Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Партиска книшка и пушење курови некое време у месен комитет.
Тоа е начинот у Македонија.
Во месен (веројатно местен требало, ама проста неписмена работа) комитет не стапнувам.

Мислам дека реално цената на еден доктор без специјализација е некаде околу 200.000 евра , што може да се земе за ќутуре цена и за инжињер...:sneaky:
Просечната инженерска нето плата во Македонија е околу 400 евра/месечно или 4800 евра/годишно. За да овој инженерот ги отплати твоите „ќутуре“ 200 000 евра за школувањето, потребни му се околу 42 години работа. 42 години работа само за образованието! Каде се другите трошоци за живот? Каква математика е оваа?

Платите не се минимални иако може да бидат.
Ова е закана?

Aston Martin considers Macedonia for new car plant - sources
http://www.reuters.com/article/aston-martin-plant-idUSL8N14V2R420160111

Да се надеваме дека ќе успее. Не за друго туку да видам колку се креативни некои кајганџии во плукањето. Пак ќе биде мали плати, немале пауза за цигари, фабриката била уџум и тн. А исто може и коментари од типот ДО КОГА МАКЕДОНЦИТЕ ЌЕ РАБОТАТ ЗА ОВИЕ ИМПЕРИЈАЛИСТИ.
But in the last few weeks the former Yugoslav republic has made an improved offer to the carmaker, which has previously said that any potential financial support is an important factor in making its choice, according to the sources.

Како спасување на компании во пропаѓање (макар се викале и Астон Мартин) е паметна инвестција и капиталистички потег?

А кај нас имаш грчки, српски, хрватски води демек наши немаме. Можеби на некој му е смешно ама кога се ќе се собере на годишно ниво ние увезуваме многу работи кои и сами ги имаме или многу лесно може да ги произведуваме.
Кои ние?

Еве пример, имаш два бредна македонски флаширани води во сопственост на еден голем македонски феудалец кој е сопственик на секое кратовско зрно песок и рекордер по број на мандати во македонскто собрание како и по број на години поминати во власт, а во исто време лидер на политичка партија која се декларира за социјалистичка.
Од друга страна, производството е максимално автоматизирано со (веројатно) германска машинерија, а пласманот на производот е обезбеден преку тендери во државни институции и фирми како и во големите ланци маркети (еден во сопственост на бивш градоначалник на скопкса општина од актуелна власт и друг во сопственост на чичко на голем бизнисмен поврзан на секаков можен начин со актуелна власт).

Така сумирано, зошто јас и ти би требало да ги купуваме тие „наши“ „македонски“ води?

А кој ви ја насадил таа идеја дека државата ви должи пак вас нешто ?
Еве јас не сметам дека државата нешто ми должи. Аналогно, зошто јас би и должел нешто на државата?

Времето ќе покаже усијани и задоени ВМРО-вски глави кои за сендвич пишуваат овде.

Си еба мајката и инвестицииве и извозов.

Колку за инфо сум правел извоз за Австралија и ќарот бил колку само да си присатен на пазарот.

:pos:

Ај што не знаеш да размислуваш не знаеш, ај што си политички задоен, си, ама и за бизнис не те бива. Џабе пишуваш...

:pos:

Ај што не знаеш да размислуваш не знаеш, ај што си политички задоен, си, ама и за бизнис не те бива. Џабе пишуваш...
Тебе за што те биваше да им продаваш топла вода на грцине?
:LOL:

Во месен (веројатно местен требало, ама проста неписмена работа) комитет не стапнувам.

Просечната инженерска нето плата во Македонија е околу 400 евра/месечно или 4800 евра/годишно. За да овој инженерот ги отплати твоите „ќутуре“ 200 000 евра за школувањето, потребни му се околу 42 години работа. 42 години работа само за образованието! Каде се другите трошоци за живот? Каква математика е оваа?

Ова е закана?

But in the last few weeks the former Yugoslav republic has made an improved offer to the carmaker, which has previously said that any potential financial support is an important factor in making its choice, according to the sources.

Како спасување на компании во пропаѓање (макар се викале и Астон Мартин) е паметна инвестција и капиталистички потег?

Кои ние?

Еве пример, имаш два бредна македонски флаширани води во сопственост на еден голем македонски феудалец кој е сопственик на секое кратовско зрно песок и рекордер по број на мандати во македонскто собрание како и по број на години поминати во власт, а во исто време лидер на политичка партија која се декларира за социјалистичка.
Од друга страна, производството е максимално автоматизирано со (веројатно) германска машинерија, а пласманот на производот е обезбеден преку тендери во државни институции и фирми како и во големите ланци маркети (еден во сопственост на бивш градоначалник на скопкса општина од актуелна власт и друг во сопственост на чичко на голем бизнисмен поврзан на секаков можен начин со актуелна власт).

Така сумирано, зошто јас и ти би требало да ги купуваме тие „наши“ „македонски“ води?

Еве јас не сметам дека државата нешто ми должи. Аналогно, зошто јас би и должел нешто на државата?
Намали со политичкиот набој. Закана? Да, јас се заканувам во име на странските инвеститори. Астон Мартин пропаѓа и Македонија му е сламка за спас?

Тебе за што те биваше да им продаваш топла вода на грцине?
:LOL:

Не се секирај за мене, гледај ти од што ќе живееш.

Како тргнало ни приватно ни државно за тебе не е доволно добро во државата, а глуп си за да опстанеш или отидеш надвор. Ако неможеш пари да направиш ни од трговија помеѓу една од земјите со најниски плати и стандарди во светот и друга богата со највисоки стандарди и куповна моќ тогаш не се замарај да пишуваш на темата. Од се што напиша заклучокот е дека за бизнис не те бива, дека не разбираш ниту производство, ниту маркетинг, ниту логистика ниту пак го познаваш пазарот (домашниот и австралискиот).

Не се секирај за мене, гледај ти од што ќе живееш.

Како тргнало ни приватно ни државно за тебе не е доволно добро во државата, а глуп си за да опстанеш или отидеш надвор. Ако неможеш пари да направиш ни од трговија помеѓу една од земјите со најниски плати и стандарди во светот и друга богата со највисоки стандарди и куповна моќ тогаш не се замарај да пишуваш на темата. Од се што напиша заклучокот е дека за бизнис не те бива, дека не разбираш ниту производство, ниту маркетинг, ниту логистика ниту пак го познаваш пазарот (домашниот и австралискиот).

Добар си само за јадење трици...Размисли може би било добра кариера за тебе
Да не се секираш ни ти за мене, добро живеам.

А што е најважно не прежвакувам „фекалии“ за да живеам добро, како што го прават тоа некои.

Намали со политичкиот набој. Закана? Да, јас се заканувам во име на странските инвеститори. Астон Мартин пропаѓа и Македонија му е сламка за спас?
Кој политички набој? Не знам кој стои за профилот, јас само читам што пишува. Тоа што си напишал звучи како закана: тишина или од утре на минималец. А јас како потенцијален кадар за работа во или за такви капацитети во Македонија или надвор, тоа не можам да го прифатам.

Компанија која вели „било каква финансиска помош е важен фактор за локацијата“ е очајничка компанија по удолница. Колку бреднови пропаднале (Кодак, Нокија, Ериксон...), па никому ништо. Таква е економијата.
Каков политички набој има во логично прашање кој е интересот да се спасува таква компанија?

П.С. Повели. Значи со ДЕКАДИ имаат големи загуби.
Aston Martin may be one of the most famous brands in motoring, but it's been loss-making for decades and has seen sales tumble.
"Aston Martin has always relied on someone stepping in and injecting some more cash and saving it. But that's not the legacy I want to leave," Mr Palmer said.
http://www.bbc.com/news/business-31727799

Кој политички набој? Не знам кој стои за профилот, јас само читам што пишува. Тоа што си напишал звучи како закана: тишина или од утре на минималец. А јас како потенцијален кадар за работа во или за такви капацитети во Македонија или надвор, тоа не можам да го прифатам.

Компанија која вели „било каква финансиска помош е важен фактор за локацијата“ е очајничка компанија по удолница. Колку бреднови пропаднале (Кодак, Нокија, Ериксон...), па никому ништо. Таква е економијата.
Каков политички набој има во логично прашање кој е интересот да се спасува таква компанија?

П.С. Повели. Значи со ДЕКАДИ имаат големи загуби.
Aston Martin may be one of the most famous brands in motoring, but it's been loss-making for decades and has seen sales tumble.
"Aston Martin has always relied on someone stepping in and injecting some more cash and saving it. But that's not the legacy I want to leave," Mr Palmer said.
http://www.bbc.com/news/business-31727799
Со декади имаат загуби и уште функционираат? Што е ова газела или охис? Кој ја спасува кога ја вика да инвестира? Ако им дошло на Астон Мартин до нашите субвенции и поволности нека затворат веднаш. Инаку лани отвориле фабрика во Белфаст и градат фабрика во Англија која ќе се отвори во 2017. Тоа е она што го видов на нет. Отпуштиле некои работници други вработиле и тоа е тоа. Не знам зошто треба да навлегуваме во профитабилноста на компанијата? Имаат бизнис план го презентираат се обврзуваат на нешто и продолжува животот. Дали за 5 години ќе пропаднат или ќе оживеат тоа е нивна работа.

Тоа што ти или јас сметаме или не сметаме нешто и не е некој битен фактор. И ако јас не должам на никого не значи дека мене не ми должат и обратно. Аналогно на тоа ако тебе државата не ти должи ништо никако не значи дека ти не и должиш на државата.
Само многу забегавте со политика. Друг беше муабетот.

Со декади имаат загуби и уште функционираат? Што е ова газела или охис? Кој ја спасува кога ја вика да инвестира?
Ако им дошло на Астон Мартин до нашите субвенции и поволности нека затворат веднаш. Инаку лани отвориле фабрика во Белфаст и градат фабрика во Англија која ќе се отвори во 2017. Тоа е она што го видов на нет. Отпуштиле некои работници други вработиле и тоа е тоа.
Не знам зошто треба да навлегуваме во профитабилноста на компанијата?
Имаат бизнис план го презентираат се обврзуваат на нешто и продолжува животот.
Дали за 5 години ќе пропаднат или ќе оживеат тоа е нивна работа.
Од тоа што прочитав, разни промена на сопствеништвото е тоа што го одржува во живот брендот. Нов сопственик пробува нова идеја, отприлика така.
Како што читам, наводно имале некој фонд од 500 милиони фунти за тоа што планираат во иднина, но нема ништо конкретно околу тоа.
Сепак како што викаш, тој дел не треба да не интересира и тоа е точно, тоа си е нивна внатрешна работа.

Тоа што не интересира е помошта која што би ја добиле од Македонија доколку влезат овде, особено финансиска. Помошта која ја имаат за земјиште, царини и до некаде за даноци има некоја смисла, ама не сум економист па не можам да навлегувам подетално во тоа.
Финансиската помош од друга страна, зошто?
Зошто државата Македонија не врши исплата директно на вработените како плус на платата која веќе би ја земале од АМ?
Зошто се поддржуваат феудални и комунистички принципи, наместо капиталистички?[DOUBLEPOST=1452610201][/DOUBLEPOST]
Тоа што ти или јас сметаме или не сметаме нешто и не е некој битен фактор. И ако јас не должам на никого не значи дека мене не ми должат и обратно. Аналогно на тоа ако тебе државата не ти должи ништо никако не значи дека ти не и должиш на државата.
Добро, и што е тоа што јас, или ти, и должиме на државата?

Да се дополнам заборавив, освен примерот за „македонските“ води, не гледам што друго политичко напишав. Дури и тоа не е некоја политика, само добар пример за функционирањето на работите. Што би рекол Иванов: како космодиск, шашаво ама функционира. Изгледа во право е човекот.

Последно уредено:
\
Финансиската помош од друга страна, зошто?
Зошто државата Македонија не врши исплата директно на вработените како плус на платата која веќе би ја земале од АМ?
Зошто се поддржуваат феудални и комунистички принципи, наместо капиталистички?

1. Затоа што имаме 30% невработеност.
2. Затоа што сме тотално ирелевантни па никој не сака да инвестира кај нас.
3. Мал пазар.
4. Лош кадар.
5. Непродуктивен кадар.
6. Лоша инфрастуктура.
7. Нестабилно поднебје.....

Вака може до 1001... Да не се лажеме без субвенции нема странски инвестиции. Без странски инвестиции уште долого ќе имаме голема невработеност. Нешто сигурно треба да се направи и еве се прави е сега колку и дали е најдобро никој не знае али за разлика од предходно бар нешто се прави...

Кој беше муабетот ајде кажи, како тоа јас или било кој и должам на државата, а како објасни, по кој закон и пропис, освен оние за плаќање давачки, твојот коментар за слободно интепретрање и во обратна насока може да се постави.

Добро, и што е тоа што јас, или ти, и должиме на државата?

Да се дополнам заборавив, освен примерот за „македонските“ води, не гледам што друго политичко напишав. Дури и тоа не е некоја политика, само добар пример за функционирањето на работите. Што би рекол Иванов: како космодиск, шашаво ама функционира. Изгледа во право е човекот.
Не мислев стриктно на тебе.
А што должиме како пример беше земено државното образование. Тоа што тебе како идеја не ти се допаѓа е сосем друга работа.

А кој ви ја насадил таа идеја дека државата ви должи пак вас нешто ?

Хах, камо среќа државата да не ми должи мене ништо тогаш би бил најсреќен. АМА, за жал самата држава фиктивно реши дека јас и должам нешто на неа (на основ ДДВ, персоналец итн), па праткично несакајќи испадна дека она ми должи на мене (пари кои неволно сум и ги дал - поврат на ДДВ). Заебан круг малце, ама не сум го направил јас.

Кој беше муабетот ајде кажи, како тоа јас или било кој и должам на државата, а како објасни, по кој закон и пропис, освен оние за плаќање давачки, твојот коментар за слободно интепретрање и во обратна насока може да се постави.
Не се пали бе толку, нема закон нити пропис и ако го пратеше муабетот ке видеше дека нити е технички изводливо тоа. Затоа диши , онака како идеја беше спомнато.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom