Мигрантите низ Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата GoD.HateUSaLL
  • Време на започнување Време на започнување
Едно не е јасно. Ако се пропуштаат „само“ бегалци од Сирија, Ирак и Авганистан каде мислат да ги сместат? Сирија има 20 милиони жители, Авганистан и Ирак по 30 милиони, сите три држави заедно 80 милиони што е огромна бројка. Ако вака се продолжи Западна Европа каква што ја знаеме ќе престане да постои.

Едно не е јасно. Ако се пропуштаат „само“ бегалци од Сирија, Ирак и Авганистан каде мислат да ги сместат? Сирија има 20 милиони жители, Авганистан и Ирак по 30 милиони, сите три држави заедно 80 милиони што е огромна бројка. Ако вака се продолжи Западна Европа каква што ја знаеме ќе престане да постои.

mislis imase ;)

Violence against refugees: Germany in flames
Over 200 dangerous attacks and almost no convictions
many shelters are far away from city centers and residential areas, meaning that there are often no witnesses. In other instances, investigators are met with a wall of silence when they begin asking around.

Код:
http://www.zeit.de/politik/deutschland/2015-11/anti-immigrant-violence-germany

Да прашам нешто да сите на темава. Мене чисто ме интересира луѓето како размислуваат. Само не ми одговарајте со доскочици сарказам и сл, оден сум веќе во wc.

Дали Македонија треба да ги прими христијанските бегалци од Блиски Исток? Збориме само за православните христијански бегалци. Пољаците и Словаците веќе се изјасните позитивно за нив.

Апсолутно Да.
Тоа се луѓе на кои им е навистина потребна помош, бидејќи над нив е извршен геноцид. Тоа е единствениот успешен геноцид од Втора Светска Војна па наваму - геноцидот над Христијаните од Блискиот Исток. Денес огромни територии на кои тие живееле со милениуми, веќе се без нив.
Тие сигурно нема да се саморазнесуваат наоколу убивајќи недолжни.
Тие, само затоа што се како нас - Христијани се приморани да ги напуштат своите огништа, и тоа приморани се од страна на Муслиманите, истите тие кои паралелно азил ни бараат.

Да прашам нешто да сите на темава. Мене чисто ме интересира луѓето како размислуваат. Само не ми одговарајте со доскочици сарказам и сл, оден сум веќе во wc.

Дали Македонија треба да ги прими христијанските бегалци од Блиски Исток? Збориме само за православните христијански бегалци. Пољаците и Словаците веќе се изјасните позитивно за нив.

Makedonija ne treba i ne moze da prima nikogo. Hristijanskite begalci i taka se samo 0,004% od vkupniot broj i tie sekako ako mozat da birat megju spomnatite zemji nema da ja odberat Makedonija.

Искрено не, без оглед што се христијани, во нашиов кревок и неуспешен систем на држава најмалце што ни треба се уште малцинства, па макар и христијански.

Ова малку сериозно прашање, да бевме економски и фининасиски силна држава, јас сум за да им се помогне во Македонија, ама во овој случај кога "Македонија е 4та (НЕ) растечка економија во Европа", е невозможно, бидејќи треба буџет за нивно изучување на македонски јазик, а додека го изучат јазикот за да можат да се прилагодат овде принудени се да бидат под социјална помош, така да ќе се црпат пари од буџетот. Знаете дека веќе имаме такви кои со години не плаќаат комуналии, има голем број роми (се варира од бројка од околу 10 000 бегалци од војната во Косово) кои живеат на грбот на македонските граѓани, односно примаат социјална помош и не изразиле желба да се вратат на Косово иако се бараше од страна на Македонија да ги врати на Косово. Така да и да сакаме да прифатиме мигранти, не можеме поради причините кои ги споменав.

Нема везе што сме сиромашни. Тоа се наши браќа Христијани. Ние треба да им помогнеме. Ако сме Христијани.
Тие нема тука да се саморазнесуваат нити да праат пиздарии како Муслиманите.

Muslim 87% (official; includes Sunni 74% and Alawi, Ismaili, and Shia 13%), Christian (includes Orthodox, Uniate, and Nestorian) 10% (includes Orthodox, Uniate, and Nestorian), Druze 3%, Jewish (few remaining in Damascus and Aleppo)

излегува дека над 1,5 милиони се христијани од повеќе цркви, мислам гркоманска црква има таму, ерменеска и слично

Јас сум на линија со @Beric Dondarrion .Ако сме веќе притиснати да мора да примиме бегалци, подобро тоа да бидат христијани отколку муслимани.

Лично сметам дека христијаните од блиски исток се малку покултурни и поцивилизирани од муслиманите. Барем кај овие луѓе се анулира опасноста од бомбашко саморазнесување и останати врсти на тероризам. Ако се всели православен Копт во твоето соседство може да бидеш сигурен дека нема да се разнесе во автобус или трговски центар, ниту ќе те прогонува затоа што веруваш во различен Бог.

Друга работа најголемите жртви на блискиот исток и луѓе врз кој се извршува вековен геноцид се арапските и коптските христијани. Народот во Македонија од секогаш бил сиромав и требал многу да работи за да преживее, но секогаш и тоа малку што го имал го делел со своите браќа по вера. Така што мислам дека е христијански да им се помогне на нив, што се далеку позагрозени од нас.

Од демографски аспект нивното примање би одело во наша полза. Зошто? Затоа што механички ќе се покачи процентот на христијанското население, а ќе се намали муслиманското. Што многу значи. Oднесувањето на муслиманите е директно поврзано со процентуалната застапеност во земјата која живеат. Нивното тероризиње на немуслимате е правопропорционално со нивниот удел во вкупното население. Од тој аспект мислам христијанските бегалци ќе го намалат процентот на муслимани во Македонија и ќе ја растеретат малку од малку состојбата. А ќе го намалат можеби и бројот на албанци.

Но во секој случај тоа население може да игра добра улога на бафер зона.

Коптите и православните арапи покажаа дека се многу полесно интегративни и асимилативни во европските опшества од нивните муслимански сограѓани. Не се грижете за финансии, ние сме реформаторска сила и први во Европа, ќе се откажеме од два споменика и ќе добиеме годишна издршка додека тие луѓе се снајдат.Ако можеме 1.600 рамковни волови да раниме што не одат на работа и земаат плата, може да ги помогнеме и христијанските бегалци.

Последно уредено:
Muslim 87% (official; includes Sunni 74% and Alawi, Ismaili, and Shia 13%), Christian (includes Orthodox, Uniate, and Nestorian) 10% (includes Orthodox, Uniate, and Nestorian), Druze 3%, Jewish (few remaining in Damascus and Aleppo)

излегува дека над 1,5 милиони се христијани од повеќе цркви, мислам гркоманска црква има таму, ерменеска и слично
Ова нема врска со фактичката состојба денес.
Ова е пред Муслиманите да го започнат геноцидот врз Христијаните.

Според мене 2 фактора се клучни за одговор на ова прашање.

1.Дали Македонија поседува доволно средства и дали е доволно спремна за да прибере уште народ(кој не го знае јазикот итн)
2.Менталитетот на тие Сиријци.Јас верувам дека тие се доста различни од овие орангутани на граница.Но не сакам да играм на рекла-казала.Сакам да сум сигурен.

Лично јас не осеќам никаква одговорност ниту должност само поради тоа што биле Христијани.Нека бидат Будисти,Хиндуси ако треба,само нека се нашки кажано,токму.
Зависи тие каде пораснале.Бидејќи од христијани до христијани има разлика.
И во Хондурас,Мексико,Колумбија,Ел Салвадор се христијани,па тоа се најопасните места на планетата(кои не се воена зона).

Но сепак ако се ок христијани,мислам дека лесно ќе се адаптираат и со тек на време ќе се асимилираат.
Вака беше со православните Албанци.Денеска има доста фамилии кои имаат такво потекло,а не знаат ни збор албански.

Вистинското прашање што треба да се постави, зошто нема православни христијани меѓу бегалците од Сирија и Ирак, иако се тие едни од најзагрозените во Сирија. Јас единствен случај на православни Христијани бегалци што сум слушнал е тие што ги удавија во Средоземно море пред неколку месеци нивните „колеги“ бегалци од муслиманска вероисповед.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom