEPOST]
Ако де, чиј член си?

Во заводот за вработување се водам како не вработен со средно сум моли се за мене. Секако дека чив член сум останува тајна, еднаш се случи еден протестант од еден форум пред 5 години на врата ми дојде да ми кажува за Исус човекот од толку страст, така да информации нема потреба да давам! :pos:

П.с да бидеш сплотен со бога, богами не треба да си член на некоја си тапија, коа ќе идеме кај Господ нема виза да ни траже горе! :vozbud:

Не ни очекував да разбереш.
За почеток не би било лошо да ја разбереш разликата помеѓу термините дознава и осознава.
Ти бараш од мене вербално да ти пренесам во вид на информација нешто до кое се стигнува исклучиво преку искуство. Сознанието што произлегло од искуство не е податок, неможе да се пренесе на друг по пат на информација. Вие не ни разбирате најверојатно што се подразбира под езотеричност....бидејќи гледам дека алудираш на екслузивитет. Тајните од овој вид не се тајни сокриени од очите и ушите, туку од способноста да се Разбере, осознае.
Ако некој се роди слеп и бара да му одговориш што е зајдисонцето, дали ти си себичен што не ќе можеш тоа искуство да му го пренесеш автентично?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom