Таман ќе најдам некој духовен учител, навидум светец, убави очи, блескаво тело, скромност во лицето, мил... бам, ми отвара друг линк на нет обвинет за секс скандал, силувал жени, малтретирал луѓе. Покрај сите исти случаеви и во католичките цркви и овие испадите против јогата од православната црква не би сакал да се спуштам повеќе на такво ниво да се издогматизирам и да бидам на ниво со тие ѕверови што се против целото човештво. Не ме интересираат ниту тие, ниту нивните арогантни ученици кој од 5000 илјади Египетски, Таоистички, Шамански, Пагански, што знам уште колку Богови, само нивниот е правилен, а другите не. Плашете ги малите деца дека ќе мочаат и какаат додека умираат, или плашете се себе си, другите не се ниту обидувајте. Нема никаков Бог таму, тоа не е особина на Бог. Значи дефинитивно, нема никаква
дилема или ќе бидеш овца што ќе ја стрижат или ќе ја цениш и почитуваш својата индивидуалност во која ,,почива" Бог.
Лично го почитувам Исус и многу го сакам, ги сакам неговите примери, истото важи и за Буда и Лао Це и многу многу друѓи. Ги сакам и тие што во негово име убиваат, си го хранат егото, си го полнат џебот, силуваат и малтретираат. До душа им дозволувам и да ми ударат два шамари место еден. И трпам се додека не ми се наседнат на добра стапица, тогаш им ги горам крилјата и гајле ми е ако ме сметаат за сатана. Им препорачувам да ме сметаат за ,,лоша карма" подобра утеха ќе им биде. Се си има своја граница.
Да не се фалам или да бидам его-центричен ама на своите 20 години имав прилика да осетам на своја кожа може 0.00001% ама сепак доволна искра што ми пробудила љубопитство да барам и барам, ама да барам, а не да
НАЈДАМ и да им расправам на првооделенци за тоа што сум нашол, како и каде, во која црква сум го нашол, а во која не. Без навреда, сепак за разлика од некој 45 годишни што се зацепиле во едно и се фатиле како слепи за стап и тоа е нема друго, другото е лошо, нивното е добро.
П.с прашувајте се и читајте литература, не артикли на интернет.[DOUBLEPOST=1450382731][/DOUBLEPOST]
Ај читни троа:
http://www.pravoslavni-odgovor.com/Svet_oko_nas/smrt_gresnika.htm
Онака, информативно, за да не биде дека смртта е поврзана само со телесните отпадоци...
Фала, ценам некој кога ми даде нешто да читам, сакам да читам. Ама постојат 1 милион работи да се прочитат, не е само ова, тоа сакам да ти го објаснам...[DOUBLEPOST=1450383143][/DOUBLEPOST]Точно, не дисциплинираното живеење може да доведе до болна смрт, смрдеа на лешот од болести и слично, агонии. Не само православните, еве и муслиманите имаат пости, правила, како да живеат. И будизмот и хиндуизмот си има свој дисциплини, воздржување од блудства. Некој одбираар екстремизми, стануваат аскети, не јадат, не пијат, не одат по жени.
Светите мошти мирисаат убаво затоа што светецот се воздржува од сексуалните желби, води световен живот, во православието, истото е и со Будистичките монаси и Јогините во некој други источни религии.
Ама тоа нас не не занима сега, друг е муабетот.[DOUBLEPOST=1450383247][/DOUBLEPOST]Точно, не дисциплинираното живеење може да доведе до болна смрт, смрдеа на лешот од болести и слично, агонии. Не само православните, еве и муслиманите имаат пости, правила, како да живеат. И будизмот и хиндуизмот си има свој дисциплини, воздржување од блудства. Некој одбираар екстремизми, стануваат аскети, не јадат, не пијат, не одат по жени.
Светите мошти мирисаат убаво затоа што светецот се воздржува од сексуалните желби, води световен живот, во православието, истото е и со Будистичките монаси и Јогините во некој други источни религии.
Ама тоа нас не не занима сега, друг е муабетот.