Нови цени на ЈСП, бесплатен превоз за студентите

• Креатор на темата Креатор на темата Xibalba
  • Време на започнување Време на започнување
Клучен збор е тука бесплатно. :D Ви значи нешто бројката 6 000 000 000? Епа толку евра дужи Македонија (надворешен и внатрешен долг заедно). Или у превод, скоро 2 годишни буџети на РМ. Така да ако студентите (и нивните родители) не платат сега 1050 денари месечно, во иднина ќе платат и тоа со камата.

Интересно е како на вакви теми кај што се знае дека ќе има контрирачки ставови се појавуваат ликови кои имаат акаунт од пред извесен период (или у случајов 1 година, првото мислење е на денот на отварање на акаунтот и после следните коментари се баш во ваква тема, после една година :D) .

Ок, редно беше. Предолго стоеше овој простор слободен и ранлив. Си ја зацврстува единствената слаба точка за наредниве десет години.

Јавниот долг на Р.Македонија изнесува 46 % од буџетот на државата... лошо те информирале дека е 6 000 000 000. Според Мастришките критериуми за влез во ЕУ дозволен е јавен долг во висина од 60 %. Но морам да се согласам со тебе дека тоа не е мерило дали некоја земја може да влезе во банкрот или не. Една Словенија влезе во криза со 30 % јавен долг така да тие наводни 6 000 000 000 ти се небитни. Поздрав

Клучен збор е тука бесплатно. :D Ви значи нешто бројката 6 000 000 000? Епа толку евра дужи Македонија (надворешен и внатрешен долг заедно). Или у превод, скоро 2 годишни буџети на РМ. Така да ако студентите (и нивните родители) не платат сега 1050 денари месечно, во иднина ќе платат и тоа со камата.
.
1000че месечно ми иде секој месец за слободна,и Македонија пак го има тој долг. Значи според оваа логика радосен да си го дадам 1000чето иако од долгот во иднина нема бегање...
Не глеам како ова е лоша работа,нека се цеди дел од буџетот и за нас обичните смртници без членска што никад нема да влеземе во администрација:unsure:

1000че месечно ми иде секој месец за слободна,и Македонија пак го има тој долг. Значи според оваа логика ем радосен да си го дадам 1000чето иако од долгот во иднина нема бегање...
Не, туку во иднина ќе го вратиш 1200-300. Поентата ми беше дека ваквите проекти водат кон продлабочување на долгот. Штетата е направена, направен е огромен долг, иако за тоа не сакаат ни да се спомне, лошо ќе влијае за нивната позиција. Треба да гледаме како тој долг да не се зголемува, а истовремено како да го отплатуваме. Инаку, сценарото Грција кога-тогаш, ќе дојде. Евро-обврзница на 10 години од 500 милиони евра (не знам точно на колку години беше, така да карикирам). После 10 години ќе земеш кредит за да ја враќаш главнината (патем кажано, каматната стапка расте ако институциите од кои позајмуваш знаат дека ти позајмуваш од нив за да исплатиш стар кредит). Немаше ништо лошо да кажам за проектов ако за тоа имаше доволно пари во буџетот. Можда и ќе имаше, да немаше некои други проекти (добро знаеме кои се). Битно нашиот Буџет е во добра кондиција, ама зимаме заем за исплаќање на тековни расходи (плати и пензии). За капитални расходи да не правам муабет...

Не, туку во иднина ќе го вратиш 1200-300. Поентата ми беше дека ваквите проекти водат кон продлабочување на долгот. Штетата е направена, направен е огромен долг, иако за тоа не сакаат ни да се спомне, лошо ќе влијае за нивната позиција. Треба да гледаме како тој долг да не се зголемува, а истовремено како да го отплатуваме. Инаку, сценарото Грција кога-тогаш, ќе дојде. Евро-обврзница на 10 години од 500 милиони евра (не знам точно на колку години беше, така да карикирам). После 10 години ќе земеш кредит за да ја враќаш главнината (патем кажано, каматната стапка расте ако институциите од кои позајмуваш знаат дека ти позајмуваш од нив за да исплатиш стар кредит). Немаше ништо лошо да кажам за проектов ако за тоа имаше доволно пари во буџетот. Можда и ќе имаше, да немаше некои други проекти (добро знаеме кои се). Битно нашиот Буџет е во добра кондиција, ама зимаме заем за исплаќање на тековни расходи (плати и пензии). За капитални расходи да не правам муабет...
Да веројатно ќе враќам 1200-300 ама пак сум добил 1000че,замисли да си добил 0 и да се радуваш дека треба 1180 сеа да вратиш.(груба пресметка)

Да веројатно ќе враќам 1200-300 ама пак сум добил 1000че,замисли да си добил 0 и да се радуваш дека треба 1180 сеа да вратиш.(груба пресметка)
Е сеа не те сфатив. Ако ти им платиш на ЈСП 1050 денари месечно, тоа иде у нивниот буџет. На крајот, тие 1050 денари месечно допринеле ЈСП да бидат помалку во минус или да бидат во плус. Ако е првото, помалку пари ќе треба да бидат прераспределени од буџетот да се покрие минусот, а во вториот случај растат приходите во буџетот на РМ.

Е сеа не те сфатив. Ако ти им платиш на ЈСП 1050 денари месечно, тоа иде у нивниот буџет. На крајот, тие 1050 денари месечно допринеле ЈСП да бидат помалку во минус или да бидат во плус. Ако е првото, помалку пари ќе треба да бидат прераспределени од буџетот да се покрие минусот, а во вториот случај растат приходите во буџетот на РМ.
Зашто сам си подобјасни дека и без меркава иаме долг од 6 бона за враќање иако 3та година веќе си плаќам за слободна.Значи ем плаќам за слободна,ем имам долг за враќање.И сеа ни ја тргаат слободната,и ние да осетиме некој благодет од тој долг и пак се буните.Сериозни сте:icon_lol:?

Зашто сам си подобјасни дека и без меркава иаме долг од 6 бона за враќање иако 3та година веќе си плаќам за слободна.Значи ем плаќам за слободна,ем имам долг за враќање.И сеа ни ја тргаат слободната,и ние да осетиме некој благодет од тој долг и пак се буните.Сериозни сте:icon_lol:?
Тоа што 10 илјади студенти (не знам колкава е бројката што користи ваков превоз, да речеме дека е волку) нема месечно да плаќаат по 1000 денари, тоа ќе влијае на буџетот на ЈСП. Минусот во овој буџет ќе треба да се финансира со пари од Централниот буџет (а веќе биле распределени финансии). Тоа значи зголемување на буџетскиот дефициит. Знам дека можда ова е мал дел во однос на другите расходи, ама проект по проект, доста пари се у прашање. А буџетски дефицит како ќе се надомести, ако не со јавен заем (бидејќи биланост Буџетот на крај треба да биде нула). Значи имаме зголемување на јавен заем. Сакам да ти кажам дека таа слободна ти ќе ја платиш за 5 години, ако не сега и тоа повеќе ќе ја платиш него сега да си плател 1050 денари. Студенти и средношколци нема да плаќаат јавен превоз секој ден, пензионери не плаќаат 3 (или 4?) дена од неделата. Голема загуба на приходи е тоа за ЈСП.

Овој ти е Битушанец во плава танга. Сендвич-man. Не знам што губиш време да се објаснуваш со него. Едно време бараа бесплатен јавен превоз и бенефиции за студентите. Откако им се овозможи тоа, преку ноќ станаа експерти за економија. :icon_lol:

2im886v.png

Овој ти е Битушанец во плава танга. Сендвич-man. Не знам што губиш време да се објаснуваш со него. Едно време бараа бесплатен јавен превоз и бенефиции за студентите. Откако им се овозможи тоа, преку ноќ станаа експерти за економија. :icon_lol:

2im886v.png
Сендвич-мен у плава танга, а зиам стипендија од МОН? Со сите играм бе, глеаш, а не ко тебе. ;) Март месец, не сум бил од пленумот. Да, сум го спомнувал ова за бесплатниот јавен превоз, но никогаш не било топ приоритет. Поголем приоритет ми било изградба на нови студентски домови. Она мачкосување очи со реновирање на еден блок за 9 години е ништо во однос на тоа што ветуваа 4-5 години уназад (ќе правиме, ќе правиме). Сакаш да зборуваме за други работи од високо образование? Изградба на два факултети на кампусот кај Ректорат. Не ми е јасно каде планираат да ги сместат тие две згради...ко да веќе не е доволно натрупан тој простор со проток на луѓе (4 факултети со илјадници студенти секој ден).
Иначе мислиш дека си ме навредил со ова што ми кажа? :D Кур ме заболе ти што ќе ми кажеш, никаков фактор не си ми у живот, тие што ме знаат лично, знаат какви се моите ставови и дали ја сум приврзаник на било која партија.
Е, скоро ќе забораев...што мислиш, Сорос само сендвич дава? Еднаш месечно (барем!) кафана, па хонорарче ваму, за секој пост паричка, без разлика дали тука или статус на социјални мрежи. Да не зборам за протест, поголема пара е тука.[DOUBLEPOST=1449546248][/DOUBLEPOST]
Јавниот долг на Р.Македонија изнесува 46 % од буџетот на државата... лошо те информирале дека е 6 000 000 000. Според Мастришките критериуми за влез во ЕУ дозволен е јавен долг во висина од 60 %. Но морам да се согласам со тебе дека тоа не е мерило дали некоја земја може да влезе во банкрот или не. Една Словенија влезе во криза со 30 % јавен долг така да тие наводни 6 000 000 000 ти се небитни. Поздрав
Оваа бројка која ја имаш најдено е за процент од БДП, не од Буџет. Страница 26 од документов http://www.finance.gov.mk/files/u252/Godisen izvestaj za upravuvanje so javniot dolg na Republika Makedonija za 2014 godina_0.pdf истава ја имам во учебникот Применета економика. Тука вика речиси 4 милијарди евра вкупен долг, а рачунај во 2015 колку се задолживме. Ок, можда не се 6 милијарди, ама силно чекори накај 5 милијарди. И тоа е ако кажуваат се'. Секогаш постои асиметричност на информации. Нас ни кажуваат колку што они сметаат дека треба да знаеме, т.е. да не знаеме премногу за да не се загрози нивната позиција. Сите „нормални“ политичари така размислуваат кај нас, па и општо во светов.

Последно уредено:
А за студентите кои се македонски државјани и биле принудени да студираат надвор од Македонија поради мизерните услови кои ги нудат државните универзитети?

А за студентите кои се македонски државјани и биле принудени да студираат надвор од Македонија поради мизерните услови кои ги нудат државните универзитети?
Они се странски агенти, платеници, предавници, кодоши.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom