Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Во Југославија религијата не била забранета официално(иако знаеме како се третирала), и соодветно атеизмот нема вина. Дали онаму каде што бил официјална доктрина(или што и да е)атеизмот има вина за злоделата што биле вршени во негово име?
https://en.wikipedia.org/wiki/State_atheism

Не се напињај без потреба, оти до сега требаше да ја напишеш вистината а не да се вртиш во место...
Имаш просто и едноставно прашање - на кој начин нечии страсти и сексуалност тебе ти влијаат на твојот живот за да подржуваш бојкот, да ги прогласуваш за гнасни, за идиоти и што уште не?! Или кукавички и подло ќе продолжиш по старо?[DOUBLEPOST=1451940692][/DOUBLEPOST]
Не. Ако водачите на тие земји беа сликари немаше да речам ни дека забрануваат ни дека наметнуваат. Ама ако некој од тие сликари-водачи беше на пример импресионист и го прогласеше само импресионизмот за единствениот дозволен сликарски правец, а другите правци за декадентни и забранети за сликање, ќе речев дека забранува сликарство.

Така и овде. Не е проблемот што Ленин, Хоџа, Чаушеску биле атеисти. Проблемот е што нивниот атеизам го озваничиле како државен и што присилно им го наметнале на нивните државјани, односно своите гледишта и ставови ги издигнале на ниво на држава.
Атеизмот не е идеологија, што ќе наметнеш?
Друга работа, како тоа присилно бил наметнат на сите и бил единствен дозволен правец, кога имаш илјадници луѓе што во тој ист систем биле крштевани, венчавани, погребувани со христијански обичаи и ритуали?! Јас сум роден во тој систем, и веднаш после раѓањето сум бил крстен во православна црква! Ако атеизмот бил наметнат на сите, како тоа никој не го спречил моето крштевање и на илјадници други?!

Последно уредено:
Во Југославија религијата не била забранета официално(иако знаеме како се третирала), и соодветно атеизмот нема вина. Дали онаму каде што бил официјална доктрина(или што и да е)атеизмот има вина за злоделата што биле вршени во негово име?
https://en.wikipedia.org/wiki/State_atheism

Друже Изгрев, некa е се тoчнo oвa зa Сoветскиoт Сoјуз, и зa злoделaтa нaпрaвени вo име нa aтеизмoт.

Пaк не гледaм причинa кaкo еднa држaвa кoјa стрoгo ги прaктикувa прaвилaтa и oдредбите oд сooдветнaтa светa книгa, е пoдoбрo местo зa живеење oд еднa секулaрнa, пa и стрoгo aтеистичкa држaвa.

Мoжеш ли дa нaведеш 3 клучни причини кoи би јa прoтежирaле теoкрaтијaтa, пред секулaрнoстa или aтеизмoт?

Кон прашањето од првиот допис:

-Навистина, нејќам да ме засегаат туѓи ниски и противприродни страсти и похоти. Кој ги има и сака да ги „упражњава„, нека му биде, ама само кај него по дома, не на улица, не во јавност и што е најлошто не со нивно озаконување! Бидејќи модерните демо(но)кратски држави одамна ја изгубија ориентацијата за „добро„ и „зло„ па во „модерното„ право имаме други категории, како „може и вака„ а „може и така„, проблемот не е се наоѓа во нечии приватни страсти, туку во нивното озаконување и легалистичко оправдување од страна на државата па таквите страсти, со тек од време, ќе се наметат за норма на однесување, затоа што, нели, државата им рекла „може!„.
Брее мајката?! Па зошто тогаш да биде легализирано вашето крштевање, венчавање и ред други пракси?! И вашето може некому да биде гнасно! Со кое право сопствениот морал и обичаи ги поставуваш како нешто кое мора да биде прифатено, а се што тебе не ти чинело, само за по дома да било?!
Кон прашањето од вториот допис:

- Бројот „5„ се наоѓа помеѓу броевите „4„ и „6„.
Да бидам посериозен: броевите, како и поимите/зборовите, напросто му де всадени/вродени на човековиот разум и со нивна помош (броеви, геометрски слики, равенки, речник...) човекот, како разумно битие, е способен да го озознава Светот во кој живее и да ги увидува релациите помеѓу феномените во створениов Свет.
Те прашав за конкретно место! Ти мене ми бараш конкретно име за вистината! Кога ти одговорив дека таа е насекаде, дека се однесува на вистинитоста на нештата, ти не го прифати тој одговор, бараше да ти кажам како се вика вистината! Епа, по таа аналогија, и овој твој одговор не кажува ништо! Четворки, шески и петки има секаде наоколу! Кажи ми ти мене на кое место е Бројот пет, а не каде се употребува! Кажи ми географска ширина, должина, град, адреса.....место кажи ми каде е Бројот пет!

Може да негираш и дека Вардар тече низ Македонија, ама тоа е само твое празно негирање.Верниците настрадале затоа што биле верници, а насилниците биле атеисти и насилството го извршиле во името на атеизмот.
Ajde be...Ako merime spored tvojava forumula znaci hristijanstvoto sekojdnevno izvrsuva nevideni masakri...i seto toa vo imeto na Hristijanstvoto!Eve na primer Rusite i nivnite bombardiranja!

Па зошто тогаш да биде легализирано вашето крштевање, венчавање и ред други пракси?!

Лично знам луѓе кои се во брак, имаат деца, а и самите не се крстени, не се цковно венчани, своите деца нејќат да ги крстат, така да немаш потреба од нервози...[DOUBLEPOST=1451979688][/DOUBLEPOST]
Те прашав за конкретно место!

Конкрено и ти одговорив...

Лично знам луѓе кои се во брак, имаат деца, а и самите не се крстени, не се цковно венчани, своите деца нејќат да ги крстат, така да немаш потреба од нервози...
Не е поентата дали сакале или нејќеле! Тоа е веќе прашање на избор, но факт е дека е легално истото да се направи! Никој тебе не ти рекол биди христијанин ама само за по дома, тогаш зошто ти би му го забранил или би подржувал забрана некој да биде тоа што е надвор од дома?!
Конкрено и ти одговорив...
Не е точно. Конкретно место кажи ми, исто како што ти од мене бараш конкретно име.

За да не се препрепреповторувам, самиот дај ги одговорите...Само така ќе бидат „оние вистинските„.

За да не се препрепреповторувам, самиот дај ги одговорите...Само така ќе бидат „оние вистинските„.
Прочитај си го ова секој нареден пат кога ќе тврдиш дека не сум ти кажал како се викала вистината.

Прочитај си го ова секој нареден пат кога ќе тврдиш дека не сум ти кажал како се викала вистината.

Вистината е личност и тоа го имам напишано миљон пати, за разлика од твојата вистина, која е “онаа вистинската„.
Како и да вртиш, имаш мои одговори на твоите прашања, за разлика од твоите небулозни одговори.

Вистината е личност и тоа го имам напишано миљон пати, за разлика од твојата вистина, која е “онаа вистинската„.
Како и да вртиш, имаш мои одговори на твоите прашања, за разлика од твоите небулозни одговори.
Колку што бројот пет има адреса, толку и вистината е личност.
П.С. Ти си олицетворение на поговорката " Ем шуто ем боде" Ти најде да кажуваш за небулози.....:pos:

Во последно време на под форумот Религија завладеа Атеизмот и Атеистите со своите точни мислења го окупираа целиот форум. Силата на Атеизмот владееше неколку векови на кајгана, имаше бунтовнички обиди од некој верници, но сепак неуспешно поради немање нерви да се справат со фактите.

join_the_dark_side_by_frenchtouch29-d3imx0y.jpg

Колку што бројот пет има адреса, толку и вистината е личност.
П.С. Ти си олицетворение на поговорката " Ем шуто ем боде" Ти најде да кажуваш за небулози.....:pos:

Како што веќе стана пракса на форумов: личниот неписменлак „успешно„ се заменува со навреди на личносна основа...

Во последно време на под форумот Религија завладеа Атеизмот и Атеистите со своите точни мислења го окупираа целиот форум. Силата на Атеизмот владееше неколку векови на кајгана, имаше бунтовнички обиди од некој верници, но сепак неуспешно поради немање нерви да се справат со фактите.

join_the_dark_side_by_frenchtouch29-d3imx0y.jpg

„...Силата (?) нека е и со тебе...„...:icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom