грешка си за синдикатот на правосудните работници; тие беа со силна подршка и натепаа огромни плати за полуписмените судски дактилографки. Уште тогаш, памтам дискусија на слушбенички од суд што во петок избегале порано од работа на зелен пазар, а ја слушав на автобуската кај југидрво. Едната им вели на другите, мене ми е срамота од синок и ќерката, инжинери во фабрика 18000 плата, јас со средно 25000.
А денарот не вредеше повеќе, сега имаме само накачување на плати ( а и приливи од странство) и со тоа пумпање на цени на услуги, истата работа што се случи не само во Грција туку и во Хрватска, Србија... едино можеби не во тој обем во Блгарија, па затоа од Блгарија има голем одлив на кадар.[DOUBLEPOST=1452251142][/DOUBLEPOST]
кај мене во влезот сите млади се вработија, дури и еден постар стечаец си најде работа.... И не само тоа, еве комшиката со обичен технолошки факултет и бира работи. Пред 10 години беше помизерно, во сите сегменти. Сега кај најблискиот автомеханичар не може да дојдам на ред, се полно со џиповои, аудиња и слични коли. А пред 10 години правеше и стојадини и пегли и слично... а истиот сервис е... Да не зборувам и за други области..значи не се значително качени матерјалните вредности, многу работи и паднаа ( мобилни, компјутери и слично), качени се услугите и платите. Добар водоводџија зема и до 100 евра дневно.