Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Od site tie so gi znam so se po stranstvo od poodamna ili taze retko nekoj da ima kupeno nekoja nedviznost. Vo pogolemite gradovi i nivna posiroka okolina cenite se ogin pa i so tie kao dobri plati ne moze da si kupat, pa ziveat pod kirija i najcesto najmalku pola plata odi za kirija i smetki, a moze i poveke. Opcija e da si kupat nedviznost nekade u picku mater 100km> nadvor za 5 pati poeftina cena, ama toa ne e zivot. Pa i kaj nas eve Skopje da go zememe za primer Dracevo ili Belimbegovo ni e daleku, aj zamisli si od Gevgelija sekoj den da se vozis na rabota vo Skopje, so na zapad e donekade normalna rabota. Medicinska sestra sama kupila stan u Norveska, yeah right, imam prijatel srbin veke 7 godini se tamu pa uste ne kupile nisto zena mu e medicinska sestra on e moler i dvajcata rabotat. Kvadraten metar e 7000 evra vo centrite na pogolemite gradovi i preku 10.000 evra za kvadrat.

Od site tie so gi znam so se po stranstvo od poodamna ili taze retko nekoj da ima kupeno nekoja nedviznost. Vo pogolemite gradovi i nivna posiroka okolina cenite se ogin pa i so tie kao dobri plati ne moze da si kupat, pa ziveat pod kirija i najcesto najmalku pola plata odi za kirija i smetki, a moze i poveke. Opcija e da si kupat nedviznost nekade u picku mater 100km> nadvor za 5 pati poeftina cena, ama toa ne e zivot. Pa i kaj nas eve Skopje da go zememe za primer Dracevo ili Belimbegovo ni e daleku, aj zamisli si od Gevgelija sekoj den da se vozis na rabota vo Skopje, so na zapad e donekade normalna rabota. Medicinska sestra sama kupila stan u Norveska, yeah right, imam prijatel srbin veke 7 godini se tamu pa uste ne kupile nisto zena mu e medicinska sestra on e moler i dvajcata rabotat. Kvadraten metar e 7000 evra vo centrite na pogolemite gradovi i preku 10.000 evra za kvadrat.
Абе ужас е у Европа, остај се...
Таа далечина за возење е ненормална. Ќе си речеш налет и местени избори, и најголемо загадување у свет, и партиски непотизам, и смртоносно здравство, и двојни аршини на судството, и сите измислени казни, давачки, задолжителни плаќања и услуги кои никој не ги бара... и све друго (за да се наброи ќе треба цел ден), боље ја да си се вратам у Македонија, зашто ова долго возење на работа не бива више.

Да најверојатно е измислица или нарачан текст, сакаш да ти испратам профили од колеги најмалку 15 да видиш каде работат, и да ти испратам линкови од слики, да ги видиш местата каде работеле додека биле во Македонија, вие не разбирате, зошто мислите дека како што е во Скопје и цела држава е истото.
So naprai be druze, neli si gi sobra partalite veke :icon_lol:
Medicinskiot personal e sekade najbaran, tuka nema so da se debatira. Stetata e za Makedonija so se ulagaat ogromni pari za tie medicinski diplomi za potoa da nema nisto od toa. Pred nekoj den imase bas emisija za ovaa tema realno koga ke se zemat vo predvid site troskovi sekoja doktorska diploma Makedonija ja cini najmalku 100.000 evra. Pa sega vidi, mislam deka fer bi bilo drzavite kade sto se vrabotuvaat ovie kadri na makedonija da plakjaat nekohja vrsta obrazovna osteta barem vo visina na ovaa suma za sekoj nas doktor-ka so ke se vraboti tamu.

Кај нас во велес накај железничка имаш куќи по 10 000 евра, исто колку еден метар квадратен во центарот на Осло, башка и Леов Компани ти е блиску, на сабајле не мора рано да стануваш за на работа.[DOUBLEPOST=1453195519][/DOUBLEPOST]
Medicinskiot personal e sekade najbaran, tuka nema so da se debatira. Stetata e za Makedonija so se ulagaat ogromni pari za tie medicinski diplomi za potoa da nema nisto od toa. Pred nekoj den imase bas emisija za ovaa tema realno koga ke se zemat vo predvid site troskovi sekoja doktorska diploma Makedonija ja cini najmalku 100.000 evra. Pa sega vidi, mislam deka fer bi bilo drzavite kade sto se vrabotuvaat ovie kadri na makedonija da plakjaat nekohja vrsta obrazovna osteta barem vo visina na ovaa suma za sekoj nas doktor-ka so ke se vraboti tamu.
Скроз погрешно ти е ова колку ја кошта Македонија една диплома, само Тато знае колку кошташе да дојдам до диплома и никој друг, Македонија не мизеруваше, додека студирав, дома моите мизеруваа, штедеа на печка и на болјер, и на се што може да се заштеди. А и не се прави многу Фраер оти десет пати те прашав за делови за Полово, се правиш дека не слушаш.

Последно уредено:
Toa tate i mama kolku gi kostalo e baska, 100000 evra diplomata go cinela bugetot na RM.
Imase lani nekoja inicijativa od Bugarija, kako predlog zakon vo evropskiot parlament za doktorite so ke se vrabotat vo redoven raboten odnos u drzavno zdravstvo vo bilo koja EU drzava da se plakja osteta od preku milion evra na taa drzava od kade so poteknuva doktorot. Komsiite go imaat istiot problem i zakonov mi se cini mnogu fer i realen i mislam deka kad tad ke dnojde na dneven red i ke go izglasaat.
:icon_lol:

имаше пред некоја година ЗАБРАНА на ЕУ медицински установи да примаат доктори од 3-от свет а за да не се наруши здравството таму..
Абе ужас е у Европа, остај се...
Таа далечина за возење е ненормална. Ќе си речеш налет и местени избори, и најголемо загадување у свет, и партиски непотизам, и смртоносно здравство, и двојни аршини на судството, и сите измислени казни, давачки, задолжителни плаќања и услуги кои никој не ги бара... и све друго (за да се наброи ќе треба цел ден), боље ја да си се вратам у Македонија, зашто ова долго возење на работа не бива више.
немој да ја пропушташ терапијата, овака си ко навиен, излези малку на чист воздух ако веќе не се фрлаш по крстот... кое најголемо загадување во свет, пратиш ли ти како е во светот ??. Кое смртоносно здравство кога самите пациенти ескивираат прегледи (а докторите притискаат, имаат матерјален стимул.) Не ја загадувај оваа тема со работи што немаат врска со иселувањето ...

Od site tie so gi znam so se po stranstvo od poodamna ili taze retko nekoj da ima kupeno nekoja nedviznost.

Имам другар ште пред неколку години се пресели во Норвешка и заедно со жена му на кредит си купија недвижност (куќарка). Интересно е што он работи граѓевина, а жена му во градинка. Кажи кога кај нас некој брачен пар што работи такви професии може да си дозволи недвижност, макар и во Драчево?
Таму банките се тепаат да ти дадат кредит за недвижност, а каматите се смешни по 2-3% годишно.

Ти ја споредуваш сообраќајната инфраструктура на Македонија, со таа на Норвешка ?
Па кај нас од што е лоша сообраќајната инфраструктура, на никој не му текнува да земе стан подалеку од центар, демек на работа за 20 минути. Таму братче, луѓе од Шведска одат на работа во Норвешка (и обратно) зашто се е средено. Таму времето што ти треба да одиш на работа од Шведска до Норвешка е исто како времето што ти треба од Железара до Партизанска.
И нормално е во центар да е поскап квадратот таму за да не почнат сите да живеат во Центар, а кај нас е обратно, квадрат во Центар е приближно колку квадрат во Ново Лисиче (100-200 евра разлика наместо 400-500Е).
Туку земи јади си од тоа месниот нарезак и вегетата и продолжи да бистриш големи теории у кооперација

Имам другар ште пред неколку години се пресели во Норвешка и заедно со жена му на кредит си купија недвижност (куќарка). Интересно е што он работи граѓевина, а жена му во градинка. Кажи кога кај нас некој брачен пар што работи такви професии може да си дозволи недвижност, макар и во Драчево?
Таму банките се тепаат да ти дадат кредит за недвижност, а каматите се смешни по 2-3% годишно.
И кај нас ако двајца работат може тоа да си го дозволат, зборувам за куќарка. Надуени се цените на становите од градежната мафија, монтажни кукички се и кај нас ефтини,
5473_174407592920967_4583030482174288703_n.jpg

а мислам дека има и градежни плацови преку владата по 1 еур/м2, само не во Скопје, туку во околните села..но не гледам што е проблемот да се живее таму, по обиколница исто се стигнува , може и побрзо отколку да се пробиваш низ центарот на градот.. верувам дека со време ќе имаат тие населби и градинки и училишта..

Aj sega i ti ne lupaj na pamet, poznavam gragevinarci so imaat po 2-3 kuki, normalno sve napraveno na crno dodeka se mozese. Vo gradinka isto ti e drzavno vrabotuvanje so solidna plata znaci bez problem krediti i beneficii. Neka kaze kaj kupil kuka u Norveska i dali mu e dojdno preku glava sekoj den po saat i kusur da se vozi na rabota isto i nazad i po 10 kilometra da kupi leb i mleko.
Fakt e deka i tamu masovno se praznat selata, i pokraj subvenciite i visokiot standard mladite i tamu begaat vo golemite gradovi, site sakaat kravata nikoj nejke lopata ili motika.[DOUBLEPOST=1453198632][/DOUBLEPOST]
Ти ја споредуваш сообраќајната инфраструктура на Македонија, со таа на Норвешка ?
Па кај нас од што е лоша сообраќајната инфраструктура, на никој не му текнува да земе стан подалеку од центар, демек на работа за 20 минути. Таму братче, луѓе од Шведска одат на работа во Норвешка (и обратно) зашто се е средено. Таму времето што ти треба да одиш на работа од Шведска до Норвешка е исто како времето што ти треба од Железара до Партизанска.
И нормално е во центар да е поскап квадратот таму за да не почнат сите да живеат во Центар, а кај нас е обратно, квадрат во Центар е приближно колку квадрат во Ново Лисиче (100-200 евра разлика наместо 400-500Е).
Туку земи јади си од тоа месниот нарезак и вегетата и продолжи да бистриш големи теории у кооперација
Vo Minhen npr cenata e skoro ista i vo centar i 20 kilometra nadvor, imas prigradski naselbi kade so nedviznostite se 5x poskapi nego vo centar. Cenite pocnuvaat da poeftinuvaat edno 50km nadvor a baagi da poeftinuvaat ko so kazav 100km i jaca distanca. Imaj ti i zlaten avtopat ako treba 200km da se vozis na rabota jebes takov zivot. So ova ne mislam na opsto kako se zivee tamu, nego toa e prakticno edinstvenata opcija na nasite tamu da dojdat do svoj pokriv nad glavata. A najsmesno e tie so rabotat i ziveat tamu pod kirija a doma vo MK pravat i kupuvaat palati haciendi petosobni stanovi so gakuzi i slicno so im dremat prazni, taka si ja polnat dusickata poso tamu ne moze da kupat.

Последно уредено:
Aj sega i ti ne lupaj na pamet, poznavam gragevinarci so imaat po 2-3 kuki, normalno sve napraveno na crno dodeka se mozese. Vo gradinka isto ti e drzavno vrabotuvanje so solidna plata znaci bez problem krediti i beneficii. Neka kaze kaj kupil kuka u Norveska i dali mu e dojdno preku glava sekoj den po saat i kusur da se vozi na rabota isto i nazad i po 10 kilometra da kupi leb i mleko.
Fakt e deka i tamu masovno se praznat selata, i pokraj subvenciite i visokiot standard mladite i tamu begaat vo golemite gradovi, site sakaat kravata nikoj nejke lopata ili motika.

Ти лупаш на памет, каде има на црно во Норвешка? Другар ми работи во фирма, а не е газда на фирма. Работното место му секогаш различно, некогаш на км од дома, некогаш по 10-20км мора да вози, ама таква му е професијата. Жена му со точак си оди на работа до градинката, релативно блиску е до кај нив дома.

И кај нас ако двајца работат може тоа да си го дозволат, зборувам за куќарка. Надуени се цените на становите од градежната мафија, монтажни кукички се и кај нас ефтини,
а мислам дека има и градежни плацови преку владата по 1 еур/м2, само не во Скопје, туку во околните села..но не гледам што е проблемот да се живее таму, по обиколница исто се стигнува , може и побрзо отколку да се пробиваш низ центарот на градот.. верувам дека со време ќе имаат тие населби и градинки и училишта..

Ај да направиме математика, за куќарка од ~100 квадрати ќе ти требаат 30к евра за неа, уште 10к за земјиштето и уште околу 10к за комуналии и даноци (3-5% во зависност од општината). Колку луѓе знаеш со плати од 250 евра (толку се платите по градежните фирми и градинките) што можат да си дозволат кредит од 50к евра?

Да најверојатно е измислица или нарачан текст, сакаш да ти испратам профили од колеги најмалку 15 да видиш каде работат, и да ти испратам линкови од слики, да ги видиш местата каде работеле додека биле во Македонија, вие не разбирате, зошто мислите дека како што е во Скопје и цела држава е истото.

не сакам да ми испраќаш профили, ниту ми е гајле некој каде работи,.... ако добро прочиташе ќе видеше дека и јас верувам дека приказната може да е вистина, ама некако ми е сомнително како таа истата приказна се продава на еден полн курац медиуми кај нас и соседството и тоа дека некоја сестра купила стан и куќа за една година. Да не се заебаваме, таа прикаска може да помине кај некој ко Beric што 24/7 дремат на форум. Јас сум роден во странство и плус живеам во странство и точно знам што може да направи некоја сестра за една година .Па доктор бе не може да да купи куќа и стан за една година а не па некоја сестра која што заработува помалку од еден водоводџија.[DOUBLEPOST=1453200381][/DOUBLEPOST]
Ма не, нема везе оти буљашиве ја упропастија цела држава топ-тан сеа. Не се иселуваат у задње време грото. Тоа ти е бачко тренд у задњиве 2-3 милиони години. А не дека сеа денес е срање у Македонија, па бегаат. Тоа е пропаганда од Сорос. Сите тие показатели за најголема мизерија, загаденост, масовно напуштање, бугарски пасоши и све друго, чиста пропаганда на Сорос. Иначе супер ни е овде бе.
мислам дека тебе ти е најдобро во МКД, да не ти беше убаво досега и ти ќе фатеше јабана на толку јачење, ама изгледа супер ти е тебе на кајгана.

Ај да направиме математика, за куќарка од ~100 квадрати ќе ти требаат 30к евра за неа, уште 10к за земјиштето и уште околу 10к за комуналии и даноци (3-5% во зависност од општината). Колку луѓе знаеш со плати од 250 евра (толку се платите по градежните фирми и градинките) што можат да си дозволат кредит од 50к евра?
100м2 не е куќарка туку голема куќа. А уште пред 5-6 години гледав и комерцијални огласи, куќа 80м2 за 20,000 евра, стопански двор. ( Волково)
А јас рачунам со 1еур/м2, проект од владата,
Владата пружа и дополнителна помош преку проектите Откуп на државно земјиште од 1 евро за м2 и Бесплатен идеен и изведбен проект за куќа. Откуп на државно земјиште од 1 евро за м2 Побарај плац за изградба на куќа во општина. Со одлука на Владата на РМ цената на државните плацеви е од 1 евро за м2 ! Бесплатен идеен и изведбен проект за куќа Заштеди од 1.000 до 2.000 евра на идеен и изведбен проект за куќа. Избери еден од шесте типски готови проекти за градба на куќи од 60, 80, 100, 120, 150 и 180 метри квадратни, кој можеш да го земеш од Министерството за транспорт и врски БЕСПЛАТНО ! Проектот можеш да го симнеш и од следниот линк : https://www.dropbox.com/sh/afmoo8guto5pn2b/AADFGyvuk5Eli5GtA59HMazxa? dl=0

мислам дека тебе ти е најдобро во МКД, да не ти беше убаво досега и ти ќе фатеше јабана на толку јачење, ама изгледа супер ти е тебе на кајгана.
Па да. Така е. Нели читаш што пишувам?
Тоа дека ја усра Грујо државата и народот ти е чиста пропаганда. Тоа што бегаат - исто. Нема везе. Сите се тука. А тие што не се, се знае што е причината - неузвратена љубав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom