- Член од
- 14 април 2008
- Мислења
- 1.257
- Поени од реакции
- 914
Јас не обрнувам внимание толку на зборови колку на дела. И јас сум изненаден, но погледни колку слаба е нато-пропагандата против Русија во руско-турскиот меѓународен спор. Колку тивки се воените движења и потези на американската војска во Ирак, Сирија, Турција-Инџирлик, Црно Море, Балтикот. Каде се страшните американски крстосувачи и разни воени бродови, покрај сирискиот брег!? Каде се да влегуваат во Црно Море да вршат притисок како што беше при украинската криза, дотолку повеќе што Босфор ќе им биде со задоволство отворен од турците. Каде се тие воено-политички комисии да им се дерат на одговорните зошто Сирија му ја оставаат на Путин и Асад како што беше до пред некој месец. Сета досегашно искажана поддршка на Турција и овде онде подигнување на прст кон Русија е искажана чисто како службена должност.Не си во право. НАТО не е банана да постапи селективно како што мислиш ти.
Може ама како втора фаза. После руско-турски судир во кој Турција нема да добие воена НАТО поддршка.А јас пак ти тврдам дека од Турција може да започне трета светска војна.
А зошто да не се откажат. Зошто еден играч Турција, кој се заканува да стане светски играч, а тоа никој од нив не го сака, во политичко-воена криза да не биде вратен 100 години назад. А истовремено е доволно силен за значително да ја истроши Русија.САД и Велика Британија никогаш нема да се откажат од Турција. Така да муабетот бадијава ти е со гаѓање во полза на Русија.
Се сложувам дека се губитници во однос на Запад, не во однос на Турција. На свој трошок и на свои жртви ќе му ги чистат гомнениците на САД кои многу тешко се чистат, плус позадински уште ќе им додаваат.Русите се губитници од ова криза.
Тоа треба да се признае. Во руската берза речиси секој ден има земјотреси после ова криза што им се случи со Турција. А ниту со војна неможат.
Русите се пресметаа дека парично помалку ќе ги чини воено да се вклучат во Сирија и со тоа да можат да влијаат на подигнување на цената на нафтата отколку да седат и да губат милијарди со ниската цена.
Но се стана толку сложено што не се знае кој што ќе добие или изгуби во крајната фаза.
Се работи за сосема друг вид на противник и војна. И САД изгуби неколку такви војни. Русите во Чеченија се научија како може да се добие таква војна и подоцна да се уреди системот во нивна корист.[DOUBLEPOST=1449090027][/DOUBLEPOST]Во времето на СССР кога беа многу по јаки беа поразени од една посрана лајнурија ткн Авганистан. А што остана сега..
Ова е тој заднински американски удар врз Турција, спротивно на јавната поддршка што им ја даваат.http://makfax.com.mk/svet/vesti/i-siriskata-opozicija-go-obvini-erdogan-za-kupuvanje-nafta-od-is
ne se konsultirale so sad za ova, obama ke gi kara
Последно уредено: